Pagini

Scoala catolicã RDC, Algeria (Constantine), scoala mea primarã: Pensionnat de la Doctrine Chrétienne, 1972-1976

Scoala catolicã din Algeria, orasul Constantine, RDC (Religie Doctrinã Crestinã) :
Pensionnat de la Doctrine Chrétienne - Pension al Doctrinei Crestine :


Scoala catolicã din orasul Constantine ( Algeria ) a fost prima mea scoalã, în anii 1972-1976.
De fapt, scoala catolica era un Pension de fete si tinere domnisoare infiintat cu multi, multi ani in urma de Maicile catolice franceze si condus de ele. De asemenea, maicile catolice erau si profesoare, invatatoare, cunoscatoare ale Pedagogiei, de aceea tot ele erau acelea care predau si tineau toate orele si cursurile in scoala. ( Algeria a fost colonie franceza din anul 1839 ).
Scoala avea propria sa capelã. De fapt era o cladire mare, amplasata pe doua strazi, asa cum mult mai tarziu, peste foarte multi ani avea sa fie o alta cladire in care am invatat 4 ani, anume cladirea Universitatii Spiru Haret din strada Ion Ghica 13, sector 3, din Bucuresti, România.
De asemenea, scoala catolica din Constantine avea o curte interioara mare si foarte frumoasa, sali de clasa numeroase, mari, luminoase, si sali de mese unde se luau mesele, precum si alte dotari, de exemplu corpul de cladire in care locuiau profesoarele, adica maicile catolice.
La etaj, galeriile erau pline cu vase mari si ghivece cu flori.
In fiecare zi clima era calda, iar iarna era o clima blanda ( nu cunosteam deloc pe atunci paltonul, ghetutele sau cizmulitele, pentru ca nu aveam nevoie ).
O scoala cu adevarat frumoasa si frumos inzestrata, condusa cu tact, cu gratie, cu multa bunatate, chiar daca cu fermitate, de bunele maici catolice.
Maicile catolice ( romano-catolice ) veneau din Franta, din manastirile din Sud-Estul Frantei, din localitatile superbe din Alpii francezi ( precum Gap ), din regiunea Provence, dar, desi erau cu toate franceze, desigur ele proveneau din regiuni diferite ale Frantei, astfel unele erau alsaciene de exemplu.
Sau, aveam sa aflu peste mai multi ani, prin 1991, invatatoarea mea, Maica Dominique este in fapt, pe jumatate spaniola si pe jumatate italiana, dupa parintii ei, stabiliti candva in Franta, iar inainte de a intra in ordinul de calugarite romano-catolic ea se numea Anna sau Ana.
Caci in Franta, in decursul istoriei Europei, au existat italieni, chiar spanioli si altii care s-au stabilit, desi proveneau din alte tari.
In anii '70, tara noastra care pe atunci se numea Republica Socialista România a semnat anumite acorduri, tratate cu tari precum Algeria (magrebiene, nord-africane), prin care s-a angajat ca, pentru o perioada de cativa ani de zile, sa trimita cetateni români sa lucreze acolo.
Romania a trimis mai mult cadre didactice din invatamantul superior si liceal, profesori de matematica, de chimie - dar nu numai, au fost si medici romani -, care au predat ca si tatal meu la nou-infiintata Université des Sciences din orasul Constantine, o cladire moderna, inalta
Românii eram din multe orase ale tãrii noastre, Bucuresti, Cluj, Baia-Mare, Constanta, si din alte orase.
Dar, in situatia României in anii '70 s-au aflat si alte tari foste socialiste sau foste comuniste, din Europa Centrala si de Est, precum : Cehoslovacia, Ungaria, Bulgaria, chiar si URSS.
Cehoslovacia, cum se numea si era ea pe atunci, a trimis mai mult doctori, cehi sau slovaci ( ei faceau deosebirea, era pentru ei, important ), chirurgi, de boli contagioase ( asa se numeau ), si altii din alte specialitati.
In afara europenilor, in orasul Constantine in acei ani, se mai aflau desigur si alti cetateni arabi, originari din alte tari decat Algeria, de exemplu, sirieni.
Chiar si un american se afla atunci in Constantine, pe care il chema Richard si cred ca era foarte roscat, natural roscat.
(Mai tarziu, in Romania, il numeam cand ne aminteam despre perioada anilor petrecuti in Algeria, Inima de Leu, pentru ca incepusem sa il citesc pe W. Shakespeare)
O familie, fie de coreeni, fie de vietnamezi se afla acolo, asupra lor planeaza putin uitarea, ( doar daca nu erau si coreeni si vietnamezi ), dar nu din aceia din tara respectiva comunista.
O familie din blocul nostru, de la parter, ("de sub noi"), - care avea doua fetite cam de seama mea - erau, sotul palestinian si sotia belgiana (foarte, foarte blonda) din Belgia. Erau foarte cumsecade si m-au invitat la ziua de nastere a uneia din fetitele lor ( Suzanne si Nouzou, daca le tin bine minte numele ), intr-o zi in care racisem insa, si mi-a parut rau ca nu am ramas pana la sfarsit la ziua de nastere si nu am putut manca pepene.
( Raceam destul de des in copilarie, si faceam febra, mai ales imi placea mult inghetata si era binevenita intr-o tara asa calda precum Algeria, apoi ne jucam, alergam, transpiram si raceam .. )
Asa cum era o familie alcatuita dintr-un sot francez si o sotie bulgaroaica.
Desigur, in Algeria in anii '70 se aflau foarte multi cetateni francezi si de origine franceza.
Iar algerienii erau perfect bilingvi, limba franceza fiind o a doua limba materna pentru ei.
Francezii, in trecut, pe cand Algeria era o colonie franceza, au acordat cetatenia franceza, algerienilor.
Scoala catolica in care am invatat in primii mei ani de viata si de scoala se numea RDC, adica Religie Doctrina Crestina.
Am si o mica brosa cum o numesc eu, un fel de ecuson in fapt, pe care l-am primit ca eleva a scolii, el reprezinta o Cruce in interiorul literei C ; sau litera C care poarta in ea Crucea. Acest ecuson se purta in piept, prins ca o brosa, si este foarte mic.
Daca toate clasele scolii aveau eleve algeriene, la inscrierea noastra, a elevelor din Europa Centrala si de Est, maicile catolice au format o clasa separata, intr-un corp de cladire separat, afectat mai cu seama profesoarelor, maicilor noastre.
Aici aveam noi clasa, si era alcatuita din colege din Cehoslovia, Ungaria, Bulgaria, România.
Numai in ultimul an de scoala am avut o colega de clasa algeriana.
Si, cam tot pe atunci, am fost trimise si noi, elevele din Europa Centrala si de Est, la orele colegelor algeriene din scoala, care aveau ore (sau clase), atat in limba franceza cat si in limba araba, insa de la clasele de limba araba nu prea imi mai amintesc nimic, decat invatatoarea algeriana, tanara, pe care o chema Nadia care scria la tabla cu mult avant, explicand elevelor limba araba pe care si ele o invatau in acei ani.
Nadia umplea tabla cu literele alfabetului arab si intr-adevar depunea multa energie pentru a explica.
Mai tarziu, in România, in anul 1982 am inceput liceul, si la insistenta profesorului meu de limba franceza, dl Michel Sternberg, in clasa a XI-a de liceu, a trebuit ( la indemnul cu fermitate al profesorului ) sa particip la Olimpiada de limba franceza, de asemenea si in clasa a XII-a.
Asa se face ca, odata ce am participat la Olimpiada, se pare ca, desi eu nu mi-am dat seama, devenisem putin cunoscuta in liceu, sau cel putin in unele clase de liceu.
Intr-o zi, la liceul Nicolae Balcescu din Bucuresti, in recreatie, o colega de an s-a apropiat de mine si m-a intrebat daca eu sunt Olivia ?
Auzise ca am participat la olimpiada de franceza.
Apoi mi-a explicat ca ea este fata din spatele meu din banca, din clasa de la Scoala catolicã din Constantine, aceea care in fotografie este langa fereastra larg deschisa, imbracata intr-o bluzita alba si o fusta cu bretele de culoare verde ( in fotografie se zaresc bretelele ei din lana, tricotate, verzi, caci in Algeria se gasea lana si mamele noastre tricotau pentru noi copiii hainute frumoase ).
O chema Mihaela, dar la scoala in Algeria ii spuneam cu toatele Micheline.
Nici azi nu stiu numele ei de familie, dar in liceu mi-a explicat ca ea este la clasa 11-12-U ( asa sa fie, tin bine minte dupa atatia ani ? ), iar eu eram la clasa 11-12-V !
Scoala catolica din Constantine, Algeria si-a inchis portile oficial in vara anului 1976, la sfarsitul anului scolar respectiv.
Dupa atatia ani, Scoala isi inchidea portile !
Maicile catolice franceze au luat avionul si s-au repatriat ( asa spun francezii despre cetatenii francezi care un numar de ani sunt plecati din Franta si apoi revin ), le-am condus la aeroportul din Constantine.
Ele s-au inapoiat la Gap si in alte localitati, caci proveaneau din manastirile catolice franceze, din muntii Alpi.





Capela Scolii noastre catolice RDC (Religie Doctrinã Crestinã)
a maicilor catolice franceze din Constantine,
Algeria (1972-1976)

Statuia Fecioarei Maria care se aflase
în curtea scolii în trecut,
adicã înainte sã începem noi scoala.
Pe fotografie scrie "Pensionnat de la
Doctrine Chrétienne. La Chapelle",
si "Photographie Véritable"
(1972-1976, Constantine, Algeria)


Curtea interioarã, de recreatie, a Scolii noastre catolice-
RDC: Religion de la Doctrine Chrétienne
( pe zidurile interioare se afla Sf.Cruce, piciorul Sf.Cruci
pe zidul din stânga sus )
(1972-1976, Algeria, Constantine)

Scoala noastrã catolicã RDC (în vederea de sus, din cele 3 vederi suprapuse)
se vede în spatele obeliscului înconjurat de
flori mici portocalii în formã de stea,
cupola Scolii catolice, rotundã,
purtând deasupra Sfânta Cruce,
aceea este clãdirea scolii noastre
(1972-1976, Constantine, Algeria)
în celelalte vederi, orasul Constantine
si podurile lui, din care unele
erau poduri suspendate

O scrisoare de la Sœur Dominique, învãtãtoarea mea
de la scoala catolicã, din 5 noiembrie 1990
( în 1990 am început sã îi scriu si ea mi-a rãspuns )
(înainte de 22 decembrie 1989, data Revolutiei române,
mama mea a corespondat câtva timp, nu mult,
cu Sr Dominique, dupã revenirea noastrã
în România în1976, dar nu mult timp )
(Sr Dominique fiind în vârstã si nemaiputând scrie,
pentru ea scriau alte Maici, alte Sœurs)

O scrisoare din Gap, 5 noiembrie 1990, pe care
mi-a trimis-o Sœur Dominique : verso sau pagina 2
O vedere din Gap, septembrie 1990, de la Sœur Dominique
( la Gap îsi avea mãnãstirea, Provence, Franta )

Douã vederi din Gap, Provence, Franta, Mtii Alpi,
S-E Frantei, de la Sœur Dominique

O scrisoare din Gap (Franta), de la Sœur Dominique,
din 13 ianuarie 1991 (recto / fata)

O scrisoare din 13 ianuarie 1991, de la Sœur Dominique,
învãtãtoarea mea de la scoala catolicã,
pagina 2 sau verso, din Gap (S-E Frantei,
regiunea Provence, Muntii Alpi)
Corespondentã de la Sœur Dominique, sau unul din plicurile
în care îmi trimitea scrisorile ei,
cu adresa : Doctrine Chrétienne, 1 Place Ladoucette,
0500 GAP, Madame Sr Dominique
Scoala mea catolicã ( 1972-1976 ) (fotografie autenticã, scoala
era foarte veche, înfiintatã de foarte multi ani,
Algeria fiind colonie francezã  din 1839 -
(pânã în 1962 la Referendumul lui De Gaulle din Franta,
organizat pentru independenta Algeriei),
(clãdirea ocupa douã strãzi, aici Intrarea Generalã,
trebuia ocolitã clãdirea pentru a ajunge la ea,
un grup de eleve si Maicile, în fata intrãrii),
pe frontispiciul clãdirii scria "Pensionnat",
având în stânga si dreapta simbolul credintei,
(Sf.) Sacrament(ul) (acela, ca un Soare cu raze) care era si pe
insignele noastre alcãtuite din :Litera C (Catolic, Crestin, Credintã, Cruce),
având în mijlocul literei, Crucea si simbolul credintei (Sacramentul,
Soarele cu raze),  acelasi care apare pe frontiscipiul scolii, clãdirii,
din fotografie; sus, pe zidul scolii se vede Crucea albã, sãpatã în zid,
toate zidurile, si cele interioare ( în curtea de recreatie)
purtau Sf.Cruce sculptatã, sãpatã în zid, albã, dreaptã,
înaltã - Pension al Doctrinei Crestine,
Pensionnat de la Doctrine Chrétienne,
Constantine, Algeria
Scoala catolicã francezã, aici în ultima noastrã zi de Scoalã,
în iulie 1976, totodatã vara si anul în care Scoala si-a închis portile,
iar Maicile catolice (les Sœurs) franceze au plecat în Franta (S-E),
în Provence, la mãnãstirile de care apartineau,
dupã ani întregi petrecuti în Constantine si în aceastã scoalã;
în fotografia fãcutã de Doctorul Jaroslav RESL,
tatãl colegei mele de bancã Corinne, Corinka, Corina RESL (Reslova)
de la stânga, prima lângã ghivecele cu flori rosii
este Sœur GEORGES, Directoarea
scolii noastre, a Pensionului, si ultima, în rând la dreapta,
lângã ghivecele cu flori roz-pal-albe,
este Sœur DOMINIQUE,
învãtãtoarea mea, a noastrã;
lg. Sr Georges, în rând, mai înaltã, tinând mâna pe lângã corp,
cu ochelari de vedere, este Sœur Suzanne (cea mai tânãrã) ;
de la dr. la st.lângã Sr Dominique, imediat,
cu ochelari de vedere, Sœur Renée, ne învãta sã cântãm )

Olivia Maria Marcov si Corina Resl si
profesoarele noastre, Maicile catolice
( de la dreapta la stanga in fotografie ) :
Sœur DOMINIQUE, invatatoarea noastra, Sr Suzanne (la mijloc)  si
Sr Renée

Olivia-Maria Marcov si Corina Resl (Reslova)
iulie 1976, Constantine,
Algeria,  scoala catolica RDC
Religie Doctrina Crestina


Portul Skikda, la 90 Km de orasul Constantine
in care am locuit 4 ani,
port la Marea Mediterana,
Algeria

SKIKDA, port la 90 km de orasul Constantine,
Algeria, port la Marea Mediterana,
unde mergeam la plaja ( exista si plaja nu departe )

Portul SKIKDA, la 90 Km de Constantine,
Algeria,
port la Marea Mediterana

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu