Pagini

sâmbătă, 22 decembrie 2012

Rugãciuni în cinstea celor sapte dureri si bucurii ale Sfântului Iosif

Rugãciuni în cinstea celor sapte dureri si bucurii ale Sfântului Iosif


1.
O, sotule preacurate al Sfintei Fecioare Maria, mãrete Sfinte Iosife, pe cât de mare au fost suferinta si chinul tãu când credeai cã trebuie sã pãrãsesti pe mireasa ta cea neprihãnitã, tot atât de mare ti-a fost bucuria când Îngerul ti-a descoperit marele mister al Întrupãrii.
Pentru aceastã durere si bucurie a ta, te rugãm sã mângâi sufletele noastre, cu bucuria unei vieti bune si a unei morti sfinte ca si a ta lângã Isus si Maria.

Tatãl nostru ... Bucurã-te, Marie.... Slavã Tatãlui....

2.
O, Patriarhule preafericite, mãrete Sfinte Iosife, care ai fost ridicat la demnitatea de loctiitor, de pãrinte al Cuvântului Întrupat, durerea ce ai simtit-o vãzând pe Pruncul Isus nãscându-se în atâta sãrãcie, ti s-a schimbat repede într-o bucurie cereascã, când ai auzit cântarea îngerilor si când ai vãzut slava acelei nopti strãlucite.
Prin aceastã a ta durere si bucurie, te rugãm sã ne dobândesti ca, dupã cãlãtoria vietii acesteia, sã trecem la ascultara laudelor îngeresti si la bucuria strãlucirii slavei ceresti.

Tatãl nostru ... Bucurã-te, Marie.... Slavã Tatãlui....

3.
O, îndeplinitorule ascultãtor al legilor dumnezeiesti, mãrete Sfinte Iosife, sângele preascump, ce l-a vãrsat la circumciziune Pruncul Rãscumpãrãtor ti-a strãpuns inima, dar numele de Isus ti-a reînsufletit-o, umplând-o de multumire.
Prin aceastã durere si bucurie a ta, dobândeste-ne ca, alungând pãcatul din inima noastrã, murind sã ne dãm bucurosi sufletul cu preasfântul nume al lui Isus în inimã si pe buze.

Tatãl nostru ... Bucurã-te, Marie.... Slavã Tatãlui....

4.
O, preacredinciosule Sfinte Iosife, tie, ti-au fost descoperite misterele mântuirii noastre, si dacã proorocia lui Simeon despre cele ce aveau de suferit Isus si Maria, tiau pricinuit o durere amarã, apoi te-au umplut si de o bucurie fericitã mântuirea si învierea slãvitã, ce a prezis-o despre nenumãrate suflete.
Prin aceastã durere si bucurie a ta, dobândeste-ne sã fim si noi din numãrul acelora care, pentru vredniciile lui Isus si prin mijlocirea Preasfintei Fecioare Maria vor învia mãreti.

Tatãl nostru ... Bucurã-te, Marie.... Slavã Tatãlui....

5.
O, pãzitorule ocrotitor al întrupatului Fiu al lui Dumnezeu, mãrete Sfinte Iosife, ce necaz ai avut în a nutri si sluji pe Fiul celui Preaînalt, mai cu seamã când ai fugit în Egipt ; dar cât de mare a trebuit sã fie si bucuria ta, având pururea cu tine pe acelasi Dumnezeu si vãzând cum cãdeau la pãmânt idolii egipteni !
Prin aceastã durere si bucurie a ta, dobândeste-ne ca, tinând departe de noi pe vrãjmasul din iad, mai cu seamã prin fuga de ocaziile primejdioase, sã cadã din inima noastrã orice idol al dragostei si închinându-ne cu totul slujbei lui Isus si Mariei, sã trãim si sã murim fericiti numai printr-însii.

Tatãl nostru ... Bucurã-te, Marie.... Slavã Tatãlui....

6.
O, îngere al pãmântului, mãrete Sfinte Iosife, care spre mirarea ta ai vãzut pe regele Cerului supus porucilor tale, dacã mângâierea ta a fost tulburatã de frica lui Archelau, când te întorceai din Egipt cu Isus, apoi linistindu-te îngerul, ai locuit bucuros la Nazaret împreunã cu Isus si Maria.
Prin aceastã durere si bucurie a ta, dobândeste-ne ca, alungând din inima noastrã orice teamã vãtãmãtoare sã ne bucurãm de pacea sufletului, sã trãim uniti cu Isus si Maria si sã ne dãm sufletul în mâinile lor.

Tatãl nostru ... Bucurã-te, Marie.... Slavã Tatãlui....

7.
O, model a toatã sfintenia, mãrete Sfinte Iosife, când ai pierdut fãrã vina ta pe copilul Isus, spre marea ta durere, L-ai cãutat trei zile întregi, pânã când spre marea ta fericire, L-ai gãsit în Templu între învãtãtori.
Prin acastã durere si bucurie a ta, te rugãm fierbinte sã mijlocesti pentru noi ca sã nu ni se întâmple de a-L pierde pe Isus prin vreun pãcat de moarte ; dar dacã L-am pierde spre marea noastrã nefericire, sã-L cãutãm din nou cu inima smeritã pânã ce-L vom gãsi plini de milostivire cãtre noi, mai cu seamã în ceasul mortii noastre spre a ne putea bucura de dânsul în Cer si a slãvi în veci, împreunã cu tine, milostivirea Lui cea dumnezeiascã.

Tatãl nostru ... Bucurã-te, Marie.... Slavã Tatãlui....

Roagã-te pentru noi, Sfinte Iosife ;
Ca sã ne facem vrednici de fãgãduintele lui Cristos.


Sã ne rugãm :
Dumnezeule, care printr-o pronie nespusã ai binevoit sã-l alegi pe sfântul Iosif de sot al Preasfintei Nãscãtoare, fã, te rugãm, sã ne învredicim a-l avea drept mijlocitor în Cer pe acela pe care-l cinstim pe pãmânt ca pe un ocrotitor al nostru.
Care vietuiesti si domnesti în vecii vecilor. Amin.

  
( extras din Calea cerului – Carte de rugãciuni, Pr.Ulderic Cipolloni Franciscan Conventual ( 1927 ), editia a XIII-a revizuitã si adãugitã,  Episcopia Catolicã de Iasi, 1942, Imprimatur V Mihai Robu, Episcop de Iasi, Ed.Serafica, 2005, 2009, Roman, Neamt )









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu