Pagini

duminică, 24 martie 2013

Coriandrul :Coriandrum sativum L. ( Fam. Umbeliferæ )

Coriandrul :
Coriandrum sativum L. ( Fam. Umbeliferæ )


Coriandrul este o plantã originarã din Asia, cunoscutã din cele mai vechi timpuri.
Popular i se mai spune coleandru.
La noi in tarã, aceasta planta este cultivata pe suprafete intinse.
Fructele sale – Fructus Coriandri – se folosesc ca stimulent al secretiilor gastro-intestinale, calmant si carminativ, datorita proprietatilor sale de a ajuta la eliminarea gazelor din stomac si intestine.

Datorita continutului in ulei volatil, fructele de coriandru se intrebuinteaza in industria :
  1. parfumurilor,
  2. lichiorurilor, sau
  3. ca bun condiment si conservant al preparatelor din carne.

Intern, coriandrul se foloseste sub forma de infuzie, preparata dintr-o jumatate lingurita de fructe la o ceasca de ceai care se bea in cursul unei zile.
O infuzie mai concentrata, facuta din 20 g fructe la 100 g apa, ajutã la eliminarea viermilor intestinali.

Coriandrul intrã in compozitia ceaiurilor :
  1. gastric,
  2. contra colicilor pentru copii,
  3. si a tonicului aperitiv.


( extras din Plantele medicinale în apãrarea sãnãtãtii , editia a VII-a, Farm. Corneliu Constantinescu, Bucuresti, 1979,  lucrare editatã de RECOOP )


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu