Pagini

duminică, 17 noiembrie 2013

Inima lui Isus este blândã si smeritã

Inima lui Isus este blândã si smeritã

“Invãtati de la mine, cãci sunt blând si smerit cu Inima” ( Mt. XI -29 ) 


Reflexie:
                   
Minunat lucru zice Sf. Augustin !
Isus Cristos ne-ar fi putut propune sa urmam atatea si mult mai mari desavarsiri si virtuti ale Sale, dar ne propune numai blandetea si smerenia Inimii Sale.
“Invatati de la mine, - ne zice – nu a  zidi lumea, nu a crea toate celelalte lucruri vazute si nevazute, nu a face minuni, nu a invia morti, ci a fi blanzi si smeriti din inima ca si mine.” ( Cuvânt. 10 de verb. Dom. ).
Asadar, o suflete evlavios, blandetea si smerenia inimii sunt doua virtuti mari folositoare, ba chiar trebuincioase pentru tine.
Si trebuie sa le inveti la scoala Inimii lui Isus, meditand viata Lui, care din Iesle si pana la mormant nu este decat un sir de umiliri si blandete.
“S-a smerit pe sine insusi”, si “fiind batjocorit, nu a batjocorit”.

Pildã:

Sf. Augustin ne-a dat o minunata pilda de smerenie si blandete.
O pilda de smerenie o avem in cartea lui numita “A mãrturisirilor”, in care acest sfant, pentru a se smeri, face cunoscut lumii intregi pacatele sale, ce le plansese deja la picioarele Rastignitului si ale duhovnicului.
El isi îndreptã zisa carte, catre contele Dariu cu aceste cuvinte : “Vei vedea din aceasta carte ceea ce sunt eu. Crede tot ce-ti marturisesc eu insumi, si nu da crezare laudelor ce altii imi aduc.”
O pilda de blandete ne-o dã sfantul intr-o scrisoare catre Sf. Ieronim si catre Rufin, care discutasera intre ei cu o asprime nu tocmai potrivita sfintilor.
“Daca eu m-as putea intalni cu voi amandoi, - scrie sfantul Augustin – m-as arunca inaintea voastra si cu lacrimi in ochi pentru dragostea ce o am catre voi, v-as ruga ; as vorbi cand cu unul, cand cu altul pentru a apara pe celalalt, cand cu amandoi spre binele altora, mai ales al celor slabi pentru care a murit Domnul Isus”.
Ce inima buna a avut Sf. Augustin !

Propunere :  

Din dragoste catre Isus, bland si smerit cu inima, fã astazi un act de smerenie si aratã-te bland fata de toti.

( Extras din « Luna Iunie inchinata Inimii Preasfinte a lui Isus Cristos”, editia a IV-a, Pr. Vincentiu Remer S.I., Consideratiuni si pilde traduse de pr. Dominic Niculães OFMConv., Ed. Serafica, Roman, 2006


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu