Pagini

vineri, 20 decembrie 2013

Patologia pubertãtii. Tulburari sexuale la bãrbat: Impotenta sexuala

Patologia pubertãtii. Tulburari sexuale la bãrbat: Impotenta sexuala
                                   
                                                                                                

Pubertatea este etapa vietii in care individul devine capabil de reproducere, si isi definitiveaza sexualizarea.
Aceste semne apar inainte de varsta de 9 ani, in pubertatea precoce, care constituie un dezavantaj pentru copil, din cel putin doua motive : pe de o parte isi osificã prematur cartilajele de crestere, si face ca inaltimea lui finala sa fie mai mica decat la restul familiei sale.
Pe de alta parte, daca anturajul in care creste nu este ales cu grija, poate trai experiente de viata nepotrivite pentru varsta lui.
Spre exemplu, cea mai tanara mama din lume a nascut un copil la varsta de 5 ani.
La baieti in plus, cauza pubertatii precoce este de regula, hormonala.
De aceea, orice sexualizare inainte de vreme a unui copil, fie sub forma ei totala, fie sub forma ei partiala ( dezvoltarea glandelor mamare, sau aparitia parului in regiunea pubiana sau axilara ) trebuie sa ii determine pe parinti sa duca copilul la medic.

Pubertatea tardiva poate sa ascunda orice boala care impiedica intrarea in functie a gonadelor.
Intarzierile programate genetic in declansarea pubertatii, de obicei comune intregii familii, sunt frecvente.
In primul caz, maturizarea sexuala poate sa nu apara niciodata, daca nu se aplicã un tratament medicamentos.
In al doilea caz, nu este necesar niciun tratament.
Diferentierea dintre aceste doua situatii la un copil aflat la varsta pubertatii normale si incomplet sexualizat, este uneori extrem de grea.
Urmarirea periodica, de catre medic, a dezvoltarii puberului, a raportului dintre procesul de osificare si procesul de sexualizare, este adeseori necesara.
În cazul in care sexualizarea nu are loc la pubertate, cresterea oaselor lungi continuã si se dezvoltã un individ inalt, cu maini si picioare foarte lungi, pe un trunchi relativ scurt, aspect caracteristic pentru eunucii castrati pre-pubertar.


Tulburãri sexuale la bãrbat

La barbat se intalnesc, de asemenea, mai multe tipuri de tulburari :

Impotenta sexuala :

Impotenta sexuala, care se caracterizeaza prin aparitia unor tulburari in dinamica actului sexual, ce impiedicã efectuarea acestuia in chip normal.
Prezenta acestor tulburari poate fi :
  1. partiala sau totala,
  2. generala sau selectiva pentru o anumita partenera.
Tulburarile de dinamica ale actului sexual se referã la erectie, intromisiune, ejaculare, orgasm si libidou.
S-au descris astfel :

( 1 ) Impotenta sexualã prin tulburarea erectiei, fie cu lipsa totala – anerectia – fie cu erectie incompleta – semierectia.
Anerectia poate fi totala sau abandonatorie, atunci cand dispare, dupa intromisiune, sau pana apare ejacularea si orgasmul.
Trebuie specificat faptul ca poate exista anerectie, dar persoana sa prezinte totusi erectia in cursul somnului, sau cu ocazia masturbarii.
Datele de fata se refera la deficiente care apar in cadrul unui coit normal.

( 2 ) Impotenta sexuala, manifestata prin tulburari de intromisiune, constã in disparitia erectiei penisului inainte sau chiar in momentul intromisiunii, aceasta datorandu-se fie unor modificari locale ale organelor genitale, fie inhibitiei psihice.

( 3 ) Impotenta sexuala, manifestata prin tulburari de ejaculare, constã in absenta totala – anejaculare totala -, absenta intermitenta – anejaculare intermitenta -, sau absenta ejacularii la o anumita persoana – anejaculare selectiva.
Dintre tulburarile de ejaculare, cele mai frecvente sunt ejacularea precoce si ejacularea tardiva.
Se considerã ejaculare precoce, aceea care apare inainte de 2 minute de la inceputul actului sexual.
Se considerã ejaculare tardivã, aceea care apare dupa 20 de minute de la inceperea copulatiei.
Ejacularea normala apare dupa 2 – 10 minute de la intromisiune ( Bergler ), respectiv dupa 60 – 100 miscari copulatorii.
Ejacularea precoce apare inaintea orgasmului femeii, si se datoreste unor excitatii puternice sexuale, produse de partenerã, in relatie directa cu hiperexcitatia barbatului, dupa o abstinenta sexuala, la tinerii casatoriti, fara experienta sexuala.
Aceastã formã are o frecventa mai mare, si apare in tulburari endocrine cu lipsã de androgeni, in boli inflamatorii ale glandelor anexe ale barbatului, apare din cauze psihogene, cum ar fi lipsa de experienta a tanarului.
Ejacularea tardiva se instaleaza dupa excese sexuale, prin intreruperea miscarilor copulatorii, distragerea atentiei, boli endocrine cu deficiente hormonale, sau la inceputul climacteriului viril.
S-au mai descris : ejacularea involuntara, sau pierderea de lichid seminal, ce trebuie insa diferentiata de prostatoree.

( 4 ) Impotenta sexuala prin tulburari de orgasm.
Se stie ca orgasmul este senzatia placuta de eliberare din tensiunea neuropsihica creata, si apare odata cu ejacularea.
Orgasmul se poate produce si fara ejaculare, sau ejacularea se poate produce fara orgasm ; cauzele lipsei orgasmului partial sau total, sunt datorate nevrozelor, actului sexual efectuat in conditii defectuoase, starilor de suprasolicitare, lipsa afectivã fata de partenera.

( 5 ) Impotenta sexuala, prin absenta libidoului poate fi primitiva, atunci cand barbatul nu a avut niciodata apetit sexual si secundara, dupa o perioada de activitate normala.
Mai exista si lipsa selectiva fata de o anumita persoana.
Cauzele sunt datorate insuficientelor endocrine – testiculara, tiroidiana -, bolilor generale, Sindromului de suprasolicitare, starilor psihogene cu inhibitie cum ar fi lipsa de curaj, timiditatea incurajata si prost educata inca din copilarie, sfiala fata de partenera si lipsa unui minim de educatie sexuala, insingurarea si lipsa de comunicabilitate, absenta unei vieti in colectivitate, in societatea tinerilor sau obsesiilor livresti, ascunse, sterile, consumate mental.
Aceste tulburari nu apar singulare, ci asociate, clasificarea etiopatogenica impartind impotenta sexuala in :
  1. impotenta organica, si
  2. impotenta psihogena.

1/ Impotenta sexuala organica poate fi de origine neurologica, datorata unor leziuni locale ale cailor de conducere, sau leziuni central-encefalice.
Dintre cauzele generatoare amintim :
  1. meningoencefalitele,
  2. leziunile traumatice medulare, sau encefalice.

Impotenta sexuala organica – endocrina, se datoreste unei deficiente hormonale testiculare congenitale sau dobandite – orhite, epididimite, afectiuni virale toxice sau traumatice testiculare -, insuficientei hipofizare sau hiperfunctiei hipofizare cu hormon somatotrop – gigantism, insuficienta sau hipertiroidism, insuficienta corticosuprarenala.
De obicei, aceasta forma de impotenta este totala – pierderea libidoului, anerectie, lipsa ejacularii.

Impotenta sexuala organica – genito-urinara, se datoreaza unor leziuni genito-urinare – penis, glande, anexe, uretra, vezica.

Impotenta sexuala organica-metabolica apare in boli grave hepatice – hepatite, ciroze sau diabet.

Impotenta sexuala organica generata de unele boli cardio-vasculare, pulmonare, renale, digestive, intoxicatii tabagice, alcoolism, medicamente – sedative, tranchilizante, anapetol este de asemenea cunoscuta.

Tratamentul impotentei sexuale organice este etiopatogenic, acolo unde leziunile sunt reversibile.
Se poate asocia tratamentului neurostimulant – stricnina, vitamine  din grupa B -, vasodilatatoare simpaticolitice, tratament hormonal de substitutie, infiltratii lombare.
S-a realizat si un tratament chirurgical, cu aplicarea de proteze peniene.
Electroterapia, climato si balneoterapia completeaza gama terapeutica.

2/ Impotenta sexuala psihogena este mai frecventa decat cea organica.
Ea poate fi impotenta sexuala de debut – a adolescentilor – si apare intre 15 – 18 ani, dupa o perioada autoerotica, uneori cu masturbare, datorita lipsei relatiei heterosexuale.
Educatia sexuala a adolescentului face ca acesta sa-si recapete increderea in sine, iar fenomenele de inhibitie sa dispara, cel in cauza recapatandu-si increderea in sine ca barbat.

( 6 ) Impotenta sexuala a primului contact cu o partenera noua, se manifesta prin anerectie sau ejaculare precoce la tineri, in cazul ivirii unei noi legaturi, cu toate ca anterior acestia aveau un comportament sexual normal, fara tulburari de dinamica.
Abstinenta temporara, ca si crearea unui climat intim excitant, constituie un mod de remediere a celor aratate mai sus.
Tratamentul hiperexcitabilitatii, ca si experienta vor stabili o viata sexuala normala.

( 7 ) Impotenta sexuala neuropsihica reactionala secundara apare in traumatisme psihice, chiar dupa o viata normala.
Tulburarile de dinamica sexuala se pot rezolva prin aplicarea unei conduite intelegatoare, cu tact, din partea partenerei, pentru a pregati terenul fragil si a depasi inhibitia psihica de moment.

( 8 ) Impotenta sexuala psihogena primara apare la persoanele care nu au cunoscut o viata sexuala normala, fie ca nu au avut niciun raport sexual, deci fiind lipsiti de experienta, fie ca prezinta afectiuni psihice sau neurologice.
Cauzele pot fi psihogene, timiditatea si inhibitia reflexa, boli generale.
De asemenea, alcoolismul sau tabagismul pot fi alte cauze ale impotentei.
Tratamentul prescris si efectuat, sub controlul specialistului, va contribui la ajutarea si formarea intelegerii intre parteneri.


( Extras din Medicina pentru Familie sub redactia Prof.dr.Marin Voiculescu, membru corespondent al Academiei R.S.R., Autori : Acad.prof.dr. Ana Aslan, dr.Bungetianu, farm. O.Bojor, [...] prof.dr.M.Voiculescu, Ed. Medicalã, Bucuresti, 1986 )

( Extras din Adolescenta, Sexualitate intre normal si patologic, Vasile Nitescu, doctor in Stiinte Medicale, Ed. Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1985 )

                                                       

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu