Pagini

vineri, 20 decembrie 2013

Rugaciunea de dimineatã a Cuviosului Sofronie

Rugaciunea de dimineatã a Cuviosului Sofronie



Dumnezeule Vesnic si Facatorule al tuturor lucrurilor.
Care in neajunsa Ta bunatate M-ai chemat din nefiintã la aceastã viatã, care mi-ai daruit harul botezului si al noii nasteri de Sus, Care ai pus pecetea Duhului Sfant pe madularele trupului meu in Taina Mirungerii, si care mi-ai dat dorinta de a Te cãuta, Tu, Singurul Dumnezeu adevarat, auzi rugaciunea mea :
Eu nu am viatã, luminã, bucurie, intelepciune sau putere, decat numai in Tine, Dumnezeule.
Nu indraznesc sa ridic ochii spre Tine din pricina nedreptatilor mele.
Dar Tu ai spus ucenicilor Tãi :
“Tot ce veti cere cu credintã in rugaciune, veti primi”, si inca :
“Tot ce veti cere in Numele Meu, voi face”, de aceea indraznesc sa Te chem : curateste-mã de toata spurcaciunea trupului si a sufletului si invata-ma cum sa ma rog Tie.
Binecuvanteaza aceasta zi pe care mi-ai daruit-o, mie, nevrednicului Tãu rob... ( nevrednicei Tale roabe... ).
Prin puterea binecuvantarii Tale fã-mã vrednic(ã), in toata vremea si in tot locul, de a vorbi si de a lucra spre slava Ta cu suflet curat, cu smerenie, rabdare si dragoste, cu blandete, pace, barbatie si intelepciune si de a fi totdeauna patruns(ã) de prezenta Ta.
In nemarginita Ta bunatate, Doamne, aratã-mi calea voii Tale si daruieste-mi sa pasesc fara de pacat sub privirea Ta.
Doamne, Tu, Care cercetezi inimile stii de ce am nevoie.
Tu cunosti orbirea si nestiinta mea, vezi necredinciosia si ratacirea mea ; dar Tu cunosti si dorirea mea, durerile inimii mele si suferintele trupului meu.
De aceea, Te rog, ascultã-mi rugaciunea, si prin Sfantul Tãu Duh aratã-mi calea in care voi merge.
Si cand voia mea cea vicleana ma va conduce pe alte drumuri, nu mã cruta, Doamne, ci dã-mi putere pe calea sfinteniei Tale.
Prin puterea dragostei Tale, daruieste-mi sa ma alipesc de bine.
Pazeste-ma de tot cuvantul si de toata fapta aducatoare de moarte sufletului meu, de orice miscare care ar putea sa Te jigneasca sau sa raneasca pe fratele meu.
Invata-mã ce trebuie sa spun si cum trebuie sa vorbesc.
Si daca voia Ta este ca sa tac, inspirã-mã sa pazesc tacerea intr-un duh de pace care sa nu pricinuiasca nicio intristare si nicio paguba aproapelui meu.
Intareste-ma pe calea poruncilor Tale si pana la ultima mea suflare nu ingadui sa ma indepartez de la lumina cuvintelor Tale, astfel ca poruncile Tale sa devina unica lege a fiintei mele atat in lumea aceasta, cat si in viata vesnica.
Da, Doamne, Te rog, ai mila de mine.
Cruta-ma in necazul meu si in deznadejdea mea, si nu-mi ascunde calea mantuirii.
Multe si mari sunt cererile mele, Doamne, si totusi eu nu uit uraciunea pacatului meu.
Ai milã de mine.
Nu ma lepãda de la Fata Ta din pricina indraznelii mele, ci mai vartos sporeste intru mine aceasta indrazneala si daruieste-mi mie, celui mai rau dintre oameni, sa Te iubesc dupa cum ai poruncit : cu toata inima mea, cu tot sufletul meu, cu toata mintea mea, cu toata puterea mea si cu toata fiinta mea.
Da, Doamne, prin Duhul Tau cel Sfant, invata-ma bunatatea, viata dreapta si cunostinta ; dã-mi sa cunosc adevarul Tau inainte de ma pogorî in mormant.
Lungeste-mi viata in aceasta lume pana ce Iti voi darui o pocainta adevarata.
Nu ma smulge la jumatatea zilelor mele, nici in rastimpul cand sufletul meu este inca orb.
Si cand Iti va bineplacea sa pui capat vietii mele, spune-mi ceasul mortii mele, pentru ca sa-mi pot pregati sufletul sa Te intalneasca.
In acest ceas de temut, fii cu mine, Doamne, si daruieste-mi bucuria mantuirii Tale.
Curateste-ma de gresalele mele cele ascunse si de toata nedreptatea tainuita in mine, si daruieste-mi raspuns bun inaintea infricosatei Tale Judecati.
Da, Doamne, in marea Ta milostivire si in nemarginita Ta iubire de oameni primeste-mi rugaciunea.
Amin.


( Extras din Rugaciuni pentru Bolnavi si Invataturi de Credinta Ortodoxa despre Boala, editata cu binecuvantarea P.S. Dr. Laurentiu Streza, Episcop al Caransebesului, Ed. Christiana si Sfanta Manastire Nera, Bucuresti, 2001 )


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu