Pagini

luni, 3 februarie 2014

Agenda mea din anii facultatii, anul IV, octombrie 2008

Agenda mea din anii facultatii, anul IV, octombrie 2008

Marti 28 octombrie 2008 :
Curs nr. 4 T.G.D. [ Teoria Generala a Dreptului ] : Principiile dreptului
Profesor : Costicã Voicu
13:30-14:50 [ am fost la cursul acesta, care se tinea in Aparatorii Patriei, in Berceni 24, sector 4 ]
La libraria M. Eminescu [ la Universitate ] : Manual de drept notarial, C.H.Beck 2008, editia a 2-a, LES, Ioan – curs universitar [ ceea ce inseamna ca mi-am cumparat acest curs, in ziua aceea ].


Joi 30 octombrie 2008 :

JOI: 13:30 Curs : Managementul IJ Condoiu
Legea 304/2004 : management administrativ judiciar
Mihaela Milos, grupa nr. 406, de la ID, la ZI [ ceea ce inseamna ca in perioada sau chiar in ziua aceea o cunoscusem pe colega mea Mihaela Milos ; in fapt, ea se mutase de la FR la noi la ZI, primii 3 ani de facultate ii urmase la frecventa redusa ].
[ In anul IV de facultate, 2008-2009, au fost realcatuite grupele, multi colegi plecasera la alte universitati, altii au dat mi se pare licenta la sfarsitul anului III, au facut 2 ani de facultate intr-unul. Din 20 de grupe de studenti in anul intai 2005-2006, in anul IV ramasesera numai 10 grupe. Astfel, in anul intai am fost in grupa 112, iar acum, in anul IV ma regaseam in grupa 406, in aceeasi grupa fiind si Mihaela Milos, noua mea colega ].

Mihaela Milos : Carrefour Orhideea – Raionul “Peste” [ Mihaela lucra la Carrefour atunci, ulterior nu a mai lucrat acolo, dupa un timp ].
[ Intotdeauna am fost impresionata ca Mihaela lucra in conditii grele la raionul Peste in Carrefour, mi-a povestit cum : trebuia sa stea, concret, in marile frigidere-congelatoare cu peste, apoi taia pestele, curata, spala pestele congelat.
Spala pestele cu furtunul cu apa, la temperaturile acelea, extrem de scazute.
Angajatii Carrefour primeau o pereche de manusi si niste bocanci, un soi de “uniforma de lucru”. Dar sa stea asa, in frigiderele-congelatoare ? ? ? Am fost profund impresionata. ]

Carrefour Militari : sora geamãnã a Mihaelei Milos, Mariana
Crangasi cu autobuzul nr.601 de la Universitate la Crangasi, la tramvaiul 41 pentru Drumul Taberei [ uneori mergeam cu Mihaela Milos spre casa, pe traseul urmat de ea pentru a se inapoia la ea acasa, in cartierul Crangasi, astfel, o bucata buna de drum o parcurgeam impreuna, iar de la tramvaiul 41, imi luam ramas bun de Mihaela. Insa tramvaiul 41 era incredibil de aglomerat, desi soseau mai multe tramvaie la interval relativ scurt de timp, si era imposibil sa urci de la statia Crangasi in acest tramvai. Nu am facut prea des prin urmare, acest traseu ].
Mihaela Milos : salariu : 6.900.000 lei vechi [ 6 milioane, 9 sute de mii, de lei vechi ] pe luna net, plus prima de 1 milion lei vechi si bonuri de masã de 78.000 lei /bon [ 78 mii lei vechi pentru 1 bon de masa ].
Program 8 ore / zi, cu posibilitatea de a avea 2 zile libere.
Mihaela Milos : practica de specialitate [ e vorba de practica din anul II de facultate, pe care fiecare student a facut-o pe unde a putut ! ] la Judecatoria Sector 6 Bucuresti, la procurorul Marius Crivãtz, salariul sãu [ al procurorului ] 60 milioane lei vechi in plic. Nu pe card bancar.

Joi 30 octombrie 2008 :
Miercuri 29 octombrie 2008 a fost Cursul nr.1 de Criminologie, tinut de o asistenta univ.
La Dreptul diplomatic : bibliografie : Tratat de drept diplomatic.
La Xerox, la facultate, editia din 2005 in xerox, a cursurilor urmatoare [ se gaseau manualele xeroxate la Centrul Xerox, si se puteau cumpara ] : Cursul de Dreptul mediului, Pinguin Book, autor : Fainisi ; cursul neactualizat de Dreptul comertului international 2005 ; cursul....? de Dreptul transporturilor. Total 306.000 lei vechi.
Langa sala 500 : azi, inainte de cursul de Dreptul mediului doi colegi s-au batut si au spart un geam in facultate, un coleg din anul IV si un colega care l-a invitat la Balul Bobocilor in seara asta.

Joi 30 octombrie 2008 :
s-a tinut cursul nr.1 de Contracte Speciale.
Colegi azi la facultate : Mihai Taciu : Volumul I, Ciobanu [ Tratatul de procedura civila galben ] de la laura, restituit [ mi l-a adus Mihai Taciu, pe care il rugasem sa se intalneasca cu laura ], Valy Popa, Mihai Miriunis, Mihaela Milos, Liviu.
Cu Mihaela Milos la Spring Time in strada Academiei dupa cursul de managementul IJ, aproximativ pe la ora 3:30 PM, spre 4:00 PM, pana catre orele 6:00 PM – 6:15 PM.
In autobuzul nr.601 : ora 6:15 PM - 6:20 PM – 7:30 PM, pana in Crangasi ( de la Universitate, adica atata a durat parcursul, drumul ).
Apoi tramvai nr. 41 pana in Drumul Taberei la piata Moghioros, catre ora 8:00 PM am sosit in sfarsit, acasa.

Joi 30 octombrie 2008 :
La Spring Time, cu Mihaela Milos : 125.000 lei vechi, pizza ; 22.000 lei vechi Pepsi la pahar de 0,3 l ; 25.000 lei vechi, o felie de tort piersici ; total = 172.000 lei vechi.

Juge [ judecator ] Minodora CONDOIU : ea ne-a recomandat in anul intai la cursul de procedura civila, Ciobanu, a fost inscrisa la doctorat la prof. Ciobanu [ era, in anul I doctorand(a) ].
Minodora Condoiu spune ca Tratatul lui Deleanu de Procedura Civila este mai filozofic, mai neorganizat, dar mai complet decat Tratatul de procedura civila al prof. Ciobanu, in care ea a gasit cã lãmurirea HJ [ hotararii judecatoresti ] se solutioneaza de chiar judecatorul care a dat respectiva HJ, adica asta se intelege prin “instanta care a dat HJ”.
Minodora spune, raspunde cã si dupa terminarea INM [ Institutului National al Magistraturii ] raman lacune si lucruri nestiute inca, cunostinte nedobandite. Chiar si cand incepi sa intri in sedintã [ publica de judecata ] ca judecator.
La admiterea la INM este foarte important a urmari Bibliografia. Exact anume ce autori sunt recomandati a citi pentru examen.
“Dar in cauzele penale se poate impune un termen, judecatorului, pentru a solutiona cauza ?” – am intrebat-o eu.
Minodora spune initial, cã in solutionarea cauzelor penale nu se poate vorbi despre celeritate.
Intrebarea am pus-o cand ea a spus cã se reproseaza judecatorilor la Comercial [ Sectia Comerciala ] cã au inca nesolutionate dosare vechi de un an.
Intrebare : De ce Minodora Condoiu leaga celeritatea solutionarii cauzelor penale, de faptul ca in procesul penal ( Dreptul procesual penal ) nu existã Principiul contradictorialitatii ?
Dar apare in articolul 6 ... ( ? ) Conventie, si deci spune ea, se poate vorbi despre celeritate.
Initial, ea spune ca nu i se poate in Penal impune judecatorului un termen, ca in Comercial, de solutionare a dosarului, pentru ca, avand in vedere ca in Penal nu existã Principiul contradictorialitatii, ci Principiul Oficialitatii. Adica, deci, nu i se poate impune celeritatea !
Minodora face o asociere, o legatura intre :
A se impune Celeritatea solutionarii cauzelor, cu Principiile care guverneaza judecata, in functie de dreptul procesual penal, de proc.în Comercial.
Minodora a sarit ca arsa din scaun, spunandu-mi : “Stiti bine ca in Penal nu existã principiul contradictorialitatii”.
Eu : ?!?
Ma uimeste cu unele afirmatii si aprecieri facute cu multa siguranta, ce nu ingaduie replicã.
Cum poate spune ea totusi, ca in Penal nu exista Principiul contradictorialitatii ?
Eu : desigur ca ma refeream, raportam, la procesul penal in fata instantei in faza judecatii, mai exact ma raportam eu la Cercetarea Judecatoreasca !
Atat din practica in instante in sedinta publica de judecata cu cauze penale pe rol, dar si din doctrina, Vezi prof. NEAGU ION – Tratat de Procedura Penala – pagina 511, Editura PRO, 1997, care spune clar la Cercetarea Judecatoreasca : la ascultarea coinculpatilor : citez din Neagu ION : “Pentru a se realiza publicitatea si Contradictorialitatea sedintei de judecata, legea : art. 324 ( 1 ) Cod Procedura Penala, spune cã ... “.
Paginile 478, 479 si urmatoarele Neagu Ion Tratat de Procedura Penala, Dispozitii generale privind judecata. Principiile specifice fazei de Judecatã : Contradictorialitatea, ca regulã a fazei de judecatã. Art 289.

Din cursul de azi, de managementul IJ :
Minodora Condoiu spune ca : unii judecatori conduc sedinta publica de judecata de 2 ori, de 3 ori, iar altii doar o singura data, cred ca se referã pe saptamana.
Iar la ICCJ un judecator ajunge sa conduca sedinta o data, la 2 sau 3 saptamani chiar.
Fisa de evaluare a unui judecator :
La Simpozion : daca ai participat, de cate ori pe an : e bine vazut acest lucru.
Totusi, PC-ul [ computerul ] ii distribuie ALEATORIU pe unii judecatori de 3 ori/an la Simpozioane, iar pe alti judecatori deloc. Desi judecatorii vor, si ei isi aleg o tema pentru Simpozion, totusi ei nu pot merge daca PC-ul nu ii distribuie ALEATORIU.
In Fisa de evaluare : Cine are un numar de HJ [ hotarari judecatoresti ] date mai mare, de dosare solutionate mai multe ..., e mai bine apreciat.
Relativ la faptul ca judecatorii la noi pot da Nota Explicativa, de ce un dosar pe rol este mai vechi de 1 an, sau de 1 an, si deci nesolutionat ?
Ea spune mai ales despre Sectia Comerciala a Curtii de Apel Bucuresti, unde lucreaza ca judecator [ Minodora Condoiu ].
Ea spune ca nu se pune problema in Penal, datorita inexistentei principiului contradictorialitatii, ci doar al existentei principiului oficialitatii.
Cu toate acestea, in anii 1993, 1994 si pana in anul 1999, eu stiu ca la un control al activitatii lor, judecatorii de la Judecatorie erau atentionati, fara deosebire de cauze : penale, civile, comerciale, etc., de ce acestea stau mult pe rol si nu sunt solutionate mai rapid. Intr-un termen mai scurt.
In perioada aceea judecatoria NU era impartita pe Sectii, cum spune Sanda Burlacu [ o fosta colega de judecatorie si de birou o perioada, de la Judecatoria sector 1 Bucuresti, in 1998, 1999, Sanda era grefiera, am regasit-o cand eram studenta, intr-o buna zi, la parter in str. Ion Ghica 13, sector 3, de fapt la Intrarea Studentilor din str. Doamnei, unde se aflau ghiseele secretarelor de an, cu fiica ei, mare, pe care o inscria si careia ii platea facultatea. Sanda era neschimbata. Desigur ca, imediat ce m-a vazut, a fost ca si cand niciodata nu ne-ar fi despartit, din 1999, viata, imediat mi-a vorbit familiar, ca atunci cand eram in acelasi birou, adica m-a recunoscut, fara a se indoi o clipa ] cã se întâmplã azi la Judecatoria sector 4 Bucuresti. “



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu