Pagini

miercuri, 6 august 2014

Rugaciune catre Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu ( Din Minunile Maicii Domnului )

Rugaciune catre Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu ( Din Minunile Maicii Domnului )


O, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, Fecioara Stapana, ceea ce esti mai inalta si mai presus decat ingerii si arhanghelii si mai cinstita decat toata faptura ; mirarea cea mare a ingerilor, propovaduitoarea proorocilor, podoaba cea aleasa a arhanghelilor, intarirea cea tare a mucenicilor, lauda cea preamarita a Apostolilor, povatuitoarea cea tare a calugarilor, infranarea cea tare a postitorilor, curatia si marirea fecioarelor, veselia cea lina a maicilor, intelepciunea si invatatura pruncilor, carmuitoarea saracilor si a vaduvelor ; imbracaminte celor goi, sanatate celor bolnavi, izbavire celor robiti ; liniste celor de pe mare, liman bun celor inviforati, povatuitoare neostenita celor rataciti, mergere usoara celor calatori, odihnã bunã celor osteniti, acoperamant si scapare celor asupriti ; nadejde celor fara de nadejde, ajutatoare celor lipsiti ; celor saraci bogatie neimputinata, celor instristati de-a pururea mangaiere, celor pe care nu-i iubeste nimeni iubire cu smerenie ; celor pacatosi mantuire catre Dumnezeu ; tuturor crestinilor ingradire tare, ajutatoare nebiruita si folositoare.
Prin tine, Cel Nevazut S-a facut Vazut, pentru care aducem rugaciune tie, noi, robii tai, Doamna noastra.
O, preamilostivã Imparateasa luminii celei intelegatoare si preamaritã, care ai nascut pe Imparatul nostru, Hristos Dumnezeu, Cel ce dã viatã tuturor, ceea ce esti marita de cele ceresti, minte ingereasca, stea cu totul luminoasa si mai sfanta decat toti sfintii ; Imparateasa imparatilor, Stapana tuturor fapturilor, Fecioarã incuviintata de Dumnezeu, Mireasã nestricatã, palat al Preasfantului Duh, scaun de foc al Imparatului celui nevazut, chivot ceresc purtator al Cuvantului lui Dumnezeu, caruta cea in chipul focului ; odihna Dumnezeului celui viu, zamislitoare in chip de negrait a trupului lui Hristos, cuibul vulturului ceresc, turtureaua cea cu bunã glasuire, porumbita cea preabunã, linã si fara de rautate ; Maicã iubitoare de fii, adancul milelor, picatura care risipeste mania lui Dumnezeu, adancimea cea nemasuratã, taina cea negraitã, minunea cea nestiutã, minune nespusã ; Bisericã nefacuta de mânã omeneascã a insusi Imparatului tuturor veacurilor ; tamaia cea cu bun miros, vesmant cinstit, porfirã de Dumnezeu tesutã, rai sufletesc, odrasla pomului celui de viata purtator, floarea cea preafrumoasa, care ai inflorit nouã veselia cerasca, Strugurele mantuirii noastre, paharul Imparatului ceresc, intru care s-a dres de la Duhul Sfant vinul harului celui neîmputinat ; solitoarea legii, incepatura credintei celei adevarate a lui Hristos, turnul cel neclintit, pieirea ereticilor, sabia maniei lui Dumnezeu impotriva tuturor celor nelegiuiti ; ingrozire diavolilor, biruintã in razboaie, pazitoare adevarata tuturor crestinilor si lumii incredintatã mantuire.
O, intru tot milostivã Doamnã Fecioarã, Stapanã Nascatoare de Dumnezeu, auzi-ne pe noi, cei ce ne rugãm tie si aratã mila ta poporului dreptcredincios ; roagã pe Fiul tãu sa ne izbaveasca de tot raul.
Si pazeste locasul acesta si toate orasele si satele, si partile crestinesti si tot poporul cel binecredincios, care scapã si cheamã numele tãu cel sfant, de toate nãpastele, de boalã, de cutremur, de potop, de foc, de sabie, de venirea altor neamuri asupra noastra si de razboiul cel dintre noi, de toate durerile si de toata imbulzeala.
Ca sa nu fie imputinati robii tai, nici cu rãni, nici cu ingrozire, nici cu moarte, nici cu dreapta manie a lui Dumnezeu ; ci ii pazeste si ii mantuieste cu mila ta, Doamnã, ceea ce te rogi pentru noi si pentru buna intocmire a vazduhului, spre vremi aducatoae de roadele cele de folos, pe care nouã le daruiesti.
Usureazã, ridicã si miluieste, Stapanã preamilostivã, Nascatoare de Dumnezeu prealaudatã de toate nevoile, pe cei ce sunt in primejdii.
Adu-ti aminte de robii tai, si nu trece cu vederea lacrimile si suspinarea lor ; ci ne innoieste pe noi cu bunatatea ta, ca sa ne mangaiem cu multumire, aflandu-te pe tine ajutatoare.
Milostiveste-te, Doamnã Preacuratã, spre ajutorul poporului celui binecredincios.
Nadejdea noastra, adunã pe cele risipite ; pe cei rataciti pe cale povatuieste-i, pe cei cazuti de la buna credintã, iarasi la credintã intoarce-i, pe cei batrani sprijineste-i, pe cei tineri ii invatã, pe prunci hraneste-i si preamareste pe cei ce te preamaresc ; dar mai ales pazeste Sfantã Biserica Fiului tãu si o fereste intru lungime de zile.
O, milostivã si preainduratã Imparateasã a cerului si a pamantului, Nascatoare de Dumnezeu, pururea fecioarã, miluieste cu mijlocirea ta, poporul dreptcredincios si toata dreptcredincioasa crestinatate.
Pazeste-o sub acoperamantul milei tale, apãr-o pe ea cu cinstitul tau vesmant si roagã pe Hristos, Dumnezeul nostru, pe Care mai presus de fire L-a intrupat, sa ne incinga pe noi cu putere de sus, ca sa ne putem apãra impotriva vrajmasului ce se osteste asupra noastra.
Miluieste si mantuieste cu rugaciunile tale, Maicã, pe Prea Fericitul Parintele nostru ( N ), Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane [ pe ( Inalt ) Prea Sfintitul ( Arhi ) Episcopul ( si Mitropolitul ) nostru ( N ) ] si pe toti ortodocsii arhierei, parinti arhimandriti, preoti si diaconi si pe tot clerul bisericesc si pe tot poporul dreptcredincios, care se inchinã icoanei tale.
Cautã spre noi toti cu folosinta ta cea preamilostivã, ridica-ne pe noi din adancul pacatelor si ne lumineaza ochii inimii spre cautarea mantuirii.
Milostivã fii nouã aici, iar la infricosatorul judet, pe Fiul tau pentru noi roaga-L.
Pe cei ce s-au mutat intru bunã credintã din aceasta viata in cea vesnica, impreuna cu ingerii, cu arhanghelii si cu toti sfintii, impartaseste-i ca sa stea de-a dreapta Fiului tau si Dumnezeu ; si cu rugaciunea ta, invredniceste pe toti ortodocsii crestini sa vietuiasca cu Hristos, si cu  bucurie in locasurile ingeresti sa se desfateze.
Cã tu esti, Doamnã, mãrirea celor ceresti si nãdejdea pamantenilor ; tu esti nãdejdea si folositoarea tuturor celor ce aleargã la tine si cer ajutorul tau cel sfant ; tu esti rugatoarea cea fierbinte catre Fiul tau si Dumnezeul nostru, cã rugaciunile Maicii mult pot, spre imblanzirea Stapanului.
Si cu a ta mijlocire, indraznim sa ne apropiem de sfantul altar, de harul preasfintelor si de viatã facatoarelor Taine, desi suntem nevrednici.
Pentru aceea si pe icoanã vazand chipul tau cel intru tot cinstit, si pe Cel Atottiitor cu mâna tinând[u-L], ne bucurãm noi pacatosii si cu umilintã cazand, pe acesta cu dragoste si cu fricã il sarutãm, asteptand, Doamnã, prin sfintele si de Dumnezeu primitele tale rugaciuni, sa ajungem la cele ceresti ale vietii celei fara de sfarsit, si sa stãm fara de rusine in ziua judecatii de-a dreapta Fiului tau si Dumnezeului nostru, slavindu-L pe El, impreuna cu Cel fara de inceput al Lui Parinte si cu Preasfantul si bunul si de viata facatorul Lui Duh, [ precum era la inceput, ] acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.



Rugaciune extrasa din cartea cu titlul “Din Minunile Maicii Domnului” si cu titlul complet “Din Minunile Cele Mai Pre Sus de Fire Ale Prea Sfintei Stapanei Noastre De Dumnezeu Nascatoare Si Pururea Fecioarei Maria care putine sunt din cele nenumarate minuni ce s’au scris de feluri de dascãli cu bune stiinte de Sfintele Scripturi, de Agapie si altii. Si care talmacindu-se dupa limba veche greceasca pe limba noastra romaneasca, spre folosul sufletesc, la anul 1820 de Ieromonahul Rafail Protosinghelul, sau tiparit dupa cum se vede spre folosul tuturor crestinilor care doresc mantuirea sufletelor lor.”, Biblioteca Religioasa a Sf. Monastiri Romanesti Prodromul Munte Athos, Editura Bunavestire, Bacau, 2005, 2006


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu