Pagini

duminică, 25 octombrie 2015

Cu gândul la cascã, 25 Octombrie 2015

Cu gândul la cascã, 25 Octombrie 2015



“În momentul impactului, motocicleta condusă de Bogdan Gigina avea peste 100 km/h. Ploua abundent. Casca poliţistului era de tip flip-up, sistem care poate rabata partea din faţă de la bărbie şi până la frunte. Dacă ar fi stat închisă îi obtura poliţistului Bogdan Gigina toată vizibilitatea. Iar deschisă făcea ca toată apa să-i intre direct în ochi. Îl lăsa, cât de cât, să vadă însă scădea exponenţial protecţia frontală în caz de accident. “

„Ăsta unde era cu gândul când a căzut în groapă? Toţi murim la un moment dat“ 


« (EXCLUSIV) Muşamalizare la nivel înalt. Mărturii şocante de la cei care au văzut cum moare poliţistul din coloana lui Oprea

21 OCTOMBRIE 2015 / 14 COMMENTS / 32268 VIEWS

Informaţiile publicate în exclusivitate de Stiripedia.ro au creat efectul de bulgăre de zăpadă şi tot mai mulţi poliţişti contactat ca să oprească muşamalizarea accidentului în care a murit un coleg de-al lor.
Coloana s-a constituit în jurul orei 18.40. Obiectivul era ghidarea maşinii în care se afla vicepremierul Oprea spre casă. Trei autospeciale făceau parte din această coloană. Motocicleta condusă de Bogdan Cosmin Gigina, maşina lui Gabriel Oprea şi un VolksWagen Passat pe postul de închizător de coloană. În ultima maşină se afla şi şeful de dispozitiv, subcomisarul Gâtan. În fiecare intersecţie pe unde trecea coloana erau posturi fixe de dirijare. Agenţi care asigurau că niciunul dintre şoferii muritori de rând nu trece pe verde când prioritatea este a ministrului Gabriel Oprea.
Poliţiştii care aveau staţiile deschise pe canalul de comunicaţii al coloanei au auzit vocea ofiţerului Gâtan cum striga. „Mai repede, mai repede, parcă dormiţi”. În momentul impactului, motocicleta condusă de Bogdan Gigina avea peste 100 km/h. Ploua abundent. Casca poliţistului era de tip flip-up, sistem care poate rabata partea din faţă de la bărbie şi până la frunte. Dacă ar fi stat închisă îi obtura poliţistului Bogdan Gigina toată vizibilitatea. Iar deschisă făcea ca toată apa să-i intre direct în ochi. Îl lăsa, cât de cât, să vadă însă scădea exponenţial protecţia frontală în caz de accident. Testele de impact arată că mai bine de 65% din impacturi se produc în zona bărbiei, fiind cea mai expusă în caz de accident.
Bogdan Gigina trebuia să se grăbească să-l ducă pe ministru acasă, nu trebuia să se gândească la studiile privind accidentele. De altfel nu trebuia să gândească, punct. Subofiţerii din postura lui nu trebuie să gândească. Trebuie să execute şi atât, fără să întrebe de ce e aşa de urgent ca Oprea să ajungă acasă.
Detaliul şocant povestit de trei surse diferite
În momentul în care Gigina a pierdut controlul motocicletei şi a intrat în gardurile care delimitau lucrările se afla la aproximativ 300 de metri de maşina lui Gabriel Oprea. Autospeciala Ministerului Afacerilor Interne condusă de şoferul lui Oprea a oprit în apropiere de accident. Şoferul a deschis uşa şi a dat să coboare ca să-i dea colegului său primul ajutor. După câteva secunde a revenit cu mâinile pe volan şi a demarat mai departe în trombă; în viteză şi mai mare decât până atunci. Scena a fost descrisă de mai mulţi poliţişti în discuţii separate. La locul accidentului a rămas ofiţerul Gâtan. Maşina lui Oprea şi-a continuat singură traseul dar tot cu sirene şi girofar. Poliţiştii care ne-au relatat scena spun că este posibil ca şoferul lui Gabriel Oprea să fi vrut să-şi ajute colegul însă vicepremierul s-ar fi opus tocmai ca să poată dispărea mai repede iar accidentul să fie muşamalizat. Era coloana lui Gabriel Oprea ilegală?
Poliţiştii de la Rutieră, scoşi în careu
De dimineaţă, şeful Brigăzii rutiere, comisar-şef Cristian Crai a făcut revista de front cu poliţiştii din serviciu. Nemulţumiţi de felul în care au comunicat ofiţerii de presă accidentul, câţiva poliţişti s-au revoltat. Cristian Crai le-a explicat subalternilor: „Procurorul ştie adevărul, toţi ştim adevărul, dar e mai bine aşa. Pentru toată lumea”.
„Mereu ne aleargă. Oprea e şi singurul dintre toţi care merge cu peste 100km in oraş. Ştii ce cred? Că dacă eram eu la deschidere, eu muream, nu Bogdan.”, ne-a spus unul dintre poliţiştii Brigăzii Rutiere care ne-a rugat să nu-i facem publică identitatea din motive lesne de înţeles.

„Am prins mai mulţi miniştri. Dar pe Oprea îl ducem de la tuns, la masă, la întâlnirile cu colegii de partid, peste tot”, ne-a mărturisit un alt poliţist.
Mai multe detalii despre accidentul de aseară în care a murit un poliţist din coloana lui Gabriel Oprea, aici.
Mai multe detalii despre Bogdan Gigina, poliţistul care a murit aseară, aici.

Sursa :
http://www.stiripedia.ro/2015/10/21/exclusiv-musamalizare-la-nivel-inalt-marturii-socante-de-la-cei-care-au-vazut-cum-moare-politistul-din-coloana-lui-oprea/

Alte Sursa :
http://www.aktual24.ro/dreptate-pentru-gigina-politistii-refuza-sa-taca-acest-general-de-carton-trebuie-tras-la-raspundere/

Si inca o alta sursa :
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20521723-lider-sindical-politistul-mort-era-deschizatorul-coloanei-lui-gabriel-oprea.htm

“Lider sindical: Politistul mort era deschizatorul coloanei lui Gabriel Oprea

de Catiusa Ivanov  HotNews.ro
Joi, 22 octombrie 2015, 10:54 Actualitate | Esenţial

Politistul rutier pe motocicleta care a murit dupa ce a cazut intr-o groapa marti seara era deschizator într-o coloană oficială a  viceprim-ministrului Gabriel Oprea, a declarat pentru HotNews.ro, vicepresedintele Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractuala (SNPPC), Dumitru Coarnă. Acesta sustine ca pe ploaie si la 10 grade Celsius, politistul nu avea ce cauta pe strada cu motocicleta, iar cei are au autorizat misiunea trebuie sa raspunda in fata procurorilor pentru aceasta alegere. Coarna mai spune ca lucrarile de pe str. Stirbei Voda nu ar fi fost semnalizate corespunzator.
Pana la aceasta ora, Ministerul de Interne nu a comunicat pozitia ministrului Gabriel Oprea pe acest subiect.
"Politistul se afla intr-o coloana oficiala a domnului viceprim-ministru Gabriel Oprea, era deschizator. Am vorbit cu colegii lui care mi-au spus asta. Asa s-a intamplat ce s-a intamplat. In primul rand motocicleta nu trebuia scoasa in strada pe o asemenea vreme, erau 10 grade Celsius si ploua. Conducerea profesionala a Politiei Rutiere nu trebuia sa scoata motocicleta sub 15 grade Celsius si pe ploaie. Aveau suficiente masini, circa 5.100 pe Ministerul de Interne, iar zile trecute au primit inca 400 de masini noi. Ei trebuie sa explice procurorilor de ce au decis sa scoata motocicleta. Apoi, din punctul meu de vedere nici lucrarea de pe carosabil nu era semnalizata corespunzator. Trebuie vazuta autorizatia de construire si daca s-au respectat masurile de siguranta", a declarat Dumitru Coarna.
Acesta spune ca Gabriel Oprea avea dreptul la o coloana oficiala deoarece functia de viceprim-ministru ar fi echivalenta cu cea de premier si ca ar putea beneficia zilnic de coloana oficiala. Codul Rutier spune insa ca doar patru demnitari romani au dreptul sa beneficieze zilnic de coloane oficiale (presedinte, premier, sefii Parlamentului), insa acestora li se adauga si ministri care au nevoie sa se deplaseze in regim de urgenta.
Art. 223
(1) Politia rutiera asigura insotirea coloanelor oficiale cu echipaje specializate potrivit competentei.
(2) Se insotesc cu echipaje ale politiei rutiere demnitari romani sau oficialitati straine cu functii similare acestora, dupa cum urmeaza:
a) Presedintele Romaniei;
b) presedintele Senatului;
c) presedintele Camerei Deputatilor;
d) primul-ministru al Guvernului.

(3)In situatii deosebite, care impun deplasarea in regim de urgenta, pot beneficia de insotirea cu echipaje ale politiei rutiere si ministrii din Guvernul Romaniei sau omologi din strainatate aflati in vizita oficiala in Romania, precum si sefii misiunilor diplomatice acreditati in Romania, cu ocazia depunerii scrisorilor de acreditare.

(4)Beneficiaza de insotire si candidatii la functia de Presedinte al Romaniei, pe timpul campaniei electorale, dupa validarea candidaturii, numai pe raza localitatilor unde au loc activitatile electorale. 

In Legea 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor nu este scris faptul ca functia de viceprim-ministru este echivalenta cu cea de premier. 

Emil Pascut, seful Sindicatului Politistilor din Romania - Diamantul, a declarat pentru HotNews.ro ca nu detine informatii despre politistul mort, daca acesta se afla in coloana oficiala sau nu. "Presupunand ca domnul Oprea se afla in una dintre situatiile prevazute de lege, avea dreptul la o coloana oficiala. Daca venea de la restaurant si pleca spre casa, asa cum a aparut in presa, nu", a explicat Emil Pascut.

In plus, surse  EurActiv.ro au declarat ca Oprea se deplasa de la un restaurant din Cotroceni catre sediul Ministerului de Interne. O alta sursa consultata de EurActiv.ro a declarat ca ministrul venea de la restaurant si mergea catre casa.
Groapa in care a cazut motociclistul se afla pe Stirbei Voda, pe segmentul dintre Splaiul Unirii si Calea Plevnei, foarte aproape de intersectia cu cea din urma.


[P] --------------------------------- “

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20521723-lider-sindical-politistul-mort-era-deschizatorul-coloanei-lui-gabriel-oprea.htm

Si aceasta sursa :
http://adevarul.ro/locale/timisoara/raducanu-lider-unpr-despre-moartea-politistului-coloana-oprea-Asta-era-gandul-cazut-groapan-murim-moment-dat-1_562cc37df5eaafab2c05186b/index.html

“Răducanu, lider UNPR, despre moartea poliţistului din coloana lui Oprea: „Ăsta unde era cu gândul când a căzut în groapă? Toţi murim la un moment dat“ 

Citeste mai mult: adev.ro/nws227

25 octombrie 2015, 14:13 deDani Dancea

Deputatul UNPR de Timiş Ion Răducanu, vicepreşedintele al partidului la nivel naţional şi vicepreşedinte al Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, a reacţionat, într-un comentariu pe Facebook, la adresa celor care solicită demisia lui Oprea. Deputatul de Timiş a declarat mai apoi, pentru „Adevărul”, ce l-a determinat să reacţioneze, dar şi care e opinia lui despre moartea poliţistului. 

Vicepreşedintele UNPR Ion Răducanu a postat, sâmbătă seara, pe contul său de Facebook, un mesaj prin care îl susţine pe vicepremierul Gabriel Oprea şi, în acelaşi timp, lansează acuzaţii la adresa celor care îi cer demisia, caracterizându-i în termeni precum „disperaţi ahtiaţi de putere”, „postaci plătiţi” sau „jucători de Facebook”. Deputatul susţine că toată mişcarea împotriva lui Gabriel Oprea ar fi doar rezultatul unei manipulări a evenimentelor şi a unei dezinformări masive, plănuite de opoziţia parlamentară în concordanţă cu ONG-uri sprijinite de omul de afaceri George Soros. Sub titlul „Demisia vicepremierului Gabriel Oprea nu e monedă de schimb”, deputatul UNPR îl caracterizează pe ministrul de interne drept „cel mai bun, apreciat şi eficient” ministru al MapN şi MAI de după revoluţie. „Eu nu pot să tolerez infamii de genul acesta“ Contactat de ziarul „Adevărul” pentru a spune ce l-a determinat să reacţioneze în apărarea lui Oprea şi să-I atace pe cei care cer demisia vicepremierului, deputatul de Timiş a oferit mai multe explicaţii referitoare la moartea poliţistului şi la dreptul lui Gabriel Oprea de a avea sau nu coloană oficială.  „Nu pot să asist la o manipulare politică. Sunt sătul de manipulările politice din ţara asta. Eu nu cred că un vicepremier al acestei ţări trebuie să-şi dea demisia pentru că un ofiţer, pentru care transmit condoleanţe familiei şi sunt alături de ea…Un ofiţer….un subofiţer sau ce era, şi-a pierdut viaţa în timpul serviciului. E vinovat ăla care nu a astupat groapa, e vinovat ăla de la primărie care nu l-a verificat. E vinovată Poliţia Rutieră care nu a coordonat activitatea. Nu ştim ce-au făcut că deocamdată nu putem vorbi, cât timp este o anchetă în curs. Dar să îl ataci pe Oprea ca să îl elimini pentru că stă la mijlocul acestei instabilităţi politice, de la madam Gheorghiu şi până la ultimul, cu ziarişti plătiţi, cu oameni plătiţi, postaci pe Facebook. Eu nu pot să tolerez infamii de genul acesta”, a spus Răducanu, care a ţinut să precizeze că nu i-a dat nimeni ordin să reacţioneze. „Un demnitar de rangul lui Oprea nu poate să se tamponeze în intersecţie” Vicepreşedintele UNPR a mai spus că „oamenii normali scriu pe Facebook ce trebuie să scrie”, iar „dacă 20, 50, 100.000 nu sunt de acord cu Oprea, nu înseamnă că cealaltă sută de mii nu contează”. „Mie nu îmi spune nimeni dacă Oprea e bun. Să facă un sondaj de opinie în rândul miliţienilor, în rândul poliţiştilor, şi să vadă ce părere ai ei de ministrul lor. Pe mine nu mă interesează şmecheriile unora care vreau să îl dea jos pe Oprea acum. Nu o să îl dea jos. Să ia puterea prin alegeri”, a declarat Răducanu. Întrebat cum vede dreptul vicepremierului Oprea de a avea sau nu avea o coloană oficială, deputatul Rădunacu a explicat: „Nu făcea parte din coloană (n.r. - poliţistul). Coloana e una. Coloană înseamnă cum e la preşedinte un antemergător, un postergător, motociclete pe lateral. Oprea circulă cu o singură maşină. Nu e nicio coloană, iar Poliţia Rutieră este obligată să asigure intersecţiile pentru că un demnitar de rangul lui Oprea nu poate să se tamponeze în intersecţie cu altă maşină. Nu făcea parte din coloana lui Oprea. Făcea parte din echipa stabilită să deschidă, să asigure securitatea în intersecţie”. „Dumneata poţi să cazi în groapă mergând cu maşina pe stradă?” Deputatul de Timiş a mai spus că procurorii o să stabilească dacă Oprea avea dreptul sau nu la coloană, iar vinovat este oricine în afară de Gabriel Oprea. „Vicepremierul cu probleme de securitate naţională, care coordonează instituţiile de securitate naţională, care deţine informaţii şi este implicat în activităţile de securitate naţională nu poate să fie neasigurat din punct de vedere al siguranţei circulaţiei. Să întrebe IGP-ul, pe şeful Poliţiei Circulaţiei, pe şeful Poliţiei Capitalei. Asta e culmea. Te duci pe stradă, eşti în echipa lu’ ăsta şi îţi cade o piatră în cap. Aşa şi cu groapa. E vinovat ăla care a făcut groapa. Şi ăsta care a circulat era cu gândul la serviciu sau unde era cu gândul de a căzut în groapă? Dumneata poţi să cazi în groapă mergând cu maşina pe stradă? Poţi să cazi dacă nu eşti atent”, a mai declarat Ion Răducanu. Vicepreşedintele UNPR a mai spus că „Oprea nu poate să iasă să vorbească până nu termină Parchetul cercetarea”. „Nu a fost cu el în maşină, nu e garda lui personală. Nu e echipajul care îl protejează pe el. Este de la circulaţie. De-aia s-a făcut ăla motociclist. Să deschidă circulaţia. Din moment ce i-a deschis drumul, probabil că avea dreptul. Dacă nu avea dreptul, să-şi dea demisia cine i-a pus motociclistul în faţă. Motociclistul era în timpul serviciului. Noi am transformat Poliţia în organizaţie sindicală. Poliţia e armată şi armata execută ordine. Dacă ăla care a dat ordinul (n.r. - ca vicepremierul să fie escortat) e vinovat, să demonstreze că Oprea a dat ordinul să meargă un motociclist în faţă. Nu se ocupă ministrul de Interne să îşi asigure ordinea în circulaţie. Tot regretul meu şi toată părerea mea de rău că a murit un om. Toţi murim mai devreme sau mai târziu. Acuma căutăm un ţap ispăşitor că vrea cineva să îl elimine pe Oprea din lupta politică? Nu merge aşa uşor”, a mai declarat Ion Răducanu. Cine este Ion Răducanu: om de afaceri, fost membru PCR, fost prefect, fost candidat la primărie Vicepreşedinte al Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, preşedinte al UNPR Timiş şi vicepreşedinte la nivel naţional, Ion Răducanu a fost şi membru al conducerii PSD Timiş, postură din care a candidat, fără succes, de două ori la Primăria Timişoara. Înainte de 1989, Răducanu a fost vicepreşedinte al Uniunii Judeţene a Cooperaţiei de Consum, fiind totodată membru al Partidului Comunist. Răducanu recunoaşte că din funcţia pe care o ocupa era obligat să se înscrie în PCR. „Cooperaţia de Consum a fost o organizaţie de grup. Era o organizaţie semi-capitalistă în perioada respectivă. Ea lucra sub prevederile unei anumite legi. Eu am fost patru ani în Partidul Comunism. Nu puteam să nu fiu membru de partid. Societatea asta e mai bună după capul unora. (…) Sunt foarte mulţi oameni nostalgic după trecutul în care fiecare avea loc de muncă, fiecare avea un loc de muncă, o pensie, un salariu pentru că statul ţinea în mână salariile şi preţurile. Fiecare putea să trăiască. Astăzi nu mai poate să trăiască. Astăzi se bucură dacă vede la televizor că le taie capul la ăştia care au furat după Revoluţie. Se bucură şi dacă ăia care nu au furat şi sunt cu gâtul tăiat. Cine vrea să facă politică să intre în partide şi să vină să schimbe România”, a declarat Răducanu. După Revoluţie, Răducanu a devenit un prosper om de afaceri, deţinând Casa Auto Timişoara, reprezentanţă auto a mai multor mărci de maşini printre care Dacia şi Renault. De asemenea, Ion Răducanu a fost prefect al judeţului Timiş. Fiul lui Ion Răducanu, Sebastian Răducanu, este şi el politician, fiind ales preşedinte al PSD Timişoara. Răducanu Junior o duce bine şi în afaceri, fiind patronul clubului Epic, unul din cele mai mari cluburi din Timişoara. „Eu am muncit toată viaţa. Muncesc şi acum. Nu îmi plăteşte nimeni nici salariul, nici pensia, nici nimic. Mi-o plăteşte din banii pe care i-am dat eu la stat”, a spus Răducanu, potrivit căruia o demisie sau o demitere a lui Oprea va duce la „o instabilitate politică dorită de foarte mulţi interesaţi”.  “

Sursa :

http://adevarul.ro/locale/timisoara/raducanu-lider-unpr-despre-moartea-politistului-coloana-oprea-Asta-era-gandul-cazut-groapan-murim-moment-dat-1_562cc37df5eaafab2c05186b/index.html


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu