Pagini

sâmbătă, 31 octombrie 2015

Istoria tristã a Rampelor, 31 Octombrie 2015, Romania

Istoria tristã a Rampelor, 31 Octombrie 2015, Romania



Iulia Motoc
Decizia de inadmisibiltate în cazul Ghergina impotriva României arată importanța epuizarii căilor de recurs interne pentru cei care depun plângeri la CEDO.

                                                                                                                                                                       
Λουκία Στέφανι Din pacate, România înca nu stie sa aprecieze studentii care chiar îsi doresc sa studieze, este bataie de joc, asa cum se întâmpla si cu cei de la Spiru Haret... Este incredibila perseverenta si dorinta de a studia a acestui baiat...si totusi....sa faci o rampa în doi ani este ceva halucinant, cand puteau pune un aparat cum este pe la metrouri, care urca si coboara pe balustrada...Dar la capitolul idei stam înca prost... iar de toalete ce sa mai spun, ca deabea sunt pentru oamenii "întregi", nu mai vorbesc de cei cu dezabilitati...asta e un lux !

*****
Articol din ziarul Adevarul.ro, redirectionat aici :
http://stirileprotv.ro/stiri/social/umiliti-nu-doar-de-autoritati-ci-si-de-semeni-rampa-construita-pentru-un-tanar-cu-handicap-demolata-de-vecinii-de-bloc.html

“Imagini impresionante cu romanul care se chinuie sa ajunga acasa dupa ce vecinii i-au distrus rampa pentru carucior


Fara pic de intelegere si omenie, si profitand de toleranta autoritatilor, unele asociatii de proprietari le incalca drepturile. Asadar, multe blocuri nu au rampe pentru ca proprietarii se opun.
Va prezentam povestea impresionanta a unui baiat de 20 de ani, din Bucuresti, care nu poate intra in bloc, pentru ca vecinii lui au daramat rampa construita de o asociatie care incearca sa-l ajute pe tanar. 
Asa se chinuieste in fiecare zi Ioan Savulescu sa iasa din blocul in care locuieste. Sta, alaturi de alti 3 tineri proveniti din institutiile publice de asistenta sociala, intr-un apartament inchiriat de Asociatia PRO ACT Suport, care-i ajuta sa se integreze in societate.
Aceeasi asociatie a construit din bani proprii si o rampa la intrarea principala in bloc, ca sa-l ajute pe Ioan sa intre in casa. Dar, pana sa se intareasca betonul, cativa locatari au distrus-o.
Ioan Savulescu, persoana cu dizabilitati: "Am stat sus, acolo si ma uitam cum o distrugeau. Prima data am simtit teama pentru ca toti tipau la mine."
Alina Maria Toader, coordonator comunicare Asociatia PRO ACT SUPORT: "Nu au fost de acord cu ea pe motiv ca nu li s-a cerut acordul. Aici, daca avem o culpa, da, nu am facut niciun demers scris. Am luat acel acord verbal de bun de la administrator."
Locatarii spun ca au distrus rampa pentru ca nu au fost consultati.
Locatar: “Nu era pusa ca lumea.”
Locatar:: Daca vrea rampa sa o faca in spate.”
Pana de curand, folosea o rampa pentru pubelele de gunoi, din spatele blocului. In urma cu cateva zile insa, in timp ce incerca sa coboare, a alunecat pe ea, din cauza umezelii si a mizeriei, si a cazut pe spate. De atunci, ii este teama sa se mai apropie de ea.
Legea pe care nu o respecta aproape nimeni spune ca inclusiv cladirile de locuit trebuie adaptate pentru persoanele cu dizabilitati. Iar costurile trebuie suportate de Asociatia de Proprietari sau de primarii, daca proprietarii nu au bani.
Reprezentantii Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala, care ar trebui sa se asigure ca drepturile persoanelor cu dizabilitati sunt respectate, ridica si de aceasta data din umeri.
Adrian Toader, pres. ANPIS: "Avem mari probleme cu asociatiile de proprietari, cu primariile fiindca marea majoritate a scarilor de bloc nu sunt prevazute cu asemenea accesorii. Sigur ca este o lupta a noastra cu institutiile, dar mai mult cu mentalitatea".
In cazul lui Ioan, Asociatia PRO ACT SUPORT a anuntat ca va face plangere impotriva locatarilor la Consiliul pentru Combaterea Discriminarii, politie si primarie.
 

·                                 Avocatul Poporului s-a sesizat dupa un reportaj ProTV. Institutiile fara rampa pentru cei cu dizabilitati vor fi verificate
·                                 Romania paralela ce ramane inaccesibila propriilor cetateni. Cat de greu ajunge un om in carucior la o banca sau la un spital
·                                 Persoanele cu dizabilitati din Romania, umilite de CFR. Cu ce au fost inlocuite rampele speciale din gari
Sursa: Pro TV, Data publicarii: 30 Octombrie 2015


Sursa :
http://stirileprotv.ro/stiri/social/umiliti-nu-doar-de-autoritati-ci-si-de-semeni-rampa-construita-pentru-un-tanar-cu-handicap-demolata-de-vecinii-de-bloc.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu