Pagini

duminică, 18 octombrie 2015

Tr : Salut ! ref.: represiunea – 2, 20 August 2015, Bucarest, Romania

Tr : Salut ! ref.: represiunea – 2, 20 August 2015, Bucarest, Romania


Objet :
Tr : Salut ! ref.: represiunea - 2
De :
Olivia Marcov ( ... )
À :
laura-adriana agurida ;
Date :
Jeudi 20 août 2015 16h42


codul penal din Ungaria trebuie sa fie asemanator, in ce priveste infractiunile din partea speciala.

daca a fost arestat/ judecat/condamnat la 8 luni inchisoare, prin hotarare judecatoreasca DEFINITIVA, in Ungaria si acolo a executat, tot in Ungaria trebuie facuta plangerea, sau actionat.

In Romania, in Noul Cod penal, nu mai avem articolul din vechiul cod penal "Arestare nelegala si cercetarea abuziva" - pe care ti l-am mentionat mai jos ! - dar, in cursul universitar al prof. Boroi, citat mai jos, se mentioneaza ca, citez : "Arestarea nelegala se poate comite si prin inactiune, atunci cand, dupa ce a EXPIRAT TERMENUL DE RETINERE SAU ARESTARE, functionarul public omite sa puna in libertate pe cel retinut ori arestat."

Acestea sunt scrise in cursul prof. Al Boroi, notiuni ce trebuie in mod firesc sa fie valabile si pentru noul cod penal, unde, sau chiar daca in noul cod penal, infractiunile sunt altfel grupate sau prezentate, la alte articole ( altfel numerotate ) sau altfel grupate.
Arestarea nelegala era impreuna cu cercetarea abuziva in vechiul cod, acum in noul cod penal, avem o infractiune cercetarea abuziva, iar arestarea nelegala nu mai figureaza.

In cursul prof. Duvac C-tin, insa nu m-am uitat, ar trebui sa ma uit daca o fi ceva nou, sau in completare, fara de cursul prof. Boroi Alexandru, care preda in academia de politie al ioan cuza.

olivia

Le Jeudi 20 août 2015 16h33, Olivia Marcov <... > a écrit :

Buna seara,

In noul cod penal ( român ) avem articolul 283 "Represiunea nedreapta" - : "1. Fapta de a pune in miscare actiunea penala, de a lua o masura preventiva neprivativa de libertate, ori de a trimite in judecata o persoana, stiind ca este nevinovata, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 3 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica.
2. Retinerea sau arestarea ori condamnarea unei persoane, stiind ca este nevinovata, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica."

Inainte, - cand eram noi studente ( 2005-2009 ) in codul penal de atunci, sau vechiul cod penal exista si o alta infractiune ( daca ai  codul acela sa te uiti in el ) articolul 266 ( vechi ) cod penal "Arestarea nelegala si cercetarea abuziva", care acum nu mai exista in Noul Cod Penal.

Astazi mai exista insa in NCP, cercetarea abuziva la articolul 280 nou cod penal.

Dar, acum, despre REPRESIUNEA NEDREAPTA sau articolul 283 cod penal actual in vigoare.

Cu privire la aspectul ABUZULUI : Abuzul in serviciu contra intereselor persoanelor  ( Infractiuni de serviciu sau in legatura cu serviciul ) - dupa manualul de Drept penal Partea speciala, Alexandru Boroi, editura CH Beck, Bucuresti, 2006 :
Infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor este prevazuta in art 246 cod penal ( vechi - dupa care e scris cursul universitar mentionat mai sus ! ) si consta in fapta functionarului public sau functionarului ( cf art 258 cod penal ) care in exercitiul atributiilor de serviciu, cu stiinta, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o vatamare intereselor legale ale unei persoane.
Fapta anterior descrisa - ( ASTAZI vezi articolul 297 alineat 1 din Noul Cod Penal ( Legea 286/2009 ) ) - prezinta un pericol social deosebit, deoarece in materialitatea ei, constituie o incalcare a legalitatii in activitatea de serviciu, savarsita chiar de acela care este obligat, in virtutea calitatii sale, sa o apere.
Abuzul in serviciu contra intereselor persoanelor are un caracter subsidiar, ceea ce inseamna ca abuzul savarsit de un functionar public sau de un alt functionar se incadreaza in prevederile art 246 cod penal, numai daca acest abuz nu are o incriminare distincta in codul penal.

Si, in cazul nostru, are o incriminare distincta, care este articolul ce prevede REPRESIUNEA NEDREAPTA, ART 283 Nou Cod penal.

Sa vedem subiectii infractiunii :
Infractiunea de represiune nedreapta 283 cod penal :
"Prin savarsirea faptei se aduce atingere si relatiilor sociale referitoare la LIBERTATEA SI DEMNITATEA PERSOANEI, relatii care constituie, in felul acesta, obiectul ei juridic secundar." - Conditii Pre-existente, Obiectul infractiunii ( art 283 cod penal ).

Subiectii infractiunii : subiectul activ : Represiunea nedreapta este savarsita de un functionar public care, potrivit legii, are dreptul de a pune in miscare actiunea penala, de a dispune arestarea, de a trimite in judecata sau de a condamna o persoana ( procurorul, in cazul punerii in miscare a actiunii penale si trimiterii in judecata, judecatorul in cazul dispunerii arestarii ori in cazul condamnarii ).

Continutul constitutiv al infractiunii prev de art 283 cod penal :
Cerinte speciale : "In sensul legii, este NEVINOVATA acea persoana impotriva careia nu exista temeiurile de a se pune in miscare actiunea penala, ori de a fi trimisa in judecata sau condamnata si, ca atare, trebuia sa se dispuna scoaterea de sub urmarire penala ( in faza urmaririi penale ) sau achitarea ( in faza de judecata ).

Urmarea imediata : consta in principal in prejudiciile aduse Justitiei ca valoare sociala, dar si in atingerea nemijlocita a unor drepturi fundamentale ale omului  - !!!!!  - cu privire la demnitate si onoare sau libertate. Aceste urmari sunt implicite, odata ce actiunile incriminate au fost savarsite.

Represiunea nedreapta poate fi savarsita si in participatie in forma instigarii sau a complicitatii, in toate cazurile, iar in forma COAUTORATULUI, numai in cazul condamnarii unei persoane de catre completul de judecata.

Eu asta am gasit, cursul este scris de Alexandru Boroi potrivit codului penal valabil in anii nostri de studentie la Drept, vechiul cod penal adica, atunci infractiunile erau "grupate" altfel, anumite dezvoltari raman valabile si azi.

Cat priveste libertatea, demnitatea- sunt de competenta CEDO STRASBOURG, dar dupa epuizarea cailor interne- presupun interne sau nationale ale fiecarei tari, in cazul acesta, Ungaria.

La abuzul in serviciu contra intereselor persoanelor, care e o infractiune de serviciu sau in legatura cu serviciul, incadrata la infractiuni CARE IMPIEDICA INFAPTUIREA JUSTITIEI, subiectul activ este ( printre altele ) : procurorul organul de cercetare penala sau judecatorul, o persoana care are o anumita calitate procesuala : martor, expert, interpret, sau o alta calitate prevazuta de lege.

Poate asa se explica ca, impotriva procurorilor au existat si exista si azi posibil, plangeri, sau "acuzatii" de abuz in serviciu.
Mi se pare ca ceva auzisem cand eram in 2007 la practica de specialitate la curtea de apel.

" Potrivit art 13 Legea 78/2000, infractiunea de abuz in serviciu contra [...] intereselor persoanelor [...], daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani." - Al Boroi Drept Penal Partea speciala, 2006, Bucuresti, CH BECK, curs universitar.


Legea 78/2000 - M.Oficial 219 din 18 mai 2000, recent modificata si completata prin legea 521 / 2004 ( Monitorul oficial 1123 / 29 noiembrie 2004 ) si OUG 124/2005 si OUG 50/2006 ( potrivit cursului citat mai sus, al prof Al Boroi, din 2006 ! )

                                                                                                                                               
olivia



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu