Pagini

miercuri, 25 noiembrie 2015

Fwd: Buna Seara ! (2)A fi, sau a nu fi LAIC, 23 Noiembrie 2015

Fwd: Buna Seara ! (2)A fi, sau a nu fi LAIC, 23 Noiembrie 2015
1 mesaj




olivia maria MARCOV < ... >


Fwd: Buna Seara ! (2)A fi, sau a nu fi LAIC
1 mesaj


olivia maria MARCOV < ...>23 noiembrie 2015, 20:44
Către: .........................................................................

- sa continui mailul de mai jos :
Laic este prin urmare crestinul botezat, omul devenit crestin prin botezul primit in Biserica.
Si atunci, nu este ciudat in acest caz ca cetateni francezi din Franta, unii par de origine franceza, altii nu par dupa nume francezi : o sa vedeti, e vorba de 2 citate, asezate in doua "imagini/poze", ale unor persoane - nu ii cunosc, si poate ca ei nu sunt cei mai importanti nominal, dar e vorba de o gandire de grup as spune, nu cred sa fie ei singurii care gandesc acum asa in Franta :
Intr-o imagine, un francez vorbeste despre prezenta in primarii a ieslelor ca fiind incompatibila cu statul laic francez, cu laicitatea.
In alta imagine o doamna frumoasa cu nume spaniol spune ca ei ii place ( poate ii place, de ce nu ?  doar stramosii ei spanioli s-au batut cu maurii atatea secole sau ani.... ! ) ramadanul ( sarbatoare, un fel de post al arabilor, dar un post crunt, fara apa si mancare zilnic pana catre ora 5h00 pm* [ *dupa ora 5h00 pm sau ora la care suna sirena, cred insa ca poti manca orice fel de mancare ! ], cand suna sirena si poti sa bei si sa mananci ), si motiveaza frumoasa doamna ca ramadanul face parte din patrimoniul nostru* [ *cultural ].
Intr-adevar, depinde cum privesti problema : suntem in Europa, iar in Europa mai intai nu au fost arabii, ci europenii, care chiar daca la inceput erau pagani in Imperiul Roman, insa nici arabi ( la islam adica ) nu erau, apoi paganii din Imperiul Roman, cu chiu cu vai, cu alte lupte mucenicesti de data aceaasta, au devenit crestini.
Imperiul Roman a fost cel mai vast Imperiu si chiar a depasit granitele continentului nostru Europa.
Daca se refera la toata populatia globului, la toti oamenii, se poate spune ca ramadanul sarbatorit, tinut de arabi mai exact, apartine speciei umane, oamenilor de pe planeta Pamant.
Problema este insa cunoscuta : s-a creat un dezechilibru.
Ei, sau altuia, ii poate placea ramadanul, chiar daca nu e arab sau de religie islamica, insa se stie, la ora actuala, in Franta din primarii se scot Ieslele care sunt simbol al crestinismului.
Dezechilibrul este vadit si chiar creste pe masura ce timpul trece, se adanceste.
Eu nu stiu, ma intreb de ce ii deranjeaza pe francezi - cetatenii francezi, care pot fi de origine diferita, biologic vorbind, insa sunt europeni, adica, presupunem ca sunt crestini ! - de ce ii supara pe ei Ieslea din Primarie, cand atatia ani Ieslea a stat in Primarie ?
De ce niste francezi, cetateni francezi se fac ca nu vad si creeaza acest dezechilibru, mai ales intr-o realitate fragila ca aceasta din franta anului 2014, 2015, - noi nu am stiut, Actualitatile nu prea aratau, presa franceza, dar in ultimii ani, nu stiu cati ani, in Franta s-a pus mult accentul pe islamism, si nu stim de ce.
Mai intai, se pare ca ei, crestinii francezi nu mai mergeau cam deloc la biserica.
Da, dar in acelasi timp, arabii din Franta isi ridicau tot mai numeroase moschei si mergeau la moschee, azi sunt moschei ridicate si in localitati mici, foarte mici chiar.
Apoi, mai este un aspect, frumos si normal este ca si arabii sa spuna despre Iesle si crestinism ca reprezinta patrimonoul "nostru comun", nostru si comun, adica.
Sa fie ridicate - nu daramate, mutate, parasite, transformate, dezafectate, vandalizate, vandute, facute moschei, - Biserici crestine in orase si orasele si localitati mici si mari din tarile arabe, peste tot sa fie Crucea pe turnul Bisericii ridicata, Crucea crestina.
Daca s-ar proceda astfel, am re-echilibra situatia si am vorbi de un respect reciproc si de buna-credinta.
Ma intreb ce interes au cetatenii francezi, se pare ca, iata, ei, cei care au aceasta parere, adesea sunt in partide politice din Franta inscrisi, deci poate ca e politica unui partid sau altuia din Franta, francez.
Chiar si asa, ce interes au partidele ( sau un partid ) franceze sa IL ALUNGE PE MICUL NOU-NASCUT ISUS CRISTOS DIN PRIMARIILE FRANTEI ?
Este o enormitate, - fata de obiceiul lor impamantenit, de a aseza Ieslea, caci obiceiul lor conta mult pentru ei - pentru ca arabii au religia lor, credinta lor, si cred, nu stiu, dar cred ca ei spun ca il au pe Dumnezeul "lor", care in fapt este UNUL, UN SINGUR DUMNEZEU, indiferent cum se numeste intr-o limba sau alta.
Adica arabii nu il alunga pe Dumnezeul pe care il apreciaza ca fiind 'al lor", si francezii il alunga pe ISUS CRISTOS INTRUPAT OM, COBORAT PE PAMANT PENTRU A-I MANTUI PE OAMENI, PENTRU A-I INALTA LA CER, PENTRU A LE recastiga VIATA VESNICA, pe care Adam si Eva prin pacatul lor, au pierdut-o.
Priviti un barbat tanar ( inca ) si frumos si o femeie tanara ( inca )) si frumoasa, ce frumosi i-a facut  DUMNEZEUL ATOATECREATORUL NOSTRU, AL TUTUROR, si ce isteti sunt, pe cat de frumosi, pe atat de AUTODISTRUCTIVI, oameni ca ei ne sterg de pe fata pamantului.
Marit esti Doamne !
Creier frumos, si minte sau lipsã, absentã, sau pocitã, adica rea.
Dumnezeu Atoacreatorul care a creat cerul si pamantul si oamenii si tot Universul care e infinit, nemarginit si Dumnezeu este inca mai mult, caci e Neincaput, Dumnezeu este in continuare pentru om un Mister, si cei ajunsi in Paradis, acolo, nu vor sta, vor progresa pe calea credintei si in Paradis, si in Viata vesnica, vor continua sa Il cunoasca pe Dumnezeu, adica sa invete despre Dumnezeu, sa Il cunoasca tot mai mult, sa se apropie de El tot mai mult, este o progresie care nici ea, nu se va termina, e vesnica, la fel ca viata vesnica, ca Dumnezeu cel Vesnic Viu ! - Atoatecreatorul iubeste toti oamenii, da, dar si oamenii trebuie sa Il caute pe Dumnezeu sa Il iubeasca pe Dumnezeu.
Voi atasa cele doua citate-imagini, publicate pe pagina mentionata de facebook astazi la ora 3h55 PM* [ * ora aproximativa, dupa aceea am intrat pe FB si m-am uitat exact la ora respectiva ]
Si iata ce am scris si eu pe pagina mea de facebook :
 
Olivia Maria Marcov 4h16 PM lundi 23 novembre 2015
3 hrs · Edited · 
Un chrétien baptisé ( un laïc ) s'oppose à ce que les crèches soient exposées dans les mairies. Alors il faudrait peut-être - il le mériterait ! - qu'on lui "retire" son baptême ! Il faut regarder cette définition du mot "laïque/laïc" qui nous apprend qu'un laïc est un CHRETIEN BAPTISE ! Qu'il soit excommunié. On ne peut pas servir deux Maîtres, deux Seigneurs, Dieu et Satan....


Olivia Maria Marcov 4h13 PM lundi 23 novembre 2015
3 hrs · 
Laïque ou laïc, laïque = adj. et n. ( du grec "laikos", du peuple ) : 1. se dit d'un chrétien baptisé qui ne fait pas partie du clergé.

SURSA :


---------- Mesaj redirecţionat ----------
De la: olivia maria MARCOV < ... >
Data: 23 noiembrie 2015, 20:11
Subiect: Buna Seara ! A fi, sau a nu fi LAIC
Către: silviucraciunas < ... >

Buna seara,

De cateva zile am dat "Like" unei pagini publice, - si anul trecut era una, poate era aceasta, aceeasi, sau alta, insa pe aceeasi tema - care face apel la oameni, fata de o situatie din Franta ( anul trecut exista aceasta situatie  ) de data recenta, si anume : Este apreciata ca incompatibila cu laicitatea, prezenta Ieslelor ( Creselor ) de Craciun in sediul primariilor din Franta.
Stiu ca anul trecut am vazut pe facebook ca, la acea data, o primarie dintr-un oras, sa fi fost orasul Nantes ( ? ) - deci atunci in 2014 era vorba de o primarie, una - nu a ( mai ) vrut sa aseze Ieslea care de obicei se aseza in preajma Craciunului, in incinta sa.
Motivatia a fost ca, vezi bine, - parca vorbeau cu prostii, exista oameni atat de tupeisti, incat chiar daca nu au dreptate iti vorbesc de sus, cu multa, totala convingere in afirmatiile lor si din continutul afirmatiilor lor, din "tonul" acestora iti dai seama ca pur si simplu esti luat de tampit, de idiot.
Motivatia a fost deci ca Franta ( republica ) este un Stat laic.
Ok.
Bun.
Numai ca "argumentul" lor nu putea sa treaca drept un argument.
De ce ?
Pentru ca, da, Franta este un stat laic, bine, bine, dar in Franta care este un stat laic, intotdeauna pana in 2014 a existat cutuma, obiceiul - obiceiul pamantului - traditia ca, in sediul fiecarei primarii, in holul de la intrarea in primarie sau in vreo sala principala, sa fie asezata Ieslea, cu mai multe zile, pesemne de cand incepe postul Craciunului, numit Avent la francezii care sunt catolici ( predominant ), si pana mai tarziu, cred ca pana la Prezentarea la Templu a lui Isus, pana pe 3 februarie anul urmator, cam asa, citeam azi pe o pagina pe care am descoperit-o pe FB.
Pagina cu pricina se numeste ( are titlu mai lung ) : "Non à la suppression des crèches c'est notre patrimoine", adica "Nu scoaterii ieslelor ( creselor ) este patrimoniul nostru [ cresa/ ieslea ]."
Acum, anul acesta situatia pare ca se generalizeaza, pentru ca pagina in chestiune a postat un citat al unui francez, chipes de altfel, - dar eu nu stiu ce e in sufletul si mintea oamenilor de la un timp in special - care spune ca prezenta in PRIMARII si face pluralul, a ieslei ( ieslelor ) nu este compatibila cu laicitatea sau caracterul laic al statului francez.
Ei, ca sa vezi situatie !
Atata amar de ani, Franta, aceeasi Franta, aceeasi republica franceza si exact acelasi stat laic, a obisnuit sa isi aseze Ieslea inainte de Craciun in fiecare primarie, si acum in anul 2015, dintr-o data, ce s-a schimbat ?
Pai, este aceeasi situatie, Constitutia Frantei nu s-a modificat, franta e un stat laic, care, desi era laic, - acum se face mare caz de laicism - aseza Ieslea de Craciun.
Bun, si ?
Ce, pateau ceva rau din aceasta ?
Daca ne gandim, nu exista un temei, nu exista un motiv, in ce sa intemeiezi opozitia la Iesle, nu poti sa te intemeiezi pe caracterul de laic al statului, pentru ca laic a fost, laic este, laic a ramas, si cu Iesle si fara Iesle cum se vrea acum in 2015.
Dimpotriva, as spune ca, de regula, am invatat la Teoria generala a Dreptului care se studiaza in anul intai la Drept si in Franta, este o disciplina de studiu obligatorie, atunci cand exista un obicei, ceva anume care se intampla peste tot in tara, spunem mai ales ca este un "fenomen"* [ putem spune si ca este un fenomen in acest caz ], - in cazul nostru asezarea Ieslei de fiecare Craciun in Franta de multi ani, cred ca dintotdeauna dupa revolutia franceza si dupa perioada revolutiei franceze care a bulversat viata crestina in Franta - cand se intampla ceva in foarte multe locuri, peste tot, intr-o tara, spunem ca ne confruntam cu un fenomen, si in acest caz, daca e vorba de un obicei se legifereaza, se pozitiveaza in Drept, adica obiceiul devine obiectul unei legi care se adopta, obiceiul devine lege, si face parte din Dreptul pozitiv, adica din legile in vigoare intr-o tara si stat* [ obiceiul devine normã juridica ! ]
Daca e un fenomen, de genul unei actiuni, fapt repetat - atunci se da o lege, in lege se dispune, se reglementeaza intr-un fel sau altul.
De exemplu, nu stiu, sa iau un exemplu : daca toti oamenii, sau firmele imobiliare, firmele de constructii -  si-ar vinde casa, casele cu un pret exorbitant, care nici nu poate fi platit, dar totusi, foarte, foarte putini il platesc si astfel ar bloca "piata" vinderii [ vanzarii ] imobilelor si a cumpararii acestora, adica omul nu si-ar mai permite, atunci s-ar constata ca pretul exorbitant cerut e imposibil de achitat, ca datorita acestui fenomen, oamenii nu mai pot vinde si cumpara, deci se produce un dezechilibru pe piata imobiliara, si pesemne, s-ar legifera, s-ar da o lege care ar interzice sa vinzi/sa cumperi o casa cu suma de X* [ acea suma exorbitanta adica ! ], si ar stabili un fel de plafon, cat de mult ai voie sa ceri pe o casa, respectiv sa platesti pe o casa.
Cand insa e vorba de un obicei, ceva care se obisnuieste in viata oamenilor si cetatenilor unei regiuni sau unei tari de multi ani, se repeta, si e acceptat ca si cum e "lege", atunci se "trece" acel obicei, "direct" in textul unei legi, devine lege, se pozitiveaza in Drept, eu asa retin ca se intampla* [ si am retinut corect ! ]
Ei bine, in Franta exista, a existat pana in 2014 cand un oras a facut exceptie, opozitie la cresa adica, si pana in 2015, obiceiul asezarii cresei, ieslei inainte de Craciun in sediul fiecarei primarii.
Si acum, ma gandeam ca, desi Franta e un stat laic, trebuie sa privim in egala masura definitia, nu numai a termenului de "laic", "laicitate, "laicism", ci trebuie, e cazul sa privim, sa revedem, sa ne reamintim care este definitia cuvantului LAIC - substantiv si adjectiv.
Ce inseamna laic ?
Ei bine, ce inseamna laic aflam dintr-o definitie, singura definitie : anume dupa ce un om ( copil sau adult ) a fost botezat in Biserica, a primit botezul, el devine LAIC, primeste demnitatea de laic.
Ne referim in mod clar, - nu e vorba de altceva - la botez, adica la o taina, un sacrament, sacramentul credintei, cum se mai numeste botezul, o taina ( un sacrament ) care caracterizeaza crestinismul, si pe crestini.
Cu alte cuvinte, stim ca, odata ce a fost botezat, un om a devenit crestin.
Iata ce spunea Credinta catolica cateheza pentru adulti, intocmita de un colectiv pot spune, mai multi adica episcopi din Belgia, :
"Ce devine omul prin botez ?
Devenit fiu adoptiv al Tatalui, crestinul intra in Biserica : primeste demnitatea de "laic", adica devine membru al poporului lui Dumnezeu, membru al Trupului lui Cristos, piatra vie a Bisericii, templu al Duhului Sfant"., si, in alt loc, la primirea Mirului, la Confirmare, scrie "Intr-adevar, daca suntem membrii unui Popor de preoti, laicii - adica membrii acestui Popor - trebuie sa ia parte activa la misiunea intregii Biserici. Este una din caracteristicile apostolatului laicilor din lume."
In dictionarul explicativ al limbii franceze, Larousse, scrie ca : "laïcité - système qui exclut les Eglises de l'exercice du pouvoir politique ou administratif, et en partic. [ particulier ] de l'organisation de l'enseignement ( en vertu du principe de la séparation de l'Eglise et de l'Etat ).

revin....


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu