Pagini

duminică, 27 noiembrie 2016

Pagina Facebook Mihaela Ciocea- Judecator, 21 noiembrie 2016

Pagina Facebook Mihaela Ciocea- Judecator, 21 noiembrie 2016
21 noiembrie 2016 ( postarea ei ) – PAGINA FACEBOOK (sursa e indicata la sfarsit, link-ul paginii fb )
https://www.facebook.com/milacioc/posts/1904907689740207


SPIRITUL ACADEMIC DIN INSTITUTUL NATIONAL AL MAGISTRATURII.
Am hotarat sa scriu astazi despre aceasta institutie pe care am absolvit-o si in cadrul careia se invata primii pasi spre favoritism si "aranjamente", mascate sub proceduri judiciare.
Pentru ca unele voci din magistratura incearca sa sustina ca numai magistratii numiti de la inceputul mandatelor Basescu "sunt profesionisti si integri", eu spun ca, de fapt, calitatea magistratilor nu e data de varsta lor sau de generatia din care fac parte, cu atat mai putin de presedintele care i-a numit. Cunosc magistrati ajunsi la vârsta de 50 de ani ale caror probitate si profesionalism nu pot fi puse la indoiala si cunosc magistati sub 30 de ani care ar fi in stare de orice fapte, oricat de abjecte, daca acestea le-ar permite ascensiunea profesională sau primirea oricarora dintre avantajele oferite de sistemul judiciar pentru cei care se fac "instrumentele" intereselor
șefilor de instante, ai membrilor CSM, etc. (deplasări la conferințe internaționale, sinecuri in afara sau înăuntrul sistemului judiciar, s.a)
Desi INM este o institutie academica, grupurile de prieteni nu se formau acolo - nici pe vremea când eram studen
ți, nici mai tarziu, la cursurile de formare continua - pe baza de afinitati de idei sau pe contradictii intre conceptii, ci pe aprecierea calitatii gentilor sau pantofilor, pe admiratia si respectul pentru cat de "greuceanu" (un bărbat cu multi bani - in jargonul pe care si eu l-am invatat acolo) era unul sau altul dintre prietenii viitoarelor judecătoare, pe simpatiile sau antipatiile personale ale directoarei INM.
Mi se poate spune ca acestea sunt trairi omenesti valabile oriunde altundeva in societatea românească si chiar asa este. Dar in magistratura, ridicarea acestor practici la rang de criterii de evaluare profesionala folosite pe scara larga, are ca efect crearea unor monstri pentru care legea nu mai are nicio valoare. In orice caz, asa se formează grupurile de interese pentru care meseria de judecator este doar sursa unui trai imbelsugat sau al intrecerii in avutie cu colegul de birou.
Mi-o amintesc, de exemplu, din perioada 1997 - 1998 in care învă
țam acolo, pe directoarea INM, Dna Luminita Nicolae, pe care afinitatile personale o impingeau sa se poarte dincolo de bunul simt, strigând de-a lungul coridorului plin de studenți care stăteau la coada la secretariat: "Anca, mai lasa actorii frumosi si mai vino si tu pe la scoala!" Indemnul ii era adresat uneia dintre colegele noastre de an, care avea o aventura un actoras qvasi-necunoscut si tot INM-ul trebuia sa respecte asta. Mai tarziu, la recomandarea Luminitei Nicolae, aceeași colega a fost numita directoarea Directiei Afaceri Europene din Ministerul Justitiei, pozitie in care a continuat sa se considere aceasi "vedeta" admirata si irezistibilă. Oamenii acestia sunt cei care creaza imaginea Romaniei in lume, care sunt chemați sa apere interesele tării in negocierile internaționale. Deși persoana la care ma refer reprezintă România in prezent la conferințele JAI, unde se tot discuta dar nu se mai aproba aderarea noastra la spațiul Schengen, puteți sa rețineți ca niciodata, dupa terminarea INM-ului si numirea in poziția din minister, nu am mai auzit-o vorbind despre chestiuni profesionale. Relatarile ei erau despre irlandezul cu care flirtase la o conferinta la Bruxelles, sau despre faptul ca nu reusise sa intre in gratiile consulului Romaniei la Chicago, pe timpul studiilor ei de Master acolo: "Stii, eu aveam sanii prea mici pentru gustul lui." 
Ceea ce este mult mai grav este insa faptul ca ma aflu azi la capatul a 7 ani de hartuiala si abuzuri pentru ca, in 2010-2011, fosta mea colega din INM, Anca Maria Stoica, s-a gandit sa imi "aranjeze" si mie cariera dupa aceleasi criterii dupa care se ghidase ea.
Dintre lucrurile împărtă
șite mie din Ministerul de Justiție, mi-o amintesc pe Dna Oprea plangand in hohote pentru ca sefa ei o evaluase cu 20 de sutimi sub nota maxima la o evaluare anuala oferindu-mi ca explicatie faptul ca "Ii e necaz pe mine ca sunt mai tanara decat ea si mai bogata cu 3 diamante."
Si ca sa vedeți ca "cine se aseamănă se aduna", va mai spun ca Luminita Nicolae era la acea data o judecătoare cu 7 ani vechime, despre care nu stiam decat ca "fusese adusa" in aceasta pozitie de la judecatoria Slatina, de catre ministrul justitiei, Valeriu Stoica, fara sa fi aflat vreodata ce alte calitati sau realizari ar fi recomandat-o pentru aceasta pozitie. Imi amintesc, de exemplu, ca a fost nevoie sa o caut de doua-trei ori intr-o problema administrativa privitor la care ma tot amana. "Dar mai lasa-ma dracului in pace, nu ma mai freca atata!" mi-a raspuns la ultima mea incercare in acest sens, desi eu nu avusesm niciodata vreun diferend sau vreo controvesa cu ea.
Cativa ani mai tarziu, judecator la Tribunal fiind, am intalnit-o la un seminar in materia proprietatii intelectuale pe succesoarea Luminitei Nicolae la conducerea INM, una din judecatoarele care avea faima de "atotcunoscatoare" in domeniul proprietații intelectuale, Octavia Spineanu Matei. La sfârșitul dezbaterilor, m-am apropiat de ea pentru a ii cere pararea privitor la o dispozitie legala care lasa loc la doua interpretari. Imi amintesc ca m-a privit prima oara destul de neutru dar, pe masura ce vorbeam, mi-a studiat cu atentie imbracamintea, coborand pana la pantofi. Cand si-a ridicat privirea, avea o cu totul alta expresie, mult mai putin amabila. Își dăduse seama ca am un standard material obișnuit, deci m-a expediat ferm: "Dar, de ce nu cititi cartea aceea a mea... in materia marcilor de comert?" Eu verificasem cartea aceea, bineinteles, mai ales ca era singura in materie publicata pana la acea vreme in Romania. Nu era analizata aceasta problema practica, iar la vreamea aceea, comportamentul viitoarei directoare INM mi s-a parut de neinteles.
Aveam sa inteleg mai tarziu cat subiectivism si cate alte interese sunt luate in calcul, inainte de a pronunta o solutie, de catre judecatori precum O. Spineanu-Matei sau de catre prietenele ei, pentru care era suficient un telefon de la vreo persoana importantă, ca nicio lege sa nu le stea in calea realizarii intereselor lor de parvenire.

Peste cativa ani, la un alt seminar, le prezenta cursantilor, majoritatea proaspeti absolventi, niste decizii pe care le pronuntase la Curtea de Apel si in care erau desfiintate solutii pronuntate de mine la instanta inferioara. Aveam sa vad o alta dimensiune a vanitatii unui judecator atunci cand dna judecator Spineanu-Matei, mi s-a adresat direct, cu voce tare, pe deasupra capetelor cursanților: "Ia zi tu, Mihaela, ce-ai gandit tu cand ai dat solutia asta?" Nu aveam mult de explicat. Reclamantul pretindea ca e distribuitorul autorizat in Romania al unor produse si sustinea ca paratul comercializeaza fara drept aceleasi bunuri. Pentru ca paratul nu s-a prezentat, iar reclamantul a refuzat sa imi faca dovada faptului ca e distribuitor exclusiv, am respins actiunea. In apel, solutia mea a fost desfiintata si s-a apreciat ca, de vreme ce paratul nu s-a aparat in fata acestei sustineri, pretentiile reclamantului erau intemeiate. "Doamna, eu nu inteleg de ce ati inversat sarcina probei." am mai raspuns eu, pentru ca solutia ei nesocotea dispozitiile art. 1201 C. Civ potrivit caruia cel care face o afirmatie trebuie sa o dovedeasca. "Pai... gandeste-te si tu... ca nu se poate altfel!" a fost argumentul evaziv pentru a nesocoti un principiu pe care eu il credeam de neclintit.
Aveam sa aflu mai tarziu ce simpatie personala avea doamna Spineanu-Matei pentru avocatul reclamantului, Gabriel Turcu, pentru care fusese dispusa sa rastoarne reguli de fier si pe care l-a recomandat apoi in evaluarile pe plan international ca un profesionist exceptional.
Or, a fi judecator, mai mult decat a fi contabil sau IT-ist, e o profesie sociala ce presupune disponibilitate si deschidere spre ceea ce societatea ar avea nevoie pentru corectarea dezechilibrelor inerente, deschidere spre valorile umane, ascultarea vocii celor ce, doar foarte rar, se pot face auziti.
Calitatea umana, atat de importanta in profesia de magistrat, nu e data de "generatie", eeste data de educație. Sub conducerea actualului CSM si a Octaviei Spineanu Matei instruirea viitorilor magistrați nu numai ca a ajuns sa lase in plan secund respectarea legii si responsabilitatea pentru soarta oamenilor, dar au consacrat inclusiv utilizarea obscenităților si a fanteziilor lor perverse in examenele tinerilor studenți, sub pretextul testării cunoștințelor. Sau poate pentru a verifica lipsa de prejudecăți a viitorilor magistrați sau cine mai știe ce calități mai voiau sa identifice "profesorii" de teapa lui Vasilica Danilet, et co.
In acest sens, acesta este doar un exemplu: http://m.luju.ro/sexul-oral-cu-muscaturi-de-penis-speta-che…


SURSA:

https://www.facebook.com/milacioc/posts/1904907689740207

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu