Pagini

luni, 2 octombrie 2017

Bonsoir à tous! Buna seara! Manuels roumains de langue française/Manuale de franceza din liceu !


Objet :Bonsoir à tous! Buna seara! Manuels roumains de langue française/Manuale de franceza din liceu !
De :Olivia Marcov (oliviamarcov@yahoo.fr)
À :
Date :Dimanche 1 octobre 2017 21h50


Bonsoir à tous! Buna seara! Manuels roumains de langue française/Manuale de franceza din liceu !

Ci-joint les Manuels roumains de langue française de l'école, mais surtout du lycée !!!!
Mai jos va trimit Manualele ( cateva ) de Franceza, din scoala dar mai ales din anii de liceu !

Si acum :
Voi incepe mesajul prin a spune ca Paxlaur.com ne trimite in seara aceasta un articol despre " Diavolul " care " poate fi invins ", este incurajator si la fix venit !
De la Pavel Parfentiev ( russian @citizengo.... ) mi se intorc incepand de ieri seara e-mailurile, nu exista o explicatie data, pur si simplu in mesajul de retur se spune ca dupa mai multe incercari, emailul [ meu ] nu a putut fi comunicat [ " inmanat " ].
Deci s-au intors si emailurile, cele vreo 3 pe care le-am trimis astazi.

In aceasta dupa-amiaza era foarte frig in camera, in casa si am reusit sa dorm cateva ore, de altfel frigul ma oboseste si mi se face chiar somn de la el.

Manuelele de franceza sunt din ani diferiti :
clasa a X-a , clasa a XII-a si clasa..de fapt pe manualul cu coperti portocalii scrie " manual pentru anul V de studiu "

Sa precizez, pentru cine poate nu stie, limbile straine se studiau cu incepere din clasa a II-a, de scoala primara [ scoala generala ] , prima limba straina.
Mai tarziu, cu incepere din clasa a VI-a de scoala [ generala ] se studia a doua limba straina.

Astfel, pentru unii elevi, franceza a inceput sa se studieze din clasa a II-a.
Pentru alti elevi, franceza a inceput sa se studieze din clasa a VI-a.

Am comparat insa 2 manuale de franceza din clasa a X-a, dupa unul din ele a invatat fratele meu Silviu, e mai subtire decat celalalt dupa care am lucrat eu la meditatii, dupa ce am absolvit liceul, cand pregateam o admitere la Universitatea Bucuresti, la Franceza.
Manualul dupa care am lucrat eu la meditatii era din 1989, deci noi am terminat liceul in 1986, ceea ce inseamna ca atunci am cumparat manuale, cand am inceput lectiile particulare numite meditatii, cu ocazia aceea.
Mai aveam in casa un manual cu coperti alb-verde de clasa a XI-a, dar nu il gasesc.

Manualul din anul V de studiu, cel cu copertile portocalii in intregime a fost al fratelui meu, el a invatat la scoala dupa el.

Dupa noi - noi urmand liceul intre anii 1982-1986, colegii mei si cu mine - fratele meu a studiat dupa manuale, care sunt mai subtiri, cel putin cel de clasa a X-a alb- cu galben, pe coperta din spate scrie anul aparitiei, 1993, iar paginile sunt mai maronii, asa fiind hartia pe care e tiparit manualul.

Manualul cu coperti alb-cu rosu de clasa a XII-a este si cel mai prost tiparit si imprimat, are o hartie foarte subtire, e subtire el insusi si cerneala de tipar e ca vai de ea.

Am selectat cateva pagini, adesea notiuni importante de gramatica sunt parca strecurate in manuale, rapid, in trecere si nu se insista asupra lor, nu se dezvolta, nu se ( prea ) sau nu se revine asupra lor.
Gasisem un exemplu, in seara asta nu stiu la ce pagina l-am vazut, dar il voi cauta in continuare.
In treacat s-a predat - e un fel de-a spune - Subjonctivul cu timpurile sale trecute,  pana la sfarsitul liceului insa, s-a insistat oarecum, asupra subjonctivului prezent.
Insa timpurile trecute ale subjonctivului sunt arate asa, parca in trecere.

Si in general, cam asa iti " strecoara " in manuale unele notiuni importante si care trebuiau dezvoltate.

Stiu ca in anii de studiu ai limbii franceze, in Romania s-a insistat, as putea spune pe regula lui ' Si Conditional ", si s-a predat candva in anii de scoala generala si Concordanta timpurilor.
In general vorbind insa, nu sunt singurele reguli ale gramaticii franceze.

Existã Concordanta timpurilor cu verbul la subjonctiv, acesta este exemplul pe care vroiam sa vi-l dau.
Undeva am gasit ieri, cateva fraze, scrise efectiv in treacat, ca si cum era ceva secundar sau de trecut rapid peste, cateva fraze in care era folosit verbul la subjonctiv, cu alte cuvinte o incercare de a arata Concordanta timpurilor cu verbul la modul subjonctiv, insa nu se mentiona, nu se preciza ca este vorba despre aceasta notiune si anume : Concordanta timpurilor cu verbul la subjonctiv.
Puteai - poate, sa crezi ca sunt numai niste fraze model, ok, de citit, de urmat, dar nu iti dadeai seama ca e vorba de o regula asa importanta, sau oricum o puteau prezenta mai bine si mai pe larg, chiar trebuia !

S-a insistat - e un fel de a spune, deoarece manualele erau subtiri - asupra vocabularului, lexicului, " explicarii textului " - sunt mai multe expresii pentru a reda practic vocabularul pe care ti-l explica din franceza in franceza, pe masura ce treci intr-o clasa superioara de liceu.
In fond este vorba insa de Vocabular, de cuvinte, de intelesul lor.
Dar ei le trec in mai multe " rubrici " : vocabular, explicarea textului, cuvinte cu mai multe intelesuri, etc.
Si pentru acestea toate fac o ' rubrica " in manual, insa gramatica nu prea vezi sau nu vezi deloc !
In special in clasa a XII-a de liceu, ultima clasa de liceu, urmata imediat la terminarea ei de sustinerea Bacalaureatului.
Ca si cum in clasa a XII-a epuizasera notiunile de gramatica a limbii franceze si nu mai aveau ce sa-ti predea !!

Concret, sa va arat cum aratau manualele, unii le veti vedea pentru prima data, altii le veti vedea pe cele care au urmat dupa noi !

Si le puteti compara, la nivel de continut, poate mai aveti in casa manuale din acei ani, anii ' 80 si anii '90 de scoala, de liceu, de Franceza, le puteti compara cu cele cateva carti de Gramatica Franceza din Franta pe care in trecut le-am fotografiat si vi le-am trimis !!!!

De fapt, oare le putem compara ???

La final, va arat un medicament EXTRACT DIN FRUCTE DE AFIN care este pentru intretinerea, ingrijirea ochilor, a vederii !
De cateva zile am luat si eu o capsula pe zi ( cat este doza ), pentru ca de atata stat cu ochii in carti si computer, de cateva luni chiar incepusem sa vad puncte negre in fata ochilor.
Ele disparusera in lunile de vara cand ieseam din casa si citeam mai putin, si cand mergeam la Biserica sau mai sedeam putin dupa slujbe, in curtea Bisericii la aer, cand ma mai miscam si eu din casa.
Dar au reaparut.
Cu acest supliment alimentar, sau medicament naturist e mai bine.
Medicamentul il are Silviu, dar candva in trecut, o data am avut si eu, adica descoperisem si eu acest medicament sau unul similar si il cumparasem.

olivia


















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu