Pagini

sâmbătă, 21 aprilie 2018

Bonjour à tous! Buna ziua tuturor! 3 aprilie 2018 Sf Sava-Academia Domneasca Mardi 3 avril 2018 14h27


Objet :Bonjour à tous! Buna ziua tuturor! 3 aprilie 2018 Sf Sava-Academia Domneasca
De :Olivia Marcov (oliviamarcov@yahoo.fr)
À :
Date :Mardi 3 avril 2018 14h27


Bonjour à tous! Buna ziua tuturor! 3 aprilie 2018 Sf Sava-Academia Domneasca

Va trimit, atasat, un articol despre Manastirea Sfantul Sava si Academia Domneasca de la Sf.Sava, articolul este de pe crestinortodox.ro si contine si vreo 2 fotografii de arhiva cu pozitionarea ansamblului de la Sfantul Sava : manastirea, academia, Biserica Sfantul Sava.
La sfarsitul articolului gasiti sursele, sunt indicate si alte surse documentare, printre care si cateva carti, una dintre ele, o carte gasita pe okazii.ro este indisponibila, se pare ca stocul e epuizat si sunt slabe sanse sa reapara cartea aceasta.
In articol sunt si fotografii cu ruinele descoperite, ale Bisericii Sfantul Sava, se pare ca au fost 2 Biserici, in timp, cea mai veche sau prima apartinand de Biserica Invierii cunoscuta si ca Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim, si ar fi avut hramul Sfanta Treime.
Biserica SFANTUL SAVA ERA AMPLASATA EXACT PE LOCUL STATUII LUI MIHAI VITEAZUL DE LA UNIVERSITATE.
Cand au inceput lucrari pentru constructia unui parking subteran, atunci au fost descoperite ruinele, acest complex arheologic, sau cum sa-l numesc, scrie articolul, s-ar vrea distrus, poate sa fie pastrate numai ruinele Bisericii Sfantul Sava.
Academia de la Sf. Sava era o cladire amplasata exact pe locul actualei Universitati Bucuresti, de la...Universitate.
Intr-adevar, acum exista un parking subteran care nu exista in anii mei de facultate 2005-2009, ma raportez la acei ani, intrucat parkingul e construit langa Universitatea Spiru Haret din strada Ion Ghica 13, sector 3, daca vreti ( unii stiti deja ) in fata Bisericii Ruse numite si Biserica Studentilor sau Biserica Sf.Nicolae.
Pentru crearea acelui parking se punea in discutie, nu stiu ce a urmat, sa fie distruse ruinele complexului arheologic de la Sfantul Sava complex care se intinde(a) pe o suprafata mai mare, mai vasta putin, acolo unde erau statuile de la Universitate, si, dupa cum se vede pana prin fata Bisericii Ruse.
Ar fi trebuit pesemne conservate, insa au spus ca, daca nu darama ruinele de la Sf. Sava, asta inseamna cu 30 de locuri de parcare mai putin !!!!
Nu te lasa perplex ? Parca putem pune in balanta ?!?
Sa darami Istoria, daca nu, asta inseamna 30 parcari mai putin ?!
Iata cum se pune problema.
Se pare ca, atat cat se vede din fotografiile alb-negru de arhiva, era tare frumoasa Biserica Sfantul Sava, se afla deci exact peste drum de impunatoarea cladire de azi a Universitatii.
Cum s-ar spune la cativa pasi numai de actuala Biserica Rusa de langa Universitatea Spiru Haret.

Iata 2 carti care m-ar interesa, prima este cea epuizata, pe a doua nu am cautat-o inca, pentru ca, imi spun, poate totusi vor aparea sau sunt la Anticari, in fond, avem multi Anticari in Bucuresti !

1. " Istoricul Academiei Domnesti de la Sf.Sava", [...], Elena Grigoriu, Ed.Didactica si Pedagogica, 1978 ;
2. "Academiile domnesti din Bucuesti si Iasi", Bucuresti, Ed.Academiei R.S.R., 1971, 328 p., de Adriadna Camariano-Cioran.

Atasez si fotografiile de arhiva cu amplasarea fostului " complex " manastiresc de la Sf.Sava, sunt foarte clare :
Si icoana Sfantului Sava :

M-am uitat putin pe fotografiile Ioanei Lungu, cu ea nu prea are, mai deloc, insa a vizitat ruine romane si vad ca i-au placut mult pentru ca postat pe FB multe fotografii cu ruine, nu stiu unde a fost, in ce tara, in Turcia sau nu acolo le-a vizitat ? Nu am idee.
Nu am deschis poza cu poza, sa vad daca explica undeva unde se gasesc ruinele acelea, insa i-au placut mult daca le-a postat.
Am dat peste o fotografie in care este o masa de forma unui Altar din Bisericile Catolice, alba, din piatra, sau ce a mai ramas din ea, asa mi s-a parut mie, ca parca ar fi un Altar.

 
olivia


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu