Pagini

miercuri, 25 aprilie 2018

Drept Roman : Donatia ; Tratate de Drept Roman, Savigny, Tomes 1-4

Drept roman – Contracte ( 13 pagini )
ftp://ftp.repec.org/opt/ReDIF/RePEc/rau/clieui/SP14/CLI-SP14-A10.pdf

Contractul de donatie in Dreptul Roman
https://graduo.ro/referate/drept/contractul-de-donatie-in-dreptul-roman-427367

"DEFINITIE:
Donatia este actul prin care o persoana numita donator sufera o saracire, adica o micsorare a patrimoniului sau in favoarea unei alte persoane numite donator, cu scopul de a imbogati pe aceasta din urma. Saracirea poate sa constea de ex. din transferul proprietatii unui lucru de catre donator donatarului sau, din remiterea unei datorii (iertarea unei datorii) pe care donatarul o avea fata de donator.
CARACTERE JURIDICE:
Chiar din definitie rezulta urmatoarele caractere ale donatiei:
a) Un act ce determina diminuarea patrimoniului donatorului: un legatar renunta la legat, desi mostenitorul profita de pe urma acestei renuntari, totusi nu este o donatie deoarece legatarul nu s-a despuiat de un lucru al sau, ci a renuntat sa se imbogateasca. Cei care fac un serviciu gratuit (depozitarul, comodantul) nu fac o donatie pentru ca nu micsoreaza patrimoniul lor in profitul altuia;
b) Trebuie ca donatorul sa aiba intentia de a dona (animus donandi), intentie care nu va exista in caz de constrangere morala sau fizica sau cand cineva executa o obligatie naturala;
c) Trebuie ca donatarul sa se imbogateasca, imbogatire corespunzatoare saracirii donatorului. Astfel, debitorul care procura o garantie reala creditorului sau nu-i face o donatie caci creditorul nu se imbogateste ci e mai sigur ca va primi ceea ce i se datoreaza. De asemenea, sclavul care este dezrobit dobandeste fara indoiala un bun pretios, libertatea, dar nu se imbogateste, fiindca libertatea nu este un bun care sa figureze in patrimoniul lui;
d) Donatia este o conventie. Nu e nevoie de acceptarea expresa a donatarului, acceptarea tacita fiind suficienta; acceptarea tacita rezulta din faptul ca donatarul nu a refuzat donatia, desi el poate refuza beneficiul donatiei, deoarece nu poate fi constrans sa primeasca o libertate fara voia lui?;
e) Donatia este un act irevocabil.
CATEGORII DE DONATII:
Donatiunile in dreptul roman erau de doua feluri : donatiunea intre vii - inter vivos si donatiunea pentru cauza de moarte - mortis causa.
A.Donatiunea intre vii se imparte, la randul ei, in :
1.donatiunea intre vii obisnuita;
2.donatiunea intre soti;
3.dota;
4.donatiunea ante nuptias, propter nuntias.
1.Donatiunea intre vii obisnuita. Aceasta constituie actul de liberalitate prin care donatorul isi micsoreaza patrimoniul sau in profitul donatarului, fiind in principiu un act irevocabil.
Multa vreme conventia de donatie n-a fost sanctionata, conform principiului ,,ex nodo pacto actio non nascitur" (nu se naste actiune dintr-un simplu pact). Nu exista un act juridic care sa aiba drept scop unic realizarea unei donatii. Din aceasta cauza se utilizau actele juridice care serveau pentru realizarea actelor cu titlu oneros, deci actele in care prestatiunea unei parti corespunde celeilalte parti, iar pentru a ne da seama daca era sau nu vorba de o donatiune, ne ghidam dupa vointa partilor si in special intentia celui ce face donatiunea. Actele juridice ce puteau servi la realizarea unei donatiuni erau atat modurile de dobandire a proprietatii (mancipatiunea, traditiunea), cat si modurile de creare si stingere a obligatiunilor (stipulatiunea, acceptilatiunea).
Incepand cu Justinian conventia de donatiune devine un act special, adica un pact legitim de sine statator si cu valoare juridica.
Conditiile de forma si de fond ale donatiunii sunt urmatoarele:
- Insinuatio inseamna transcrierea actului de donatiune intr-un registru public, dupa ce, in prealabil, fusese citit in fata unei autoritati publice. Inca din epoca clasica se efectua aceasta copiere, dar care avea insa caracter facultativ. Imparatul Constantin chiar a transformat insinuatio intr-o conditie obligatorie donatiunii, adaugandu-i si alte forme. El cerea pentru valabilitatea unei donatiuni indeplinirea unei triple conditii, respectiv:
- Redactarea unui act scris;
- Traditiunea efectiva inaintea vecinilor care servesc drept martori;
- Transcrierea, compierea in registrul public.
Donatia s-a nascut in istoria juridica a Romei ca un instrument de explotare a plebei si a celor nevoiasi. De accea, cand plebea si-a afirmat puterea politica in stat printr-o serie de legi s-a cautat sa se vina in ajutorul asa zisilor donatori. Cele mai importante masuri luate in favoarea plebei au fost:
- Legea Publicia, promulgata in secolul al II-lea i.e.n., este prima lege de limitare a donatiei.Prin ea s-a interzis patronilor de a cere clientilor cu ocazia Saturnalelor, alte cadouri decat lumanari de ceara.Aceasta lege a avut scopul de a-i proteja pe clienti impotriva patronilor. Saturnalele erau serbari in cinstea lui Saturn, zeul protector al agriculturii?.
- O lege mai importanta este Legea Cincia, votata in anul 204 i.e.n. Prima dispozitie a legii interzicea avocatilor sa primiasca bani sau alte daruri pentru pledoariile lor, iar a doua dispozitie interzicea de a primi cu titlul de donatiune o valoare care a depasit o anumita limita, limita care nu se cunoaste. Erau exceptate anumite persoane care, date fiind legaturile lor de rudenie erau de presupus ca nu vor abuza de situtia lor."
*
Cauza donatiei de la Ifigenia la marul otravit
http://www.centrulrobertianum.ro/scoala-dreptului-organic/res/prelectiuni/25_Codrin_Codrea__Magdalena_Catargiu_-_Cauza_donatiei__de%20la_Ifigenia_la_marul_otravit.pdf

*
Dictionar de termeni si expresii juridice latine
https://www.sauleanusiasociatii.ro/wp-content/uploads/2017/03/Dictionar-latina-BECK-2011.pdf

*
Contractul de donatie
https://www.tocilar.ro/drept/contractul-de-donatie-51726

"Introducere
Capitolul I Originea si trasaturile esentiale ale contractului de donatie.
?1. Istoricul aparitiei si dezvoltarii contractului de donatie.
?2. Notiunea si caracterele juridice ale contractului de donatie.
Capitolul II Elementele contractului de donatie
?1. Elementele contractului de donatie 
A. Partile contractului de donatie ( donatorul si donatarul ).
Sectiunea I
Incapacitatea in materia donatiei: 
a). Interzisii judecatoresti.
b). Minorii.
c). Alte interdictii stabilite de lege in materia donatiei. 
Sectiunea a II-a
Consimtamantul 
B. Obiectul contractului de donatie.
C. Forma contractului de donatie.
?2. Tipurile donatiilor ce deriva din contractul de donatie.
A. Donatiile indirecte.
B. Donatiile deghizate.
C. Darurile manuale.
D. Darurile de nunta.
E. Aspecte privind donatia facuta unui sot, ambilor soti sau de
unul dintre soti celuilalt sot.
F. Donatia cu sarcini ( sub modo ).
Capitolul III Continutul contractului de donatie.
A. Obligatiile donatorului.
B. Drepturile si obligatiile donatarului.
Capitolul IV Raspunderea partilor conform contractului de donatie.
Capitolul V Revocarea si rezolutiunia contractului de donatie.
?1. Esenta si conditiile revocarii donatiei.
?2. Rezolutiunea contractului de donatie.

Extras din referat

Capitolul I. Originea si trasaturile esentiale ale contractului de donatie
1.Istoricul aparitiei si dezvoltarii contractului de donatie
Potrivit conceptiei romane care a fost insusita de legislatiile de origine latina, contractul este prezentat ca unul din izvoarele obligatiilor. La randul lor obligatiile, sunt definite ca simple raporturi juridice care iau nastere, intre doua sau mai multe persoane, prin acte sau fapte juridice.
Pozitia contractului in raport cu institutia "obligatiilor" il prezinta ca fiind principalul izvor al obligatiilor, fara a fi si singurul. Alaturi de contract figureaza ca izvor al obligatiilor quasi contractul, delictul civil si quasi delictul civil. 
Materia contractelor speciale, ca parte integranta a dreptului privat, a obligatiilor civile si comerciale are ca obiect de reglementare instrumentele juridice prin intermediul carora se realizeaza, de regula, circulatia bunurilor (de exemplu, vanzarea - cumpararea, donatie, schimbul, imprumuarea), folosinta si conservarea lor (de exemplu, locatiunea, depozitul) ori crearea de valori (de exemplu antrepriza). 
In dreptul roman contractul de donatie (practum donatignis) era recunoscut ca o intelegere neformala prin care "o parte, donator, pune la dispozitia unei alte parti, donatar, careva valori din contul patrimoniului sau, cu scopul maririi patrimoniului, celui din urma (animus donanoi). Donatia poate fi infaptuita in diverse forme juridice: transmiterea nemijlocita a dreptului de proprietate asupra bunului, in particular, plata sumei de bani, in forma acordarii dreptului de servitute s.a.m.d. Un caz aparte al donatiei era promisunea de a pune ceva la dispozitie, de a savarsi niste actiuni determinate s.a.m.d - promisiunea de donatie. 
Deci, inca legislatia romana privea donatiunea ca un act prin care o parte numita, donator, isi micsoreaza patrimoniul in favoarea celeilalte parti, numita donatar, cu scopul de a o imbogati. 
Necatand la acest fapt, contractul de donatie nu era recunoscut de catre clasicii juristi romani ca un contract tipic (contractus), dar se atribuia la intelegeri nefiind inclus nici intr-o categorie de contracte (pacta).
Autorul rus ..­>:@>2A:89, caracterizand sistema obligatiilor si contractelor potrivit dreptului clasic roman, subliniaza ca obligatiile contractuale (obligationes ex contractu) s-au depistat in patru grupe; "drept motiv al acestei devizari a servit deosebirea in momentul obligarii: indatoriile, puterea juridica a carorva decurge din insasi intelege tipic (contractus), dar se atribuia la intelegeri nefiind inclus nici intr-o categorie de contracte (pacta).
Autorul rus I.A.Pokrovskii, caracterizind sistema de obligatiilor si contractelor potrivit dreptului clasic roman, subliniaza ca obligatiile contractuale (obligationes ex contractu) s-au divizat in patru grupe, drept motiv al acestei divizari a servit deosebirea in momentul obligarii: indatoriile, puterea juridica a carora decurge din insasi intelegere (consensu), poarta denumire de contracte consensuale; indatoriile, puterea juridica a carora se naste nu dintr-o simpla intelegere, ci dintr-o intelegere urmata nemijlocit cu transmiterea lucrului (res). “
*
Drept Bancar 2009
https://www.sauleanusiasociatii.ro/wp-content/uploads/2017/03/Drept-bancar-UJ-2009.pdf

*

Traité de Droit romain, Savigny, Tome 1
http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k5826822p/f4.image

*
Traité de Droit romain, Savigny, Édition 2, Tome 3
http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k5824936f.texteImage

*
Traité de Droit romain, Savigny, Édition 2, Tome 4
http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k58249247/f6.image.texteImage

*
Traité de Droit romain, Savigny, Tome 2
http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k58248704.texteImage

*



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu