Pagini

sâmbătă, 21 aprilie 2018

Tr : Bonjour à tous! Buna ziua tuturor! Vinerea Patimilor 6 Aprilie 2018 Lundi 9 avril 2018 21h29


Objet :Tr : Bonjour à tous! Buna ziua tuturor! Vinerea Patimilor 6 Aprilie 2018
De :Olivia Marcov (olivian.marcov@yahoo.fr)
À :
Date :Lundi 9 avril 2018 21h29


 
olivia

Le Vendredi 6 avril 2018 14h24, Olivia Marcov <oliviamarcov@yahoo.fr> a écrit :


Bonjour à tous! Buna ziua tuturor! Vinerea Patimilor 6 Aprilie 2018

Ieri pe FB, pe cand vroiam sa cam inchid computerul si sa ma retrag, Centrul rus pentru cultura si stiinta a postat un anunt despre un magazin rusesc la Bucuresti, despre care nu mai auzisem pana ieri : s-ar fi deschis unul nou, pe Bd Decebal, si astfel am realizat ca nu e primul, desi eu nu mai auzisem de acest lant de magazine !
M-am uitat putin pe internet, cautand magazinul BEREZKA si am vazut ca acum sunt mai multe, cel mai aproape de noi ar fi - si e departe ! - cel din Piata Amzei, sunt vreo 8 la numar in Bucuresti sau poate 9 cu cel foarte nou din Decebal, au inceput in Bulgaria unde au ajuns la 32 de magazine si pe urma s-au lansat la Bucuresti, prima data deci pe Bd Ion Mihalache, langa Ambasada Rusa, apoi au pornit mai departe prin Bucuresti.

Mie, din cate imi amintesc din copilarie imi plac coltunasii, nu demult Centrul rus pentru cultura si stiinta, pe FB, a postat un eveniment pe tema " bucataria ruseasca " si acolo anuntau pelemenii ( denumire auzita de mine prima oara ! ), ca sa inteleg ca sunt de fapt coltunasii ! din copilaria mea cand mergeam la Bucuresti in vizita la bunicul Alexei vara, cand soseau matusile, surorile lui gemene Zina si Jenia si una din nepoatele lor ( o singura nepoata, in total 3 persoane )...
Surorile faceau atunci in bucataria din str. Ritoride nr. 9 ( casa Anisoarei Ionescu, a 2-q sotia a lui Alexei Marcov bunicul ), da, sa fi fost la numarul 9, o sa caut cu google map, poate e si strada Ritoride repertoriata si poate ca acum poate fi vizualizata virtual... insa acum nu stiu in clipa asta.. ) coltunasi deliciosi !

Ieri am vazut in postarea despre Magazinul " Berezka " din Bd Decebal, o fotografie a unor painici, semanau putin cu coltunasii fiind in acelasi timp ceva cu totul diferit, fiind painici ( coltunasii nu sunt painici, ci sunt un fel de Tortellini italienesti cum se gasesc la noi la Mega Image si mai au o alta denumire inca, coca in care se afla umplutura diversa : fie spanac, fie branza, fie ciuperci, fie carne - asta in cazul acelor Tortellini sau Tortelloni italienesti ! ).
Cand i-am descris mamei si i-am spus ca sunt ca niste painici, dar dantelati precum coltunasii matusilor, a exclamat : " Pirosti ! Stiu ce sunt ! "

Si tot mie, pentru ca acum eu sunt aceea care recomand la randul meu bucataria ruseasca, mie imi place pestele, de fel imi place heringul foarte mult.
Recunosc ca, din pacate pentru noi sau pentru mine, somonul l-am descoperit mult mai tarziu.
Icrele imi plac, insa icre negre nu am mancat niciodata, am auzit ca sunt grele si poate chiar cam gretoase daca mananci mai mult.
Dar icrele, altele decat cele negre imi plac.
Si mama cumpara conserve la Bucuresti, cand gasea, cu sprot afumat .... mai e si scrumbia, in clipa asta nici nu fac bine diferenta, sproturile le stiu, din conserva, insa scrumbia ? 

Ideea este ca rusii au peste si icre care nu se gasesc in Romania, aproape sigur, pentru ca asa este, nu cresc anumite specii de pesti in apele Marii Negre sau in alte ape din Romania.

In afara de asta au si retete simple, pe care, aparent, dupa cum arata ! ei stiu sa le faca gustoase, traditionale.

Felul in care mananca, in care combina alimentele, hrana - asta face traditia ruseasca si uneori ma uimeste.
Cu cat ma uit si rasfoiesc paginile " RETETE " de pe pagina web Magazinul Berezka, imi dau seama ca totusi, in mod evident, e vorba de un specific rusesc, poate mai mult chiar decat numai niste retete " acolo " pe care le-ar prefera rusii !

Dar, ma amuza devizele lor, cu privire la mancare : " Mancarea e un medicament ", si " Berea e mai sanatoasa ca laptele "....

Au si branzeturi, lactate bune, par chiar deosebite, unele, unt din Lituania, smantana grasa care pare absolut delicioasa si are si o denumire....

Nu ma mai mira, in acest context, faptul ca la Chisinau, in 1992, fiind in vizita acasa la unchiul Borea, fiul matusii Zina si la Valentina sotia lui, mancam , puneau masa de 5 ori pe zi !
Nu am mancat mancare ruseasca traditionala, ci tot ce mancam si la Bucuresti, ma refer la alimentele in sine, dar puneau masa de 5 ori pe zi !
Desigur, eu mi-am spus ca e si din cauza ca sunt oaspetele lor ( am stat 10 zile la ei, in doua reprize ), pentru ca altminteri, in anii 90 cand incepusera sa se desfiinteze uzine si fabrici, iar ei sunt oameni simpli care au lucrasera deja multi ani in fabrica sau uzina, incepeau sa nu mai aiba de munca !
Primul atins de noua economie a fost unchiul Borea, Valentina a continuat sa lucreze nite ani, insa nu stiu cati, la o uzina unde fabricau frigiderele cunoscute, Polar, sau cum se numeau nu mai stiu ....
Dupa niste ani insa, din cate am inteles, am impresia ca nici Valentina nu mai avea serviciu.
Si deci nu se poate spune ca o duceau bine de tot cu banii, ba chiar au trait prin zile negre cand ambii soti nu mai aveau de lucru.
Mai tarziu au inceput sa inchirieze una din cele 3 camere ale apartamentului in care locuiesc si azi, si asa s-au mai descurcat.
Borea se angajase body-guard, el om cam in varsta de-acuma, la nu stiu ce firma sau institutie, s-a imbolnavit apoi rau de stomac si a fost operat.
Valentina avea o ruda, din familia ei,  sot- sotie, dar nu mai stiu care din cei doi exact era ruda din neamul Valentina, el sau ea ?
El, sotul ajunsese deputat in Parlamentul Republicii Moldova,  e vorba ( sper ca nu incurc, dar cred ca nu, povestea ) de tatal gemenilor Viorica Gutan ( de putin timp e cu mine pe FB , e in lista mea, am gasit-o prin Irina Moscalenco, fiica lui Borea si a Valentinei ) si Virgil Gutan...
Asa fiind, undeva la mai multi km de Chisinau, familia gemenilor Viorica si Virgil cred ca au avut pamant, o proprietate, candva, probabil si la Chisinau - apropo cine stie ??? dintre avocati ??? - au fost revendicari !!!!!
Stiu numai ca intr-un an, prin 2000, sau 2000 si ceva, Valentina care rar, dar mai venea pe la Bucuresti si locuia in Berceni la ruda ei, Mosu' Stefan parca ii spunea ea, Gutan il chema pe numele lui de familie, un basarabean la Bucuresti, stabilit de foarte, foarte multi ani, ca era si prin 1988, 1989 la Bucuresti, probabil refugiat din al 2-lea razboi mondial....
IN mai 2017 mosu Gutan mai traia si mie deja in 1988, 1989 mi se paruse foarte batran !!!
Deci, pe cand in Chisinau  Borea si Valentina nu mai aveau serviciu, Valentina s-a dus la nu stiu cati km distanta de Chisinau la pamantul rudei ei, Gutan, acolo Gutanii isi construiau o casa !
Si cred ca, separat de casa, au cultivat pamantul !
Ma rog, poate nu e limpede, dar mai mult nu stiu nici eu !
Cert e ca Valentina insasi a povestit ca s-a dus la ei, acolo, si a lucrat, si pentru munca ei, ei i-au dat niste bani, in fine, poate ca salariu e mult spus, dar au ajutat-o cu bani.
Irina se marise, crescuse, ea incepuse o scoala de asistente medicale, azi este asistenta medicala, si ii trebuiau bani pentru carti si tranport, hainute, incaltaminte....
Atunci, Serghei Markov de la Moscova, am inteles ca a ajutat-o mult pe Irina, ii mai trimite cate 100 de dolari, insa nu stiu la ce interval de timp, si asa si-a terminat Irina scoala.
Intre Borea si Valentina sunt multi ani diferenta, deci Borea cam subrezit de ani si boala, ii scazuse drastic si auzul, cred ca nu prea mai putea face cine stie ce munca.

Si totusi cand eu eram la ei casa, in cele 10 zile de sedere ale mele in 1992, in Chisinau, au pus masa de vreo 5 ori in fiecare zi !
Atunci traia inca matusa Zina, se poate spune si asa, mai aveau pensia bietei Zina.
Caci apartamentul in care locuiesc ei pe strada Ion Creanga, este cumparat de matusa Zina, care a fost o femeie simpla, desi femeie cu scoala, cu un bun liceu ( facultate nu a apucat ea, si nu stiu cate femei faceau facultatea pe vremea ei ), a fost femeie invatata, si ea si Jenia sora ei, dar au lucrat simplu, nu stiu daca ambele, dar una din ele cred ca la razboiul de tesut, tesatoare !
Si asa, cu greu, femeie parasita de sotul care luptase in Armata Romana, care ramasese in Romania, dupa ce rusii luasera din nou Basarabia, in al 2 lea razboi, chemata si la interogatorii ca unde e sotul tau, ce stii de el ? ramasa cu copilul de crescut, Zina cu greu si-a cumparat apartamentul, in timp.
Acolo s-a insurat fiul ei Borea cu prima lui sotia, o rusoiaca de origine, care a devenit mama Natasei, primul copil al unchiului Borea.
Nu stiu cum s-a intamplat, dar mariajul nu a tinut multi ani, au divortat.
Au trecut apoi niste ani pana cand Borea s-a insurat a 2-a oara, cu Valentina.
Si s-a nascut Irina.
Natasa s-a maritat la 15, 16 ani si a nascut-o pe Tania.
S-a maritat cu un evreu, cu Isea Trahman.
Irina si Tania - ele sunt de-o seama, daca e un an diferenta intre ele doua !

Ma gandesc uneori, imi spun : " Si pana la urma, sunt pagini de Istorie ! "

Deci feluri de mancare rusesti, traditionale la Chisinau nu am mancat.
Ma uit acum la rubrica PRODUSE si apoi la RETETE, pe pagina Magazinului slav Berezka si imi spun ca au retete delicioase !
Mie imi place bucataria, si cea frantuzeasca si cea italieneasca si cea spaniola, si o vad si pe cea ruseasca care arata delicios !

Totusi si in Rusia exista mii de oameni care nu au mancare, am vazut un documentar in urma cu ani, si se mentiona faptul ca aceste lucruri nu sunt facute cunoscute, ci tinute ascunse, mii de oameni mananca la cantine sociale in Rusia.
Acum, caci au trecut ani de la documentar,  nu mai stiu cum o mai fi.

In Gogol, in Suflete Moarte sunt descrise mesele imbelsugate, mai ales cat priveste cantitatile, ale rusilor, e drept, rusilor care erau pe atunci, mosieri.
Scriitorii rusi in Operele lor, unii, au reusit sa descrie viata ruseasca, astfel incat, pentru ca din Operele scriitorilor ce trebuie sa rezulte ?
Trebuie sa ajungi sa cunosti cum se traia intr-o epoca sau alta, in toate aspectele vietii omenesti....
Si unii dintre ei descriu si bucatele, ce se manca....

Daca ati vazut filmul romanesc " Viata la tara. Tanase Scatiu ", ce mese imbelsugate intindeau boierii, a intins Scatiu cand a venit in vizita in urbea sa, un ministru !
Si cum mancau la masa...
Mama lui Tanase Sotirescu, zis Scatiu era o femeie lacoma si ii placea si bautura, tuica, vinul, in ciuda varstei sale inaintate, nu se dadea in laturi si nu isi facea griji pentru sanatatea ei....
La masa, si ea, dar si mesenii, rupeau cu dintii - eu mi-am spus vazand filmul, ca niciodata nu am avut dinti asa puternici si taiosi, si niciodata nu as fi putut sa rup, sa sfasii asa puiul, friptura de pui, cu dintii, cum procedau actorii din film ! - rupeau puiul direct, nu foloseau tacamul !
Sau, cand a venit ministrul, Scatiu a dat o masa si a facut un chef, au baut si mancat purcel de lapte si tone de mancare pana ce mesenii au adormit la masa pe scaunele lor, si toti erau beti de acuma si ingreunati de mancare !!!!

Si acum va trimit link-ul spre Magazinul slav Berezka, aici eu m-am uitat la 2 rubrici, la PRODUSE si apoi la toate paginile de RETETE, de la cap la coada, de la 1, la cate sunt....
Poate unele vi se par simple, dar mergeti pe toate paginile si cititi retetele, ingredientele si felul cum sunt combinate si servite, veti avea cred si surprize !






 
olivia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu