Pagini

vineri, 11 mai 2018

Bonjour à tous! Buna ziua tuturor! vineri 11 mai 2018 Genealogii/ Arhive Nationale Vendredi 11 mai 2018 19h38


Objet :Bonjour à tous! Buna ziua tuturor! vineri 11 mai 2018 Genealogii/ Arhive Nationale
De :olivia maria Marcov (oliviamarcov@gmail.com)
À :oliviamarcov@yahoo.fr; mihaela calin ( Piatra, Teleorman ); ...............................
...................................................................................................
Date :Vendredi 11 mai 2018 19h38


Bonjour à tous! Buna ziua tuturor! vineri 11 mai 2018 Genealogii/ Arhive Nationale

Daca ma intrebati ce am facut azi, sa va spui  [ sa va spun ] .... 
Bineinteles ca mi-am preparat si baut cafeaua de dimineata, in timp ce am luat la citit o alta carte din Secretele Bucurestilor, si am mai " tras cu ochiul " si la paginile unui alt volum din aceeasi serie....

Dar, bine, trebuie sa le iau pe rand ...
Am intrat pe gmail.com pentru ca voi atasa 2 carti / documente PDF, iar unul este foarte voluminos, si, ca sa le pot atasa ( sper ) deodata, la acelasi email....

Volumul VIII al Secretelor Bucurestilor are titlul :
"Figuri de Dandy si Don Juani de Bucuresti de la Mateiu Caragiale la Rica, " Fante de Obor ", Editura Integral, Bucuresti, 2017.
Dar, cartea e foarte serioasa, in ciuda faptului ca anunta figuri de ...dandy si don juani...
Am sa enumar titlurile capitolelor cartii :
1. Finalizarea- in vers si in verb- la romanii stilati de altadata;
2. Barbu Catargiu [ acela, daca va amintiti din scrisoarea Porumbitei celei Dulci, fosta doamna de onoare sau companie a reginei Elisabeta a Romaniei, in filmul Conspiratia 1972 cu Ilarion Ciobanu in rolul comisarului Roman, batrana i-a scris Majestatii Sale, desi actiunea filmului este prin 1946 + anii urm., pentru a o informa si a-i cere ajutorul, intrucat nepotul ei ( un legionar ) nu o ajuta si nu o sustinea, spre uimirea batranei doamne de onoare, atunci cand se vede, la propriu, cu casa sapata, si ' ingropata' de vie, de fapt ingropata, intrucat se sapa in casa ei si pamantul era adunat acolo, in salon... in salonul in care picta, la sevalet, Batrana Porumbita... la finalul scrisorii sale, ea face referire la un personaj, a carui statuie o vede din casa ei, personaj care a aparat drepturile celor cu avere si stare.... Comisarul Roman recurge la profesorul sau de Istorie din liceu, care il lumineaza, spunandu-i ca numai de Catargiu poate fi vorba... statuia acestuia se afla nu departe, se pare, de cladirea Parlamentului pe care legionarii o vroiau dinamitata... ] ;
3.Mateiu I.Caragiale- aristocratul inchipuit de la Fundulea ;
4.Scarlat Barcanescu, spargatorul de nunti ;
5.Mihail Kogalniceanu nu rata nimic : 700 de amante !
6.Ionel Isvoranu - un " pradator al sexului frumos" de pe Calea Victoriei ;
7. Costica Paciuris si sotia lui, Hortense, o cheie a esecului matein ;
8. ALEXANDRU MARGHILOMAN, colectionar de armasari pursange ;
9. Barbu Stirbey - " Printul Alb",amantul fidel al Reginei Maria ;
10. Nae Ionescu - tortionarul metafizic al elitei feminine ;
11.Lucretiu Patrascanu : Don Juan era un intelectual comunist
12. Epilog : "Rica, Fante de Obor".
Lamuriri bibliografice.
____________

Am citit despre Alexandru Marghiloman, Barbu Stirbey / Stirbei, Rica, Fante de Obor ( aici e o poezie, doina, de jale, a fost omorat in mod las, un " fante", un cuceritor care, aparent nu avea nicio legatura cu personajele din celelalte capitole.
Am citit in parte, despre Lucretiu Patrascanu, care a fost - si el - omorat.
A fost singurul comunist, nascut la 1900, intelectual, a avut ( probabil, tatal lui, familia ) bani si a studiat Dreptul si Economia, in strainatate.
Cine l-a pus sa fie comunist, nu se stie, dar asta i-a adus un sfarsit teribil de tragic...
teribil, oribil, lugubru, si nu numai lui, dar dupa el, s-a sinucis si si-a omorat mai inainte sotia si copiii, unul dintre anchetatorii-tortionari, care l-a torturat intr-un mod inimaginabil de crud, si care apoi l-a impuscat pe la spate, dupa ce l-a scos la plimbare, vorba vine, in curtea inchisorii.
Numai ca, acel om, care l-a anchetat si apoi ucis pe Patrascanu, a fost un colonel de securitate care a lucrat apoi la Ministerul roman de Externe, si care, dupa cat l-a torturat pe Patrascanu,  a fost chinuit de cosmaruri pana cand nemaiputand suporta si-a ucis familia, dupa care s-a sinucis.
El il tortura si lovea pe Patrascanu pana cand sangele acestuia il improsca.
Asa fiind, acestea ii erau cosmarurile, noaptea, sangele lui Patrascanu, momentele cruzimilor din anchete... pana cand n-a mai putut suporta.

Se spune ca, oameni care au vrut raul altora, nu anchetatori numaidecat, caci au mai fost si altii, - dintre toti acesti oameni cruzi, rai, care oficial au torturat, sau au torturat rude, sau pe careva ( neoficial ), asa, in familie, ati auzit de "Calai" ai familiei, de despoti, de oameni care ii domina pe ceilalti dintr-un neam, dar intr-un mod josnic, bestial....
Oamenii care fac rau, - dintre ei - unii mai tarziu sunt bantuiti de gandul sinuciderii.
Iata un motiv in plus, sa nu faci raul la viata ta.
Avem modelul lui Iuda Iscarioteanul care s-a spanzurat dupa ce l-a tradat pe Iisus Hristos Mantuitorul Nostru, si spanzurat fiind, a cazut din spanzuratoare, cu totul, si in cadere i-a crapat capul mi se pare, oricum din spanzuratoare a cazut, si in cadere a suferit corpul lui un impact puternic cu solul, s-a " crapat".
A murit, daca vreti si ca " mort " oribil !

Despre Ionel Isvoranu mai scrie si in alt volum al Secretelor Bucurestilor, si acolo, la finalul capitolului despre I.I., scrie ca acesta spre finele vietii, mai exact atunci a venit sfarsitul vietii lui... lui ii placeau femeile ( ca si lui Patrascanu si altora ) si se pare, nu se jena sa le cam ...agate. Numai ca, s-a dus in satul lui in Oltenia, unde avea el mosie, sau casa, sau ce resedinta avea, si acolo s-a certat cu taranii care au tabarat pe el si l-au omorat.

Vedem si in Rascoala, filmul, ecranizarea dupa romanul lui Liviu Rebreanu, ca au fost cazuri de mosieri care certandu-se cu taranii, e drept, exasperati adesea de abuzuri si de conditiile lor de viata sarace, au sarit pe mosier si l-au omorat.
In " Tanase Scatiu.Viata la tara", de Duiliu Zamfirescu, roman ecranizat, satenii au sarit pe fiul unui arendars, un parvenit fara scrupule care, e drept, se purta tare rau cu oamenii, cu toti, nu doar cu taranii ; taranii l-au omorat pana la urma, au tabarat asupra lui.

Dar am citit mai ales capitolele despre Alexandru Marghiloman si Barbu Stirbey ( nepotul Domnului Barbu Stirbey ; astazi Palatul Stirbei de la Buftea e restaurant ).

Alexandru Marghiloman a fost elev la Liceul / Colegiul Sfantul Sava, a fost jurist, procuror, judecator la tribunalul Ilfov.
A fost om politic, a fost liderul conservatorilor din Romania.
El a avut un frate si o sora.
Parintii lor Ion sau Iancu Marghiloman si Irina Isvoranu ( sora duelistului Isvoranu, care era cred tocmai Ionel cel care a murit la mosia lui din Olt, omorat de olteni ) au avut nepoti numai de la fiica lor, de la sora lui Alexandru Marghiloman.
Alexandru Marghiloman nu a avut niciodata copii, desi s-a insurat de 2 ori, prima data cu Elisa Stirbey, sora Printului Barbu Stirbei ( nepotul Domnitorului, cel care a fost si iubitul Reginei Maria " Missy" ), si cu ea a stat 15/ 16 ani, apoi a divortat, si s-a mai insurat la 65 de ani cu Maria Petrescu de 27 de ani, nici cu ea nu a avut copii.
Despre Mihail Marghiloman, fratele lui Alexandru Marghiloman, deocamdata nu stim ( nu stiu ) nimic.
Elena Marghiloman a fost sora lui Alexandru si a lui Mihail Marghiloman.
Cei 3 copii ai lui Iancu si Irina - Marghiloman.
Parintii au avut ( si au ) descendenti numai de la fiica lor Elena.
Elena s-a maritat cu Scarlat ( Mihail ) Pherekyde [ in carte e scris Pheredyke ] si au avut 5 copii : Stefan ( + 1 an ), Irina*, Ion,Ana, Mihail.
Numai de la Irina au avut, la randul lor, copii.
Irina s-a maritat de 2 ori, prima data cu Emanoil Gradisteanu si a doua oara cu NICOLAE MARIN BUTCULESCU, cu al 2-lea sot a avut un fiu, pe Mihail Butculescu.
Mai tarziu, Mihail Butculescu, la dorinta lui Alexandru Marghiloman, si-a adaugat la numele de familie si pe cel de Marghiloman, astfel ca se numea Mihail Butculescu-Marghiloman.
Mihail Butculescu-Marghiloman a avut o fiica - care traieste si azi, in orasul Frankfurt in Germania - pe Irina Vladuca nascuta Butculescu -Marghiloman.

Ei bine, si de aici, pentru ca mai demult, citisem, stiam ( din lecturi ) ca familia Butculescu a fost o familie din Romania, cu traditie, am pornit sa caut despre familia Butculescu mai multe informatii.
SI AM GASIT DIN PLIN SI FOARTE INTERESANTE !!!
Intai de toate, intereseaza - daca iti plac oamenii, Istoria, genealogiile si ...radacinile - vechimea acestei familii.
Stim numai despre primul membru al familiei Butculescu, primul care a fost innobilat !!!!! Si de la care isi trage familia, nobletea.
Primul a fost Mihai, zis Rosioru, care conducea, avea el o oaste de calarasi TELEORMANENI, si el ce-a facut ? S-a alaturat in lupta de la Calugareni, Voievodului Mihai Viteazul care avea si el oastea lui.
Dupa batalia de la Calugareni, Mihai ( Butculescu ) zis Rosioru a fost innobilat pentru fapte de vitejie in lupta.

Am gasit, 2 documente, unul e din ultimii ani, nou putem spune pe drept cuvant, si unul mai vechi....
Sunt 2 carti / documente pdf :
Unul priveste TELEORMANUL, MOSIERII TELEORMANENI ( secolul XX ), si una din familii ERA FAMILIA BUTCULESCU, document/ carte de 392 pagini in pdf, aparuta la MUZEUL TELEORMAN !!!!
Este un document istoric ... pe care il voi rasfoi dupa ce vi-l trimit si voua, incredibil !
Aflam care erau conacele, aflam despre Decretul din 1949, confiscarea conacelor, ce s-a intamplat cu ele, aflam multe lucruri si despre tarani si pamantul acestora...

Mi se pare ca au fost 2 improprietariri, ( de doua am citit eu si chiar daca candva am stiut mai mult, am uitat, ca, asa, in timp, am mai citit ... ) una, pentru ca a vrut Alexandru Ioan Cuza, si a doua, dupa 1918, pentru cei care au luptat pe front.

Am gasit in ARHIVELE NATIONALE, " dosarul " FOND:  BUTCULESCU, in care cine are curiozitatea, si poate ca o veti avea unii dintre voi, poate citi in amanunt despre familia Butculescu, cu rezerva din partea mea, ca scrie ca familia provine dintr-o veche familie nobila din secolul XVIII, si de fapt nobletea le-a fost acordata de la lupta de la Calugareni, din secolul XVI ( secolul 16 ) !!!!
Si Corespondenta familiei o putem citi in dosarul de la Arhivele Nationale, fond : ​
​BUTCULESCU.
Eu abia ce le-am gasit pe internet, le-am descarcat si m-am grabit sa va vorbesc si voua despre toate acestea !!!!

Prin urmare incerc sa va atasez aceste documente/ carti pdf, sper sa reusesc si sa le puteti la randul vostru descarca cu click din mouse pe link-ul albastru care, de regula, trimite spre documente atasate !!!!
Atasez si un fisier cu link-uri spre articolele citite azi de pe internet, pentru ca nu aveam cum sa va arat ce scrie in Secretele Bucurestilor, neavand smartphoneul sa va fotografiez volumul mentionat mai sus, asa fiind am cautat pe internet, daca gasesc, cat de cat articole si am gasit, ca sa cititi ce scrie in Secretele Bucurestilor despre Alexandru Marghiloman, nu am gasit chiar tot capitolul si intocmai cum e in cartea desre Figuri de Dandy si Don Juani de Bucuresti de la Mateiu Caragiale la Rica " Fante de Obor", dar am gasit cam pe aproape si uneori si informatii care nu sunt in Secretele Bucurestilor chiar...
Vedeti toate atasamentele !!!!

Alexandru Marghiloman ( wikipedia )
https://ro.wikipedia.org/wiki/Alexandru_Marghiloman

Alexandru Marghiloman, viata sa asa cum a fost ea
https://www.buzaumedia.ro/social/alexandru-marghiloman-viata-sa-asa-cum-fost-ea/

Elena Marghiloman ( fiica lui Iancu Marghiloman si sora lui Alexandru Marghiloman, casatorita Pherekyde )
https://bookhub.ro/elena-pherekyde-si-familia-marghiloman/

Unica descendenta a lui Marghiloman in vizita la Vila Albatros pe care a revendicat-o in instanta [ Irina Vladuca ( nascuta Butulescu-Marghiloman ) ]
http://opiniabuzau.ro/unica-descendenta-a-lui-marghiloman-in-vizita-la-vila-albatros-pe-care-a-revendicat-o-in-instanta/

Muzeul Teleorman, S Patrascu : Mosierii teleormaneni ( carte pdf, 393 pagini )
http://muzeulteleorman.ro/files/S%20PAtrascu_Mosierii%20teleormaneni.pdf
Mosii la inceputul secolului al XX-lea ( vezi Cuprinsul cartii )
Domeniul Mavrodin
Familia Racotta
Familia Berindei
Familia Noica
Familia Butculescu

Arhivele Nationale, Fond  BUTCULESCU , 1537 – 1930 [ « carte » pdf ]
http://arhivelenationale.ro/site/download/inventare/Butculescu-familial.-1537-1930.-Inv.-1138.PDF

Dalina Butculescu, o adevărată Butculescu, marţi la “Lumea şi noi”
Luni, 30 Iunie 2014
http://tvri.tvr.ro/dalina-butculescu-o-adevarata-butculescu-marti-la-lumea-si-noi_8765.html
“Marţi, 1 iulie, de la ora 20.30, la TVR Internaţional, aţi putut urmări o ediţie “Lumea şi noi” din seria editorială “Mari familii româneşti” dedicată familiei Butculescu.
Dalina Butculescu este fiica lui Marin Butculescu (foto), pilot cu renume în sportul românesc cu motor,  autor a numeroase soluţii tehnice de avangardă în pregătirea automobilelor de competiţie. A deţinut 58 de automobile, debutând în competiţii în 1926. Dintre automobilele utilizate la raliuri, nu a lipsit legendarul Ford V8, la bordul căruia, în 1937, a obţinut victoria în faţa marelui Petre Cristea (cursa de la Sinaia).
Familia  Butculesu este atestată încă din sec. al XVI- lea, când Mihai, zis Roşioru, a condus în lupta de la Călugăreni  oastea sa de călăraşi teleormăneni, alături de armata lui Mihai Viteazul, fiind înnobilat pentru faptele sale de vitejie.
Economist  cu o carieră de succes la o importantă firmă germană, Dalina este acum „bunică” şi cel mai mult o preocupă  educaţia nepoatelor de la fiica ei, gemene în vârstă de 8 ani, care trăiesc alături de părinţi,  când  în SUA, când  în Londra, când  în Belgia, dar vorbesc foarte bine româneşte, acesta fiind  meritul bunicii. Ele vor duce mai departe spiritul şi valorile familiei. “

*****



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu