Pagini

vineri, 4 mai 2018

Bonsoir à tous! Buna seara tuturor! Bucuresti.... 4 mai 2018 Vendredi 4 mai 2018 19h43


Objet :Bonsoir à tous! Buna seara tuturor! Bucuresti.... 4 mai 2018
De :Olivia Marcov (oliviamarcov@yahoo.fr)
À :
Date :Vendredi 4 mai 2018 19h43


Bonsoir à tous! Buna seara tuturor! Bucuresti.... 4 mai 2018

Sa va trimit 2 link-uri spre 2 bloguri cu povesti de altadata, mai mult sau mai putin...povesti :

si al doilea link :

Sa extrag cateva fraze dintr-un capitol din volumul XVIII al Secretelor Bucurestilor " Personaje ciudate si pitoresti care au scris Istorie pe malul Dambovitei ",
Incepand cu pagina 13 avem capitolul " Misu Vacarescu - Claymoor - cronicarul de High-life al Bucurestilor de altadata ", aici aflam ca Romania era preocupata de integrarea europeana, inca de pe la 1883, cand, pentru indeplinirea acestui tel ( onorabil ), iata la ce masuri recurgea :
Sa vedem si cum se rezolvau " treburile tarii" si cat de logica era solutia gasita :

"Bucurestii au avut si ei un Oscar Wilde al lor, dandy elegant si rafinat, cu certe apucaturi homosexuale, editorialist al luxului dus pana la snobism si, totodata, primul cronicare de film al Romaniei. Claymoor ( pseudonimul unui membru al celebrei familii Vacarescu ) s-a manifestat in special in ziarul L'Indépendance Roumaine, un cotidian roman de limba franceza infiintat de Frédéric Damé si Emile Galli si publicat la Bucuresti incepand cu anul 1876.
L'Indépendance Roumaine, [...]
"Intr-o scrisoare datata 25 august/6 septembrie 1882, trimisa de Regele Carol I al Romaniei catre Karl Anton de Hohenzollern-Sigmaringen, tatal sau, acesta se plange ca foaia frantuzeasca L'Independance Roumaine face politica Rusiei pentru ca se hraneste masiv din rublele pe care Imperiul tarist i le furnizeaza : " Ziarele raspandesc in continuare stiri false pe aici.  Cea mai mare foaie in aceasta privinta este L'Independance Roumaine care se hraneste din minciuni, povesti de scandal si atacuri josnice impotriva guvernului. Presa straina din nefericire isi ia stirile din acest izvor necurat si ziarele bucurestene simpliste repeta apoi totul papagaliceste. Nemarginita libertate a presei nu ne permite sa luam masuri impotriva lor."
La 28 iunie 1883 s-au petrecut mai multe evenimente importante. Austro-Ungaria a rupt relatiile diplomatice cu Romania timp de 48 de ore. Cancelarul Germaniei, Otto von Bismark, i-a trimis Regelui Carol I o telegrama prin care ameninta Romania cu razboiul. Cu aceasta ocazie, cand si virulentul redactor Mihai Eminescu de la Timpul a fost arestat si internat cu forta in spitalul de psihiatrie al doctorului Alexandru Sutu, a fost inchis, din "ratiuni de integrare europeana" a tarii sub pulpanele Puterilor Centrale, ziarul L'Independance Roumaine si directorul acestuia, Emile Galli, a fost expulzat din tara, sub acuzatia ca ar fi cauza scandalului diplomatic in care a fost angrenata Romania.
La 7/19 septembrie 1885, redactorul-sef de la L'Independance Roumaine, Alexandru Ciurcu si tatal sau sunt expulzati din tara impreuna cu alti romani transilvaneni la cererea Austro-Ungariei, ca urmare a unei decizii a Consiliului de Ministri adoptata pe 2 septembrie. Alexandru Ciurcu, va reveni in tara de la Paris abia in 1890."

Mai jos veti gasi 2 extrase care privesc " Patima si desfatare", cartea aparuta la Humanitas ( am gasit pe internet, in timp, cu preturi cuprinse intre 25- 50 Lei ) de 488 pagini, scrisa de Constanta Vintila-Ghitulescu, cele 2 extrase sunt 2 pdf-uri ( unul are la inceput coperta unei alte carti, apoi continua sa prezinte " Patima si desfatare" .... )
Iata, cu privire la denumirea de "tigani" a tiganilor, ei asa s-au numit de la bun inceput, de cand existã etnia lor.
Nu inteleg de ce, in ziua de azi, multa lume innebuneste parca, si nu inteleg ce nu mai inteleg azi oamenii, si acum ma gandesc la Livia Jurjeu saraca, care e singura la Siclau ( desi ar avea cateva rude pe acolo, dar concret e singura ) si care, in urma cu ceva timp, poate un an, s-a suparat pe Pr. Patrick belgianul reprosandu-i ca il ajuta pe un tigan, insa nu ii e mila de ea. Tiganul cu pricina era de fata, biata Livia intotdeauna e sincera si deschisa, iar Pr. Patrick in imprejurarea aceea - fiind parinte - s-a cam suparat am impresia, mai tarziu insa a revenit la sentimente mai bune fata de Livia.
In schimb, tiganul a amenintat-o, ca, daca Livia ii mai zice " tigan", el nu stiu ce ii va face !
Si, de ce s-o ameninte ? De cand e lumea lume, tiganii s-au numit tigani.
Ce s-a schimbat acum ?
Pana la urma si daca spui rrom, se stie ca rrom se refera la etnia tiganilor, si atunci ?
Niste tigani se declarau mandri de etnia lor si de denumirea etniei.
In concluzie, acum ce s-a schimbat ? De ce se leapada unii etnici de ei insisi si de etnia lor ? De ce se necajesc si fac ura si scandal ?
Ura, ura asta primitiva care a distrus omenirea, care se regaseste si la romani, si la francezi ( rasismul, si nu numai ) si la alte neamuri....
Iata cum incepe cartea cu titlul " Patima si desfatare " :
la pagina 9 a pdf-ului : " Iata doua proverbe care sesizeaza aceste diferente : "tiganu mananca cand are, romanu cand e foame si boieru cand vrea bucataru " .... [...].

Ieri, dupa ce v-am scris, in cursul zilei insa, afara un el, un barbat, intreba pe cineva : " Hai, ce facem ? Am spus despre ea ca e in sevraj... Olivia Marcov e moarta de foame."



 
olivia

Pièces jointes

  • DEMO_Constanta_Vintila-Ghitulescu-Patima_si_desfatare 4 mai 2018.pdf (339,45 Ko)
  • Patima-si-desfatare de Constanta Vintila Ghitulescu Ed Humanitas 4 mai 2018.pdf (226,83 Ko)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu