Pagini

luni, 19 noiembrie 2018

La loi de Simon ( film pe gloria.tv ) / Legea lui Simon : putin vocabular

La loi de Simon ( film pe gloria.tv ) / Legea lui Simon
www.infocatho.fr/la-loi-de-simon

putin vocabular :

la loi = legea ;

abus de faiblesse = se intalneste in : Dreptul civil, Dreptul comercial, Dreptul penal
abus de faiblesse / abuz de slabiciune [de feblete] = exploitation de l’état d’ignorance, de vulnérabilité ou de sujétion psychologique ou physique d’une personne pour l’amener à prendre des engagements dont elle est incapable d’apprécier la portée. L’abus de faiblesse est traité comme un vice du consentement, tantôt dol, tantôt violence, et constitue un délit pénal, lequel est aggravé lorsqu’il est commis par le dirigeant d’une secte.
Code de la Consommation [ Codul Consumatiei/Consumatorului] art.L [article Loi / articol Lege ] 122-8 ;  Code pénal art.223-15-2. / exploatare a starii de ignoranta, de vulnerabilitate sau de dependenta (supunere ; constrangere) psihologica sau fizica, a unei persoane, pentru a o determina/ a o aduce sa ia angajamente al caror continut este incapabila sa il aprecieze. Abuzul de slabiciune este tratat ca un viciu de consimtamant, cand [ ca un ] dol, cand [ ca ] violenta, si constituie un delict penal, care este agravat cand este comis /savarsit de conducatorul unei secte.

(Lexique des termes juridiques, 14e édition, 2003, Raymond Guillien et Jean Vincent [...], DALLOZ )

Infirmière vacataire ;
Vacataire = substantiv si adjectiv ; = personne employé pour un temps déterminé à une fonction précise / persoana angajata pentru un timp determinat intr-o functie precisa.

Enflure ( substantiv feminin ) = (1) gonflement, boursouflure ; (2) Vieilli, FIG. / Invechit, FIG. = exagération, emphase / (1) umflare, umflatura, buhaiala ; (2) exagerare, emfaza.

Entuber = verb = Très Fam. / Foarte familiar : duper, escroquer = a pacali, a escroca ;

Détrousser ( verb ) : Vielli/ Invechit : dévaliser, voler = a fura, a devaliza

Commettre (verb, cu participiul trecut : commis ) : In Drept : désigner, nommer à une fonction / a desemna, a numi intr-o functie.

In filmul La Loi de Simon, Maestrul, Maître Simon Varlet a fost numit [ a fost « comis » ] avocat din oficiu, de catre decanul Baroului.

Bâtonnier ( substantiv masculin ) : président de l’Ordre de avocats auprès d’une Cour ou d’un Tribunal / presedinte al Ordinului avocatilor pe langa o Curte sau un Tribunal = decanul, decanul Baroului.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu