Pagini

duminică, 24 februarie 2019

Bonsoir à tous! Buna seara tuturor! 21 febr./fevr.2019


Objet :Bonsoir à tous! Buna seara tuturor! 21 febr./fevr.2019
De :Olivia Marcov (oliviamarcov@yahoo.fr)
À :
Date :Jeudi 21 février 2019 21h18


Bonsoir à tous! Buna seara tuturor! 21 febr./fevr.2019

Am gasit parcursul unui avocat - devenit avocat la 50 de ani !
Este Me [ Maître ] François Mazon care ne povesteste cum a schimbat directia si cum a devenit avocat atunci, la cei 50 de ani ai sai....
De profesie inginer in Fizica nucleara, a fost vreo 25-30 de ani [ am vizionat 2 prezentari ale sale care se completeaza ] director de firme/companii, cum spun francezii de " entreprise", a lucrat in IT, la IBM, vreo 3 ani si ceva in Japonia, in Franta, in SUA...
"Passé par Centrale par devoir et par l’IEP de Paris par plaisir selon ses propres mots, cet ingénieur en physique nucléaire a pourtant fait carrière dans le secteur informatique. Pendant 30 ans, ce dirigeant atypique a navigué entre la France, le Japon et les États-Unis où il occupait les plus hautes fonctions dans de grandes multinationales. Ce parcours brillant va pourtant être troublé par un évènement inattendu."

La un moment dat s-a intamplat insa ceva care l-a facut, desi nu chiar imediat, imediat, sa schimbe directia, si nu a fost orice, ci, am spune un eveniment nefericit din care a scapat insa cu bine...
Stiti ce spune el azi ? " Nu am castigat niciodata atat de putin, dar nu am fost niciodata atat de fericit ! ", adica " acum sunt acum cand sunt avocat ".
Si e avocat asociat acum si lucreaza cu mari avocati !!!!
Va dati seama, cat castiga ca dirigeant ( director / conducator ) d'entreprise ?!
Si nu spun asta oricum , ci pentru ca din Povestea vietii sale cat priveste profesia, nu ii voi spune cariera, caci el nu cred sa prefere acest termen, desi are o cariera in spate...
Insa primul sau proces in care a pledat ca stagiar, a fost unul am spune, enorm, astfel incat n-a avut loc la sediul tribunalului, ci in pavilioane conectate intre ele prin camere video si ecrane mari.... un proces care numara multi oameni, parti civile, in cazul protezelor mamare...
Cum a ajuns el avocat ?
Intr-o buna dimineata la 45 de ani s-a " trezit " retinut, in stare de retinere adica, ancheta in cauza a durat 3 ani inainte de retinerea lui si 4 ani dupa retinerea lui, 7 ani in total, insa s-a terminat bine pentru el.
Printr-un " non-lieu ", adica ?
Non-lieu, in dreptul penal francez este o decizie prin care o jurisdictie, adica o instanta de instructie, intemeindu-se pe un motiv de drept sau pe o insuficienta a acuzatiilor [ acuzatiile sunt insuficiente ],nu dã nicio urmare actiunii publice.
S-a reangajat mi se pare, si tot ca dirigeant d'entreprise dar ceva se schimbase in el, pentru ca...
El explica ca din tinerete, de demult chiar, isi dorise sa fie avocat, i se parea cea mai frumoasa profesie si nu de putine ori se strecura in salile de sedinta unde vedea sali goale, sedinta, si avocatul...
Anii au trecut si el nu s-a facut insa, avocat.
In dimineata in care era retinut, imbracat la costum, dar retinut s-a gandit ca, dupa ce va scapa va devenit neaparat avocat ! Isi amintea cum dorise demult sa fie avocat, insa nu isi indreptase pasii spre a si deveni....
Acum era mai decis ca oricand.
A scapat din ancheta de 7 ani care a avut loc, cu totul, si s-a reangajat dar nu mai era asa motivat ca inainte....
In birou, pe cand era retinut, i se facea, la serviciu, o perchezitie, fusese banuit de favoritism...intr-un negot.
Nemaifiind motivat, nici nu mai avea acelasi succes si pana la urma a intrat in conflict cu patronul sau, despre care spune ca era un prieten si facusera studii impreuna.
Au decis ca nu mai pot lucra impreuna iar el recunoaste ca poate a provocat putin disputa, situatia, pentru ca avea impusul de a-si schimba directia, cariera.
A plecat.
S-a hotarat sa faca Dreptul.
Dar pentru ca avea studii superioare si , cu toate ca stia prea bine ca nu prea se potriveste, nu se potriveste deloc ce cere el, a completat tot Dosarul, si a scris un fel de " memoriu", si-a scris doleanta, dorinta, anume, cerea sa i se echivaleze anii de studiu ( el era inginer !!!! rezultat din Scoala Centrala ) cu anii de la Drept, spunand ca in calitate de dirigeant d'entreprise el a avut de-a face cu Dreptul si cunoaste Dreptul. Nu il cunostea de fapt, spune el, dar in acelasi timp il cunostea, asa ca era adevarat sau si adevarat ce spunea.
Pentru ca i-au trecut ca director prin fata si situatii de Drept, pe cand lucra.
In plus, el a facut mult recrutari de Personal, dirija, conducea firme de 10.000 de oameni, plus familiile lor, pentru ca el spune ca trebuie sa ai multa raspundere si sa te gandesti ca sunt 10.000 de angajati care au insa sot, sotie, copii, deci cu totul raspunzi pentru vreo 30- 40.000 de persoane cand iei o decizie care il priveste pe unul dintre angajati.
Si, uimitor, a reusit ! Scrisese, dezvoltase, isi argumentase cererea si i s-au echivalat anii de studiu, astfel incat el a facut un singur an, pe cand colegii lui de an facusera - cei de la Drept ma refer unde a intrat - deja 3 ani de Drept.
Intr-un an, cum spune el, era pasionat si cand esti pasionat de ceva, efortul e mai putin penibil, a recuperat totul, si-a dat examenele si a terminat Dreptul.
Pe urma a trebuit sa intre in avocatura.
Cel mai greu i-a fost sa obtina un stagiu.
Insa l-a obtinut, desi spune ca a scris nenumarate scrisori si nu i-a raspuns nimeni, niciun cabinet de avocatura.
Si astfel si-a mai adus aminte de ceva : Cand era director, conducator de firma, de companie primea multe scrisori de la tineri absolventi care facusera dupa caz, intre 4- 6 ani de studii de licenta ( sau si master ) si carora el nu le raspundea !
Acum realiza ca a gresit, si cat de important este sa dai un raspuns, fie el si negativ, dar sa raspunzi, sa nu lasi o scrisoare a unei persoane care si-a dedicat 4-6 ani din viata pentru a invata.
Pana la urma l-a luat un avocat mare din Marseille si l-a facut stagiarul sau.
L-au dus intr-o incapere in care el spune ca erau mii, mii de foi, foi peste tot, cantitati uriase si i-au spus ca acele foi reprezinta un singur dosar.
Dosarul procesului protezelor mamare.
Care a avut vreo 7.500 de parti civile* [*si 350 de avocati ] ! Astfel incat a fost organizat " in aer liber ", in pavilioane din nu stiu ce zona exact pentru ca nu cunosc locurile* [* in Parc des Expositions de Marseille ], si asistenta statea in sali, in pavilioane legate prin ecrane imense si camere video intre ele, transmisia era asigurata astfel. Partea adversa : 5 "prévenus" [ inculpati, arestati preventiv, sau dupa caz pot fi si liberi ] si 6 avocati.
Si ce credeti ? I-au propus sa pledeze el !
Dar el era stagiar, nu depusese juramantul, nu imbraca inca roba, nu putea.
La proces au sosit alti 2 stagiari sau fosti stagiari ai acelui mare avocat care l-au incadrat, s-au dus in fata si unul din avocatii mari ( dar mai mici decat " seful " lor ) a spus ca au venit cu un stagiar, ca nu a depus juramantul, ca nu poarta roba, si nu purta ! dar ca ei cer voie daca instanta incuviinteaza sa pledeze acest stagiar al lor in cauza respectiva.
Instanta a incuviintat.
Si el a inceput sa pledeze.
La inceput cu emotii mari, cu amigdalele uscate de emotie, cu ochii in hartii, in primele 35 de minute, dupa care s-a inflacarat si nu mai tinea cont de nicio emotie, vorbea, vorbea, ca si cum pledase toata viata.
Si a avut succes.
Dupa proces la el au venit avocatii care il incadrasera si i-au propus sa il ia asociatul lor si a devenit asociatul lor !
Acum este avocat in dreptul penal al afacerilor, asigura si formatie celor din entreprises, din firme, societati, din " antreprize " cu privire la riscul pe care il asuma, care exista cand lucrezi in antrepriza, riscul penal.
Lucreaza si in domeniul dreptului penal general, cum spune el, dreptul penal de drept comun si urma sa apere un inculpat, intrun dosar " superb ".....
Din clipa in care a inceput facultatea de Drept, mai exact anul IV, el a facut numai anul IV, cu totul, schimbarea carierei a durat 4 ani.
François Mazon a facut facultatea de Drept la Aix-en-Provence si spune ca acolo veneau, erau adusi profesori americani excelenti, care aveau stilul american de a preda, adica le dadeau 50 de pagini in fata de citit inainte de curs, studentilor, apoi la curs faceau o sinteza si lucrau pe cazuri, mai ales in echipa. 
El spune ca e mai bine asa decat un profesor care citeste un text la curs ( adica preda studentilor si el citeste dupa foi ), pentru ca acel text i-l putea trimite inainte studentului, inainte de curs, si cum ar veni, economisea timp ....
Sa cititi si comentariile de sub video-ul de mai jos : 
Oamenii isi schimba cariera la 48 de ani, un altul la 91 de ani .... !!!!!!



Mai intai am vizionat acest video in care explica foarte bine, ce nu prea explica, nu prea mentioneaza in cel de mai sus :


Mai multe video-uri gasiti pe youtube, unde apare Me François Mazon, unde se pune problema cum sa fii avocat in secolul XXI.... 

Sa comparati filmele video de mai sus si mai jos cu un alt video pe care l-am vizionat azi ( nu e singurul, e singurul pe care l-am notat desi meritau toate notate ) :

Franta care are functionari fara adapost, care nu au concret un locui, si care cu greu obtin, care obtin, o camera la hotel platita de contribuabil* [*cu 46 Euro/noapte ], de " la Ville de Paris", o functionara a Primariei 54 de ani, 30 de ani de serviciu, si a ramas fara adapost pentru ca salariul nu ii permite sa plateasca chiria si sa traiasca, peste in tot, toate filmele spun ca ai nevoie sa castigi de 3 ori chiria pentru a trai....
Campingurile care sunt pline de oameni cu familie sau singuri care locuiesc acolo, pentru ca nu au unde locui. Imobile goale, la polul opus, neocupate. Unii scuateaza imobile, insa tribunalul ordoneaza expulzarea lor, evacuarea lor, e si trist, si e si comic ( dar nu cu intentia de a rade de oameni, mai degraba de autoritati ) pentru ca ei se muta intr-un bloc nelocuit, si fiecare din cei care se muta, din salariul lor sau alocatia lor, ajutorul lor de Stat isi amenajeaza, zugraveste, pune robineti, cumpara mobile si se aseaza in apartament, dupa care tribunalul ii convoaca si ii evacueaza.
Ei cer, ei cer si cer mereu in scris sa plateasca o chirie, dar nici nu se sta cu ei de vorba.
Alesii poporului, deputatii primesc 150 de cereri pe zi !!! IN fiecare zi.
Familii in camping, cum traiesc ?
Sigur, au cerut HLM, apartament intr-un bloc de tip HLM, locuinta sociala, dar nu au primit nimic....
IN rulota, in " caravana " = mobile-home se incalzesc cu radiatoare ce trebuie umplute cu petrol de la benzinarie.
Cum isi spala hainele ? Cum gatesc ? Cum spala ?
Pe Coasta de Azur sunt tot anul campinguri pline cu oameni la cort si in rulote, in mobile-home-uri dar de alt gen, de genul celor cu care pleci in vacanta de obicei, care sunt mai mici, nu sunt chiar acele mobile-home-uri care sunt dotate expres pentru a fi casute pe roti...
Toata Franta e impanzita de francezi.
La 70 de ani pensionarii merg la munca, isi gasesc de lucru....
Arata concret si merita sa vedeti viata in Franta filmata cu precizie...
"Mi-e greu sa traiesc de la o luna la alta "- adica nu le ajung banii, de fapt, vedeti in film cum nu le mai ajung inca din primele  zile ale lunii, ce sa mai zicem de sfarsitul lunii....
Unii au rate la casa...
Unii pensionari.
Daca salariul nu le permite decat sa lucreze, si sa stea in camping, in hoteluri cu gandaci, cu dusuri, dar vedeti voi cum este....
Pensia ce le va permite ???

( documentarul nr.3, 21 febr.2019 )

J'ai du mal à joindre les deux bouts !

https://www.youtube.com/watch?v=4kaajNXPZDI

  1. Ma première plaidoirie #2 : François Mazon

    • Acum 2 ani
    • 5.268 de vizionări
    Pour un avocat pénaliste, plaider rime avec seconde nature. Convaincre et défendre, voilà tout l'enjeu. La première plaidoirie est ...
  2. François Mazon : "J'ai vu des professeurs catastrophiques"

    • Acum 2 ani
    • 5.849 de vizionări
    "Du fond de l'amphi, j'ai vu des professeurs catastrophiques. On a pas le droit d'enseigner comme cela aujourd'hui à des ...
  3. La profession d'avocat face au XXIe siècle

    • Acum 2 ani
    • 6.807 vizionări
    La révolution numérique n'est pas le seul défi auquel doit faire face la profession d'avocat. Les interrogations autour du statut de ...
  4. Comment enseigner le droit à l'université ?

    • Acum 2 ani
    • 7.409 vizionări
    Pour apprendre le droit, le chemin de l'université est traditionnellement incontournable en France. Avec l'émergence de l'école ...
  5. La profession d'avocat pénaliste - Henri Leclerc

    • Acum 3 ani
    • 16.221 de vizionări
    Métier de vocation, profession de passionnés, l'art de la défense en droit pénal est une discipline à part. Plaidoiries d'assises ...


olivia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu