Pagini

duminică, 8 septembrie 2019

Bunicii mei paterni Marcov 8 septembrie 2019 (continuare din 6, 7 sept.2019)

Bunicii mei paterni Marcov 8 septembrie 2019 (continuare din 6, 7 sept.2019)


O persoana importanta, - pentru ca era o femeie si o doamna cu adevarat de o mare bunatate, o femeie frumoasa,  - a fost in familia tatalui meu tanti Stefi.
Cine era tanti Stefi ?
Tanti Stefi era sora mamei, mamei tatalui meu Feodosia Sestocenco (sau Teodora Marcov cum s-a numit ea mai tarziu ), adica sora bunicii materne a tatalui meu, as spune ca era matusa mare a tatalui meu Nicolae Marcov.
Numele ei era Stefania, tata o stie de Stefania RIMSKI, dupa ce s-a casatorit.
Dar tanti Stefi nu a fost casatorita numai o singura data.
Tot tata imi spune ca tanti Stefi venise si se stabilise la Bucuresti inainte de a veni bunicii mei paterni cu copiii lor care erau tata si sora lui mai mare, Adriana Marcov.
Si acum am sa caut sa v-o arat pe tanti Stefi, la varste diferite si sub vremuri diferite....
Cu alte cuvinte, tanti Stefi cand era ea tanara si inainte de a fi venit comunistii la putere in Romania, si tanti Stefi care nu mai era asa tanara in vremea comunistilor la putere in Romania.
Desigur, tanti Stefi a lucrat.
Tanti Stefi era o femeie inalta, si cu anii a devenit si corpolenta, solida, dar din tinerete a fost bine cladita, in tineretea ei avea un chip romantic, insa ii puteai citi bunatatea- nu e o exagerare, nu e spus asa, din sentimentalism, ci e purul adevar : tanti Stefi a fost o persoana si o femeie  FOARTE BUNA LA SUFLET.
Mai spre varsta a treia, pe chipul ei as spune, citeai mai ales bunatatea, poate si pentru ca eu am cunoscut-o.
Mi-o amintesc vag, recunosc, si tocmai ca in memoria mea a ramas tocmai bunatatea ei !
Cand eram copil, foarte mica inca, mama si tata ma luau sa mergem sa ii facem o vizita lui tanti Stefi !
Tanti Stefi a cunoscut-o si pe mama mea, domnisoara, inainte ca ea sa se marite cu tatal meu si tinea la mama, pentru ca, toata familia Marcov stia ca tanti Stefi avea o slabiciune pentru tatal meu pe care il iubea mult si il ocrotea.
Tanti Stefi nu a avut niciodata copii.
Tanti Stefi a fost intotdeauna prezenta in familia tatalui meu, mereu alaturi de bunica mea paterna Feodosia Sestocenco Marcov, care la Bucuresti s-a numit- i-au schimbat in acte prenumele, din Feodosia in Teodora.
Si a ramas Teodora Marcov.
La Chisinau, surorile ei sau cunoscutii o alintau, de la FEODOSIA, Fenia, iar Fenii am dedus eu, inseamna " Feniei", "[al ] lui Fenia" cum ar veni.
La Bucuresti surorile ei sau cunoscutii au alintat-o sau au numit-o din FEODOSIA, Florica, eventual unii o numeau tanti Florica.
De exemplu, dna Cornelia Stanescu din Bucuresti, prietena din copilarie a tatalui meu, a cunoscut familia Marcov a bunicilor mei, i-a vizitat, si o cunostea pe bunica mea Feodosia/Teodora Marcov.
Bunicii mei paterni Marcov, la Bucuresti au locuit pe STRADA BISERICA ALEXE nr.6.
In sectorul 4 al Bucurestilor.
Casa in care au locuit ei, se pare ca e una din putinele case demolate de pe strada Biserica Alexe, am cautat sa vad strada mai bine, cu google map, pe care se putea vedea si puteam accesa de pe computerul meu, si, intr-adevar e o casa demolata acolo, foarte aproape de BISERICA SFANTUL ALEXE, care se aflã in capul strazii Biserica Alexe.
Era probabil o casuta mai modesta, totusi pe vremea in care au locuit acolo bunicii mei, arata mult mai bine, au demolat-o probabil peste ani, poate n-a fost intretinuta-renovata si asta i-a fost povestea acelei case....
Am gasit pe spatele unei fotografii o dedicatie a unei FAMILII ILIE, care scriau pe fotografie :
" ILIE VECINI BISERICA ALEXE ", iar in fotografia ce le-o oferise bunicilor Marcov aceasta familie, sigur, asta s-a intamplat demult, erau sotul, sotia si un copil mic, copilul lor mic.
Tanti Stefi s-a casatorit, poate a doua oara, la Bucuresti cu un domn român din Bucuresti, pe numele sãu Ilie RATOIU / Rãtoiu si aflu mai exact despre acest eveniment din viata ei, de pe spatele unei fotografii pe care a scris, oferind-o bunicilor mei Marcov, tanti Stefi a scris asa :
"Amintire scumpilor nostri
Nepoti
Familia Marcov dela
Tanti Stefi si Unchiu
Ilie Rãtoiu
Casatoriti la
20 Iulie 1949
Bucuresti".

Am si o fotografie a lui tanti Stefi cand era ea tanara si s-a casatorit, probabil prima oara.
Tata spunea mereu ca tanti Stefi a avut mai multi soti, totusi nu a avut ea asa multi soti.
In sfarsit, vreau sa spun ca pentru moment nu stiu daca fotografia cu tanti Stefi casatorita in tineretea ei, este chiar aceea in care apare alaturi de sotul ei, numitul Rimski.
Dar era alaturi de sotul ei.


Mai sus, fotografia din stanga, pe spatele ei scrie 20 Iulie 1949, tanti Stefi si "unchiu" Ilie Ratoiu casatoriti in acea zi la Bucuresti.
Iar pe spatele fotografiei din dreapta este o data si anume : 6 Martie 1939, fotografia o infatiseaza pe tanti Stefi Rimski, cu 10 ani mai devreme....





In fotografiile de mai jos este tanti Stefi Rimski ( Ratoiu ) la varste diferite, inainte si dupa venirea comunistilor...
Pe fotografia ei din stanga, ea poarta pe brat o banderola pe care scrie : "BRIGADA DE CALITATE".
Trecusera anii peste ea, dar intotdeauna a fost buna, ideologiile politice nu i-au alterat sufletul ei bun si inima ei calda si ocrotitoare.
Imi spun : " Uite, ce fata tanara frumoasa asigura peste ani Brigada de Calitate " !
Imi spun tot eu : " Oricat ai face pentru un suflet rau si urat, nemernic, bolnav, niciodata nu faci nimic si te uraste si te dispretuieste si daca poate cauta sa te omoare ! "
De ce s-a trait asa nemernic pe planeta Pamant ??
O planeta frumoasa, Terra si bantuita numai de criminali, de suflete schimonosite de ura si de pulsiuni urate, si mai nou, se cunoaste ca peste tot, exista pe glob, multa degenerare a speciei umane.
Nu mai exista discernamant, sau e alterat, nu mai exista intelegere, oricate studii inalte ar avea cineva, si sa vrea ( dar mai mult nu vrea ), nu prea poate contribui la o viata buna si dreapta si eleganta si plina de credinta.
Azi, fiecare isi poarta diplomele cum isi poarta banii, averea, adica numai pentru sine, in buzunarul sau.

Despre tanti Stefi cred cu adevarat ca dupa decesul ei, dupa ce a inchis ochii, Dumnezeu a luat-o in Imparatia Sa, in Rai, numai acolo putea ajunge o persoana cu o inima mare ca ei.
Dusmaniile, rautatile, ticalosiile, in ciuda vremurilor care au fost foarte socante, care au schimbat totul, i-au ramas intotdeauna straine.




In fotografiile de mai jos, care urmeaza, tanti Stefi cu un buchetel de flori in mana, de acum da, nu mai era tanara...
Si tanti Stefi alaturi de sora bunicii mele Feodosia/Teodora Sestocenco-Marcov, adica alaturi de cea care s-a numit si a fost Elena, sau Lena ( in familie ) Sestocenco-Astreianu [ Astreianu dupa sotul ei Ionel Astreianu, un inginer constructor care a construit casa de la Brasov, vila din str. Pictor Pop nr.16 Brasov :
Lena sau Elena Astreianu si sotul ei s-au stabilit la Brasov, nu la Bucuresti, nu au avut niciodata copii.
Dar Lena, dupa cum vad in fotografiile de familie, s-a aflat alaturi de sora ei Feodosia/Teodora Marcov si de copiii bunicii mei, adica alaturi de tatal meu si Ada, sora lui mai mare.




Alaturi de Lena ( Elena ) Sestocenco-Astreianu, tanti Stefi : 




Si o fotografie in care apar sora bunicii mele, anume Lena/ Elena Sestocenco-Astreianu si sotul ei Ionel Astreianu la Chisinau in anul 1943, pe spatele fotografiei scrie :
"Spre eterna amintire, scumpelor surorei si cumnatului de la Lenuta si Ionel Astreianu.
27/ VI / 943 Chisinau ", adica 1943.




Mai jos, o fotografie a lui tanti Stefi alaturi de sotul ei, in ziua cununiei lor in anul 1934 :



Mai jos urmeaza acum o fotografie care ne aratã o casatorie sau o cununie religioasa, cu miri si cu nasi....
Fotografia cred ca i-a fost oferita - adica, din cate inteleg eu din mentiunea facuta pe spatele fotografiei - de nepotii ( sau niste nepoti ) matusii Stefania, nepotii lui tanti Stefi Rimski ( Ratoiu ), sunt doua date trecute pe fotografie, probabil data cununiei si data la care fotografia i-a fost oferita lui tanti Stefi, si anume : 2 Februarie 1958, si, respectiv 8 Mai 1958, este o fotografie frumoasa si o cununie deosebita as zice eu, da, religioasa, cu nasi cu lumanari :




Si o fotografie mica a lui tanti Stefi :



Si o fotografie in care apar tanti Stefi ( sezand pe un scaun ) si bunica mea Feodosia/Teodora Sestocenco-Marcov la Bucuresti, cel mai probabil in curtea casei bunicilor Marcov din strada Biserica Alexe nr.6, sector 4 :


Mai jos acum sunt 2 fotografii, in fotografia din dreapta : ne aflam in curtea casei bunicilor Marcov din strada Biserica Alexe 6, sector 4 Bucuresti, pe scaun sezand si mai plina, mai "masiva" este tanti Stefi, langa ea in rochie alba si mai plinuta este Adriana/Ada Marcov sora cea mare a tatalui meu, iar langa Ada este bunica mea Feodosia/Teodora Marcov in picioare ( cum ar veni are zidul casei in spatele ei ), de asemenea pe scaun sezand se mai afla o tanara care era o vecina de-a lor :




In fotografia de sus cea din stanga, si de la stanga la dreapta in fotografie : Nicolae Marcov, tatal meu, apoi langa el se afla - fie Tania, fie Zina, erau doua surori care in Romania au locuit una la Cluj mi se pare, si alta la Arad, iar una din ele avea o nepotiva, pe micuta blonda din fotografie pe care o chema Adriana ( ca si pe sora tatalui meu ), apoi langa Tania ori Zina, se afla bunicul meu Alexei Marcov, el o are in fata lui pe nepotica Adriana, langa bunicul se afla, la fel voi spune, Tania sau sora ei Zina, si langa ea se afla bunica mea Feodosia/Teodora Marcov careia i se vede, tine in mana geanta ei ce pare neagra in fotografia alb-negru.
Este interesant cum se pot observa unele lucruri, asa, din amanunte...
Pe spatele fotografiei scrie pe ultimul rand "Alexe si Feodora", este interesant caci te poti intreba ce prenume este acesta " Feodora", in realitate persoana care a scris mentiunea aceasta stia ca bunica se numea la botezul ei crestin Feodosia si ca mai tarziu la Bucuresti s-a numit Teodora.
Fotografia de mai sus este facuta la 23 August 1963 in Parcul Libertatii asa cum se numea atunci Parcul Carol din Bucuresti.
Tania si Zina erau rude cu tatal meu, erau matusile lui, erau din Basarabia, stabilite in Romania.
Candva, peste multi ani, imi amintesc ca la Bucuresti acasa la noi am primit vizita Taniei mi se pare, era o doamna foarte cocheta, eleganta !!!!! Cum s-ar spune azi : Wow ! Ce eleganta era ! Insa am impresia ca stia sa-si croiasca si coasa singura hainele ei frumoase. Purta palarie cu bor mare, era primavara sau vara cand ne-a vizitat... Tata s-a dus s-o astepte, la un loc de intalnire stabilit ca sa vina impreuna acasa la noi, dar am impresia ca ... nu mai stiu daca s-au gasit, sau poate pana la urma s-au gasit.
Cert este ca Tania, matusa Tania, dupa ce a intrat in casa la noi, aici in str. Drumul Taberei 57, in hol, s-a oprit si ne arata cu mainile, si vorbind cu un accent basarabean ne explica ca il astepta pe tata si, spunea ea : " Ma uitam incolo, ma uitam incoace... ", era scumpa, nostima cum pronunta, cum articula cuvintele, ca o basarabeanca sau ca o rusoaica moldoveanca poate.
Surorile Tania si Zina nu au urmasi.
Nepotica uneia dintre ele, probabil a Zinei, micuta Adriana cea foarte blonda, mi se pare ca a murit inca mica sau tanara.
A fost singura data cand am vazut-o pe acea matusa a tatalui meu, la noi acasa la Bucuresti.
Era deja in varsta, insa se tinea foarte bine, ca aer, as spune ca avea ceva din aerul si poate si miscarile gratioase ale cantaretei Marina Voica.
Mi s-a parut insa destul de inaltuta, pe cand in fotografie ele nu par prea inalte.

Si acum imediat mai jos, o alta fotografie fata-verso, o fotografie cu bunicii mei Marcov, familia lor si tanti Stefi cu "unchiu" Ilie Ratoiu.
In fotografie, de la stanga la dreapta se afla : tatal meu Nicolae Marcov, copil pe atunci, el se afla langa tatal lui ( bunicul meu ) Alexei Marcov, langa bunicul imediat este bunica Feodosia/Teodora Marcov, langa ea este tanti Stefi Rimski ( poarta manusi albe ), langa tanti Stefi este Adriana/Ada Marcov, sora mai mare a tatalui meu, si in sfarsit ultimul din grup este Ilie Ratoiu. Fotografia poarta data de 3 Iulie 1949.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu