Pagini

marți, 2 august 2011

Drept comunitar. Justitia comunitara ( 3 )

Organizarea ( autoritatea )  CJCE


“ In prezent, organul CJCE este o autoritate cu un total de aproximativ 1.000 ( o mie ) de angajati, din care aproximativ 400 de juristi.
Cu titlu de exemplu, fiecare judecator si avocat general de la  CJCE are ca referenti, in “ cabinetul “ sau, 3 juristi, iar fiecare judecator la CpICE, 2 juristi.
De altfel, cam jumatate din totalitatea angajatilor de la CJCE activeaza in Serviciul de limbi straine.
De asemenea, in compartimentele de limbi straine exista un numar de juristi, deoarece toate traducerile scrise ale documentelor procedurale, ale sentintelor, etc. sunt facute de catre juristi.
Alte compartimente importante sunt inainte de toate, cele doua cancelarii, care sunt raspunzatoare pentru modul de desfasurare a tuturor proceselor, si au subcompartimente nationale, respectiv subcompartimente organizate in functie de limba, precum si compartimentele stiintific si de documentare, inclusiv biblioteca, care activeaza in egala masura pentru ambele instante.


Modul de lucru si mecanismele adoptarii hotararilor
Generalitati


Atat CJCE, cat si CpICE sunt instante care se intrunesc continuu, cu sedinte in mai multe zile ale saptamanii, deci nu au loc sesiuni speciale sau altele asemenatoare.
Bineinteles ca exista, distribuite in cursul anului, circa 10 saptamani fara sedinte, asa-numitele “ saptamani albe “, in care judecatorii nu trebuie sa fie prezenti permanent.
La acestea se mai adauga vacanta judecatoreasca care dureaza de la mijlocul lunii iulie, pana la mijlocul lunii septembrie.
In fata CJCE si CpICE este dat un numar total de 500 de sedinte pe an, din toate domeniile Dreptului, la o durata a unui proces de 11 - 2 ani la CJCE, si de aproximativ 21 ani ( ? ) la CpICE.
De cele mai multe ori, CJCE ii revine un numar ceva mai mare, deoarece procedurile la CpICE sunt in medie, mult mai ample, incluzand fazele de cercetare a probelor, etc., si ca urmare, nu pot fi incheiate asa de repede.
In perioada de la infiintarea  CJCE, pana la sfarsitul anului 1999 au fost aduse in fata ambelor instante, aproape 14.000 de spete juridice, din care circa 1.400 sunt actualmente in curs de solutionare, din acestea, aproximativ 60 % la  CJCE, si restul la CpICE.
Nu exista nici o specializare a judecatorilor sau Curtilor, pentru a asigura un efect uniform al tuturor ordinilor de drept nationale, asupra tuturor proceselor.
Nu are loc publicarea opiniilor divergente ale judecatorilor, aceasta mai ales pentru a sublinia independenta fiecarui judecator fata de Statul de catre care el a fost delegat. “


( Introducere in dreptul european, Note de Curs Master anul I, Universitatea ‘ Spiru Haret “, prof.univ.dr.Marin VOICU, Bucuresti, 2007 )

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu