Pagini

joi, 27 octombrie 2011

Religia ( 3 ) in Statele Unite ale Americii. Biserica Anglicana in America

Biserica Anglicana in America

Compania Virginia, care a primit in anul 1606 autorizatia de a se stabili si de a exporta teren in America, a trimis colonisti la Jamestown in anul 1607.
Aceasta colonizare cu mica nobilime si cu muncitori a fost organizata pe baza comunista si ea prevedea infiintarea unei Biserici Anglicane.
Printre colonisti se afla si Robert Hunt, un capelan, care le-a oficiat pentru prima data colonistilor Cina Domnului, la adapostul unei panze vechi, in timp ce credinciosii sedeau pe busteni.
John Rolfe, care s-a casatorit cu Pocahontas, o fata dintr-un trib al pieilor rosii, a pus bazele bunastarii coloniei, cultivand cu succes tutun.
Colonia a prosperat economic abia cand li s-a recunoscut colonistilor dreptul de a poseda pamant, si de a alege un organ reprezentativ de guvernare.
Tot mai multi puritani anglicani emigrau spre colonie.
Alexander Whitaker, care avea inclinatii puritane, a devenit preotul conducator al Bisericii Anglicane in Virginia intre anii 1611 si 1617.
A infiintat sclavia, o data cu cumpararea de scalvi de la comerciantii olandezi in anul 1619, care sa munceasca pe plantatiile de tutun.
In anul 1624, compania a fost dizolvata, iar Virginia a devenit o colonie regala condusa de catre un guvernator.
Biserica Anglicana a ramas biserica noii colonii.
Pastorii ei slujeau cu indiferenta, pana cand James Blair ( aprox. 1655 – 1743 ), pastor al parohiei Bruton din anul 1710 pana in anul 1743, a venit in Virginia ca si comisar, in anul 1689 ca sa inspecteze bisericile si sa le aduca reforme.
El a pus bazele Colegiului William si Mary, in anul 1693.
De asemenea, Biserica Anglicana a devenit in final biserica de Stat din Maryland in anul 1702, in ciuda opozitiei romano-catolicilor, carora Lordul Baltimore le permisese sa se stabileasca acolo. In felul acesta s-a pus capat tolerantei religioase, pe care o permisese Lordul Baltimore.
Biserica Anglicana a fost declarata biserica de Stat in anumite parti din New York in anul 1693, in ciuda opozitiei din partea olandezilor, care se asezasera mai intai la New York.
Un act din anul 1765 declara Biserica Anglicana ca biserica de Stat in Carolina de Nord si mai devreme, in anul 1706, ea fusese infiintata in Carolina de Sud.
Georgia a acceptat Biserica Anglicana in anul 1758.
Aceasta situatie s-a schimbat numai dupa Revolutia Americana.
Societatea pentru Raspandirea Evangheliei din Tarile Straine, fondata in anul 1701 de Thomas Bray ( 1656 – 1730 ), comisarul statului Maryland, a facut posibila o lucrare mai consacrata si mai spirituala in diferite biserici oficiale.
Inainte de acel timp, bisericile de Stat fusesera deseori caracterizate de lipsa de strictete morala si spirituala.
Societatea a trimis spre colonii trei sute de misionari.
Astfel, coloniile din Sud au ajuns sa aiba biserici anglicane de Stat.

( Teoria generala a dreptului, curs universitar, extras, prof.univ.dr.Costica VOICU, Ed.Lumina Lex, Bucuresti, 2002 – Facultatea de Drept si Administratie Publica Bucuresti, Universitatea Spiru Haret, in anul intai de facultate, anul universitar 2005 - 2006 )

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu