Pagini

duminică, 30 octombrie 2011

Religia ( 5 ) in Statele Unite ale Americii. Romano-catolicismul. Religia baptista

Plantarea bisericilor baptiste americane


Inceputul bisericilor baptiste in America a fost de asemenea asociat cu roirea puritanilor.
Roger Williams ( aprox. 1603 – 1683 ), care a fost educat la cambridge pentru pastoratul anglican, a adoptat curand vederi separatiste.
Independenta lui in gandire l-a adus in anul 1631 din neprietenoasa Anglia, la Boston.
De acolo, el a plecat la Plymouth deoarece credea ca biserica din Boston nu se purificase suficient.
Timp de doi ani, el a slujit la Plymouth. Cand in anul 1635 biserica din Salem l-a solicitat ca pastor, a intervenit Tribunalul General, fiind influentat de John Cotton. I s-a ordonat sa paraseasca in sase saptamani teritoriul de sub jurisdictia Tribunalului, pe motiv ca ( 1 ) sustinea proprietatea indiana asupra pamantului, ca ( 2 ) se opunea unei biserici de Stat, si ca ( 3 ) insista asupra faptului ca magistratii nu aveau putere asupra religiei unei persoane.
Lasandu-si sotia si copiii intr-o casa ipotecata, el a pornit spre padure in miezul iernii, ratacind pana cand indienii prietenosi i-au oferit ajutor.
In anul 1636, el a cumparat de la indieni pamant si a infiintat orasul Providence.
In anul urmator, doamna Anne Hutchinson ( 1691 – 1643 ) a cazut sub interdictia autoritatilor, pentru ca tinuse in casa ei intruniri unde proclama, ceea ce ea numea “ un legamant al harului “. Acest legamant era opus legamantului faptelor, pe care, spunea ea, il proclamau toti pastorii in afara de John Cotton.
Conceptul de lumina launtrica sustinut de ea, si ideea sigurantei depline a mantuirii, i-au creat necazuri.
Exilata din colonie cu scurt timp inainte d nasterea copilului, ea a fost obligata sa plece in toiul iernii in Rhode Island, unde ea si cei care au urmat-o, s-au stabilit in Newport si Portsmouth.
John Clarke ( 1609 – 1676 ), medic si predicator, a devenit invatator intr-o biserica din Newport, in anul 1638.
In anul 1639 a fost infiintata o biserica in Providence, si toti membrii, inclusiv Williams, au fost rebotezati.
Nu se stie sigur daca botezul s-a facut prin scufundare, dar in orice caz, cei doisprezece membri au organizat biserica dupa reguli baptiste.
A fost, probabil, prima biserica baptista din America.
Desi in anul 1638 exista o biserica in Newport, documentele arata ca prima biserica baptista din Newport a aparut in anul 1648.
Ambele biserici, din Newport si din Providence, isi disputa inca titlul de cea mai veche biserica baptista din America.
Mai tarziu, Williams s-a retras din biserica din Providence, dar a continuat sa slujeasca asezarea, facand rost de o autorizatie temporara pentru Rhode Island in anul 1644.
Aceasta a fost confirmata de Carta din anul 1663, acordata de Carol al II-lea, a fost accentul pus de el pe separarea bisericii de Stat si pe libertatea de constiinta ; iar marea asociatia baptista din timpurile moderne s-a nascut din primele lui activitati in Rhode Island.



Plantarea romano-catolicismului in Maryland


America Centrala si de Sud au primit o cultura romano-catolica autoritara, omogena, latina, de la Spania si Portugalia, dar America de Nord, cu exceptia Québec-ului si a Louisianei, a primit o cultura protestanta pluralista anglo-saxona, din Nordul si Vestul Europei.
In anul 1565 spaniolii au introdus in Florida si, ulterior, in New Mexico, Arizona si California, un romano-catolicism de scurta durata.
Francezii l-au plantat in Québec.
In cele treisprezece colonii americane, catolicismul nu a prins radacini decat in Maryland, in anul 1634.
Lorzii Baltimore – George Calvert ( aprox. 1580 – 1632 ) si fiul sau, Cecil Calvert ( 1605 – 1675 ) – au fost proprietarii succesivi ai teritoriului care a ajuns sa fie cunoscut sub numele de Maryland.
Spre deosebire de idealistul Roger Williams, cei doi Calvert aveau interesul de a face profituri.
Din anul 1634, cand a inceput colonia, ei au permis toleranta religioasa, asa incat sa se poata stabili acolo, atat protestantii, cat si romano-catolici.
Controlul politic strict, din partea lui Calvert a fost echilibrat de toleranta religioasa, pana cand Maryland a fost declarata colonie regala in anul 1692.
In anul 1702, anglicanismul a devenit religia instaurata, cand guvernul englez a aprobat in sfarsit, actul din anul 1692 al Adunarii Coloniale.


( Teoria generala a dreptului, curs universitar, extras, Prof.univ.dr.Costica VOICU, Ed.Lumina Lex, Bucuresti, 2002 – Facultatea de Drept si Administratie Publica Bucuresti a Universitatii “ Spiru Haret “, in anul intai de facultate 2005 – 2006 )

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu