Pagini

vineri, 21 decembrie 2012

Nasterea Domnului nostru Iisus Hristos ( 3 ) ( Patriarhul Teoctist al Bisericii Ortodoxe Române ) Iisus Nazarineanul

Nasterea Domnului nostru Iisus Hristos ( 3 ) ( Patriarhul Teoctist al Bisericii Ortodoxe Române )

Iisus Nazarineanul


Dupã întoarcerea Maicii Domnului cu pruncul din Egipt, s-au stabilit în Nazaret, sub ocrotirea bãtrânului, îndeplinind ritualul cultic, dupã prevederile legii mozaice si cercetând Templul din Ierusalim la Paste si la sarbatorile cele mari.
Desi se prevestise de catre batranul Simion si proorocita Ana cã, prin venirea pe lume a acestui Prunc, se vor produce mari schimbãri, cãci “Acesta este pus spre cãderea si spre ridicarea multora din Israel si ca un semn care va stârni împotriviri” ( Luca 2, 34 ), totusi copilãria Mantuitorului se desfãsura in cel mai sters anonimat.
Traia ca toti copiii vremii Sale, cu bucuriile ce I le oferea o familie modestã, smeritã si muncitoare, la care, inainte de toate, prima indatorire era o viata religioasa, fara prihana.
Maica Domnului isi petrecuse copilaria in preajma Templului, caruia ii fusese inchinata.
Aceasta viata de sfintenie se continua si sub acoperisul casei tâmplarului din Nazaret, unde “Pruncul crestea si Se întãrea, era plin de întelepciune si harul lui Dumnezeu era peste El” ( Luca 2, 40 ).
Numele pe care-l capatase Copilul, Iisus-mântuitor, in ziua taierii imprejur, ii arãta misiunea, ca si calitatile Lui spirituale, caci era plin de intelepciune si ocrotit de harul lui Dumnezeu.
Aceste calitati aveau sa fie surprinse cu prilejul pelerinajului de Pasti, pe care l-au facut Maica Domnului si batranul Iosif, cand Iisus avea doisprezece ani.
In invalmaseala multimii de credinciosi localnici si pelerini straini, Copilul parea ca S-a ratacit in Ierusalimul suprapopulat si invaluit de fumul mirositor al jertfelor rituale.
Despartirea de Maica Domnului nu a fost observata imediat, abia dupa incheierea praznicului Pastilor, cand convoaiele de pelerini se intorceau spre casele lor, ea i-a observat lipsa.

( extras din Pe Treptele Slujirii Crestine, Vol.VI, V Teoctist Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii ortodoxe Române, Bucuresti, 1992 ) 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu