Pagini

duminică, 20 noiembrie 2016

Le genévrier = Ienupãrul + eclipsa de la Luanda, portugheza


Objet :Le genévrier = Ienupãrul + eclipsa de la Luanda, portugheza
De :Olivia Marcov 
À :
Date :Samedi 19 novembre 2016 19h41


Le genévrier = Ienupãrul 

Cred ca dupa mailul acesta ma retrag, desi e devreme pentru mine.
Astazi, contrar obieciurilor mele, mi-am pregatit la pranz cartofi prajiti.
Am pus sare si cimbru si busuioc, si pe masura ce ii scoteam din tuci, ii puteam in castron si acopeream cu o farfurie, caci asa devin suculenti si nu se usuca, nu sunt crocanti.
I-am lasat si lui tata, am mancat rapid, caci mama venise de la piata sa ii faca mancarea pentru la serviciu lui silviu care trebuia si sa manance, pleaca cu o plasuta de sandvisuri dupa el...
Condimentele iti dau senzatia de foame mai rapid, pentru ca ele cresc secretia sucului gastric.

Am sa va arat ceaiul de ienupar.
Ienupar  am mai baut ceai pentru vezica mea in ultimii ani, dar dupa o pauza, m-am gandit sa mai beau, in afara celor pe care le gasiti mai jos, contine un antibiotic natural si cel mai puternic este specia care creste in Canada, un fel de ienupar salbatic.
Canadia si SUA au plante care nu cresc inca in Europa, daca ar fi cultivate, ar creste poate.
In mod sigur si Africa, Asia, si alte zari ... si plaiuri au plante medicinale care nu se gasesc la noi.
Ienuparul este deci foarte bun si mentine sanatatea, in cazul celor sanatosi deja.

Ma gandeam la invatarea unei limbi straine la "mama ei" acasa/.... as fi vrut sa mai fac [*sa mai fi facut ] niste ani de scoala franceza.
Prin  - niciodata nu retin data - 2000, 2001, cand profesorul Ieronim Mihaila si tatal meu au plecat in Angola sa vada eclipsa de soare, in aeroport la sosire i-a asteptat cu covor rosu, cel care ii tinea locul ambasadorului si el era atasatul comercial parca, asa, de felul lui adica, si in lipsa de ambasador tinea el locul acestuia.
In avion la sosire la Luanda, pe aeroport, a urcat chiar in avion dupa tata si prof Mihaila, ambasadorul nostru, cand sa coboare din avion aveau covor rosu pe pista !!!
Au fost draguti, daca au fost, au fost.
I-am scris ambasadorului Excelenta Voastra, pe email, cand dna Mihaila a sunat la noi ca nu o sunase acasa sotul ei, profesorul Ieronim Mihaila ( ea era cardiaca, eu asa stiam de la tata, avea mari probleme cu inima, mari.... de multi ani ).
Si pe urma i-am scris dupa ce s-a intors tata acasa, i-am multumit din tot sufletul ca a avut grija de taticul meu si de prof Mihaila.

Ambasada Romaniei la Luanda, capitala Angolei, era foarte mica, o cladire simpla din cate mi-am dat seama, desi nu apare in poza, dar asa, imi mai dau si eu seama si nu cred ca ma insel, tata mi-a aratat cateva fotografii facute acolo in Luanda si pe terasa ambasadei, si mi-a spus ca aveau mobila veche ca in anii 1980 in ambasada, o cladire simpla.
Ca sa vedeti ce tara econoama suntem sau saraca..
In afara diplomatului care ii tinea locul si era "oficial", el, ambasadorul, el si sotia lui se aflau in Ambasada, si o familie, poate si un sofer ? nu mai stiu, parca nu.
O familie, sotul, sotia si fiica.
Nu mai stiu decat ca pe fetita o chema Raluca, si numele de familie l-am uitat.
Doamna - mama Ralucai era un fel de "administrator", adica concret, ea statea la computer si primea emailurile, si avea si alte sarcini similare ( Posta.... ) in ambasada si multe altele, si sotul ei era cu aprovizionarea, poate si cu condusul masinii..
erau asa putini, traiau ca o familie la comun, ei gateau, ei spalau, ei conduceau, ei cumparau....
Toti de acolo.
In afara de iata mici sarcini specifice sotilor care erau parintii Ralucai.
Fata era la scoala, o blonduta plinuta, ca un copil, adolescenta, inaltuta, plinuta, cu ochi albastri, desi tatal era saten-brunet, cam asa.
Pe mama in poza nu cred sa o fi vazut.
Mai erau pe terasa ambasadorul si sotia lui, si tata...
Cred ca le servise dulceata facuta de dna ambasador, erau oameni atat de simpli, dar simpli, in varsta, cam de seama lui tata.
Poate or fi fost putin de tot mai tineri, cu cativa ani, 2, 3 nu stiu.
Nu cu mult.
Apoi tata pe pamantul ROSIATIC, rosu, argilos, prafos, al Luandei, in spate fiind marea.
Tata avea foarte mari necazuri cu stomacul, eu zic ca avea un microb si nu putea retine.... continutul ... deci ca si cum ai avea mereu scaun moale si imperios...Nu stiu de ce lui ii era mereu frica de doctori ( uite ca la psihiatri s-a dus intins ! ) pentru ca el ar fi trebuit sa mearga la doctor, si sigur ii dadea antibiotic si ii trecea pana la urma.
De pilda am auzit sunt microbi ( sau chiar ciuperci ) care te fac sa faci pe tine la propriu, nu poti retine, oricat ai vrea.
Chiar o colega de facultate mi-a spus, ea zicea ca era/ fusese asistenta medicala.
Si asa, in starea asta a plecat tata tocmai in Angola !
Dar, repet, e stupid ca fapt, el trebuia sa fi mers la doctor, ceea ce acasa degeaba i-am spus, si ani de zile s-a chinuit asa.
E incapatanat mai rau ca un "catar".
El spune asa " olivia esti ca un catâr, nimic nu vrei sa faci cum iti zic eu"

Raluca mergea la scoala in Luanda, de mai multi ani, era prin clasa ... nu mai stiu a VII-a ? sa fi trecut a VIII-a, a IX-a ?
Si mergea de niste ani buni acolo si invata in portugheza, totul era in portugheza !!!
Si familia Ralucai cu Raluca, la Bucuresti erau vecinii nostri, locuiau intr-un bloc peste drum de noi la statia Romancierilor, poate chiar intr-unul din blocurile de 10 etaje confort II, oricum intr-un bloc de acolo ( poate sunt si de 4 etaje daca o iei printre blocuri, nu prea am explorat zona ).
Deci cand cobori la Romancierilor din troleibuz, ramai pe trotuar acolo unde cobori si o iei drept in fata ta ( drept, in raport cu usa troleibuzului pe car cobori in statie ) printre blocurile de culoare verde, verzi.
Nici nu stiusem ca suntem vecini.
Oricum de atunci nu stim nimic despre ei, tata nu a tinut legatura, insa a fost primit si el si profesorul astronom Ieronim Mihaila, ambii, ca intr-o familie au fost, au avut grija de ei, le-au dat sa manance...au stat in ambasada.
Ei faceau masuratori, ambasada le-a dat o incapere, o camera.
camera nu trebuia sa vibreze, dar totusi cred ca pe acolo erau niste vibratii de la nu stiu ce .... pentru ca a spus ceva in acest sens, profesorul MIHAILA, in 20 iulie 2012 in biroul mare de la Parlament al lui Varujan Pambuccian, deputat si fostul student al prof. Marcov si Mihail.
Si atunci am aflat prima oara, tata nepovestind acasa, ca in camera aceea erau niste vibratii, sau nu stiu ce, nu trebuie sa fie nimic, sa fie izolata, pentru a putea face masuratori precise.
Ei au mers cu pendulul demontat, l-au asamblat la Luanda in ambasada, prof. Mihaila a carat ALIDADA, un fel de "scandura" ( e un termen foarte profan acesta ), de "bat" lung si cam greu si "sfera", da, e o sfera, pendulul in sine, sfera atarna de un fir si firul e prins de alidada cred.
Si se alcatuieste pendulul lui Foucault.
Si masurau oscilatiile pendulului la momentul eclipsei de soare, si dupa eclipsa.
ideea este daca eclipsa de soare ( eclipsele ) au, si ce influenta au asupra planetei noastre.
si au influenta asupra gravitatiei !!!!!!!!!!!!!!!!
In momentul unei eclipse de soare, "parametri", sa ii numesc asa, care definesc, caracterizeaza viata pe Terra noastra, se modifica, sufera modificari !!!!

19h29 la Bucuresti, introduc adresele voastre si ma retrag dupa ce trimit mailul !
Noapte buna !
ma duc sa imi fac salata de morcovi am reteta de la Bruno Lavail:
dai morcovii pe razatoare, ii pui in castron de salata, pui putin ulei, ca la salata, si sare putina, si apoi cureti usturoi si il tai in bucatele mici, dar bucatele si il pui peste morcovii rasi si mai adaugi, eu asa procedez : cimbru si bazilic deci busuioc, si poti pune si oregano.
Cimbru e bun contra racelilor, cistitei, stiu de la colega mea Elena Badea ea mi-a spus in anul IV sa beau ceai de cimbru.
Si ulei, da, si amesteci bine si lasi putin sa se imbibe de suc si uleiul pus.
Si mananci. 
*** Aici am uitat sa adaug : se pune putin otet si cateva picaturi de lamaie, sau ( eventual, da gust mai bun si e mult mai vitaminizat ), una, doua feliute de lamaie taiate bucatele mici, mici cu coaja cu tot ( in functie si de cantitatea de salata pregatita ) !!!

Din 15 noiembrie suntem in postul Craciunului, dar morcovul e bun pentru vitamina A, pentru ochi si piele si unghii si par.
si e delicioasa va spun, dar ia ceva timp ( pentru mine ca nu am rabdare ).

Mama a facut ieri ciorba din legume, si poate imi incalzesc si niste ciorba, e buna, nu ma dau in vant dupa ea, nu are un gust prea formidabil deoarece are doar legume.

Dar, va dati seama e naturala, sa compar cu o portie de supa crema de brocoli ( deci doar dintr-o leguma ! ) de 8 lei noi, sau 80 mii lei vechi ... am gasit intamplator pe FB pe internet "Livram mancare de post" : oferta supa crema de brocoli 8 lei portia !
Pai e f. scumpa si mori de foame, e doar dintr-o leguma.
Mama insa pune rosii, ardei, ceapa, dovlecei, sos tomate sau bulion si ce mai pune.

Nu am inceput inca cutia de mai jos de ceai de ienupar, priviti deci e noua, si nu m-am atins de ea, ce continut putin si mic are, cateva bobite de ienupar, si la un ceai cica sa pui 2 lingurite de boabe de ienupar, pai imediat ti se termina cutia.
Am mai avut si stiu ca, desi e f bun, insa nu e "spornic".
Musetelul insa, cand ai o cutie, parca nu se mai termina, si la fel si teiul.

 
olivia


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu