Pagini

marți, 20 decembrie 2016

English Course ( manuel ) / Curs de Limba Engleza britanica


Objet :English Course ( manuel ) / Curs de Limba Engleza britanica
De :Olivia Marcov (olivian.marcov@yahoo.fr)
À :
Date :Jeudi 15 décembre 2016 17h48


British English

English Course ( manuel ) / Curs de Limba Engleza britanica

Spuneti si voi ce sa fac ? As fi vrut sa pun si pe blog cursul de engleza - pur ! - britanica - pe care vi-l voi trimite acum !
Insa, ca orice carte si aceasta vezi bine, atentioneaza ca nu poti nici macar fotocopia, etc. .... , fara permisia [ permisiunea ] Editurii.
Hmmm !
Cartea a aparut in anul 1970.
Vreau sa va spun ca eu nu imi amintesc sa o fi semnat, da, nu cred ca am semnat-o, dar acum vreun an, pe facebook circula o petitie in toata regula, pentru ca UE vroia sa desfiinteze drepturile de autor sau copy right-ul, si scriitori din Franta au semnat petitia in sensul de a nu cumva sa fie desfiintate drepturile de autor.
Si da, nu pot spune ca drepturile de autor nu trebuie sa existe, ba trebuie, si eu as vrea sa le am daca as scrie macar numai o singura carte !
Dar nu as fi carpanoasa, si mi-ar placea sa imi vad cartea citita, promovata, facuta public, adica sa fie cunoscuta de oameni, si separat si in librarie.
Pentru ca stiu ca oamenii vor sa aiba cartea in biblioteca lor, - cand o carte le place, si insa, cand o carte le trebuie !!!
Deci vanzarile nu pot inceta, chiar daca ar fi publicata pentru toti.

In schimb, daca vedem realitatea, ei bine, realitatea din multe tari, arata ca elevii nu mai invata nici limba lor materna.
Multi abandoneaza scoala, si aceea de 8 clase primare.
Mai nou, citeam pe FB ca parintii se impun peste profesori si invatatori si acum copiii vor face teme doar 2 ore pe zi.
ma rog, temele se fac acasa in general, si odata le faci in 2 ore, alteori mai mult, alteori mai putin, cat ai, si pe urma depinde de fiecare in parte, cat invata, si cat a invatat din urma, cat pricepe, unii fac meditatii si acasa, altii nu fac si le e mai greu la teme...
E aberant sa spui ca un elev sa faca tema in 2 ore !
E chiar aberant.
Oricum nu vor mai invata nimic.
Noi sedeam ore intregi cu o culegere de probleme sau cu cele din manual, in fata, adica pana rezolvam toate problemele la matematica, sau exercitiile sau Comentariile la limba romana !!!!
Stiu sigur, cum lucram eu acasa, zi de zi ma refer, lucrau si altii.
Cat priveste vacantele, nu stiu, unii poate in vacanta lucrau si mult, altii putin, altii mai deloc.

Oricum si in vacanta la romana aveam lista de lecturi...
Dar ma refer in afara temelor pentru vacanta, la matematica aveam si mai mult, vreo cate erau ? 300 de probleme ?
Deci ideea e ca stai acasa si inveti.
Mai intai iti citesti lectia din clasa, din caiet, si din carte, inveti teoria, dupa ce, ideal, o intelegi cand poti si cat poti.
pe urma te apuci de teme.
dar in ziua de azi, cine stie ce mai iese din felul in care unii vad scoala....
Si asa, nici noi nu am iesit genii...ce sa mai zicem de cei de azi ?
ce vor iesi ?

In fine, si in Occident, cine a ajuns ceva, cineva - cat de cat macar - a muncit foarte mult, a invatat mult si zi de zi, nu munca in salturi.
Ce-i drept noi uneori invatam asa, in salturi.
Si mai ales in facultate se invata in salturi, inainte de sesiune, ce nu ai invatat tot semestrul !!!!
Englezii erau foarte tenace, dar si francezii invatau ca trebuia.
Azi nu mai vor nici ei.
Acum 5 ani gasisem comentariul unei fetite care spunea ca profa e complet nebuna, vrea sa invatam toata poezia asta lunga si s-o scriem, e nebuna rau !
Si urma o poezie de cateva strofe.
Pentru copii.

Revenind la cartea mea din seara asta, ei bine,  ESTE ENGLEZA BRITANICA curata, pura !
Mie imi place mult, desi nu pot spune ca am avut carti pentru a parcurge multe niveluri.
cand am invatat eu engleza, era mai mult, parca un amestec de ceva engleza britanica si engleza americana, cu foi xerox din carti pe care ni le aducea la fiecare lectie 'doamna", sau domnisoara.
Eu am facut in particular lectii la o scoala numita PICON pe strada Dionisie Lupu, o strada din Piata Lahovary/ Cosmonautilor, lunga, lunga, mergeai pe Dionisie Lupu pana cand pe stanga ta vedeai mare UN GANG.
In gang imediat era intrarea in cladirea mare, ca era mare si veche.
Diplomele erau recunoscute de Ministerul Educatiei asa am inteles, ma rog ideea era sa se vada ca ai invatat o engleza valabila !!! Cu persoane competente din domeniu.
Imi place foarte mult engleza britanica, dar ma rog, la British Council costau cam 5 milioane lei vechi un curs de foarte putine ore, organizat pe niveluri, o luam de la zero daca era, m-am dus cu Jean Paul Foinant intr-o zi dupa programul de la minister, dupa-amiaza, ca niciodata, am plecat noi mai devreme ( dar nu inainte de ora de terminare a programului ), si cand am aflat preturile !!!!!!
Era mult, mult peste preturile cursurilor de limba din Institutul Francez din Bucuresti.
Pe atunci la IFB cred ca plateai 2 milioane si aproape jumatate, sau 3 milioane si ceva, insa pe mult mai multe ore per nivel.
Atunci eram in anul 2001.
Si preturile IFB au ramas destul de constante, au fluctuat totusi destul de putin.
Veti vedea, cine nu stie bine, ca engleza britanica, pura, e totusi diferita de engleza americana....
Azi si mai mult inca.
Pentru ca ma mai uitam si eu in anii trecuti pe FB pe pagina de Invatati Engleza Americana, ... si am dat like la pagina, parca si ramasese cu like, insa nu mai vad postari de la ei, sau poate eu am dat unlike cand am avut multe, prea multe pagini FB Like-uite de mine !

Cartea asta English Course, in completare, mai are o carte, se numeste manual cred, si vine si face exercitii, e plina de exercitii, din lectiile din English Course pe care vi-o trimit acum, si printre exercitii, caci e scrisa si in franceza, ofera si niste explicatii, niste Teorie, dar abunda in exercitii.
Pe langa cele doua, mai exista una mai subtire si necartonata, care se numeste Caiet de Exercitii, pe care nu am deschis-o - insa pe a doua mai sus mentionata, da, am si lucrat din ea acasa.... -  care cuprinde numai exercitii.
Aceste carti si prima trimisa de mine Engleza in 90 de lectii, sunt cumparate de parintii mei din Constantine Algeria, deci din anii '70.
Au trecut 46 de ani, caci English Course a aparut in 1970.
E adevarat, cred ca a fost re-editata in alti ani !!!

Cartea asta are lectii scurte numai in engleza.
Dar cred ca se pot intelege si uneori folosind poate un dictionar pentru cei mai putin avansati.
Dar merita citita si nu e deloc indescifrabila, chiar daca nu ati studiat engleza !!!!
Merita citita, e engleza pura, la "mama" ei acasa, eu o ador !!
dar, pe unde am lucrat la Bucuresti cu straini occidentali, ei habar nu au, [...] DE ENGLEZA BRITANICA.
Si in general, sunt oameni cu pretentii ( mai ales de bani, dar in ce-i priveste si pretentii ca sunt si ei cineva pe lumea asta, si nu oricine ! niste laudarosi ) care nu stiu bine engleza.
Deci le poti spune ceva, chiar din manual, in engleza americana de pilda, si te intreaba "ce-ai zis ? " , desi aude bine.
Eu cred ca cei care nu sunt nativi englezi, se inteleg cam greu unul pe altul, cei care au invatat in oricare alta tara engleza [ totul e sa fii om, sa nu fii al dracului, totul e sa ai bunavointa pentru ca nici tu nu esti perfect nici pe departe ! ]
Daca mai si spui cinstit ca mine ca eu nu stiu engleza, ca am invatat eu singura si ca "acum" fac cursuri intensive ( cum am spus eu [...] ), de cate ori spui ceva, fie si din carte, seful zice ca nu pricepe si trebuie sa ii explici cu alte cuvinte, nu ii trece prin cap ca poate el nu stie atata engleza cata pretinde el ca stie !!!
dar zice ca tu nu stii, si deci cand el are lipsuri si nu pricepe, e din pricina ta pentru ca nu stii.
Dar cu privire la acest aspect, nu cred sa fie neaparat rea-credinta, ci tampenie, din partea unui ingamfat.
Si da, unii fusesera plecati - la banii lor cred si eu - in SUA.
Nu e totul sa pleci intr-o tara.
Daca vrei sa stii o limba, pui mana pe carte si o inveti.
Asa fac si nativii, tie de ce ti-ar fi rusine ?
Noi cum stim romana ?
Am invatat 8 ani in generala si 4 ani in liceu.
Si cei cu Filologia au continuat cu alti 4 .

olivia


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu