Pagini

sâmbătă, 3 iunie 2017

Bonjour à tous ! Buna ziua ! Sf. Maslu 2 juin/iunie 2017


Objet :Bonjour à tous ! Buna ziua ! Sf. Maslu 2 juin/iunie 2017
De :Olivia Marcov (oliviamarcov@yahoo.fr)
À :
Date :Vendredi 2 juin 2017 15h42


Bonjour à tous ! Buna ziua ! Sf. Maslu 2 juin/iunie 2017
Je suis allée ce matin à 9h30 à l'office des malades ou " Sfantul Maslu", j'ai prié pour mon père Nicolae, pour Stelian, pour Mère Iustina du monastère de Ciorogarla et les prêtres ont lu vers la fin de l'office toutes les prières écrites apportées par les fidèles pour cet office.
Ils ont lu ma prière aussi, celle que j'ai écrite hier soir dans l'Eglise et que j'ai laissée dans la boîte pour Sfantul Maslu et les Acathiste.
Ce soir à 17h00 - 17h15 il y aura la Messe pour les Acathistes, les prêtres liront l'Acathiste de l'Annonciation ( = Acatistul Bunei Vestiri ) ou l'Acathiste des Saints Constantin et de sa Mère l’Impératrice (H)Elena, ou bien l'Acathiste de Saint Emilian ( Emilien ) de Durostorum, alternativement, tour à tour.
Pour l'office des malades j'ai apporté comme tout le monde un paquet de farine, du pain ( un pain ), une bougie, une bouteille d'huile, et les prêtres ont béni ces aliments, ensuite on les emporte chez nous et on prépare, on cuisine la nourriture avec cette farine, cette huile, et on mange le pain.
Mais mon père ne veut pas de pain, il a de la peine pour avaler, il avait des problèmes avec la déglutition même avant cette attaque AVC, il ressent une gêne lorsqu'il avale toute nourriture.
Il m'a dit hier soir, que même avant l'AVC il avait dû parfois, pour pouvoir avaler la nourriture, boire une gorgée d'eau, mais je me demande pourquoi il n'a rien dit avant ????
Il ne boit presque pas d'eau, pour la même raison, et ceci, à présent qu'il est sorti de l'hôpital.
Après l'office des malades qui a eu lieu entre 9h30 - 11h05, j'ai allumé des bougies, j'ai acheté 2 icônes sur bois de la Mère de Dieu " Le Brasier Allumé", « Le Bûcher Allumé »* [* "Le Buisson Ardent" ], ou " Rugul Aprins" et l'icône de la Mère de Dieu " Prodromita" du Mont Athos.
Chacune de ces deux icônes a coûté 12 lei nouveaux ( 120 mille lei anciens ).
J'ai acheté aussi un livre de prières ( 10 lei nouveaux ) qui est très bien fait et imprimé.
Je vais vous les montrer tout à l'heure.
J'ai partagé un peu de pain béni à l'office des malades, une dame voulait du pain, elle m'a dit que son fils la battait et lui prenait son argent, et qu'elle n'avait qu'une petite pension ( retraite ), parce que son fils fume et boit.
C'était une femme âgée, petite, les cheveux blancs, les yeux bleus, et habillée en rouge.
Il n'avait pas beaucoup de personnes qui participaient à l'office des malades ou Sfantul Maslu, et ainsi nous nous sommes rassemblés comme une grappe de raisins autour du prêtre, chaque fois que celui-ci lisait l'Evangile.
L'Evangile est lu sept fois pendant l'office des malades.
Après chaque Evangile ( ou lecture de l’Evangile ) les prêtres - ils sont au moins 3 prêtres pour l'office des malades - passaient devant chacun de nous, et s'arrêtaient pour nous oindre le front et les mains de l'huile bénie.**[ ** Quand il s'est trouvé devant moi, l'un des prêtres, un prêtre plus âgé que je ne connais pas, a dit, ou bien il m'a dit : " Prends ta veilleuse !!!" Il ne se trouvait que devant moi quand il a dit ces mots ! ]

Ensuite, le prêtre prenait l'encensoir et encensait l’Eglise, à partir de l’autel ( de l’extérieur de l’autel ) et sortait même dehors avec son encensoir.
Il revenait, il était de retour dans l’Eglise avec son encensoir et passait devant chacun de nous, et nous, nous lui donnions un petit sachet d’encens à chaque fois.
Pour cela j’ai acheté avant la messe, 8 sachets d’encens ( pour les 7 Evangiles et un sachet d’encens en réserve ) et deux bougies.
J’ai allumé une bougie pour mon père, je suis entrée dans l’Eglise, j’ai enfoncé l’autre bougie dans le pain, pendant l’office les bougies sont allumées, certains enfoncent leur bougie dans le paquet ouvert de farine.
A la fin chacun verse une quantité [ de son huile ] d’huile de sa bouteille, dans une bouteille plus grande pour l’Eglise.
Le prêtre dit son Homélie.
Il annonce les fêtes à venir, par exemple dimanche nous fêterons la Pentecôte, ou « Rusaliile », ou « Pogorârea Duhului Sfânt », et lundi, la Sainte Trinité ou Sfanta Treime.
Ensuite nous passons tour à tour devant lui et il nous oint pour la septième fois le front et les mains de l’huile bénie.
Et puis chacun prend ses aliments et s’en va, mais pas avant de s’agenouiller et de se signer devant les icônes.
Azi de dimineata am fost la Sfantul Maslu care a tinut intre 9h30 – 11h05, a fost frumos, Biserica e mare si nu prea au fost credinciosi prezenti, asa incat am avut loc sa ne adunam ca un ciorchine de struguri, in jurul fiecarui preot de cate ori se citea Evanghelia.
La Maslu se citeste de 7 ori Evanghelia, sau se citesc sapte Evanghelii.
De fiecare data, oamenii prezenti la Maslu, credinciosii se aduna ca un ciorchine, in jurul cate unui preot, si in mod ideal ( asa trebuie, cine poate, sau cine mai poate ) te asezi in genunchi, preotul citeste Evanghelia, si apoi ne ridicam cu totii cei prezenti.
Dupa aceea, preotul trece prin dreptul fiecarui om din Biserica si ii unge cu mir fruntea si mainile, dupa aceea,  - etapa urmatoare – preotul ia cadelnita si tamaiaza, cadeste, incepe din fata Sfantului Altar si parcurge apoi Biserica si se indreapta spre usa si iese chiar din Biserica cadind, adica tamaind, cu cadelnita in mana, revine, intra din nou in Biserica si tamaiaza in sens invers, trece prin dreptul fiecarui crestin, si fiecare care are, ii aseaza in haina preoteasca un pachetel mic, o punguta cu tamaie cumparata neaparat de la Pangarul Bisericii.
( Pentru ca nu orice tamaie e buna, si se pare ca pana si tamaia poate fi contrafacuta, de aceea se cere s-o cumperi direct de la Pangarul Bisericii si nu din alta parte ).
Apoi, se incepe din nou, lectura celei de-a doua Evanghelii, si dupa lectura, ne ridicam in picioare, si preotul iarasi ne unge cu mir pe fiecare, pe frunte si pe maini, si spui numele, prenumele tau, sau ale celor pentru care te rogi, de fiecare data cand te unge cu mir.
Si iarasi : dupa aceea, preotul ia cadelnita si se pozitioneaza in fata Altarului si cadeste, tamaiaza apoi toata Biserica, iese afara si tamaiaza si in curtea Bisericii si reintra in Biserica si o ia pe partea, culoarul opus celui pe care a iesit, si trece prin dreptul fiecarui crestin care pe rand, ii pune in haina preoteasca o punguta cu tamaie.
Si se procedeaza in modul acesta de 6 ori sau 7 ori la rand.
Maslul se tine obligatoriu de minim 3 preoti, pot fi 7 preoti sau maxim cred, maxim 9 preoti.
Poate si mai mult, nu stiu.
De exemplu, in dimineata aceasta, s-au terminat lecturile Evangheliilor si apoi Parintele Emilian Tincu a rostit Predica, ne-a anuntat si sarbatorile care vin.
Dupa Predica, ne-am asezat in rand sa ne miruiasca, abia atunci, la final de tot, pentru a saptea oara, pe frunte si pe maini.
Sa va spun si sfatuiesc ce ne-a spus la Predica, Pr. Emilian azi :
Duminica e mare sarbatoare mare, sunt Rusaliile sau Pogorarea Duhului Sfant, iar luni este Sfanta Treime.
In aceste 2 zile de mari sarbatori NU FACETI NIMIC, DAR NIMIC, niciun pic si niciun fel de treaba, din cate stiu eu, acum va spun ce stiam mai demult, nici pe par, pe cap nu te speli in astfel de mari sarbatori.
Pr. Emilian ne-a spus ca nu se pleaca la mare, la munte pentru distractie.
Din experienta lui de preot, si are experienta mare si aude si vede multe in legatura cu viata crestinilor, credinciosilor, oamenii care au muncit, au facut treaba in aceste mari sarbatori ( sau in alte sarbatori mari ) au fost trasniti, au murit in accidente, li s-a intamplat ceva rau, sau foarte rau in viata lor.
Maine, sambata, sunt Mosii de Vara, pomenirea adormitilor, raposatilor pentru care trebuie sa ne rugam, sa ducem alimente, haine – a spus si haine, un “banut”, adica niste bani direct spus, si preotii le sfintesc  alimentele si haine, banii sunt ca ofranda pentru sufletul celor raposati.
Mama a spus ca maine merge si ea la Biserica pentru ca sunt Mosii de Vara.
Cine face, duce coliva.
Parintele Emilian ne-a sfatuit sa citim ACATISTUL SFINTEI TREIMI,  neaparat in aceste zile de sarbatoare, dar si o data pe saptamana, cine l-a citit a fost aparat, ocrotit de Dumnezeu, si a fost “scutit”, Dumnezeu l-a aparat si nu i-a mai dat sa treaca prin ele, - de mari necazuri si incercari sau/si nenorociri, in viata !!!!
Este cel mai lung Acatist, acesta al Sf. Treimi, sa il citim macar o data pe saptamana, in fiecare saptamana, tot anul, si continuu, an dupa an.
Pentru Rusalii, oamenii aduc frunze de nuc si preotii le sfintesc si le impart credinciosior, ele inchipuie, prefigureaza Limbile de Foc Pogorate asupra Sfintilor Apostoli in ziua Pogorarii Duhului Sfant, moment in care Apostolii lui Iisus Hristos au inceput sa stie, sa cunoasca absolut toate limbile pamantului.
Pogorarea Duhului Sfant reprezinta momentul intemeierii, inceputului, punerii bazelor Bisericii – dupa ce Iisus Hristos S-a Inaltat la Cer si a trimis pe Duhul Sfant Mangaietorul peste Apostolii Sai.
Iar Sfanta Fecioara Maria era cu Sf.Apostol Ioan.
Precizarea imi apartine, pentru ca din cate am citit, Duhul Sfant S-a Pogorat si peste Sfanta Fecioara Maria care ramasese pe pamant sa ii imbarbateze pe Apostolii Fiului Sau Iisus Hristos.
Deci Sf. Fecioara era impreuna cu Apostolii.
Limbile de Foc se aduc de la Biserica in ziua sarbatorii Rusaliilor si se pastreaza la icoane in casa – a spus si Pr. Emilian – pentru a indeparta bolile, boala, necazurile, duhurile rele, si tot raul si orice rau de la casa aceea si cei care locuiesc in ea !!!!
Se pastreaza tot anul.
Stiu ca mama, in unii ani, ducea Limbile de Foc din anul precedent, dupa ce luam Limbi de Foc noi pentru anul in curs, de la Biserica, le ducea la cimitir, la bunicul Paraschiv, pesemne si la bunica mea.
Mama nu imi da nici macar informatii despre unde e bunica ingropata, cred insa ca in acelasi loc cu bunicul, acelasi loc de veci ma refer.
La cimitirul Domnesti, daca nu ma inseala memoria si daca chiar asa mi-a spus mama, “acolo sunt ai nostri”, a spus ea intr-o zi.
Deci am aprins lumanari, una si inainte sa intru la Maslu, sa arda pe durata slujbei, una pentru tata, si la sfarsitul slujbei de Maslu, am aprins din nou afara lumanari, si la morti dar mai ales la vii, pentru Nicolae, tata, din nou, pentru Stelian si Maica Iustina, apoi si pentru mama si fratele meu, pentru mine la urma.
Pentru doamna Olga si sotul ei dl Mihai, cei care se ocupa de Pangar dar si de Biserica.
Mi-am cumparat 2 icoane frumoase pe lemn, Maica Domnului Prodromita de la Muntele Athos si icoana Maicii Domnului Rugul Aprins, fiecare dintre acestea doua are si cei doi ingeri ai Domnului, care o inconjoara pe Sf. Fecioara Maria, Sf. Arh.Mihail si Gavriil, de o parte si de alta a Fecioarei Maria si Fecioarei cu Pruncul Iisus.
Am sa va arat iconitele, fiecare costa 12 lei noi.
Si mi-am cumparat o carte de rugaciuni noua, frumos tiparita, imprimata, si folositoare, contine si rugaciuni pe care nu le aveam si randuieli ale Bisericii.
10 lei carticica cea frumoasa.
Am cumparat 8 pungute cu tamaie inainte sa intru la Maslu, pentru cele 7 Evanghelii si o tamaie de rezerva, si 2 lumanari, una aprinsa pentru tata afara, cand am intrat la Maslu, si a doua infipta in paine.
Am dus o paine, un pachet de faina si o sticla de ulei.
La urma, dupa terminarea Maslului, alimentele acestea au fost sfintite in timpul slujbei si fiecare turna din sticla sa de ulei cat putea intr-o sticla mai mare, pentru Biserica.
Dar nu prea s-a umplut nici jumatate dintr-o sticla mare de plastic din aceea de 5 litri, pentru Biserica ma refer.
Nu am fost multi la Maslu, totusi am fost cativa oameni, in special oameni in varsta, o fata tanara insarcinata, si cateva, una, doua fete, femei tinere, sau mai tinere.
Apoi au mai aparut niste fete tinere care s-au dus sa il intrebe ceva pe Pr. Constantin.
Poate vroiau sa se spovedeasca.
La sfarsit asa se intampla, oamenii se duc la preoti si ii roaga una sau alta, ii intreaba, unii au cununii de facut la Biserica si cheama preotii, altii au botezuri, si asa mai departe.
Am impartit putina paine, si o femeie mi-a spus ca ea e in dificultate, are un baiat care o bate, si ii ia pensia, fiul ei fumeaza si bea alcool, de aceea.
Vai de ea, biata, parul scurt alb, ochi albastri, micuta, scunda, si imbracata in rosu, incaltata cu adidasi albi.
In curtea Bisericii un om al strazii dupa aparenta, l-am intrebat daca a mancat azi ceva, i-am dat o bucatica de paine, si mie imi dadusera credinciosii din Biserica care au fost impreuna cu mine la Maslu, la sfarsit, cand se imparte, si cel din curte a luat painica rapid, a spus ca “ noi nu cerem bani”.
Isi cumparase o cafea sau un ness la pahar alb din plastic.
Efectiv, Statul ar trebui sa ia masuri sa nu mai existe asa oameni amarati.
Dar, nu, nu mi s-a parut, dar poate ca vorbea asa, in sinea lui :
Mai intai sa explic putin :
Au slujit azi 3 preoti, fratii Constantin si Emilian Tincu si inca un preot mai in varsta decat ei, cu parul alb, imi amintea de dl Michel Sternberg, profesorul de franceza din liceu, direct spus, parea evreu, ceea ce nu e rau, dimpotriva.
Nu stiu cum se numeste acest preot, e pentru prima oara ca il vad la noi la Biserica Nasterea Maicii Domnului.
Deci preotii au citit din Evanghelie de 7 ori la rand.
Dupa fiecare lectura, preotul trece in dreptul fiecaruia si il miruieste pe frunte si pe maini, si apoi ia cadelnita si tamaiaza.
Ok.
Una din lecturile din Evanghelie, a fost Pilda Fecioarelor care aveau candelele pregatite cu ulei, pline cu ulei, deci credincioase si atente, vigilente, care au vegheat, si Pilda Fecioarelor “ lenese “, care nu isi tineau candelele pregatite, adica umplute cu ulei.
Si, la un moment dat – tocmai asta e, momentul e imprevizibil, e neasteptat, omul, oamenii nu il pot prevedea si nici cunoaste ! – VINE MIRELE, ADICA CRISTOSUL.
“VINE MIRELE” si le deschide usa Imparatiei Sale, Fecioarelor care in acea clipa aveau candelele incarcate cu ulei, pregatite, iar Fecioarele nepregatite au spus catre cele pregatite : “ Dati-ne si noua ulei pentru candela noastra, de la voi !”, dar Fecioarele pregatite au refuzat si au spus ; “ Nu va dam, mergeti si cumparati de la cei care vand ulei pentru candele, pentru ca, daca va dam, noi ramanem fara ulei, nepregatite !”
Si MIRELE A VENIT SI le-a primit pe Fecioarele Pregatite.
Cand Fecioarele nepregatite s-au intors cu ulei cumparat pentru candelel lor, era PREA TARZIU PENTRU ELE, Usa se inchisese.
Nu au mai intrat in Imparatia lui Dumnezeu.
Si acuma :
Sa va spun ca :
In timp ce se apropie de mine, preotul cel in varsta, pentru a ma mirui, dupa lectura Evangheliei, dar parca nu imediat dupa lectura din Evanghelie cu privire la Fecioare, se apropie de mine, si fiind in fata mea, pentru a ma mirui pe frunte, il aud pe preotul in varsta ca spune – deci el se afla chiar in fata mea si langa mine, oamenii erau la putina distanta – il aud ca spune, pot eu deduce ca imi spunea chiar mie ? – era in fata mea si se uita la mine si fruntea mea, pe care se pregatea s-o miruiasa si mi-a spus : “IA-TI CANDELA !!! “
A spus asta pe un ton normal, nu a marcat prin intonatie in vreun fel, nu a ridicat vocea, ci pe tonul pe care vorbea, citea in Biserica.
Totusi a spus asta, in fata mea.
Poate asa s-o spune, nu stiu, dar eu am mai fost la Maslu in urma cu niste ani, si nu am auzit ca preotii spun asa.
Dar poate ca spun asa.
Sau mi-o fi spus chiar numai mie acum ?
Nu cunosc raspunsul.
p.s. : Ceea ce v-am scris mai sus, atasez si in format word, in fisier separat !
olivia

Pièces jointes

  • Olivia Maria Marcov 2 Juin Iunie 2017 sacrement des malades Sf Maslu Eglise Biserica.doc (48,50 Ko)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu