Pagini

duminică, 15 septembrie 2019

Bunicii mei paterni Marcov : 15 septembrie 2019 (continuare)

Bunicii mei paterni Marcov : 15 septembrie 2019 (continuare)


Voi continua sa public/postez cateva fotografii ale bunicilor mei Marcov si ale familiei bunicilor mei.
Astazi am gasit pe birou o fotografie in care apar doua doamne la brat, una din ele este tanti Stefi sau Stefania Rimski/Ratoi, este datata 1938, iar cealalta persoana este posibil sa fie una dintre surorile bunicii mele Feodosia/Teodora Sestocenco-Marcov.
Da, fotografia este o surpriza pentru ca nu o stiam, si daca a aparut pe birou ce poate insemna acest lucru ?
A asezat-o tatal meu, desigur, asta imi este limpede, clar, dar ce mai inseamna ?
A vazut oare tata blogul meu ? A vazut ca am publicat fotografiile bunicilor acum in luna septembrie 2019 ?
Nu stiu si de fapt nu vreau sa-l intreb, nici nu i-am spus nimic despre fotografia pe care mi-a asezat-o la vedere pe birou.
Viata noastra trece si se pare ca totul se uitã... numai eu am zile in care mi-e dor de bunicii mei, si de cei din partea mamei mele de altfel, cum sa nu....
Cand vad vremurile acestea in care nu mai conteaza parca nimic, in care oamenii sunt dezradacinati, vremuri in care unii nici nu mai vor sa stie de familia lor, in timp ce altii plang dupa ea, vremuri in care fiecare e parca numai pentru sine si numai el, aparut nu se stie cum, din pamant, din Cer, din stele ?
Fara trecut, fara mama si fara tata, cum se spune...asa vine vorba.
Bunicii au si ei rolul lor si unul important...
De pilda cata vreme a trait bunicul meu din partea mamei, Paraschiv Mardale, mama a fost cu totul alta ( in fine, intr-o oarecare masura, pe fond si-a pastrat personalitatea ), era mai sigura de ea, chiar daca nu a vorbit cu bunicul la un moment dat, timp de cativa ani buni de zile, insa am putut face diferenta dupa luna iunie 1997 cand a murit bunicul Paraschiv Mardale, de atunci cu uimire am descoperit parca o " alta" Mama, si pot spune ca mama si-a pierdut echilibrul de atunci, nu a mai avut acelasi comportament liniar, sa-l numesc asa, intr-un fel, ca un om care si-a pierdut busola.
Felul in care a trait si s-a comportat ea incepand cu iunie 1997 si pana azi ar fi fost pentru ea imposibil in timpul vietii tatalui ei, bunicului meu Paraschiv Mardale ! Daca ar fi trait bunicul meu, si din nefericire nu ii putem avea toata viata noastra in viata pe bunicii nostri - mama mea nu s-ar fi purtat cum s-a purtat.
Ajunsese sa ma sperie prin comportamentul ei, si pe buna dreptate.
In concluzie m-am convins de faptul ca bunicii au un ascendent asupra parintilor mei, ai nostri, de care ne dam seama, sau nu, - insa dupa moartea bunicilor, dupa ce nu ii mai avem langa noi !!!
Anii 2000 ne-au adus mari "bulversari" in familie, de comportament, surprize, din pacate nu frumoase, apoi faptul ca parintii mei nu intelegeau decat viata de dinainte de 22 decembrie 1989, si desi mama de pilda s-a pensionat in iunie 1997, da, chiar in luna si anul in care a decedat tatal ei !, iar tatal meu in septembrie 2008 - totusi niciunul din ei nu a inteles ca viata s-a schimbat, as spune poate, mama in special n-a inteles parca nimic !
Si totusi ea cumpara ziarul, si cumpãra ziare zi de zi, ea ne aducea presa.
Sa traiesti si sa nu vezi, sau sa nu vrei sa vezi cum se traieste, care e " lumea " care te inconjoara, care sunt " obiceiurile ", regulile, care sunt "asteptarile" sau "pretentiile", bune sau rele....
Sa nu vezi schimbarile, dinamica vietii acesteia, sa nu vezi nimic, sa tot astepti o viata ca pana in revolutia romana din 22 decembrie 1989 si sa te plangi ca nu ai o reusita, impliniri ( cu privire la copiii tai ).
Parintii mei nu au inteles prea bine, sau deloc, nici oamenii, cei cu care stateau de vorba, cei pe care ii cunosteau, vecinii, pe unii dintre ei...
Nu au inteles nici faptul ca dupa 1989 oamenii vazandu-se totusi ( mai ) liberi au inceput sa se gandeasca la viata lor altfel, au vrut o viata altfel - indiferent ce si cat au reusit sa obtina - dar au pornit, cate unii spre o " altfel" de viata spre deosebire de aceea avuta pana in anul 1989 !!!!
S-au vazut mai bine, mai limpede, personalitati, caractere sau lipsa lor, temperamente - ceea ce pana in 1989 oamenii nu vedeau din pricina unei " perdele" - as numi-o de "fum" -, care era ideologia comunista, doctrina care voia " omul nou ", un om fara viata, un om artificial, un om-mecanism, un om-robot, un om fara sentimente, un om fara afectiune, doar omul muncii si eventual sedintele de partid, sedintele de la scoala cu parintii elevilor... 
Mirajul sedintelor.... totusi sedintele nu au rezolvat prea multe lucruri, pentru ca neglijau, cu voie si fara voie esenta : se traia in comunism.
Pe de alta parte, si indiferent de ideologie, oamenii sunt aceiasi, pacatele lor sunt aceleasi, iar vointa de bine si de a fi bun este destul de slaba, chiar lipseste.
Citeam ieri undeva pe FB " trebuie sa iesim din neo-comunism...", cum sa iesim ?
Trebuie oamenii sa fie mai buni, sa isi dea seama ca nu trebuie sa urmeze orice "model" numai pentru ca vine din Occident sau din oricare alta parte... e necesara vointa omului de a fi bun, de a fi credincios....
Cat priveste oamenii rai, pe acestia ii gasim oriunde, in orice loc si orice ideologie politica sau nu, e "buna" pentru ei, nu exista un spatiu ideal in care sa nu intalnesti oameni rai.
Dar sa ma intorc la intentia mea de a posta fotografii ale bunicilor mei Marcov si ale familiei lor....
Bunicul meu Alexei Marcov a fost tipograf, la Bucuresti a lucrat la Casa Scanteii pana cand i-a venit vremea sa se pensioneze pentru limita de varsta.
Acum voi arãta mai jos douã fotografii, intr-una din ele bunicul Alexei se afla intr-un grup de colegi in ziua in care la locul de munca au sarbatorit iesirea lor la pensie, nu stiu daca era chiar ultima lor zi de munca, la serviciu, la locul de munca, sau cu cateva zile inainte de plecare efectiva la pensie, dar era o mica serbare intrucat mai multi colegi ieseau atunci la pensie, adica in acelasi timp...
In cealalta fotografie este o manifestatie, da, chiar asa, cand s-au instalat la putere comunistii - si dupa cum s-a vazut si peste ani si ani pe vremea dictatorului Ceausescu - oamenii muncii, oamenii care lucrau, erau scosi de la serviciu si dusi la manifestatie.... astfel voi arata acum o fotografie de la una din aceste manifestatii. In fotografie se afla si bunicul meu Alexei Marcov...




In fotografia de mai sus din stanga, bunicul Alexei Marcov este cel care, in picioare, in grup, priveste parca spre buchetul de flori, in fata lui, asezat pe scaun este un coleg de-al sau care ridica un pahar pentru a sarbatori, acesta aflandu-se langa buchetul de flori...


In fotografiile de mai sus : in cea din stanga : bunicul Alexei Marcov este in primul rand, cel din prim-plan, de jos, sta pe vine si este in halat de lucru, este primul de la stanga la dreapta si tine o mana pe umarul colegului sau asezat pe vine in mijloc...
In fotografia din dreapta de sus, bunicul Alexei Marcov este in centru, cu capul si barbia usor ridicate, priveste oarecum in sus...este cel mai mic, mai scund...

Si acum mai jos, alte 2 fotografii de la aceeasi festivitate sau mica serbare organizata cu ocazia iesirii la pensie a bunicului Alexei si a altor colegi de-ai sai :

Mai jos imediat, aceeasi fotografie de mai sus, insa facuta cu blitul sau flash-ul, apare mai luminoasa, mai "albastra" din cauza blitului :

Mai jos este o fotografie a Adrianei sau Adei Marcov, sora mai mare a tatalui meu, o fotografie fatã-verso, fata este de 2 ori, odata simplu, si a doua oara fotografia e facuta cu blitul, apare mai luminoasa, mai deschisa, pe spatele ei scrie :
"Ada cu Coca
Iunie 1956 ( An II Ch Ind ) Buc.", 
adica scrie " Iunie 1956 ( Anul II la Chimie Industriala ) Bucuresti."
Adriana Marcov se inscrisese in anul intai ( an I ) in 1954, la Institutul Politehnic Bucuresti - facultatea de Chimie Industriala, forma de invatamant " f.f.", adica "fara frecventa".
Adriana Marcov se aflã pe randul de sus,  "cel mai de sus", de la stanga la dreapta ea este a 3-a, cu capul putin plecat intr-o parte, ea este intre un coleg si prietena ei, o colega careia i se spunea "Coca" ( tanara cu camasa alba ) : 



"Ada cu Coca
Iunie 1956 ( An II Ch Ind ) Buc.", 
adica scrie " Iunie 1956 ( Anul II la Chimie Industriala ) Bucuresti."

Urmeaza cateva fotografii ale Adrianei sau Adei Marcov :

Adriana sau Ada Marcov era alintata Adocica, ea a decedat dupa cum scrie mai sus pe spatele unei fotografii, la 31 Iulie 1958.
Adriana Marcov era nascuta in 14 Iunie 1937 la Chisinau.

Mai jos o fotografie a bunicilor mei : Alexei si Feodosia (Teodora) Marcov datatã 23 August 1934, " Alesha si Fenia ", adica " Aliosa si Fenia ", diminutivele prenumelor lor :


"Avgusta 1934/ August 1934,
23 August 1934, Alesha i Fenia ", sau
Aliosa si Fenia ( Alexei si Feodosia/Teodora Marcov )



Mai jos acum o fotografie a bunicii mele Feodosia (Teodora) Marcov din iarna anului 1937, in acelasi an 1937 cateva luni mai tarziu, in vara avea sa se nasca primul copil al bunicilor mei, si anume fiica lor Adriana sau Ada Marcov :


In cele doua fotografii de mai jos : in fotografia din stânga este bunica mea Feodosia (Teodora) Marcov in bluza alba si fusta neagra, langa sora bunicului meu Alexei Marcov, anume cred ca era langa tanti Zina Marcov. In fotografia din dreapta este bunica mea Feodosia (Teodora) Marcov in stanga, in dreapta este tanti Zina Marcov, sora bunicului Alexei Marcov, adica cumnata Feodosiei Marcov, iar la mijloc este micuta Adriana sau Ada Marcov. 
Pe verso, in dreptul fiecareia din cele doua fotografii putem citi : pe fotografia din stanga data de "12 Maiu 1936", iar pe fotografia din dreapta "25 / I 1939 " [ 25 ianuarie 1939 ].



Mai jos sunt 2 fotografii ( prima este de doua ori, odata fotografiata fara blit, si a doua oara, fotografiata cu blitul aprins ), in prima este bunica mea Feodosia (Teodora) Marcov ( singura in poza ), si in a doua mai jos inca, este bunica mea Feodosia (Teodora) Marcov langa sora bunicului Alexei Marcov, tanti Zina Marcov care era mult mai micuta, mai scunda decat bunica :




Si o fotografie acum in care apar bunica mea Feodosia (Teodora) Marcov care o tine in brate pe micuta Adriana/Ada Marcov, fiica ei, primul ei copil, pe verso apare si data fotografiei si anume : 17 / IV 939, adica 17 Aprilie 1939 :


Bunicul meu Alexei Marcov, tanar :




Acum mai jos o fotografie, fatã-verso, in care apare sora bunicii mele Feodosia (Teodora ) Sestocenco-Marcov, apare sora Feodosiei numita Pasa [ Pasha ] Sestocenco, sau Pasa care se casatorise din cate se poate vedea in fotografii ( mai am una, dupa aceasta de mai jos ! ) si care semna " Pasa F.".
Da, surorile bunicii mele au fost Lena ( Elena ), Maricica - amandoua stabilite la Brasov, apoi da, sa o mentionez si pe ea, bunica mea Feodosia, si iata ca ele au mai avut o sora, pe Pasa, care ar fi ramas, sau sigur a ramas in U.R.S.S., dupa ce Feodosia si surorile ei Lena si Maricica au venit ( au fugit ) la Bucuresti.
Bunica mea Feodosia Sestocenco, sa repet din cand in cand, - era nascuta la Tighina, in Basarabia ( sau in Republica Moldova de azi ).
Cel de-al doilea razboi mondial a fragmentat si pana la urma a rupt familia Sestocenco, dar si familia Marcov de altfel.
Se pare ca, sau sigur, dar aproape deloc tata nu mi-a vorbit despre el - se pare ca nici tata nu prea stie !!! - da, deci bunica mea Feodosia Sestocenco a avut si un frate, din fotografii rezulta ca il chema " Vania", Ivan Sestocenco.
Daca bunica mea Feodosia/Teodora Sestocenco-Marcov a avut si un frate, pe Ivan/Vania, inseamna ca si acesta a ramas in U.R.S.S. la sau dupa ce a izbucnit cel de-al doilea razboi mondial.
In schimb, am fotografia strabunicului meu, adica tatal Feodosiei Sestocenco, pe care il chema Vasilii ( Vasile ) Sestocenco, dar inca nu am publicat-o/ postat-o.
Mai jos o puteti vedea pe Pasa F., adica sora bunicii, Pasa.... o descopar din fotografii, nici tata nu a vorbit despre ea, nici el probabil nu prea stie...
Era inca mic tatal meu, cand parintii lui cu Adriana, sora lui mai mare, au venit la Bucuresti, din Chisinau, din Basarabia.
Ma impresioneaza puternic Pasa, mai intai, gasesc ca seamana bine cu bunica mea Feodosia - sigur, erau surori, - asa cum mi se pare din fotografii ca Lena seamana bine cu sora ei Maricica - si toate au fost surorile Sestocenco din Tighina si din Chisinau, Basarabia.
Si Laura- Ioana sau " Oana " Leoveanu, nepoata Maricicai Sestocenco-Precup din Brasov [ fiica matusii mele +Maria/Mioara Brezaie-Precup care a decedat la 15 decembrie 2018 ], Oana cand am intrebat-o cum arãta Lena Sestocenco-Astreianu, sora bunicii mele care a trait la Brasov, Oana mi-a raspuns ca semana cu bunica ei Maricica Sestocenco ( casatorita cu Gicu Precup ). 
Si, intr-adevar, cele doua surori, Lena si Maricica seamana, totusi nu chiar foarte, foarte bine, insa seamana.
Dar sa revin la Pasa Sestocenco, sora bunicii mele Feodosia Sestocenco-Marcov....
Pasa ma impresioneaza pentru ca citesc ce ii scria surorii ei Feodosia, pe spatele fotografiilor pe care ea Pasa i le-a oferit, intotdeauna Pasa ii ofera bunicii mele Feodosia fotografii cu ea si ii scrie SA NU O UITE !
Pasa ii scrie intotdeauna Feodosiei sa nu o uite, pe ea, pe Pasa, sora ei !
Mai jos, se poate citi pe spatele fotografiei de mai jos in care apar Pasa F. si sotul ei pesemne, ca nu vad cine poate fi, ce ii scria  in anul 1937, Pasa, surorii ei Feodosia care se casatorise si se numea Feodosia Marcov ( bunica mea ).
Suntem, ma rog, adica ne aflam in anul 1937 ! As spune ca Pasa a avut parca o presimtire, si inca o presimtire puternica, cand scria mereu sa nu o uite Feodosia !
Iatã ce scrie/ scria Pasa pe spatele fotografiei de mai jos :
"Draga Fenicica
iti dau ca amintire
fotografie a mea
Sa nu mai dai
uitari.
Amintire
Trandafiri si viorele
Te sarut larevedere
A ta sora Pasa
                      F.
D-mnei
Feodosia
Marcov
Chisinau.
26 Iunie / 1937 "




Si o alta fotografie in care apare Pasa Sestocenco, Pasa F. impreuna cu sotul ei si copiii :



Mai jos : O fotografie a Pasei Sestocenco in care ea semneaza " Pachita ", iar bunicii mele Feodosia Sestocenco ii spune " Florica Sestocenco ", este datatã 27 / XII / 929 [ adica 27 decembrie 1929 ], iar Pasa i-a scris surorii ei Feodosia in felul urmator :
"27/ XX / 929
Las ca amintire aceasta fotografie 
iubitei mele surioare Florica Sestocenco [Sestacenco] 
dela Pachita."



Si acum mai jos voi repeta cele 2 fotografii ale Pasei Sestocenco sau Pasa F. alaturi de sotul ei, si alaturi de sotul ei si copiii lor, se pot vedea fotografiile puse una langa cealalta :
Pasa Sestocenco, sora bunicii mele Feodosia (Teodora) Sestocenco-Marcov, sau Pasa F. care a ramas in U.R.S.S. dupa ce a izbucnit cel de-al Doilea Razboi Mondial :



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu