Pagini

miercuri, 12 februarie 2014

Agenda mea din anii facultatii, anul IV Drept, USH: 20 noiembrie 2008

Agenda mea din anii facultatii, anul IV Drept, USH: 20 noiembrie 2008

Joi 20 noiembrie 2008 :

12.36 Dreptul mediului ( curs ) : Profesor Fãinisi [decanul facultatii de Drept in acel an] pentru emisiuni TVRM ( Televiziunea România de Mâine ) m-a retinut împreunã cu alti colegi : Catalin Pascu ( el isi spune Gheorghe ), Mihai Miriunis, Liviu Popa ( ? ), o fatã nouã.

13.30 Managementul IJ ( Instantelor de Judecatã ) : Prof.CONDOIU, Minodora.
Minodora Condoiu ne-a invitat la sedintele ei de judecata, la Sala Georgescu, Sectia Comerciala a Curtii de Apel Bucuresti.
Minodora Condoiu a spus ca deja merg cei de anul 4 la sedintele ei, adica se refera la colegii nostri de anul IV, care merg la sedintele publice de judecata conduse de judecatoarea Condoiu, Minodora.

La curs a fost si anul 3+4 ( colegii nostri, cu un an mai mici in facultate, care insa faceau 2 ani de facultate intr-un singur an si care apoi au sustinut examenul de licenta odata cu noi, in 4 iulie 2009 ), anume au venit colegii : Miclea, “Patapievici” ( un coleg al carui nume nu il stiu, aducea, semana putin cu H.R.Patapievici, scriitorul ), Cristea Laura-Gabriela, Simy Simona Adriana Dinca.
La curs au fost dintre colegii mei de anul 4 : Oanta Alexandru, domnul Isaila, Mihaela Milos, Andreea Mititelu, colegul Bogdan 1 ( un tanar, blond, genul “rus” la infatisare ), Dana ( Politie ), Andrei Daniel Alexe, Radu “Bucovineanul”, Bogdan 2 Cel Inalt ( aici nu mai stiu ce coleg o fi fost, poate Heinerik ? ).

Dupa curs am ramas la ora 15.00 sau 3:00 PM la cursul de “Institutii Politice. Institutii Administrative”, profesor Popescu M. ( nu se numeste Petrescu ) [ asa am notat in agenda mea, pentru ca initial am crezut ca profesoara se numeste Petrescu, probabil asa era mentionat numele ei in Orar sau poate am auzit de la alt coleg student, nu mai stiu ], cu Mihaela Milos si Bogdan Cel Inalt.
La curs au fost colegii de la specializarea Administratie publica – in fapt era cursul lor ! – Luiza Iancu, Ioana Mirea, Marius.

Apoi am plecat la “Spring Time” in strada Academiei cu Mihaela Milos ( shaorma sandwich ), aflu cã sora ei s-a asezat langa mine la Criminologie ( la curs ) miercuri.
Anul 3+4 Cristea Laura Gabriela este fata care seamana cu o colega de an, de anul meu IV, Magda Turcu, putin.

Vineri 21 noiembrie 2008 :

13.30 Contencios Administrativ : Prof. ALBU, E.
15.00 : Contencios Constitutional : PAVEL, N.
Andreea Mititelu : pentru miercuri 26 noiembrie 2008 cursul de dreptul mediului.
Radu Bucovineanul : de cumparat Constitutia Romaniei pentru el.

Articolul 1 alineat 4 din Legea 17/2000 ( 2001 ? ) privind asistenta judiciara a batranilor, republicata in anul 2007.
Numai IML ( Institutul Medico-Legal ) singur, printr-o Comisie medicala poate constata daca batranii mai sunt apti pentru a semna Acte Juridice ( AJ ).
In realitate insa, Notarul este cel care nu respectã regula asistentei judiciare.
OG nr.51/2008 ( Ordonanta Guvernului ) privind ajutorul public judiciar in materie civila.
Orice persoana lipsita de mijloace materiale solicitã la prim termen de judecata ajutor judiciar.

Prin sintagma “materie civila” intelegem ca tot ce nu e penal, e civil, si aceasta, dupa U.E. si dupa sistemul de common-law.
Profesorul Pavel are 4 ani de mandat  - este judecator la Curtea Constitutionala.
 ARISTOTEL : Legea este un experiment social.
Rezultã, spune domnul prof. Pavel, cã ea se poate schimba.

La Contencios Administrativ : OBIECTUL litigiului administrativ : Contractul Administrativ
Atentie ! ICCJ ( Inalta Curte de Casatie si Justitie ), prin Decizia din 2007 ( ?) a stabilit cã un contract de arendã este un contract comercial ( iar nu un contract administrativ ! ).
Or, in Tratatul de Drept Civil 2006, Volumul I – DEAK, Romeo POPESCU, Lucian MIHAI, editia a IV-a, Nota de subsol la pagina 9 : « Contractul de arendare are si el naturã civilã, intrucat are ca obiect un imobil, iar agricultura nu cade sub incidenta legilor comerciale ( afacerile arendãresti sunt de naturã pur civilã – CAS, Decizia nr. 331/1915 ).
Conform articolului 5 Cod Comercial, nu sunt considerate fapte de comert nici contractele incheiate de agricultor... avand ca obiect produsele proprii, pe care le are de pe pamantul ce-i apartine sau îl cultivã ( de exemplu, pe bazã de arendare ).
CAS = Curtea de Casatie

Colegi azi la facultate : Andrei Daniel Alexe, Andreea Mititelu, Mihai Isaila, Mihai Miriunis, Alexandra Chitea, Radu “Bucovineanul” Vasile.

Sa nu uit Caietele Mihaelei Milos ( 2 caiete albastre ) pentru miercuri 26 noiembrie 2008 !

La Contencios Constitutional astazi profesorul nu ne-a adus material didactic in continuarea cursului sãu.

Legea nr. 17 ( rep. 1, adica Republicata ) din 6 martie 2000 Monitorul Oficial ( MO ) Partea I nr.157 din 6 martie 2007 intrare in vigoare din 9 martie 2007, privind asistenta sociala a persoanelor varstnice :
articolul 1 alineat 4 : “Sunt considerate persoane varstnice, in sensul prezentei legi, persoanele care au implinit varsta de pensionare stabilita de lege”.
Articolul 30 : “Persoana varstnica, astfel cum e ea definita la articolul 1 alineat 4 va fi asistata, la cererea acesteia sau din oficiu, dupa caz, in vederea incheierii unui Act Juridic de instrainare, cu titlu oneros sau gratuit, a bunurilor ce-i apartin, in scopul intretinerii si ingrijirii sale, de un reprezentant al autoritatii tutelare a Consiliului Local in a carui raza teritoriala domiciliaza persoana varstnica respectiva”.

Batrana din Chitila : [ este vorba despre o femeie in varsta pe care o intalneam si care cersea, o intalneam cand ieseam de la facultate, in drumul meu spre statia RATB de la Universitate, sau spre Xerox, sau spre Spring Time, etc. ] stã cu o verisoara, a muncit la camp, nu are pensie ( ? sau o pensie foarte mica ), are nevoie de transplant de cornee la ochiul drept este operata si are bandaj ; are retete eliberate de spitalul Oftalmologic, are nevoie de picaturi pentru ochi : 300.000 lei vechi /sticla de picaturi. Batrana cerseste asezata pe marginea zidului Bibliotecii Nationale, langa Universitatea Spiru Haret din strada Ion Ghica 13, sector 3, vis-ã-vis de BNR, Banca Nationala a Romaniei, banca mare.
Cand o vedeam imi venea sa plang.
Tare as fi vrut sa aiba de toate, sa nu aiba nevoie sa cerseasca !

[ In alta ocazie, o alta batrana cersea, a spus ca este din Lehliu, era asezata langa zidul Bancii Comerciale, BCR, inspre, in fata sau cu fata spre Biserica Rusa, inca numita Biserica Sf. Nicolae sau a Studentilor din str. Ion Ghica nr.9, sector 3.
De asemenea era in drumul meu inspre facultatea de Drept din str. Ion Ghica 13, sector 3 ].

Duminica 23 noiembrie 2008 :

Pe la ora 13.00 : Internetul nu mai functioneaza
Vineri / Joi : apa calda oprita, si apa rece

Vineri 21 noiembrie 2008 : Dupa cursul de Contencios Constitutional ( de la ora 15.00 ) profesorul Pavel are master si masterande ; sala 502.

Marti 25 noiembrie 2008 :
In Aparatorii Patriei :
13.30 ( 14.00 ) Curs Teoria Generala a Dreptului : tema cursului “Tehnica legislativa”.
Cursul profesorului Voicu Costica a fost tinut de doamna Aura Constantinescu.
La sfarsit de curs ea mi-a spus ca prof. Voicu face analize medicale, de aceea nu a venit azi la curs.
O colega Ianela sau Aniela mi-a spus ca prof. Voicu a venit la curs saptamana trecuta ( fata cu ochelari, par ondulat scurt, scurta de fas bleu-marine spre negru ) { din pacate insa nu mi-o mai amintesc pe aceasta colega ]

15.00-16.30 : Drept civil, curs, profesor Rudareanu, Mariana
16.30-17.50: Drept civil: “Dreptul bunurilor.Contracte” – curs ( contractul de vanzare-cumparare ), profesor Rudareanu, Mariana
2 colegi de anul II : domnul de 54 de ani, 4 copii, si colegul sau mai tanar [ aveam sa ii intalnesc si cunosc la alte cursuri, in viitorul apropiat ].
Mihai Taciu [ colegul meu de an ] : 27 noiembrie 2008-1 decembrie 2008 NU SE INVATA din cauza Alegerilor : mesaj primit pe messenger de la Mihai.

Dupa cursuri : am plecat inapoi la Universitate, la libraria Mihai Eminescu unde am gasit o carte scrisa de prof. Voicu Costica : “Terorismul aerian : Abordare juridica. Prevenirea si gestionarea crizelor. Costica Voicu, Mircea Ionescu, editura PRO Universitaria, 2006.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu