Dreptul si Statul in America.
Religia in Statele Unite ale Americii
Scurt istoric
Istoria poporului american este legata de numele lui Cristofor Columb, un temerar navigator italian, care angajat in serviciul Reginei Isabela a Spaniei, a traversat Oceanul Atlantic si a descoperit Lumea Noua, in anul de gratie 1492.
Acesta constituie momentul in care incepe cea mai puternica migratie, neintrerupta pana astazi, prin care sute de mii de oameni, din zeci si zeci de State de pe intreg globul, s-au indreptat spre Lumea Noua cu speranta unei vieti mai bune.
America avea sa devina leaganul poporului american. Un popor faurit prin efortul si prin inventivitatea celor veniti din toate partile lumii, care si-au dorit sa lupte pentru a razbi si a reusi, pentru a inlocui existenta umilitoare traita in tarile de origine, cu o viata libera si prospera.
Primii imigranti erau spanioli, preoti si misionari catolici, functionari, tarani, negustori, mestesugari si membrii ai straturilor inferioare ale nobilimii.
Cu toate acestea, cea mai prolifica sursa pentru popularea Americii a constituit-o Marea Britanie, astfel ca, in mai putin de 150 de ani, populatia de origine britanica depasea 3 milioane.
In Virginia, prima colonie britanica, au fost trimisi, inca din anul 1607, cautatorii de aur si persoanele cu condamnari penale, iar mai apoi agricultorii, meseriasi si pelerini.
Este cunoscut episodul celor 40 de puritani englezi care, oprimati de Biserica Anglicana, s-au imbarcat pe vaporul Mayflower si, acostand in America, au fondat aici cel mai vechi oras din Noua Anglie ( Statul Virginia ) si prima colonie engleza pe pamant american.
Puritanii nu erau doar purtatorii si predicatorii unei doctrine religioase ; ei au adus in America idei si teorii extrem de moderne despre democratie si republica.
La inceputul secolului al XVII-lea, litoralul estic al Americii de Nord a devenit, aproape in intregime, o provincie engleza.
In acele vremuri se acceptase ideea ca tinuturile din Lumea Noua sa apartina primei natiuni europene care le descoperise.
Anglia a desemnat, in teritoriile descoperite, guvernatori trimisi de la curtea regala, care concentrau puterea politica si civila, sub controlul coroanei britanice.
In America s-au organizat la inceput comunele, apoi comitatele, care reunite au alcatuit Statul, iar mai tarziu, Statele au realizat Uniunea de State.
In anul 1775 a izbucnit razboiul intre coloniile engleze din America si Marea Britanie, care se va termina abia dupa sase ani.
Cele 13 colonii britanice, insirate de-a lungul tarmului estic al Americii si-au declarat independenta fata de Anglia, la 4 iulie 1776, prin Declaratia de Independenta de la Philadelphia.
In plin razboi de independenta, in anul 1777, coloniile care se numeau Statele Unite ale Americii, au redactat un acord care le reunea intr-o natiune.
Numit “ Articole ale Confederatiei si Uniunii Perpetue “, acordul a fost semnat oficial in luna iulie 1778.
Articolele Confederatiei stipulau o asociatie lipsita de orice constrangere intre State, instituiau un Guvern federal cu puteri foarte limitate.
In problemele critice, cum erau Apararea, veniturile publice si comertul, Guvernul federal era supus vointei Adunarilor legislative ale Statelor componente ale federatiei.
Aceasta situatie nu era de natura sa asigure stabilitate si vigoare federatiei, in mai putin de sase ani, slabiciunile Confederatiei erau evidente pentru toata lumea.
Noua natiune se apropia, din punct de vedere politic si economic, de haos. Aceasta situatie complexa a determinat trecerea la elaborarea Constitutiei Statelor Unite.
( extras curs Teoria Generala a Dreptului, prof.univ.dr.Costica VOICU, Ed.Lumina Lex, Bucuresti, 2002 )
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu