Bonsoir à tous! Buna seara tuturor ! Bischof in Rumänien/Episcop in Romania
Je vous envoie quelques pages extraites du livre :
"Raymund Netzhammer :Bischof in Rumänien im Spannungsfeld zwischen Staat und Vatikan " , traduit en roumain sous le titre :
" Raymund Netzhammer : Episcop in România Intr-o Epocã a Conflictelor Nationale si Religioase ;
Va trimit cateva pagini din cartea cu titlul de mai sus :
"Raymund Netzhammer :Bischof in Rumänien im Spannungsfeld zwischen Staat und Vatikan " , tradus in romana sub titlul :
" Raymund Netzhammer : Episcop in România Intr-o Epocã a Conflictelor Nationale si Religioase ;
De fapt, nu au tradus chiar ca in titlul original al Jurnalului Episcopului Raymund Netzhammer in Romania, Jurnalul acesta a aparut se pare in doua volume, eu am numai volumul I, care de fapt este cred al fratelui meu, cred ca el l-a primit cadou.
A fost scris in limba germana de autorul sau, insa apoi a fost tradus, desi mult mai tarziu, in limba romana.
In limba germana " Spannung " inseamna : tensiune, relatii incordate, tensionate, atentie incordata ; si, sa nu uitam ca substantivele in limba germana se scriu intotdeauna cu majuscula, oriunde le intalnim, chiar si in fraza, in mijlocul frazei.
" Feld " este : campie, camp de lupta, domeniu de activitate ;
Staat = dupa cum si suna inseamna Stat ;
Vatikan inseamna Vatican ;
zwischen : inseamna " intre " ;
unde inseamna conjunctia " si " ;
Deci in original, titlul ar suna " Raymund Netzhammer : Episcop in Romania : in timpul relatiilor tensionate dintre/intre Stat si Vatican "
Insa din lectura Jurnalului ne dam seama ca erau nu numai alte vremuri, ci si o alta lume in Bucuresti si in Romania, ortodocsii si catolicii erau lumi separate si nu se ( prea ) agreau, lucru pe care il constat cu tristete, pentru ca de ambele parti au existat si exista oameni inteligenti.
V-am spus ca am semnat o Petitie ieri, ca sa nu se inchida scolile romanesti din Ucraina, desigur acum traim in epoca drepturilor omului si minoritatilor si tuturor drepturilor.
Insa am selectat cateva pagini, la rand, ca sa intram in atmosfera si "l'air du temps ", ca sa ne patrundem putin, pe cat se poate, de acele vremuri, in fond nu chiar atat de indepartate....
Am ales cateva pagini in care este vorba de scoli si scolile maghiare si germane in Romania.
De asemenea, o problema spinoasa a fost si ramane problema greco-catolicilor din Romania.
Greco-catolicii SE MAI NUMESC SI UNITI sau unitii, românii uniti [ adica, uniti cu Roma, cu Vaticanul ].
Nu stiu exact de ce Romania nu a suportat si nici azi nu suporta greco-catolicii.
Foarte putin am citit undeva ca au fost conflicte, oricum au fost pricini de suparare cand au venit comunistii la putere, intre greco-catolici si ortodocsi !!!!
Am impresia ca si greco-catolicii au facut ceva ce nu trebuia impotriva ortodocsilor, dar nu stiu bine, mai am de cautat si de aflat.
In schimb, din paginile pe care vi le trimit mai jos... mi-a atras atentia o fraza a lui Ionel Bratianu, om de Stat roman pe cand venise sa vorbeasca cu Episcopul Raymund Netzhammer intr-o zi la Bucuresti, pe tema constructiei unei Biserici greco-catolice...
Nici pana azi greco-catolicii nu au Biserici, la plural, in Bucuresti...
Biserica de care si eu aflasem si care este Sfantul Vasile din str. Polona din Bucuresti a fost ridicata prin tenacitatea de care a dat dovada Episcopul Raymund Netzhammer, dar si, cum il numeste el in Jurnalul sau, Premergatorul meu, adica Episcopul de dinaintea sa.
Ei au strans bani pentru constructia unei Biserici greco-catolice si Netzhammer a primit chiar si un plic - cu bani - in acest scop direct de la Papa de la Roma.
Dupa aceea, Ionel Bratianu vine la Netzhammer, ce se intamplase ?
Statul roman - cum era legea - datora, dar de mai multi ani ! o subventie pentru Biserica romano-catolica, si nu si-o platea...
Ionel Bratianu ii explica lui Netzhammer si asta mi-a atras atentia, ca : " din partea mea, puteti construi cate Biserici latine* [ * adica romano-catolice ] doriti dvs. la Bucuresti ...."
Insa o Biserica greco-catolica la Bucuresti nu era deloc dorita de Statul roman !
Pe de alta parte Ionel Bratianu afla ca Netzhammer are banii necesari constructiei, si de fapt Biserica era partial ridicata, se lucra la construirea ei in acel timp, inca nu era terminata insa...
Afland ca Netzhammer are banii stransi din colecte, inca de la Premergatorul sau, Bratianu care era prim-ministru, s-a linistit, a plecat si Netzhammer a presupus, a sperat ca acum le va plati subventia datorata pe ultimii ani, pentru Biserica catolica !!!
Am vreo 48 de pagini-fotografii de trimis in seara aceasta, sa incep deci....
Din paginile alese putem afla despre scolile, scolile-pension, Congregatiile sau Ordinele de calugarite la Bucuresti, despre cum se traia in si in legatura cu aceasta viata de credinta, atunci, pe vremea regelui din Romania, era o cu totul alta lume insa, si nu numai la noi in Romania....
Netzhammer a fost de felul sau, german de origine din Germania, insa acolo unde se nascuse el, in regiunea respectiva nu prea erau adevarate granite cu Elvetia, germanii avand rude dincolo de granita trasa cu Elvetia, rude de sange, familie...
Vorbeau intr-un dialect alemanic.
Netzhammer a fost dus pana la urma si inscris la o scoala la Einsiedeln in Elvetia, o scoala religioasa, si cand a terminat scoala a ramas acolo, calugarindu-se, insa, ca o conditie a trebuie sa ia cetatenia elvetiana, ceea ce el a facut ! Si asa a devenit germanul Netzhammer elvetian !!!
Parintii lui Netzhammer il botezasera pe copilul lor Albin, ei mergeau in pelerinaj in Elvetia, din landul Baden de unde erau, la manastirea benedictina Maria Einsiedeln.
Cand fiul lor a implinit 14 ani, parintii l-au incredintat in acea manastire, calugarilor la gimnaziul internat al manastirii.
La 18 ani Netzhammer a intrat in Ordin ca novice, dar a trebuit sa renunte la cetatenia landului sau german Baden, de unde era de fel, trebuia sa preia cetatenia elvetiana pentru a fi acceptat in manastire.
A urmat un an de noviciat si inca alti 3 ani din perioada de proba, iar la 8 septembrie 1884 a depus in mainile abatelui manastirii " voturile [ juramintele ] monahale perpetue ".
Romania i-a placut foarte mult si a strabatut-o in lung si in lat, prezenta straina cum am spune azi era peste tot in Romania la vremea aceea, si strainii erau, se poate spune ca circulau chiar mai mult si mai liber, intr-un fel.
Adica mai ... cum sa spun ? Era normal sa circule asa, pe cand dupa foarte multi ani de atunci, iata, dupa regimul comunist si lagarul comunist, tarile comuniste au fost nevoite sa lupte si chiar in sanul lor, in sanul popoarelor lor PENTRU A OBTINE LIBERTATEA DE CIRCULATIE .... !!!
In Romania, m-a amuzat protocolul ...dar ce om rezistent era Netzhammer... a facut 12 sau 13 ore continuu CU PLUTA PE BISTRITA, strabatand 100 de km de dis-de-dimineata pana seara la 18h30 cand a ajuns la destinatie...
Mai intai a mers 50 de km cu pluta pe Bistrita, in conditii grele, apa era navalnica, se putea zdrobi oricand pluta, dupa cum gaseau in calea lor pe apa chiar trunchiuri, resturi ale unor plute zdrobite deja... o calatorie periculoasa...
Cea de a doua zi a fost mai linistita oarecum, tot pe Bistrita, insa a durat 12, 13 ore pentru 100 de km !!!
De la 5h30 dimineata.....
Intre calatorii in Europa, la Vatican, la Roma, Praga si Romania pe care a strabatut-o chiar la pas, la picior, cunoscand-o atat de bine, cum noi nu o cunoastem inca.
La Praga a vazut L' Enfant de Prague, adica acolo exista o statueta facatoare de minuni Copilul IISUS HRISTOS, SAU PRUNCUL IISUS, SAU ISUS CRISTOS DE LA PRAGA, o statueta renumita a Copilului Iisus Hristos !!!
Se face tarziu, eventual, mai scriu si maine pe tema aceasta.... sa cititi paginile cu atentie !
Paginile sunt fotografiate la rand, una dupa alta, insa cand le atasez, ultima pagina se ataseaza prima, in capul celorlalte, si incerc sa o sterg de fiecare data, si sa o asez la locul ei ultima, acum insa nu reusesc in seara asta, deci, ca sa stiti ultima fila s-a atasat prima fila, uitati-va la numarul paginilor din carte !!!!
Saint Vit sau Sfantul Vit, incredibil, il intalnim la Praga !!!!
Saint Vit era localitatea cea mai apropiata si mentionata pe harta, de langa Fraisans, unde am locuit eu 2 luni in cursul anului 1999, nu stiam de unde sa iau acest sfant Vit, cine a fost el, a fost francez am crezut.... am cred insa ca a fost ceh sau cehoslovac, pentru ca cehii sunt nationalisti si il intalnim la Praga pe Sfantul Vit....
Si pe Sfantul Ioan Nepomuk, acesta are la Suceava in Romania mi se pare o Catedrala frumoasa Catedrala Sf Ioan Nepomuk....
olivia
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu