Bonsoir à tous! Buna seara tuturor! 7 iunie - juin 2019 (despre OUG-uri + Constitutie)
Cu privire la ordonantele Guvernului si ordonantele de urgenta ale Guvernului, am fotografiat paginile din cursul Drept Administrativ- Partea Generala, al prof.Mircea PREDA, Lumina Lex, 2006...
Dar, mai intai, mi-am spus, sa vedem / revedem : Notiuni si concepte de baza care privesc Administratia publica si Dreptul administrativ, precum si ce este Dreptul administrativ - ( ca ) ramura distincta de Drept....
De obicei, disciplinele de Drept, de ramura, incep cu un Istoric al respectivei ramuri de Drept, in unele manuale istoricul e mai dezvoltat, in altele mai rezumativ...
Stiu ca, eram noi prin anul IV - ? - atunci oare ? cand profesorul nostru titular de curs de la USH, Drept, dl Emanuel Albu, dupa ale carui manuale in 2 volume, am invatat in facultate, a publicat si se gasea la libraria Eminescu chiar, un manual despre Istoricul Dreptului Administrativ si mai ales mi se pare despre cum este in diferite State/ tari, Dreptul Administrativ, manualul l-am vazut pe rafturile librariei Eminescu ( cea mai apropiata de facultatea noastra din Ion Ghica 9, sector 3 ), insa nu am reusit sa il cumpar atunci.
Sunt si alti autori de Drept administrativ, si mai am un curs, Institutii de Drept administrativ... un altul...
Prof.Mircea Preda a impartit materia in Partea generala si partea speciala, el explica foarte bine, destul de amanuntit.
Cat priveste insa notiunile de baza, conceptele de baza care privesc Administratia Publica, si nu numai, - acestea se completeaza cu explicatiile din cele 2 volume de curs ale profesorului nostru Emanuel Albu, care la randul sau, explica pe indelete, notiuni care par poate " banale ", gandindu-te ca sunt cuvinte simple, obisnuite....
Asa cum am vazut, in materia Dreptului, a disciplinelor de Drept intalnim cuvintele simple, ca atare, sau aceleasi cuvinte banale, simple, care au un sens foarte strict, precis, tehnic.
Pentru moment, am ales cursul prof. Mircea Preda, intrucat el explica foarte bine cum se adopta ( se adopta, nu-i asa ? mai multi oameni adopta si un singur om emite... ) ordonantele guvernului si ordonantele de urgenta ale guvernului.
In pdf-ul pe care il atasez, despre Ordonante ale Guvernului intalniti incepand cu paginile din pdf 15- 18 inclusiv, si mai ales sa cititi atent incepand cu pagina 16, 17, 18 inclusiv.
Nu cred ca, in ce priveste o disciplina de Drept poti sa citesti doar un autor, adica doar un curs, ci trebuie sa cauti sa citesti mai multi autori, deci mai multe cursuri.
Pentru ca ele se completeaza intotdeauna, sau un autor e dispus sa explice mai mult, mai bine, sau sa explice pur si simplu, notiuni peste care alt autor sare....
Ati citit poate cum e redactat in Constitutia Romaniei, articolul 73 "Categorii de legi " este titlul articolului, alineatul 1 : " Parlamentul adopta legi constitutionale, legi organice si legi ordinare". [...] alineatul 3 : "prin lege ORGANICA se reglementeaza : [...] litera h " infractiunile, pedepsele si regimul executarii acestora ; [...].
Cu toate acestea, articolul 115 din Constitutie "Delegarea legislativa ", in alineatul 1 spune ca : " Parlamentul poate adopta o lege speciala de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonante in domenii care nu fac obiectul legilor organice."
Cu alte cuvinte, Guvernul nu poate adopta ordonante in domeniile reglementate prin legi organice.
Si totusi ! In articolul 115 ( acelasi deci ) insa la alineatul (4 ) aflam ca Guvernului poate adopta ordonante de urgenta "avand obligatia de a motiva urgenta in cuprinsul acstora", si la alineatul ( 5 ) aflam ca "Ordonanta de urgenta cuprinzand NORME DE NATURA LEGII ORGANICE se aproba cu majoritatea prevazuta la articolul 76 alineatul ( 1 ). ".
Iata sub de forma Constitutia ne arata ca OUG-urile poate cuprinde norme de natura legii organice !
Articolul 108 din Constitutie (1) : " Guvernul adopta hotarari si ordonante ", iar in alinatul ( 3 ) spune, prevede ca : " Ordonante se emit [am subintelege ca se emit de catre Guvern ! ] in temeiul unei legi speciale de abilitare, in limitele si in conditiile prevazute de aceasta [ lege ].
Cu alte cuvinte nu e limpede daca Guvernul adopta Ordonante sau emite Ordonante.
Dar cine poate adopta ? de regula un organ colegial, un colectiv, adica mai multe persoane impreuna.
Parlamentul adopta legi.... Da, mai ales Parlamentul adopta legi, legile sunt de competenta lui.
Legislativul si nu executivul [ guvernul ].
Cu toate ca Guvernul poate adopta ordonante si ordonante de urgenta, totusi nu se cade sa nu ramane in sfera de competenta care ii e proprie si sa treaca, si inca sa ii devina obicei sa treaca in sfera de competenta a Parlamentului, de pilda " dand " OUG-uri in domeniul infractiunilor, pedepselor....
Articolul 73 ( 3 ) mai spune la litera ( i ) ca : [ Prin lege organica se reglementeaza ] : acordarea amnistiei sau a gratierii colective ; "
Nu stiu daca e adevarat, dar aparent este, pe un blog a aparut zilele trecute un articol despre persoana propusa sa fie pe viitor Avocatul Poporului, si, se spunea in articol ca aceasta persoana ar dori revizuirea Constitutiei cat priveste caracterul national al Statului roman, si oficializarea limbii maghiare.
Avocatul Poporului !
Ma intreb de ce romanii nu mai au instinctul de conservare si de ce vor neaparat sa se implineasca profetiile facute de unii duhovnici cum ca Romania va fi ocupata, si ca de obicei, stim ca ' toti " adica multi au vrut, dintotdeauna o bucata din Romania, una consistenta, ei bine duhovnicii au spus ca Romania va fi ocupata de vecini, sau de " natiuni conlocuitoare " ( de unele ).
Cum sa propuna persoana care e propusa avocat, auziti avocat al poporului asa ceva, asa enormitate ?
Si pentru asta, se pare ( nu sunt insa foarte la curent, catusi de putin ) asteapta sa ajunga avocat al poporului.
Sa ceara sa nu mai fim Stat national in numele sau pentru popor ???? Pentru poporul român ???
Unii spun, comenteaza pe FB in diverse locuri, ca intotdeauna au fost ' aceste" jocuri politice, dar nu e bine sa te joci cu focul, si de regula nu e bine sa te joci in viata....
Ca, vezi bine, de un anumit partid se folosesc inca din trecut, alte partide pentru a-si face interesele.
Chiar daca vrem pacea, tocmai ca noi o vrem, o dorim, dar nu toti o doresc...
Totusi sa avem in vedere un fapt mai curios in sine, si anume ca, de ce sa n-o spunem sau repetam ? Nu asa este ? Maghiarii dupa originea lor sunt atipici in continentul european si se vede prea bine dupa instinctele lor rapace, dupa faptul ca isi urmaresc telul de a lua, a lua zic, Transilvania, si pana la urma si Romania, cu tenacitate, e un neam atipic, nu e un neam european, pentru ca asa este. Si limba lor nu e o limba romanica, nu e o limba europeana.
In toata Europa, singura, [...] sau unguri din Romania vor Transilvania.
Ati vazut pe pagina facebook a judetului Bacau, era o postare, un tanar (acuma nu stiu, ca parca nici el nu parea roman, parea chiar ungur, imi spun eu... ) a fost alergat si batut de unguri din Romania care blocasera drumul Harghita cu masinile, el se dusese cu camera la ei, sa filmeze, sa ii intrebe ce au cu Crucile eroilor romani din cimitir, pe care le-au impachetat, legat, profanat ? Si omului i-au strigat sa lase camera, apoi l-au alergat, el striga sa sune lumea la Politie, era singur aparent, apoi l-ar fi batut, iar batausii purtau harta ungariei mari, adica din care facea partea Transilvania, pe tricouri. Auziti si voi " Ungaria Mare", adica Ungaria care a insfacat Transilvania !!!
S-a intamplat, cand, cu putin inainte de vizita papei Francisc, ungurii, neam crestin prin imitatie cred, mai mult, pentru ca ei vin din Asia, unde crestinism nu prea era, sau nu e asa ?
Bunicul meu avea o carte despre Attila, mai marele hunilor, ca ne intoarcem la radacini si identitate nationala...
Au legat Crucile, ca niste buni crestini, au luat saci negri din plastic, foarte mari, s-au dus in cimitir si au impachetat si legat cu sfoara crucile eroilor romani..
[...].
Terenul in chestiune e de fapt toata Transilvania, pentru ca dupa aceea, pe FB au aparut articole pe bloguri, despre faptul ca, si alte cimitire din [ toata ] Transilvania s-au bucurat de aceleasi gesturi pioase, crestine, din partea celor cu tricouri cu harta modificata a Statelor din Europa....
Au si ei cativa sfinti, intr-adevar, dar nu prea multi cred, ca nu aveau pentru ce fi eroi.
Pentru ce sa lupti cand te-ai asezat, simplu, pe un teritoriu din Europa, pe care l-ai gasit gol golut, si intamplator se numea Transilvania...?
[...]
Constitutia Romaniei in articolul 152 cu titlul " LIMITELE REVIZUIRII ", in alineatul 1 spune ca : " Dispozitiile prezentei Constitutii privind caracterul national, independent, unitar si indivizibil al Statului roman, forma republicata de guvernamant, integritatea teritoriului, independenta Justitiei, pluralismul politic si limba oficiala NU POT FORMA OBIECTUL REVIZUIRII."
Si Franta are limba franceza, oficiala, desi in Lorena si Alsacia, pentru care s-au batut cu germanii, se vorbea germana...
In ziarul Libertatea scriau ca in presa straina, maghiara, au aparut articole cu fotografii contrafacute, din acelea care pot fi ' create " , artificial create adica, lipind persoane care apar in fotografii distincte si care nu au legatura unele cu altele.
De ce o asemenea purtare ?????
In fotografii ar fi aparut chiar presedintele Romaniei, chipurile cu un functionar inalt UE, Juncker....
Am sa atasez acum paginile din Dreptul Administrativ al profesorului Mircea Preda !!!! la finalul pdf-ului sunt si vreo 2 pagini din Constitutia Romaniei, articolul 152 din Constitutie....
Am auzit, tot de pe FB ca ar fi romani si azi, care ar regreta faptul ca Transilvania s-a unit cu Tara-Mama, cu Romania.
Si pe urma stiu ca sunt si persoane care apreciaza ca in Transilvania educatia era mai buna, serioasa, si prefera acea educatie, acolo se traia mai bine, era seriozitate, era o educatie severa, ma rog, integra... te invata sa fii om.
Unde se dadea cu tunul in manastirile ortodoxe, in spirit crestinesc.
Dar multi prefera sa traiasca in Muntenia, la Bucuresti, desi regreta Transilvania in care se traia dupa educatia austro-ungara....
Daca ma gandesc, calea e deschisa, si cine vrea poate pleca in Transilvania si acum.
Stiti ca, din Jurnalul episcopului [ romano-catolic ] la Bucuresti, Netzhammer, a fost el si arhiepiscop de Bucuresti, un german foarte inteligent, capabil, sanatos, ca un munte de om, un om instruit, crescut in Elvetia intr-o manastire...
Eu am spus ca nu seamana catolicismul din Romania cu catolicismul din Franta !
Religia e aceeasi dar oamenii sunt complet diferiti.
De pilda, cand a inceput razboiul, Marele Razboi, Primul razboi mondial, cum sa spun, din randurile lui Netzhammer, nu se simte ca aici calugaritele erau prea unite....
Sunt mai ciudate...
Eu am numai experienta calugaritelor franceze ale Doctrinei Crestine, dintre ele unele erau din Lorena sau Alsacia, altele la origine ( din parintii lor ma refer ) din Italia, acelea toate erau cetateni francezi din Franta...
Am vazut, pe acela l-am vazut, un documentar, - nu spun ca e usor, dimpotriva, - spun numai ce am vazut in film, calugaritele franceze in Vietnam, demult, la inceput, erau la un pas sa fie omorate, vietnamezii care au devenit comunisti, le-au gonit, nu voiau sa auda de calugarite, de religie crestina.... totusi cand s-au aflat in fata calugaritelor, o persoana din anturajul lor le-a spus acelor soldati cu arma in mana ce binefaceri si cata onestitate si cinste au / aveau acele calugarite, iar soldatul sau ofiterul ( mai marele ) a lasat pusca jos, cred ca a si ingenuncheat in fata lor sau le-a sarutat mana ! Ele sedeau cuminti in fata acelor soldati vietnamezi veniti sa le impuste, toate, cuminti, sigur ca le-a fost frica, dar sedeau in fata lor rugandu-se in gand...
Le-au lasat libere, sa plece, dar urgent. Ar fi vrut sa le omoare, acolo pe loc.
Au fost la un pas sau mai putin, de moarte.
Mediul din Romania inainte de Primul razboi mondial ne arata, mediul crestinesc ma refer, ca la noi nici calugaritele nu erau prea asezate, erau destul de suparate sau certarete, sau revoltate, nu se intelegeau intre ele prea bine, erau destul de capricioase....
Am fost stupefiata citind Jurnalul lui Netzhammer !
Pai asa ceva la calugaritele franceze nu vedeai, nici prin vis !!!!
La noi la Bucuresti, calugaritele erau din diverse popoare, neamuri, erau scoli confesionale si de baieti si de fete si erau cam de peste tot, dar mai dinspre noi, dinspre Romania...erau si unguroaice si nemtoaice...
La calugaritele franceze fiecare statea pentru ca voia, si voiau sa fie impreuna, aveau multa noblete in ele, in sufletul lor, in manierele lor, in purtarile lor.
Pe undeva ma gandesc ca erau/ sunt unice !
E drept, asa ceva in lumea laica nu vezi, nu intalnesti, niciunde, dar niciunde.
Totusi, in mediul calugaresc se intalnea.
Calugaritele Doctrinei Crestine din Constantine, Algeria, aveau chiar respect - adica aveau cu adevarat respect ! - unele pentru altele si pentru copiii pe care ii invatau carte.
Nu exista nicio constrangere, totusi nimeni nu misca in front, sigur, e asa, o metafora, ca nu erau pe front, in front....
Ma refer la Doctrina Crestina pe care am cunoscut-o in Constantine, in Algeria in anii 72-76.
Ele aveau relatii bazate pe respect, intelegere cu toti oamenii, la ele nu au existat " conflicte ", abuzuri sau alte probleme care acum razbat si despre care aflam, daca vrem, din unele documentare pe internet...
Asa ceva Doctrina Crestina n-a cunoscut.
Adica deci, se poate, se poate sa traiesti frumos, sa convietuiesti cu cineva, ele intre ele, sub acelasi acoperis al Pensionatului/ Pensionului din Constantine.
Si se respectau, si traiau efectiv pentru Dumnezeu.
Nu v-am spus, cand eram grefiera, incerc sa imi amintesc cine mi-a spus ? Dna Valerica Barbu ? Ea era o grefiera cu ani vechime inaintea mea, atunci in 1993, cand m-am angajat eu, tatal ei lucrase la Comitetul Central, la CC al PCR, avea si un frate ea si putin pamant undeva prin ...? Valcea ?
dar nu stiu daca ea mi-a spus, ci, mai degraba o persoana care l-a cunoscut in anii facultatii, adica o colega a sa - pe dl judecator Tiberius Barbacioru...
Ei bine, cineva deci mi-a spus ca tatal judecatorului Tiberius Barbacioru lucrase la CC ( al PCR ) si anume raspundea de JUDETELE HARGHITA SI COVASNA DIN ROMANIA.
Judecatorul Tiberius Barbacioru a fost, a trebuit sa plece din Justitie, nu stiu precis in ce an, dar prin 2000 cam atunci, in 1999 a pornit o ancheta a Parchetului impotriva sa, despre care am mai povestit, poate am sa reiau povestea altadata, cu alt email....
Un foarte bun judecator, un om care nu se certa cu nimeni niciodata, care s-a pregatit sa fie magistrat-judecator, care era foarte inteligent, un tanar bine, foarte bine pregatit, si l-au dat la o parte, asa, " simplu ", adica in mod normal trebuie sa fie ceva extrem de greu, o exceptie, sa ' dai la o parte" un magistrat judecator !!!!
Isi incepuse magistratura prin 1993 sau 1994, dupa ce absolvise facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti....
Eu am intrat in complet de judecata cu el, cu dumnealui, eram grefiera de sedinta, in 1999 am plecat din Judecatoria Sector 1 Bucuresti prin demisie, asta stiti cred, am spus-o de multe ori.
Dar mai putin cred ca se stie ca dupa plecarea mea el a avut parte de o grefiera de sedinta cu adevarat noua, nu era din Justitie, din lumea instantelor, era venita din MAE, din Ministerul de Externe, deci nu cunostea deloc cum e sa fii grefier, fapt care nu i se poate in sine reprosa, cand a venit ea in Justitie si cum a venit prin transfer de la MAE, nu apucase sa faca Scoala Nationala de Grefieri ( nu stiu cand a dat prima promotie acest SNG infiintat prin 1999 in Romania ).
Puteai fi grefier si fara SNG, dar acum ca exista, si sarcinile, atributiile grefierilor se pare ca au crescut considerabil, li se cere mult mai mult, desi deja faceau foarte mult(e).
Pana in 1999 nu exista deci SNG.
Nu e deci de reprosat ca grefiera " lui " Tiberius Barbacioru [ acolo asa se zicea " grefiera dnei judecator Mincu" [ era grefiera ei, Arabela ], grefiera dnei judecator X este Y.... si tot asa ]....
Grefiera lui Tiberius Barbacioru, nou sosita nu stiu ce a facut, dar dupa plecarea mea judecatorul Tiberius Barbacioru, o vreme a continuat sa judece la Judecatoria Sector 1 Bucuresti, dupa care, la relativ scurt timp, a fost numit / promovat la Tribunalul Bucuresti, instanta superioara, judecator.
A plecat deci de la JS1.
Aflandu-se la Tribunalul Bucuresti, judecator, dintr-o data i-a fost deschisa o ancheta pentru un dosar de la Judecatoria Sector 1, adica din urma, din activitatea lui din trecutul apropiat !!!!
A fost.... nu a fost bine ce-a fost, nu a fost deloc bine.....
..... dar a trebuit sa plece, zic eu, sa isi dea demisia, din magistratura....
Mie mi-au spus colegele de birou, desi nu mai lucram in Justitie, pe cand intr-o zi am trecut in vizita in fostul meu birou de la JS1 si fetele, grefierele mi-au spus ce se intampla cu Tiberius Barbacioru, pareau, oarecum, destul de bine informate, nu mai stiu care din ele, exact, cat mi-a spus, dar puse cap la cap informatiile nu aratau o situatie prea buna, ci dimpotriva... un pericol !!!!!
Pentru Tiberius.
Bine ca a scapat, dar nu i-au vrut binele !!!!
olivia
Pièces jointes
- Drept Administrativ Partea generala, de Mircea PREDA, OG, OUG, Constitutie.pdf (15,97 Mo)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu