Quakerii au aparut in Boston in anul 1656, dar au simtit curand ca nu erau primiti cu bucurie de puritanii din Noua Anglie, din cauza ideii lor de a separa biserica, de Stat, si din cauza indiferentei lor fata de doctrina.
Dupa anul 1674, New Jersey a fost impartit in Jersey de Est si de Vest, pana in anul 1702, iar Jersey de Vest a devenit o asezare a quakerilor.
Dar Pennsylvania a fost cea care a devenit marele refugiu al quakerilor, prin eforturile lui Wiliam Penn.
Carol al II-lea ii datora saisprezece mii de lire tatalui lui Penn, asa incat i-a dat lui William Penn controlul asupra Pennsylvaniei in anul 1681, in contul datoriei.
Penn a facut din colonie un azil, unde isi puteau gasi refugiul oprimatii oricarei credinte.
Aceasta explica marea diversitate de secte care apare la studiul istoriei religioase a Pennsylvaniei.
In anul 1683, s-au stabilit la Germantown, langa Philadelphia, un mare numar de menoniti germani.
In anul 1740, numerosi moravieni s-au stabilit in Pennsylvania, dupa o scurta sedere in Georgia, intre anii 1735 si 1740.
Zinzendorf, conducatorul moravienilor, a vizitat Pennsylvania in anul 1741, si el a incercat fara succes sa uneasca grupurile germane.
Bethlehem a devenit un centru principal pentru moravieni.
Desi luteranismul american si-a avut inceputurile in colonia olandeza New Amsterdam si in colonia suedeza de-a lungul raului Delaware, el nu a fost organizat clar, pana cand nu a ajuns in America, Henry Muhlenberg ( 1711 – 1757 ), in anul 1742.
El a reusit sa formeze un Sinod Luteran in Pennsylvania, in anul 1748.
In timpul Revolutiei existau numai in Pennsylvania in jur de saptezeci si cinci de mii de luterani.
Diversitatea religioasa a fost nota cheie a religiei in Pennsylvania si in coloniile din mijloc, in timp ce Biserica Anglicana domina coloniile din Sud, iar Biserica Congregationala, coloniile din Nord.
Prezbiterianismul in America
In timpul primei jumatati a secolului al XVII-lea, prezbiterienii scotieni care au fost adusi de Iacob I pentru a-i inlocui pe irlandezii bastinasi, au continuat sa se stramute in Irlanda de Nord.
Multi dintre irlandezii scotieni s-au stabilit in colonii dupa anul 1710, din cauza discriminarii economice practicate impotriva Irlandei, de catre legile comerciale ale Angliei.
Pana in anul 1750, in jur de doua sute de mii venisera in America. Dupa o sedere scurta in New England, multi s-au mutat in New Jersey si New York, unde au populat comitatele Ulster si Orange.
Mai multi au plecat in Pennsylvania Centrala si de Vest, si au avut o puternica influenta in regiunea Pittsburg, care a devenit un centru important al prezbiterianismului american.
Altii au plecat spre Sud, in Valea Shenandoah din Virginia.
Francis Makemie ( 1658 – 1708 ), un irlandez care a sosit in colonii in anul 1683, a devenit parintele prezbiterianismului american.
Pana in anul 1706, el organizase un prezbiteriu in Philadelphia, iar in anul 1716 a avut loc primul sinod al coloniilor.
In anul 1729, sinodul a adoptat Marturisirea de credinta de la Westminster, ca standard al credintei.
Prezbiterienii erau considerati impreuna cu anglicanii, congregationistii si baptistii, ca fiind cele mai mari biserici din colonii.
( Teoria generala a dreptului, curs universitar, extras din curs, prof.univ.dr.Costica VOICU, Ed.Lumina Lex, Bucuresti, 2002, Facultatea de drept si administratie publica Bucuresti a Universitatii “ Spiru Haret “, in anul intai de facultate 2005 – 2006 )
imi puteti spune si mie va rog in ce an au aparut quaqeri in Europa ? Cu mult respect aurel munteanu
RăspundețiȘtergeredaca voi afla si gasi scris in carti, neaparat, pentru moment este tot ce am despre religiile in statele unite ale americii, si mai am o lectie, un curs din acelasi manual mentionat mai sus, care este despre ' Trezirea spirituala, la credinta, a SUA ", inca nu am scris pe blog si lectia aceasta, este interesanta, poate dupa ce o voi scrie, ea iti va aduce raspunsuri mai multe, daca nu chiar raspunsul pe care il vrei tu. Mie imi plac religiile si oamenii credinciosi si de aceea am scris despre ele, si pentru ca, la curs in facultate din lipsa de timp, materia era multa si semestrul trecea repede, profesorul desi ne-a promis ca ne va preda despre religii si vorbi despre ele in prelegerile lui ( si intr-o Prelegere el putea si spunea, cand o tinea, mai multe informatii decat cele scrise in manualul sau... ) insa el nu a mai avut timp sa ne tina Prelegerile despre Religiile in SUA, ceea ce am regretat, dar iata, asta a fost, semestrul s-a incheiat si materia nu a putut si predata si explicata, detaliata, toata.
RăspundețiȘtergeredaca ai timp, daca vrei si daca poti, pe Facebook, in lista mea de prieteni este si un tanar despre care cred ca este baptist, ca un fapt divers, in anii de facultate am avut un coleg despre care cred ca trecuse la religia baptista, el lucra la un camin tinut de baptisti la bucuresti, undeva prin zona lacului ciurel am auzit, mi-a explicat el odata insa nu prea cunosteam zona atat de bine. Comentariul tau l-am vazut abia astazi si am raspuns imediat. Si eu te respect foarte mult si iti doresc numai bine Aurel Munteanu. In caz ca vrei, ma gasesti pe Facebook, in ce ma priveste sunt ortodoxa, botezata ortodox, insa imi place mult religia romano-catolica intrucat am crescut in primii ani de viata si de scoala primara la o scoala a maicilor, surorilor romano-catolice din franta, ordinul lor religios se numea religie doctrina crestina, abreviat RDC, scoala infiintata de ele in algeria, si care la inceput a fost scoala cu regim internat pentru toate elevele scolii.
RăspundețiȘtergere