( culoarea fontului este in ton cu coperta manualului )
Dupa documentarul Niasharian ma gandeam sa deschid si manualul ( in fapt am vreo doua, sau chiar trei ? doua.... ) de ISDR, adica de Istoria Statului si Dreptului Romanesc.
Despre inceputurile omenirii ca sa folosesc o expresie generala, in sens larg adica, ne-au vorbit la curs profesorul Costica Voicu, la Teoria Generala a Dreptului, si profesorul Florin Negoita la ISDR ( Istoria.... ).
Interesant de subliniat sau de reamintit, profesorul Costica Voicu publica in fiecare an manualul sau actualizat, dar era mai mult decat atat :
Profesorul avea un curs foarte interesant, adica alunga plictiseala, evitand sa fie prea tehnic, sa se rezume la aspectul tehnic, primul meu manual din anul intai de facultate, deci din facultate, a fost cursul sau de TGD, chiar asa se numea TGD si avea copertile albastre, fiind publicat in 2002 la Editura "Lumina Lex".
Il am si azi acest curs.
La colegul de an Tudor Mirea am vazut o data in amfiteatru la curs un manual de TGD al profesorului Costica Voicu din alt an, din 2004 mi se pare, nu il vazusem in librarie deloc, numai la Titi cum ii spuneau colegii si eu ii spuneam asa, - l-am vazut.
In fiecare an profesorul putea introduce un capitol in manualul sau si putea scoate altul din manualul de anul trecut.
Mai am un al 3-lea manual numit acum Introducere in Drept ( denumirea europeana pentru TGD ca sa ne aliniem la procesul de la Bologna ), pe care l-am fotocopiat, mi l-a dat o studenta de anul I, cand eu eram in anul 3 sau 4 deja si Flavia o chema, am cunoscut-o in sala 500 din Ion Ghica 13, sector 3, Flavia mi-a lasat manualul ei de TGD pe care si-l cumparase, l-am xeroxat si i l-am dus in alta zi inapoi la facultate.
A fost o colega pe care am cunoscut-o asa, in treacat, dar gestul ei a fost frumos si m-a impresionat.
Pentru ca eram colege in ani diferiti si mi-a lasat manualul ei nou-nout si a avut incredere sa mi-l lase.
Recunosc ca acest ultim manual nu l-am citit incat, cred ca nu l-am spiralat si doream sa ii pun spirala, coperti, ceea ce nu am ajuns nici pana azi sa fac, si cand vad un curs asa nou xeroxat, frumos, parca mi-e si "teama", mila de el sa il iau la subliniat, felul meu de a citi o carte.
Din anul II 2006-2007, anul nostru, denumirea TGD-ului s-a schimbat in Introducere in Drept, denumirea Dreptului Civil s-a schimbat in Introducere in Drept ( sau Dreptul Civil ).
Manualul in sine si deci disciplina fiind aceleasi.
Numai numele disciplinei s-a schimbat.
Ieri, desigur ca am fotografiat in continuare cursul de Drept Civil al Profesorului Corneliu Turianu.
Si, fireste, fotografiasem si strada Delinesti.
Ieri seara m-am uitat putin peste pagina Profesorului, doctorului Leon Zagrean.
De acolo am "auzit" de filmul documentar "Niasharian", se pare ca studentii au fost toti dornici sa mearga la premiera.
Si iata ca astazi, Profesorul Florin Munteanu pe pagina a postat chiar link-ul spre acest documentar, de fapt azi am intrat eu pe pagina Profesorului.
Tot ieri am "cules" de pe Facebook cateva icoane ( "poze" ) ale Sfintei Parascheva.
Si astazi am continuat cu alte icoane.
Facebook-ul acum ne posteaza in fiecare zi aproape AMINTIRI din alti ani, adica postarile noastre din ziua si anii trecuti, deci azi mi-au postat din 15 octombrie 2015 ( si pot fi si din ani anteriori nu le-am vazut pe toate ), ei pastreaza tot ce am postat in fiecare zi pe Facebook.
Asa fiind am gasit icoane pe pagini pe care intrasem si le postasem, fara a descarca insa icoana.
Fratele meu si mama au fost la slujba Sfintei Parascheva de ieri, Silviu a venit foarte tarziu acasa, au fost la Biserica "de la piata" cum i se spune Biserica Sfanta Vineri, adica Sfanta Parascheva, aceea care are o cupola aurie, in foita de aur si seamana cu Sf Sofia din Bulgaria, din Sofia, cred ca asa se cheama Catedrala Sfanta Sofia, din capitala Sofia, a Bulgariei.
Sunt, cred ca sunt destui care aleg sa participe la slujbele de la Biserica Sf Vineri de la Piata Moghioros, mai ales ca la Biserica Sf Vineri au vesmantul Sfintei Parascheva in racla.
De la Catedrala din Iasi, cand preotii schimba anual vesmantul ce acopera moastele Sfintei Parascheva, vesmintele Sfintei sunt trimise bisericilor cu hramul Sf Parascheva.
Si mama si peste mai multe ore bune, si Silviu, au adus busuioc sfintit de la preoti si flori ( crinzanteme mici albe ) pe care le-au atins, trecut pe la racla Sfintei Parascheva, care se lasa sa se usuce, nu se aseaza in apa.
Apoi se pun in casa, la icoane si protejeaza casa si familia.
Am sa incep sa va trimit Dreptul Civil, al prof. Corneliu Turianu.
[...]
[...]
Eu am avut un porumbel care a murit si un papagal, porumbelul ma iubea foarte mult, a murit cand eu eram fara voia mea si in mod imprevizibil pentru mine, internata la spitalul de psihiatrie in iunie 2003, a ramas acasa fara mine si a murit.
Am plans atat de mult, incat o spun deschis nici eu nu credeam ca pot plange asa puternic, desi in tineretea mea cand am vazut atata rautate si lipsa de perspectiva in ce priveste anii mei de dupa liceu imediat, am plans de durere.
Durerea mea, de atunci, dupa ce am terminat liceul, in 1986, 1987 si anii imediat urmatori, pana la Revolutia din 1989 - a fost privita cu nonsalanta, ma gandesc ca a fost poate chiar cruzime in asta.
Am avut colegi care la fel au terminat liceul si trebuiau sa invete acasa, cam fiecare singur la el acasa, pentru a da admitere anul urmator.
Daca nu intrai la facultate, ce faceai ?
Fara pile nu te angaja nimeni, nu aveai loc de munca !!!
Unde sa mergi, ce sa faci ????
Din Romania nu puteai sa pleci.
Si multi nu au intrat la facultate, caci era numai de Stat si erau locuri foarte putine, comparativ cu numarul mare, foarte mare al absolventilor de liceu !
In plus, cine nu intra anul asta sa zicem, dadea admitere la anul, cand admiterea o dadeau si absolventii din acel an, si tot asa, deci erau tot mai multi candidati pe un loc la facultate.
Mie mi s-a parut o barbarie si lipsa de libertate, - inainte de 1989 - in plus lipsa de perspectiva si viitor la propriu.
Depindeam numai si numai de parintii nostri si de banii lor, de pilele lor, daca aveau pile, si daca vroiau sa nu ajute.
Adultii care veneau in relatie cu ei, luau aminte la felul in care vorbeau despre noi, parintii nostri !!!!!!!!!!!!
Ne tratau nu in considerarea persoanei noastre, ci dupa cum vroiau parintii nostri !
Asta inseamna sa nu ai libertate, inseamna sa nu ai respect.
Oameni, - adulti - care nu ii respecta pe ceilalti, pe cei mai tineri, care nu mai pot de viata celor mai tineri ca ei, sau mai defavorizati ca ei, s-au gasit, se gaseau din belsug, cam asa erau toti.
Oameni cruzi.
Totusi cruzimea cand se manifesta, dar zau colegii de la Drept ati citit in Psihologia Judiciara, pe cine caracterizeaza cruzimea.
Am citit in Evenimentul Zilei acum cativa ani, despre o fata din generatia noastra, desigur pe vremea lui Ceausescu toti aveam un destin asemanator, eram adusi la acelasi numitor.
Fata a stat acasa sa invete si era tare singura, absolventa de liceu, si s-a dus la un coleg al ei din liceu, acasa, in vizita.
Cineva, imaginati-va cruzime si suflet de infractor pervers ! - cineva din blocul ei sau blocul colegului a reclamat-o la MILITIE ca vine in vizita la acel coleg.
Si cand, intr-o vizita fiind, dupa ce a fost reclamata, fata a iesit din blocul colegului pentru a merge la ea acasa, a oprit-o cineva, un ofiter de la Militie, a legitimat-o si a dus-o la Sectia de Militie, unde a tinut-o cred o noapte intreaga in arest !!!!!!!
Parintii au sunat dupa fata cred la Militie, au dat-o disparuta, sau Militia interogand fata - TE MIRI DE CE O INTEROGAU ? - a sunat acasa si a vorbit cu tatal fetei.
Abia dupa aceea au eliberat-o.
Va dati seama CE INFRACTIUNI FACEA SI MILITIA, SI CEL CARE A RECLAMAT FATA ???
Ce nenorociti, acestia sunt infractori perversi cu suflet ascuns, turnatori bolnavi si multi sunt cu mult mai mult decat atat !!!!!!!!!!
Mai mult decat atat nu e de spus despre acest caz, adica fata a relatat totul, nu a ascuns nimic.
Nu pot spune ca nu imi plac animalele, ca o concluzie la cele de mai sus despre apararea animalelor.
[...]
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu