"Bătrâneţea se instalează mai întâi în mintea noastră" - o realitate de la care au plecat membrii conducerii Facultăţii de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice din cadrul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi, atunci când au gândit să lanseze un proiect unic în ţară: „Universitatea vârstei a treia”.
"Fiecare din noi ne-am dorit ca de-a lungul anilor să studiem ceva anume, să aflăm ceva anume, dar din cauza lipsei de timp, a altor preocupări sau probleme, nu am făcut-o. Proiectul nostru dă posibilitatea persoanelor cu vârsta de peste 55 de ani să îşi împlinească astfel de vise. „Universitatea vârstei a treia” este o structură instituţională acreditată prin Senatul Universităţii şi va funcţiona din 10 octombrie. Este un proiect pionier şi este o provocare şi pentru profesori, însă sunt de părere că suntem datori, noi, Academia, să oferim o parte din competenţele noastre societăţii care ne-a creat şi ne-a sprijinit”, spune profesorul universitar Florin Tudor, decanul Facultăţii de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice.
Seniorii au la dispozitie 12 specializări (de la drept, economie sau medicină până la istorie, filosofie, literatură şi artă) din care pot alege ce doresc să studieze, pe parcursul unui an, la finalul căruia vor primi un atestat cu noile specializări studiate. Atestatul nu le oferă posibilitatea de angajare ci este simbolic, însă stimulează studenţii-seniori să fie conştiincioşi la ore. Programul urmăreşte implicarea seniorilor în diverse activităţi colective, astfel încât aceştia să nu se mai simtă părăsiţi şi marginalizaţi din cauza vârstei.
"Există şi un argument demografic - din cei 250.000 de locuitori, peste 40.000 au vârsta de peste 50 de ani. Deci avem o populaţie îmbătrânită, dar acest lucru trebui să ne facă să dezvoltăm politici speciale, destinate vârstnicilor, care, în prezent, din păcate, fie stau acasă şi sunt reduşi la misiunea de a creşte nepoţii, fie sunt marginalizaţi în căminele pentru persoane vârstnice”, a spus şi Violeta Puşcaşu, prodecanul Facultăţii de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice. Potrivit acesteia, din cele 12 specializări oferite, studenţii-seniori vor putea alege modulele care îi interesează cel mai mult, având în vedere că atelierele de predare sunt structurate funcţie de preocupările vârstei a treia: “De pildă, dacă se alege specializarea drept, li se vor preda noţiuni despre testamente, dezabatere succesorală, activitate consulară, pentru că mulţi vârstnici au rude în străinătate... la fel, la Alimentaţie publică li se vor preda noţiuni despre nutriţie, se vor organiza şi degustări de vin... La Medicină li se vor preda noţiuni prin care să înveţe să îşi citească singuri analizele biochimice, să înveţe cum să îmbătrânim sănătos...”.
Înscrierile la universitate se vor face în perioada 29 august-20 septembrie, iar vârstnicii vor plăti o taxă modică de şcolarizare, de 50 de lei pe an.Taxa nu reprezintă decât "gestionarea dosarului studentului", căci toţi profesorii universitari care le vor preda vârstnicilor o vor face benevol, fără să primească vreun ban în plus la salariu. "
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu