Bonjour à tous ! Buna ziua ! Viata/La Vie de St Ignatie Briancianinov : extrait
Va trimit cateva pagini, adica un extras din cartea
" Viata Sfantului Ignatie Briancianinov " aparuta in 2016, tradusa din limba rusa.
Capitolul XI si Capitolul XII ( extras ) :
Ca sa vedeti ce inseamna personalitatile conflictuale, dar mi se pare ca ele au supravietuit - ma refer la personalitatea omului, nu la fiinta omului - mai ales in ceea ce numim Orient, spre deosebire de Occident, unde oamenii, cel putin in viata de manastire s-au straduit si au reusit sa se poarte unii fata de altii cu pace si liniste.
Din documentarele pe care le vizionam in anii trecuti, cu privire la viata in manastire, a unei Congregatii sau alteia, ( mai ales catolice ), am aflat ca, intr-adevar barbatii, fie si in calitatea lor de calugari sunt cu mult mai problematici decat femeile ( calugarite ).
Multi barbati veniti spre calugarie pleaca din pricina faptului ca au un temperament prea certaret, nepotrivit cu viata monastica.
Orientul a fost insa mai "zbantuit " decat Occidentul si in ce priveste disciplina - pe care un calugar o accepta, e mult spus si-o impune, desi cateodata si-o mai si impune, insa o accepta ca mod de viata, daca vrea, daca nu, este liber sa plece.
Cine vine intr-o manastire, vine de buna voie si din dorinta sa libera.
Daca nu poate ramane, pleaca.
Au fost si oameni carora aceasta disciplina de viata, de zi cu zi, intr-o manastire, le-a placut, le-a "randuit" viata.
Altii s-au obisnuit mai greu cu ea, poate si cu monotonia intervenita pe termen mai lung, dar pana la urma au ramas in manastire.
Ce este important si vedem si din paginile pe care le-am extras, este ca aceasta " monotonie ", obisnuinta sa fie cumva combatuta, pentru ca altfel calugarii se obisnuiesc si viata lor spirituala incepe sa se reduca la niste reguli, pe care ei le vad pur si simplu reguli de viata, pentru ca si la manastire faci treaba si cine o face, daca nu calugarii insisi : speli, calci ( nu stiu acum, depinde de manastire ), gatesti, faci mancare, o pui pe masa, pui masa, strangi masa, speli vasele, ingrijesti si chilia ta, faci curat si in interiorul si in exteriorul manastirii, si sunt multe de facut cand o manastire este o adevarata gospodarie.
Toate acestea si in primul rand slujbele la Biserica, rugaciunile de zi de de noapte, sarbatorile, posturile.
De exemplu, calugarii noi, novici nu s-au putut toti obisnui cu posturile, care trebuie tinute constant, si nu numai cand vrei si cand poti.
Dar, au mai existat in viata ierarhilor, calugarilor, preotilor ( mai ales ), adevarate intrigi, mi s-au parut intotdeauna impresionante ca dimensiune a raului in cazul ( o mai citisem mai demult, in urma cu niste ani, insa intr-o varianta mai scurta ) Sfantului Ioan Gura de Aur, care a fost sau a tot fost exilat, datorita unor intrigi ale 'fratilor" crestini.
Acesti oameni, care s-au "ocupat" cu calugaria, cu preotia, dar s-au tinut de intrigi, nu stiu, ma intreb sincer ce au cautat in viata aceasta daruita - in teorie, caci nu si in practica - lui Dumnezeu ?
Pentru ca, atunci cand un preot sau calugar face un pacat, la el e cu atat mai grav decat acelasi pacat infaptuit de un "simplu" om, adica un om care duce viata obisnuita, ne-calugareasca, sau ne-preoteasca.
De asemenea, si asa este, e un mare pacat sa vorbesti de rau preotii, desi e adevarat ca scriu si ziarele cateodata si unii, din pacate, nedemni de a se numi preoti, chiar infaptuiesc lucruri de toata rusinea, a scris in ultimul timp ziarul " Libertatea" despre niste preoti, ierarhi care au santajat un alt preot sau ierarh in Romania, nu am citit " episoadele ", caci ziarul a scris mi se pare cel putin in doua randuri.
Stiu ca din parohia noastra, Maricica, sau doamna Maricica mai exact, o doamna de seama parintilor mei, a adus vorba, in treacat de acest caz, al unui episcop, de Husi, mi se pare.
Si atunci m-am uitat si eu pe paginile ziarului si o data am gasit un articol pe care nu l-am dus la capat insa cu lectura.
Unii [ preoti ] au santajat, sa il numim asa, un alt preot, si doreau sa obtina prin santaj, direct sau indirect, o functie mai inalta in ierarhia preoteasca, va puteti imagina ? Cred ca si bani au vrut.
Ei bine, buni preoti in acest caz nu au fost nici santajistii, nici cel santajat.
Claudia [ Gaspar ] spunea deunazi ca iubitul ei o ameninta, mai nou, ca o paraseste ( ceea ce el nu are intentia de altfel ), si o ameninta ca, in lipsa lui din viata ei, de ea nu se va alege nimica bun - e tipic pentru psihopati sa abuzeze emotional, fizic, psihic, un alt om si sa ii induca ideea ca el [ psihopatul ] are grija de cel abuzat, iar abuzatul nu ar putea trai si razbi in viata fara marele ajutor si sprijin al abuzatorului [ al psihopatului ].
Iubitul Claudiei o ameninta si vorbeste vulgar, si e penibil, deci e penibil, eu nu stiu cum se poate zamisli un copil cu asa specimen, insa Seby e un copil frumos si dragut, si totusi iti pui intrebarea cum a rezistat Claudia langa el pana sa se nasca Seby ?
O ameninta cu niste cuvinte oribile, ii spune ca va ajunge rau, o " panarama" sau ceva de acest gen si ca va face ceva extrem de urat cu preotii, o sa ajunga sa le face ceva extrem de urat preotilor - ca sa aiba de mancare !!!!
E nebun, si dincolo de orice pacate ale oamenilor, si chiar si ale preotilor ( ma refer la tagma preotilor, nu individualizez ), el insusi nu isi da seama ce spune !
Cand vorbesti asa urat, cu pacat, si neintemeiat mai ales, despre un preot, ei bine, preotul este preotul lui Dumnezeu, deci trebuie sa fii atent ce spui !
Dar cum individul este ignorant si nici nu a manifestat dorinta de a iesi din ignoranta, in viata lui, ce poti astepta ?
Insa este mai mult decat penibil.
Poate ca cel mai greu le este oamenilor sa convietuiasca : fie acasa, sub acelasi acoperis, in familie, fie intr-o viata numita de obste, de manastire, intr-o comunitate de calugari.
Dar e adevarat ca e teribil , pentru ca remarc din viata asta trista, ca oamenii sunt prea numerosi asa, astfel, se cred indreptatiti sa dea ordine ( nu pentru ca au o functie neaparat, ci asa, simpli particulari ) altor oameni, in casa, in manastire....
Am citit ca Pr. Arsenie Boca le lasa libertatea oamenilor si celor calugariti, nu silea omul.
Daca " omul " era calugar, inseamna ca el din vointa lui, vroia sa fie calugar.
Insa Pr. Arsenie Boca nu a silit omul la nimic.
Vroiam sa va spun si un aspect, secundar, de cate ori sunt si eu pe banca langa doamne, nu stiu cum se face ca vine vorba de parul meu.
Nu le place parul meu, desi ele nu spun asa.
Mai intai primesc insistent sfatul sa ma vopsesc, pentru ca sunt tanara.
Apoi, sa imi tund parul.
Am spus ca imi place cum e, ca aveam parul tuns mereu cand eram mica, pentru ca mama asa considera frumos pentru mine, si ca nu am avut in fapt parul lung niciodata.
Macar putin lungut sa il am si eu, macar acum.
Dar de fiecare data cand apar eu pe banca, pana la urma incep discutiile ca trebuie sa imi tai parul.
Ma intreb ce au in final cu parul meu, ca nu e asa urat ?
Din anii comunismului, cand stiu si ii vedeam pe colegii mei de clasa in scoala, cum erau terorizati de " Tovarasa " care isi vara degetele prin parul lor, pe crestet, si le spunea sa plece la tuns ! si erau baieti, elevi care, se vedea, se simteau stresati de insistenta Tovaraselor...
Am impresia ca femeile din anii aceia, unele din ele, au prins drag de tunsoarea baietilor, aproape la zero chiar, pentru ca multe isi ciuntesc parul in fel si chip si il poarta extrem de scurt.
De fapt, Dumnezeu vrea femeia cu parul lung si capul acoperit in Biserica.
Dumnezeu ne vrea naturali, cum ne-a creat El.
In cartea Mersul la Biserica, scrie ca femeia sa nu stea - cand pleaca la Biserica - sa se fardeze, impodobeasca, sa nu-si impleteasca parul.....
In vremea lui Iisus Hristos am impresia ca femeile aveau toate parul lung si desfacut, neprins in cozi sau cocuri.
Asa se purtau.
Scrie undeva ca femeia sa aiba parul lung si capul acoperit in Biserica.
Dar am vazut - in fine, o spun ca o constatare !!!! - femei care poarta in Biserica, la slujba, PALARIE de vara, si sunt multe femei care cred ca a purtat palarie de vara, eleganta, eventual cu boruri, inseamna A AVEA CAPUL ACOPERIT IN BISERICA.
IN Tara lui Israel, femeile nu purtau palarie, cine a vazut-o in icoane sau statui catolice pe Sfanta Fecioara Maria PURTAND PALARIE PE CAP ???
Deci e vara, e soare, e cald, ok, palarie de soare eleganta iti pui cand pleci de la slujba, daca vrei neaparat.
Sau pleci in alta parte.
Dar in Biserica si la slujba mai cu seama, nu trebuie purtata palarie de soare sau palarie.
E o constatare, nu e usor sa tii minte Biblia toata si nici lecturile toate, cand citesti undeva, la ce pagina, etc, mai ales cu trecerea timpului - dar Biblia, din Biblie trebuie sa citim zilnic - insa se vede ca nu au citit, din moment ce au credinta ferma ca e bine sa porti palarie pe cap la slujba.
Iar barbatul trebuie sa isi descopere capul in Biserica.
Si pe bancute, vinerea trecuta : si eu, acasa, abia mi-am taiat parul, mai multi centimetri, nu numai varfurile !
Ma vad doamnele si imi spun ca trebuie sa imi tai - macar - varfurile si SA LE FAC EGALE.
Tata mi-a taiat mai multi centimetri din par, la dorinta mea, si foarte drept.
INsa parul meu nu e neted, lins, e usor ondulat si umflat, pentru ca firul de par e mai deshidratat, mai uscat, si se umfla si de aceea poate unora le creeaza impresia ca nu e tuns egal, drept.
E tuns egal, drept, dar varfurile se onduleaza, poate li se pare ca nu au aceeasi lungime.
Totusi, nu vad ce le supara asa insistent la parul meu, incat discutia revine de fiecare data.
Si eu pot spune ca nu imi place cand vad femei, parca ciuntite, chiar daca sunt tunse la Coafor.
Da, varsta vine cu neajunsuri, iti cade parul, asa se intampla, odata cu varsta si multe femei se tund drastic.
Nu am ajuns la o varsta asa inaintata, inca mai am niste par pe cap si vreau sa ma bucur de el.
Eu m-am linistit de cand nu mai trebuie sa ma vopsesc, pentru ca iti ocupa tot timpul sa te vopsesti, apoi sa te tunzi, etc.
Si parul e nenatural, si se simte, tu il simti.
Un alt sfat ar fi sa imi dau cu frunze de nuc, care coloreaza parul.
Am intrebat - spunand ca nu am vazut- daca or fi sampoane cu frunze de nuc ?
"La ce iti trebuie cand uite, sunt atatia nuci ? " - si treceam pe sub copaci.
Eu : " Pai copacii acestia nu sunt tratati cu chimicale [ insecticide ] ? Cum sa iau frunze de nuc, din ei ? "
Raspuns : " NU ", nu sunt stropiti cu chimicale.
Dar eu stiu ca uneori noaptea, trec masini care stropesc copacii, toti, toti copacii.
Acuma, v-am spus si asta, pentru ca ma cam intristeaza.
Tata dimineata a fost la plimbare, eu m-am sculat spre ora 10h00 cand a venit el, si mi-a spus, pe un ton suparat ( cum era el in viata lui toata, inainte de AVC ) sa merg sa ma plimb, ca e racoare si frumos in parc, si sa nu stau in acest aer inchis.
Va spun ca nu stiu de ce are omul o casa, daca nu poate sta in casa lui ????
Citeam din Sf. Ignatie Briancianinov, abia deschisesem cartea.
Imi vine sa plang.
De toti anii in care ma luptam cu ai mei ca imprim si citesc Acatiste si nu ma lasau sa citesc IN PACE, UN SINGUR ACATIST.
Si deunazi mama mi-a spus ca eu nu ascult, sa eu continui sa imprim..... cand i-am spus ca plec la Sophia sa imi cumpar niste carti.
CE VREA MAMA MEA SA ASCULT LA EA, SA FIU O TAMPITA, O ANALFABETA, O IGNORANTA CARE NU SE ROAGA, NU CITESTE, NU STIE NIMIC ?????
CE VREA EA ?
De ce, de ce sunt atat de rai, atat de rai ??????
Si mama citeste, isi cumpara de la Chioscul de ziare cate o carte azi, una maine, mai ieftine poate, din cele despre Bucurestiul de altadata, si le citeste.
EU DE CE NU ASCULT PENTRU CA CITESC ?????????????
Imi amintesc ca in Franta imi cumparasem o carte si niste reviste, ei bine, cand faceam treaba prin casa, eram lasata in pace, dar de ce citesc, Roland nu vedea rostul lecturii.
Oamenii vor sa stai in casa numai ca la hotel, pentru necesitati : baie, toaleta, mancare, haine schimbate curate, si pe de alta parte sa faci treaba : sa speli hainele, vasele, sa gatesti mancarea.
IN rest, NU AI VOIE SA STAI IN CASA.
Si cand te gandesti ca oamenii vor multe case si case mari.
Nici intr-o Biblioteca omul nu are deplina pace sa stea acolo si sa citeasca.
Nu iti gasesti pacea nici acolo pe deplin.
Ii irita, ii enerveaza pe unii daca stai si citesti.
Practic nu te lasa sa traiesti.
Ca si sfaturile care incep la Biserica despre parul meu.
Mioara s-a eclipsat, dna care a lucrat in Armata, de mult timp nu o mai vad, dar ea a mai aparut cred, insa eu de mult nu am stat pe banca cu doamnele, mai putin vineri cand a fost ziua de nastere a lui Seby.
Ele au insa de rezolvat o succesiune, pentru ca dna Ileana, sau nu stiu care dintre doamne i s-a adresat dnei Victoria si i-a spus : " Se rezolva si cu succesiunea, dna Victoria ", in mod enigmatic, probabil au discutat despre succesiunea, ma intreb, ma gandesc, a inginerului geolog, raposatul sot al farmacistei.
M-a sunat colega mea Laura-Adriana si am luat pauza si acum am revenit, poate zilele urmatoare, daca se mai incalzeste vremea si pot si eu, ies cu ea in parcul Hereastrau unde vroia sa iasa cu Cecilia acum....Nu le da dreptul sa lucreze in Baroul Bota, iar la CEDO inca nu s-ar fi dat nicio Decizie sau hotarare in cauza Baroului Bota v. Romania....
Pe Laura o sustine mama ei cu bani, ii trimite pensia ei, mai demult mi-a spus ca ii trimite pensia, si acum mi-a spus ca o ajuta din rasputeri mama ei... parintii de 84 de ani...
I-am spus ca unora nu le vine sa creada la altii, cand altii patimesc si nu pot munci din pricini diferite, pana nu patesc si ei si nu sunt pusi intr-o situatie de a nu putea munci, nu cred....
Dar vine vremea sau vine rasplata pentru fiecare !
Daca nu reusesti sa il intelegi pe altul, sau te faci ca nu pricepi, si il mai si dispretuiesti, o sa fii pus in aceeasi situatie - este legea simpla, de la cauza la efect.
Sau ce semeni, aceea vei culege.
Sau ce faci, ce zici, isi va produce efectul si se va intoarce asupra ta.
Sa atasez paginile din cartea mentionata la inceputul e-mailului !
olivia
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu