Bonjour à tous! (photos) Buna ziua ! au Patriarcat de l'Eglise Orthodoxe Roumaine
Ci-joint des photos de notre "visite" au Patriarcat de l'Eglise Orthodoxe Roumaine, samedi le 2 septembre 2017 ;
Nous sommes partis, Viorel Lazar ( qui est théologien et chantre ) et moi samedi vers 18h35 de Drumul Taberei pour aller au Patriarcat Roumain, Aleea Dealul Mitropoliei dans le secteur 4 de Bucarest et nous y sommes arrivés lorsque le prêtre chantait l'Acathiste de Jésus le Sauveur, ou Acatistul lui Iisus Mântuitorul, qui commence comme je l'ai vu par la suite à 18h00 !
Je voudrais aller à nouveau le samedi, écouter l'Acathiste chanté de Jésus Le Sauveur, à la fin de l'office qui avait commencé à 16h00 par les vêpres, j'ai dit au prêtre : " Père, vous avez chanté angéliquement !".
Ensuite, j'ai laissé une prière, une liste des noms pour l'office de " Acathiste", - "Acatist" - et une autre liste des noms que j'avais préparée pour l'office du Saint Maslu.
C'est le prêtre lui-même qui reçoit les les des noms des fidèles, on les dépose juste à côté de lui et lui il les range, " le rânduieste".
Mai jos, va trimit fotografii de sambata 3 septembrie 2017, am fost la Patriarhie unde am ajuns dupa ora 18h00, incepuse Acatistul lui Iisus Mantuitorul, e mica Patriarhia, insa foarte frumoasa, si mai ales au statii de sunet, sonorizare impecabila, accesul catre Catapeteasma este interzis si se vede prin snururile groase de catifea asezate ca o bariera, precum vedem in Muzee, din pacate e singurul aspect care, ar putea fi imbunatatit, poate, pe viitor, pentru ca oamenii sa vina aproape de Iisus, sa sarute icoanele de pe catapeteasma.
In schimb, candelabrele, luminile erau aprinse in interior, toate, desi afara era inca soare si o lumina buna, si erau aprinse - le veti vedea - si in pridvor, adica in fata usii Patriarhiei, care are deasupra stema, blazonul sau armoariile Patirarhiei Bisericii Ortodoxe Romane.
Din fotografii veti observa cel mai repede si mai bine.
Cum intri, in stanga pe un stalp un afis, o pancarta anunta ce nu poti sa faci in interior, nu stiu ce nu poti face, eu am vazut numai si am retinut ca nu se poate fotografia.
In schimb, Viorel mi-a spus ca se filmeaza in mod obisnuit la Patriarhie la slujba, de catre, cred, cei de la postl TRINITAS TV, cred ca ei filmeaza, deci au permisiunea, chiar de ar fi altii.
Pe de alta parte am vazut pe cineva ca fotografia sau filma moastele, sunt mai multe moaste la Patriarhie, intai moastele Sfantului Dimitrie cel Nou ( Basarabov ), si apoi moastele - precis este un fragment din Cruce cred eu, sa ma uit pe pagina Patriarhiei web - cred ca un fragment din Crucea lui Iisus, in racla cu moastele aratate a fi ale Sfintilor Imparati Constantin si Mama lui Elena, ei au descoperit Crucea pe care a fost Iisus Rastignit, si langa racla aceasta, care ar fi la mijloc cum ar veni, se afla racla cu moastele Sfantului Nectarie din insula Egina ( mai ales vindecatorul de cancer este acesta, dar si de alte boli si ajutator in rugaciuni ).
La sfarsitul slujbei, oamenii stau la rand sa se miruiasca, si trec prin fata unei icoane a Maicii Domnului cu Pruncul, apoi urca niste trepte inguste pana la racla Sf. Dimitrie, apoi trec prin fata raclelor celelalte si apoi ajuns in fata Parintelui care miruieste.
Toate icoanele, cat am putut vedea, sunt sub geam, chiar daca sunt argintate.
Spatiul in interior e foarte mic, e pentru prima data ca intru in Patriarhie, desi Dealul l-am mai urcat cand eram foarte tanara, pe la 19, 20 de ani, insa venind dinspre [ strada ] 11 Iunie...de jos...din zona Unirii.
Acum am urcat chiar Aleea Dealul Mitropoliei.
La cativa metri de Pangarul Patriarhiei si de curtea in care sunt Pangarul cel inalt, Patriarhia ( Biserica ) si Palatul Patriarhal se afla statuia lui Alexandru Ioan Cuza , Cuza Voda cel care, culmea, am spus eu : "E numai bun de pus aici in fata [ in ochii ] Patriarhiei, Cuzachi care a secularizat averile manastiresti... !"
De altfel, de la secularizare i s-a si tras sfarsitul, caci boierii nu au indurat sa ramana fara averi asa mari.
Dupa cum spuneam, statia de sunet este absolut impecabila, intri si auzi cum canta, nefiind obisnuita, ma intrebam unde e preotul, de unde canta ?
De catapeteasma si Altar nu te poti apropia, fiind la o mare distanta de Altar inchis cu snur.
Interzisa trecerea.
Iar preotul era mai in fata putin si in stanga mea, si acolo, intre credinciosi, la o masuta mica, in picioare, canta Acatistul lui Iisus Mantuitorul.
La ora 16h00 incepe Vecernia, iar la 18h00 Acatistul lui Iisus Mantuitorul.
Sunetul amplificat se aude - mai intai, ca si cum nu ar fi un sunet amplificat de [ vreun ] microfon, ci asa " original ", netrecut prin vreo statie, prin vreo "prelucrare " - se aude ca si cum preotul care canta ar fi langa mine, langa tine, langa fiecare om prezent la slujba !!!
Si in acelasi timp ca si cum ar fi si umple intreg spatiul interior al Bisericii Patriarhiei.
Ceea ce mi se pare extraordinar si incredibil, mai ales in Romania.
Aici unde se ramasese mult in urma cu microfonul, inclusiv in sala de sedinta, de judecata ( in 2010 aveau deja statii si microfon, dar nu le foloseau ! ), sau unde, odata instalate microfoane, totusi se simte si azi un sonor destul de imperfect, sunt difuzoarele care nu raspandesc bine sunetul, si in functie si de interiorul in care sunetul e raspandit...
Oricum se aude, se simte ca sunetul e amplificat si difuzat, se simte " microfonul ", se simte " difuzorul ".
Ceea ce la Patriarhia Romana nu se simte !!!!
Pictura in pridvor, la intrarea in Patriarhie, in Biserica e veche, cred ca ar trebui restaurata, dar desigur, implica mari cheltuieli.
M-am miruit si eu, si i-am spus Parintelui ( ma gandeam daca sa ii spun, sau nu, i-am spus ) : " Parinte, ati cantat ingereste !", atunci m-a privit cu niste ochi albastri, frumosi si - as spune eu - patrunzatori, recunosc sa i-am evitat putin privirea, desi eram oarecum ' curioasa " sa il privesc mai bine - si mai ales a spus pe un ton cald, bland, asezat ton al vocii, un ton asezat, linistit, si cumpanit, dar si bucuros, mi-a raspuns ceva de genul.... nu , nu mai stiu, ceva in genul " foarte bine, sa fie primit ", dar nu acestea i-au fost cuvintele !
A parut ca se bucura, si putin de tot, ca un licar scurt in ochii lui, a parut putin de tot, mi s-a parut mie in tot cazul, poate nu a fost asa - bucuros, insa MIRAT ca spun acest lucru, ca spun !
Dupa aceea m-am indreptat spre usa, insa m-am uitat si intrebat unde se pun aici Acatistele, pomelnicele ?
Si 2 tineri, impreuna, unul din ei scria pomelnic :" VII ", si numele unul sub altul, i-am intrebat si eu unde se pun aici acatistele, pomelnicele ?
Mi-au spus simplu : " LA PARINTELE !"
La Parintele de care abia ma despartisem, langa el era o maica care ii spunea ceva, o maica cu camasa alba cu maneci lungi, fusta si vesta neagra si batic alb pe cap, o maica imbracata in genul maicilor catolice, al unora dintre maicile catolice ( depinde din ce ordin sau congregatie fac parte ).
Il intreb pe Parintele si el imi spune : " Aici! Aici langa mine !", intr-adevar mai multe foi de hartie, pomelnice, erau depuse exact langa cotul parintelui, el asezat intr-un jilt acuma ( cantase in picioare toata slujba, si ma gandesc, oare de la 16h00 era in picioare ? ) miruia, si isi sprijinea cotul, bratul stang pe un fel de mobila, de cutie inalta, nu stiu ce era acuma, am sa ma lamuresc cand voi mai merge la Patriarhie, si langa, aproape sub cotul lui erau asezata pomelnicele.
MI-a spus Parintele : " Da, lasati-l aici, SI LE RANDUIESC EU !", eu am lasat DOUA, si am vazut ca a fost atent si a observat si acest lucru.
"Le randuiesc eu !", rostit pe acelasi ton blajin si care iti apropie omul, omul care iti vorbeste asa cald si frumos si firesc....
Dar nefiresc pentru lumea in care traim !
Nu am spus eu ca e o lume paralela cu lumea Bisericii ?
IERI DOAMNA, - DOAMNA GETA, s-a comportat ca o psihotica, a sarit pe mine cu vorbele, s-a enervat, s-a inrosit la fata, a inceput sa tipe la mine, m-a jignit, imi vorbeste cu " BAI, TU ESTI O FRAIERA BAI !"
Tipa in toata curtea, iesita din minti !
SI NU ARE CU MINE NICI CEA MAI MICA RELATIE SAU LEGATURA, DE ABSOLUT NICIUN FEL, NIMIC NU NE LEAGA, DAR ABSOLUT NIMIC !
M-a facut in fel si chip !
Urmeaza sa va povestesc....
Femeia cred ca nu se simte bine, pentru ca se ia de oameni, odata am auzit, v-am si scris in vara asta, ca ar fi gonit o femeie din curte, venita si ea, ca oricare sa stea pe banca...cu alta femeie care era sora ei ..cine mi-a povestit atunci ? Una din doamnele de pe bancute...
Femeia aceasta, Doamna Geta, ITI CERE SOCOTEALA CU CINE VORBESTI, VREA SA ITI PERMITA SAU NU, EA, SA VORBESTI CU OAMENII, si e vorba de Claudia, dar si pe LILIANA CLEMENTA PUTINEI !
Ieri a fost Sfanta Liturghie, femeia s-a luat de mine din curtea Bisericii, imediat dupa Liturghie, cand in curte, pe o masuta, Emilia Cojocaru, fiica Olgai Cojocaru vindea carti de credinta, la o distanta de Pangar, dna Geta si dna Coca, amandoua o " flancau" pe Emilia, si am perceput la Emilia ca o urma de suparare, de enervare, poate ca ma insel, dar asa mi s-a parut, Emilia are un zambet bland, linistit, bucuroasa sa salute, sa schimbe o vorba frumos, acum era placuta, insa parea ca cineva a suparat-o cu cineva...
Pe dna Coca am vazut-o in Pangar recent langa Olga, mandra ca e chemata sa o ajute cu ceva pe Olga....
Ii spusesem Olgai si in seara zilei de 28 august 2017, dupa slujba, ce fata buna si linistita e fiica ei cea mica, Emilia, si Olga mi-a raspuns : " La ce ii foloseste ? Oamenii rai reusesc totul in viata !"
E a doua oara ca ii spun ce mult imi place firea blanda a Emiliei, si impaciuitoare, fata e genul care vrea sa isi traiasca viata linistit, nu se ia niciodata de oameni si nici nu are acest impuls interior , e departe de asa comportament urat si agresiv, e o fata care accepta viata, desi are si ea multe suparari ale ei...
De pilda imi spunea ca sunt oameni care au ganduri rele, si le-au avut si cu privire la ea...
Dar cati nebuni si criminali din acestia nu sunt pe lume peste tot ?
olivia
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu