Bonsoir à tous! Buna seara tuturor! Bucurestii Vechi si Noi 7 mars/ martie 2018
Trebuie sa aduc o corectura la mesajul despre Biserica Schitul Maicilor, cea deplasata si la Biserica Sf. Vineri cea demolata in luna iunie 1987.
Am vizionat filmele si am inteles ca era vorba de mai multe blesteme ( care au functionat, oricat de vechi blestemele, as zice, " intemeiate" functioneaza ) :
Mai intai blestemul Sfintei Vineri, cand a fost daramata Biserica Sfanta Vineri care avea, ati vazut ce spunea Pr. Gheorghe Bogdan, 15.000 mp ( Manastirea Vacaresti si ea demolata avea 18.000 mp ), din care au recuperat tarziu abia 1050 mp pe care a fost ridicata Noua Biserica Sfanta Vineri care are usile originale care au apartinut Bisericii Sfanta Vineri demolata in 1987 si care s-a construit undeva ( pe internet nu gasesc ) in spatele Tribunalului Bucuresti.
IN film, spune ca sotii Ceausescu au fost prinsi in zi de vineri si executati in zi de vineri, dar in alt film spune ca au fost prinsi vineri si executati luni.
Cu privire la ctitori :
Biserica Schitul Maicilor care a scapat deplasata, multata, a avut-o ctitora pe Tatiana Hagi Dina, " de neam rusescu " ( am atasat mai jos Istoricul bisericii ! ), iar o alta Biserica care in fapt a fost prima din seria celor demolate de Elena Ceausescu, Biserica Enei a avut drept ctitora pe Iana, o jupaneasa, ea a spus un blestem, cum ca cine se atinge de Biserica ei sa moara in prima zi de Craciun.
Ceausestii au fost executati de Craciun, in 1989.
Biserica Enei a fost ( cat am stat sa ma uit pe internet, sa ma dumiresc ) in spatele facultatii de Arhitectura, Institutul Ion Mincu din Bucuresti, pe Bulevardul Magheru ( sau Balcescu, cum se numeste portiunea aceea a Bul. Magheru ), am dedus eu dupa fotografii, putin mai sus de statia de metrou care la randul ei e putin mai sus de statia RATB de la Universitate, unde sunt fantanile, acea statie peste drum de Intercontinental.
Deci pe locul statiei de Metrou, dar mai in interior, pe Bulevardul Magheru, sau putin de tot mai sus de Metrou, de acea gura de metrou, a fost Biserica Enei.
Din Institutul de Arhitectura, pe ferestre se vedea Biserica Enei, ea a fost zguduita la cutremurul din 4 martie 1977 insa nu s-a prabusit, desi cladirea numita imobilul Dunarea, de langa ea, a cazut atunci.
A fost insa subrezita, iar Ceausescu a vrut s-o darame si a daramat-o.
Cu privire la fosta Biserica Sf Vineri din Bucuresti, demolata in 19 iunie 1987, se spune ca in plin regim comunist, oamenii erau foarte numerosi la slujbe, intotdeauna, ea avea o icoana a Sfintei Parascheva imbracata in aur sau aurita care a fost mutata si s-ar afla si azi la Biserica Sfantul Gheorghe Nou din Bucuresti, e facatoare de minuni si a facut multe vindecari.
Sf Gheorghe Nou a fost si ea pe lista demolarilor, a fost salvata pentru ca la o sedinta, cineva a spus ca aici ar fi venit Eminescu sa se roage ! Si asa, Ceausescu n-a mai demolat-o.
Biserica Schitul Maicilor are si ea ( m-am uitat pe site-ul ei ) o icoana superba a Sfintei Parascheva, pictata, insa nu imbracata in aur sau argint.
Schitul Maicilor se numeste acum Parohia Buna Vestire.
Biserica Enei a fost demolata in 1977, data la care nu se cunostea solutia deplasarii Bisericilor, a unei cladiri.
Parintele Gheorghe Bogdan, parohul Bisericii Sfanta Vineri a fost amenintat, se pare ca ar fi fost omorat daca nu faceau o interventie doi cardinali, de la Roma si din Franta ( Parintele Gheorghe Bogdan studiase in tinerete la Institutul Catolic din Paris... desi el e ortodox ) la Ambasada Romaniei ( nu stiu de unde )....
Biserica a fost demolata cu puscariasi, pentru ca militarii sau muncitorii au fugit auzind ce li se cere !
Astazi blocul M 108 din Calea Calarasi este blocul ridicat pe locul exact al Bisericii demolate Sfanta Vineri Herasca, de fapt a fost demolata pentru a i se face loc ulterior, unui bloc, si acesta e blocul M 108.
S-a pastrat strada Sfanta Vineri.
L-am intrebat pe tata daca isi aminteste, daca stia Biserica Enei, pentru ca se afla in spatele Universitatii, dar spune ca nu.
Ma intreaba : " Pai nu ai fost tu acolo vara trecuta ? "
De fapt, mai demult, eu intelesesem de la mama ca Biserica de pe strada Academiei, Dintr-o zi, Sf. Nicolae Albaneza se numea Biserica Enei.
Cand intr-o zi prin anii 1999, 2000 i-am spus mamei la intoarcerea din oras ca am intrat in Biserica aceea, a spus ca e Biserica Enei.
Mai tarziu, mama a spus ca Biserica Enei a fost daramata.
Deci Biserica Albaneza, ca amplasament, pe strada Academiei la ora actuala, s-ar afla in continuarea si cumva in fata, sau pe aceeasi " linie " cu facultatea de Arhitectura ' Ion Mincu ", in interior, pe strada ( stiu ca repet ) Academiei, pe cand Biserica Enei, o alta Biserica, se afla in spatele Institutului Ion Mincu de Arhitectura, direct pe Bulevardul Magheru, peste drum de Intercontinental.
Tata nu stie de Biserica Enei, desi a fost demolata in 1977, anul in care s-a nascut fratele meu.
Fratele meu a fost la cumparaturi azi, a spus ca dl Traian [ Tilie, cred ] si-a uitat sticla de suc Teddy de mere, portocale, la el.... cand s-a intors, deci trebuie sa isi recapete sticla cu suc....
Mi-a facut cadou Silviu de 8 Martie, 4 tricouri, din care unul e un " polo " cu guler, bleumarin, apoi cele simple sunt unul alb, unul albastru placut si unul rosu mai sters, asa e culoarea.
Si am primit si o camasa frumoasa in dungi, alb cu albastru, fina, din material din India, e fabricata in India si se spala pe dos scrie pe eticheta ( i-am taiat acum etichetele, avea o multime ), de care ma bucur foarte mult, ma voi putea duce cu ea la Biserica sau Biserici, cand voi merge la slujbe, sa se mai incalzeasca afara.
In plus am primit si o esarfa lata, frumoasa, subtire, care completeaza bine rochia bleumarin din vara trecuta, cadoul de la Reli pentru mama mea, si mama mi-a dat-o mie, esarfa are broderie si e superba !
Iata ce cadouri am primit, iar mama a primit un polo bleumarin L ( al meu e S ) si o esarfa cu flori albastre in 2 nuante, lata si fina.
Un borcan cu Miere de Rapita pentru familie, la comun si tata o punguta cu bomboane de miere si muguri de brad, dupa o reteta franceza, preparate in Romania.
Da, ieri am gasit o postare despre Biserica Sf. Vineri, imi amintesc ca mama circula cu trmavaiul si stia destul de ...foarte bine Bucurestiul....
Cand vad tramvaiele si aud numele unor statii sau strazi imi amintesc de mama, desi nu mergea ea peste tot chiar....
Am gasit un blog si vi-l arat, pe acel blog Bucurestii Vechi si Noi era postarea cu Piata Sf Vineri si blocul M 108 pe fostul amplasament al Bisericii Sf Vineri demolate in 1987, ma gandeam cine locuieste in blocul M 108 ar fi mai bine sa se mute in alta parte !!!!!
Pentru ca blestemul Sfintei Vineri, cine stie, se poate intinde si asupra celor din M 108.
|
|
olivia
Pièces jointes
- Biserica Schitul Maicilor schitulmaicilor.ro Istoric cules la 6 mars 2018.doc (37,50 Ko)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu