Bonsoir à tous! Buna seara tuturor! magistrat-greffier 17 febr./fevr.2019
M-am uitat pe 4 filmulete documentare, fiecare dureaza 1-2 minute, nu stii cand incepe si cand se termina, dar merita vizionate - care privesc in special, acestea, profesia de Grefier in Franta.
M-am uitat peste tot, tot ce poti vedea, ce spun si arata ei in documentare, eu zic ca la cat de scurte sunt, e si pacat sa nu va uitati, meritã spun eu....
Salile moderne sau modern amenajate de sedinta de judecata, microfoanele care functioneaza, calculatoarele, cam ce face grefierul, atata cat ne arata in film, caci la filmele acestea ma raportez, cum lucreaza concret grefierul, ...
Sigur, in film vedem si o grefiera care participa la o sedinta de judecata, am spune, cu usile inchise, in care este audiat un inculpat pentru trafic de droguri, aici avem ocazia sa vedem judecatorul, avocatul, grefiera, audierea are loc in birou, judecatorul nu poarta roba, nici grefiera care tasteaza direct la computer.....
Dar, grefierii, vedem in primul documentar scriu si de mana, insa pe foi, pe foi de hartie imprimate, tipizate, pe care le completeaza in sedinta de judecata.
Un grefier - in film - intra cu 19 dosare in sala, si pe umar, cu sacosa, da, sacosa in care si-a pus codurile voluminoase...
El are ca sarcini sa verifice, sa confrunte datele din dosar, sa fie sigur ca sunt corect completate....
Acesta imbraca roba neagra.
Intr-un fel, cum sa spun ? Nu iti dai seama daca sedinta de judecata e publica, intrucat se pare, nu apar in sala, nu se afla in sala decat partea si avocatul sau, fie nu sunt alti justitiabili prezenti, fie se judeca cu usile inchise, desi ma indoiesc, cu alte cuvinte, fie nu prea au... oameni, asistenta, adica lume in sala....
In documentarul urmator ne " mutam " la Scoala Nationala a Grefelor din orasul Dijon, Franta.
Multi tineri si multe persoane, cam la 40-50 de ani cele mai multe - au filmat si ei o serie, o promotie - vor sa-si schimbe profesia, si in cazul dat, ele au un Bac + 5, adica Bacalaureatul si 5 ani de studii.
INsa, pentru a putea sa intri la Scoala Nationala a Grefelor din Dijon Franta e nevoie de numai o diploma de Bac + 2, adica 2 ani de studii dupa bacalaureat.
Stiam ca, acum concret imediat nu stiu, dar cred ca la aceste studii se refera, in Franta se puteau face, pentru o facultate cu o durata de 4 ani de studii de lunga durata de licenta, se puteau face numai 2 ani de pilda si iti era eliberata o diploma corespunzatoare.
Si la noi s-a putut asta candva, stiu ca mama unei colege de liceu, auzisem eu, avea 3 ani de Arhitectura, din cei 5 ani de Arhitectura cati sunt necesari in total, mi se pare ca 5, nu ? Si 6 la Medicina, dar 5 la Arhitectura.
Asta, inainte de 1989, deci din cei 5 ani, durata completa, absolvise numai vreo 3 ani mi se pare, caci exista posibilitatea aceasta.
Rezultatul era ca primeai o diploma corespunzand anilor de studii efectuate.
Si care iti dadeau dreptul la anumite incadrari in munca, pe anumite posturi, in functie de aceasta pregatire.
Si cam asa este si in Franta, sau trebuie ca asa mai este si azi.
La noi, cand s-a infiintat Scoala de Grefieri, nu a Grefelor cum este in Franta, ci de Grefieri, la inceput nu s-au cerut studii superioare, dar in vara 2005 mi se pare, ( 2004 ? ), 2005, au cerut brusc, pe neasteptate, sa fii absolvent al facultatii de Drept pentru a te putea inscrie la examenul / francezii spun la concursul / de admitere la SNG/ Scoala Nationala a Grefierilor.
In Romania am vazut numai dispret pentru grefieri si asta m-a uimit intotdeauna.
Nu am inteles ce anume se intampla in Romania, cu oamenii de aici, ce au, in primul rand impotriva semenilor lor, pentru ca daca cate unii judecatori respectau grefierii, ma refer la a respecta functia, profesia mai exact de grefier, multi nu aveau nici macar un minim respect.
Ma refer la a avea un respect adevarat, nu unul de forma, aparent.
Este pacat, pentru ca profesia in sine e frumoasa, e cam monotona, dar depinde si de intregul mediu in care evoluezi, in care lucrezi, de intregul colectiv, de parerea oamenilor despre aceasta profesie, a magistratilor, etc.
Cand nu reusesti sa respecti un om, viata unui om, inseamna ca ceva nu functioneaza bine la tine, cu tine.
Dar, mi se pare o drama ce s-a intamplat si se intampla in Romania.
Sigur, sunt medii, oarecum inchise si nu poti afla ce e in spatele usilor inchise, decat daca cineva iti povesteste.
Dar nu intereseaza pe nimeni, am remarcat ca nici pe grefieri nu ii intereseaza.
In Romania, unde au fost, se spune, si ne trebuie izvoare, documentatie in acest sens, pe vremea comunistilor, chiar citeam undeva, unii ar fi devenit judecatori fara sa aiba liceu sau chiar scoala, eu nu stiu cum se putea asa ceva, dar se putea intr-o tara cu analfabetism la sfarsitul celui de-al 2-lea razboi mondial, cand la putere s-a instalat regimul comunist.
Si regimul tot varandu-i pe toti, sau pe foarte multi, la inchisoare, pe altii dandu-i la o parte, izolandu-i, s-a vazut fara oameni.
Dar comunismul a facut mai rau, cand s-a instalat, a recrutat din sate, tot ce aveau satele mai rau, adica lenesi, antisociali, certareti, etc, si i-a facut activisti de partid, asa auzisem.
Din ce au avut mai bun satele au ales ce a fost mai rau, prea adesea.
Sigur insa ca aveau nevoie de oameni.
De aceea spun ca nu putem, obiectiv vorbind si nu subiectiv vorbind - compara Franta cu Romania, pentru ca Franta nu a fost pana azi o dictatura comunista.
Desi s-a intamplat multe si in Istoria Frantei, desi dupa al 2-lea razboi, la capatul sau, marile intreprinderi au fost nationalizate, pentru ca patronii in special colaborasera cu nazistii, ar fi fost unul din motive.
Dar aceste nationalizari au fost diferite de colectivizarea si nationalizarea din Romania anilor 1945-1948.
Putem vedea oameni de 40, 30, 50 de ani, dupa cum arata, la Scoala Nationala a Grefelor din Dijon, bucurosi, mandri de profesia de grefier.
Pe unii ii bucura tocmai faptul ca grefierul este personajul " din umbra " dar important, cheie, un personaj cheie nestiut, din umbra, fara de care nu poate functiona " roata " Justitiei.
La sfarsit, promotia, absolventii pe rand depun juramantul si in acelasi timp au imbracat roba neagra.
Da, roba neagra cu baveta alba. Sunt grefieri in toata regula de acum.
Sunt foarte entuziasmati, isi fac fotografii cu ministrul Justitiei.
Rar in Justitia romana, sa te intampine cineva cu respect pentru ca esti grefier, ca si cum a fi grefier este o insulta directa la adresa profesiei de magistrat.
Daca e adevarat ca ideologiile politice pot spala creierul, in mod sigur multe creiere au fost spalate si s-au regasit peste tot in Administratia romaneasca.
Totusi, vorbe, cuvinte, exprimari precum cele auzite in birourile, pe culoarele Palatului de Justitie, la personalul instantelor, asa ceva nu auzi nici macar la elevii de liceu, si la varsta liceului, intrucatva, spun, intrucatva, s-ar mai gasi scuze, pentru ca e varsta, e varsta adolescentei, se produc modificari hormonale in organismul tanarului care creste, se dezvolta...
Eu in liceu, in clasa sau in alte clase, nu am auzit elevii, liceenii, vorbind cu dispret, cu ura, nu am auzit cuvintele urate pe care le-am auzit insa venind din partea unor persoane cu diploma de studii superioare in instantele de judecata, in Justitie.
Si in Romania au fost dispretuiti oamenii fara studii superioare, iar cei care nu au reusit sa fie intelectuali, in adevaratul sens al cuvantului, sau oameni, oameni de caracter, - au dispretuit omul fara studii.
Dar si intelectualii, pe de alta parte au fost urati de ceilalti.
De cei numiti clasa muncitoare.
Oameni contra oamenilor, cetateni contra cetatenilor, o societate pe care cred ca am suportat-o in viata asta ca o pedeapsa, poate a unor pacate din alta viata; dar se spune, sa nu uitam, ca nu exista alta viata ( anterioara ), si ca nu avem decat una singura, pe aceasta.
IN afara celei de Dincolo, Vesnice.
Cat respect fata de munca in Romania, unde toti erau mandri ca sunt in campul muncii.
Niciun respect. Real.
Am gasit si un documentar despre viata Tribunalului de Mare Instanta din orasul Rouen din Franta, am de gand sa-l vizionez, in seara aceasta, poate maine daca nu reusesc acum.
Stiti ca in Romania, de catva timp in presa, in Libertatea cel putin, sunt infatisate cazurile unor persoane care se dadeau drept medici, doctori, si, culmea, in special chirurgi.
Chirurgi in Estetica, insa nu numai.
Imi vine greu sa cred ca e cu putinta asa ceva, va spun sincer ca imi vine greu sa cred ca e cu putinta ca falsi doctori, medici, sa fi avut concret - si au avut se pare ! - pacienti.
E uimitor, am ramas in gand, ca un " refren " cu o fraza din ziarul de ieri, " M-a cusut si m-a descusut de 3 ori ", o femeie care nascuse despre acea doamna sau domnisoara, ca nu e nimic de ras, care nu si-ar fi sustinut examenul de capacitate in clasa a VIII-a de scoala generala, dar care ar fi prezentat o diploma de studii de Medicina, de la, chipurile, UMF Carol Davila, rectorul sau decanul afirmand ca " nu este o diploma de-a noastra ", adica e un fals.
Totusi, domnisoara doctor a aparut in salile unde nasteau femei si pe o femeie chiar o " cusut-o si descusut-o de 3 ori ".
E putin de ras, asa, la prima vedere, dar parca ar fi dintr-un film de comedie fraza....
Insa sa nimeresti la dra doctor care nu a terminat cele 8 clase nu e amuzant.
Si are o figura angelica, de persoana buna, cumsecade, spunea dumneaei ca facea voluntariat !
La spital, in salile unde nasteau femeile.
Tot facand voluntariat invatase sa coasa.
Ce poti spune ? N-a omorat pe nimeni, decat a cusut si a descusut in ritmul ei !!!!
Practic, iti arata ca oricine poate fi chirurg.
Si a mai fost si italianul care facea operatii estetice, nu stiu daca doar unul, sau a mai aparut un al 2-lea fals chirurg.
Totusi, se ridica un semn de intrebare : cum putea sa opereze femeile, domnul estetician, daca nu avea habar de chirurgie deloc ?
Cat o priveste pe dra doctor, ea facea voluntariat sub autoritatea unei doctorite ( autentice ).
Fraze din Libertatea, franturi de fraze :
Femeia care nascuse cu dra doctor-voluntar : " A zis ca se duce dupa doctor, s-a dus dupa moasa. A venit moasa, a zis ca doctorul e de negasit."
"M-a cusut peste o ora si jumatate (?) "
Sau, desi nu retin chiar cuvant cu cuvant, deci cautati in ziar articolul, dar spunea femeia :
"Mie imi tot cadea tensiunea. M-a pus pe adrenalina. Tremuram rau. M-a lasat acolo, nesupravegheata...."
Pe aceasta domnisoara doctor care nu are diploma - va spun, cazul pare neverosimil ! - o cheama, am impresia, Birsan/ Barsan.
Selectia naturala.....
Si, sa spun ca am inceput L'Eté 1914, volumul III "Les Thibault " de Roger Martin Du Gard, Jacques Thibault se afla in Elvetia, la Geneva, unde se adunau revolutionarii acelor vremuri, care ne-au adus fericirea.
Dar fiecare avea un motiv : Jacques o incasase de la tatal sau, Oscar, dupa cum am vazut, un altul era pictor englez si plecase de acasa ( nu era foarte limpede daca se certase anume cu familia si plecase, sau facea el politica si de aceea plecase ), toti erau rigizi, iar Jacques avea calitatea de a-i imblanzi, de a-i face sa renunte la rigiditatea lor.
Unul nu facuse Armata, barbat.....
Toti acestia erau profesori, de exemplu, unul : profesor de Stiinte naturale in Franta, din pricina pedagogiei, invatamantului sãu cam cutezator [ a se intelege ca avea tendinta pesemne sa le faca politica ] a trebuit sa plece din Franta, unii erau sociologi....
Erau atei.
In prima faza nu Il mai vroiau pe Dumnezeu, ci pe om.In faza urmatoare, unul din ei spunea ca trebuie si omul inlocuit.
Cineva intreaba : " Inlocuit cu ce ?!"
"Cu nimic", primeste raspunsul.
Deci se intalneau la Geneva revolutionari din toate colturile pamantului : un englez, cel putin 2 francezi, un belgian, un austriac, un rus, un elvetian....
Ei toti doreau socialismul, erau insa la un loc socialisti, comunisti si anarhisti.
Nu vroiau burghezia, ba vroiau sa scape de ea de tot, s-o desfiinteze.
Si, sa vedeti, tocmai lui Jacques ii pare rau dupa burghezie, in acest punct el nu era de acord ca valorile burgheziei trebuie toate inlaturate...
Stiintele Naturale, da, cum sa ii faci pe cei care predau Stiinte naturale ca impace lucrurile, sa fie credinciosi, sa creada in Dumnezeu ?
Biologie umana, Darwin... maimutele....
Daca omul vrea sa creada ca el se trage din maimuta, cum sa il convingi pe om ca l-a creat Dumnezeu ???!!!
Daca el insusi, acest om, se vrea pe sine o maimuta evoluata in timp, coborata din copac, ridicata in 2 picioare si ajunsa la catedra, prin propriile sale puteri, si prin puterea sa, capacitatea sa de a evolua ! - va dati seama, toata maimutele, de cand sunt maimute pe Pamant, la intervale de timp, ar trebui pana azi, sa fi devenit si sa continue sa devina oameni ca noi, pentru ca dupa un interval de timp, maimuta evolueaza, coboara din copac, ramane in 2 picioare, nu mai vrea in patru....
Daca un om intre a fi om-maimuta sau a fi om-Adam creat de Dumnezeu, alege sa fie maimuta, CE CONCLUZIE POTI TRAGE DE AICI ?
Un coleg - era un domn, un barbat adica in toata firea si mult mai mare ca mine - in facultate(la Drept), in anul IV, spunea " Unii ne tragem din maimuta si altii ne tragem din oameni ".
Darwin, avea si Silviu in casa o carte fotocopiata despre Darwin si maimute, eu nu am citit, o avea in urma cu ani, i-a dat-o cineva, nu stiu daca de tot insa, Darwin probabil si-a fundamentat teoria puternic, mai puternic decat Dumnezeu care este o Taina, si care nu ne spune cum a creat primul om, pe Adam din nimic !
Daca Darwin accepta sa spuna, sa explice, e mai plauzibil, numai pentru ca vorbeste.
Scrie.
Dumnezeu nu vrea sa ne scrie, nu vrea sa ne scrie o carte in care sa ne spuna cum l-a creat pe Adam.
Prin urmare, tacerea si nu numai tacerea, dar si Taina originii omului sunt in defavoarea lui Dumnezeu - dupa unii oameni de stiinta sau dupa unii profesori, pentru ca asta rezulta, cata vreme isi lipesc creierul evoluat de maimuta, de Teoria Evolutiei Speciilor a lui Darwin, sau cum se numea ea exact.
Astazi pe strada Delinesti trecea un barbat care vindea linguri de lemn, un lemn alb, nevopsit, o masina a scos o bancnota pe geam , a luat [ soferul ] lingura si i-a dat omului banii, poate mai mult decat costa lingura, adica i-a dat 10 lei noi.
Daca era ea insasi, am auzit-o pe dna Balas-Ciocarlan, vecina de la et. 8, pe strada, o aud rar in ultimul timp, spunea ceva la modul : " Nu e ea .... Olivia noua nu ne-a facut.... (? )... Nu e ea asa desteapta ..."
Imi spun ca ar fi trebuit insa s-o vad, sa fiu sigura ca dna Balas era cea care vorbea.
Insa ca in anii trecuti vorbea, vorbea si nu ii tacea gurita, si ma vorbea, asta e real, e adevarat.
Nu stiu azi.
Profession greffier - épisode 1/4 : Le quotidien du métier
https://www.youtube.com/watch?v=ZnEIr0uXFMQ
Profession greffier - épisode 2/4 : L’Ecole Nationale des Greffes de Dijon
https://www.youtube.com/watch?v=6hAl_5RETiQ
Profession greffier - épisode 3/4 : Le greffier d’accueil, premier contact des citoyens
https://www.youtube.com/watch?v=6La_7eMCykA
Profession greffier - épisode 4/4 : La prestation de serment des élèves greffiers
https://www.youtube.com/watch?v=zG9CTYJ4YYE
Ce studii sunt necesare, ce conditii de indeplinit pentru a te inscrie la concursul de admitere la Scoana Nationala a Grefelor din Dijon ( Franta ) ?
- sa fii de nationalitate franceza ;
- sa fii titularul unei diplome Bac + 2 [ ani ], pentru candidatii externi ;
- sa fii in functie la data inceperii probelor de concurs si sa justifici 4 ani de serviciu public la 1 ianuarie 2019, pentru candidatii interni.
Comment postuler ?
Au préalable, veiller à consulter la notice de renseignements relative aux conditions d’accès à ce concours et à la nature des épreuves.
Pour déposer une candidature, il est nécessaire de remplir les conditions suivantes :
· être de nationalité française
· être titulaire d’un diplôme Bac + 2 pour les candidats externes
· être en fonction à la date du début des épreuves du concours et justifier de 4 années de services publics au 1er janvier 2019 pour les candidats internes
Cine se poate inscrie la concursul de admitere, probele de concurs, in ce constau ele, cate sunt, cum decurge concursul, etc. :
http://www.metiers.justice.gouv.fr/art_pix/Annexe_5_notice%20de%20renseignements_greffiers_2019.pdf
Devenez greffier ! / Deveniti grefier ! ( Conditii de recrutare a grefierilor ) :
http://www.metiers.justice.gouv.fr/greffier-12565/sinscrire-au-concours-12570/devenez-greffier-27704.html
Formation à l'issue du concours
La formation dure 18 mois et alterne entre scolarité à l’école nationale des greffes de Dijon et stages en juridictions. Le choix des postes s’effectue en fin de formation en fonction du rang de classement des stagiaires à partir d’une liste des postes nationale établie par l’administration.
Recrutarea persoanelor cu handicap, care vor sa devina grefieri/ grefiere :
20 mars 2017
Avis de recrutement de greffiers pour les personnes handicapées
au titre de l'année 2017
Avis de recrutement dans le corps des greffiers des services judiciaires par la voie contractuelle réservée aux personnes titulaires d'une reconnaissance de travailleur handicapé au titre de l'année 2017
Aux marches du Palais ( 1:40:03 Tribunal de Grande Instance de Rouen )
https://www.youtube.com/watch?v=vJUSBI5pXU0
olivia
Pièces jointes
- Magistrat Greffier 17 februarie fevrier 2019 Documentare.doc (35,50 Ko)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu