Salut,
Vreau sa va spun ca am pregatit - intr-un fel, - o mica surpriza, si anume, sa explic astfel, si ceea ce voi spune/scrie acum are legatura !
Deci sa incep :
In anul intai la Drept se studiaza Dreptul Roman, pentru ca noi avem toate institutiile de Drept de la romani ( a nu se citi de la "români", ci de la romanii, fara î din a, din Antichitate ).
De aici rezulta faptul ca, daca inveti Dreptul roman, inveti mai usor si intelegi mai bine institutiile de Drept civil, adica Dreptul civil.
Ce este o institutie de Drept civil ?
De exemplu institutia casatoriei, care in fapt, daca intram in detaliu este o institutie de Dreptul Familiei.
Dar de cativa ani de zile, toate normele de drept de Dreptul Familiei au fost incorporate - la loc, as spune, aduse inapoi cum erau inainte de....1954 ? - Codului Civil.
Intre 2005-2009, cand eram noi studenti la Drept, am prins inca Codul Familiei de sine-statator, care continea numai institutiile de dreptul familiei.
Inainte insa de regimul comunist, normele de Dreptul familiei erau incluse in Codul Civil.
Deci exista, separat de Codul Civil, Codul Familiei.
De cativa ani, de prin 2010 mai exact cand a aparut Noul Cod Civil, institutiile de Dreptul familiei si-au regasit locul in Codul Civil.
Bun.
Mai departe :
Imi spun eu, ca o facultate nu se face chiar degeaba sau inutil.
Exista profesori care au elaborat manuale sau cursuri universitare cu multa pasiune pentru Drept si Stiinta Dreptului si cu vocatie didactica.
Astfel, profesorul de Drept Civil din anul I 2005-2006, dl Corneliu Turianu a elaborat manualul sau de Dreptul Civil foarte...cum sa spun ?
Foarte pe intelesul tuturor.
Dreptul roman nu e usor deloc, pe masura ce inaintezi in lectura si studiul sau.
Dreptul civil merge pe urmele Dreptului roman.
Am deschis cursuri de Drept Civil, care sunt valoroase, bune, nu e nimic, dar nimic de reprosat cu privire la modul in care prezinta materia.
Cu toate acestea, si o sa va convingeti, de asta sunt sigura !!!! - profesorul Corneliu Turianu iti explica Dreptul Civil atat de bine, il "descompune", il explica cu drag, si are o vocatie pedagogica, didactica, de neintrecut.
Acuma, cat ma priveste, daca spun aceasta, o spun pentru ca reflecta parerea mea.
Cursul profesorului Turianu este deosebit de clar, util, si mi-a placut foarte mult.
In ziar am citit acum o zi, doua, seara in fapt : o Universitate particulara din Romania si-a deschis portile si ofera vreo...150 ? de locuri pentru persoanele in varsta, numite cred in articolul din ziar "seniori", persoane aflate deja la pensie.
Li se vor elibera diplome onorifice.
Ei bine, intr-un articol din presa franceza, in urma cu 5, 6 ani, am citit ca o doamna, de origine era cred spaniola, insa cetatean francez, a inceput si a terminat facultatea de Drept, la o varsta cuprinsa intre , sincer, exact nu mai stiu, dar era varstnica, dupa cerintele juridice ale pietei muncii, acuma, pensiile de batranete nici in Occident nu sunt prea mari, si sunt si acolo pensionari care cam trag de bani de la o luna la alta a zilei pensiei.
La noi in Romania e mult mai rau, pentru ca Statul nu asigura pensii astfel incat oamenii, batrani, sau bolnai / handicapati, sa isi poata permite macar sa traiasca ( mai ales cei mai cei, cei mai defavorizati, bolnavii, handicapatii ) intr-o garsoniera, cu chirie daca nu pot altfel.
Chiar pensiile de batranete sunt insuficiente si sunt destui astfel de pensionari.
Ei bine, doamna din Franta despre care ziceam eu mai sus, a terminat Dreptul si a primit o diploma de studii superioare in toata regula si foarte valabila, astfel incat a intrat in Baroul avocatilor si a inceput sa practice avocatura !
Nu stiu daca nu avea vreo... 70 spre 80 de ani ?
Un alt aspect este acesta : la pensie, multi oameni mai pot inca munci.
Sunt inca oameni in putere si cand esti in putere, totusi nu poti sta asa cu bratele incrucisate, un an, doi, zeci de ani chiar, pana la ultima suflare, deci pana la moarte, despre care oricum nu stii cand vine.
Multi pensionari depind de ajutorul material de la copiii lor, azi adulti.
Si mi se pare ca nu e corect, in plus e umilitor ca parintele care te-a crescut sa depinda de tine pentru a-si plati intretinerea la bloc.
Am un caz in bloc, dna Balas Ciocarlan, Elena-Florentina, pensia ei de batranete, si a muncit toata viata, secretara la liceul Ion Barbu, de pe Drumul Sarii ( in trecut liceul de chimie-biologie, acest liceu de pe Drumul Sarii si-a schimbat in timp si nu de putine ori, profilul ), nu reusea sa achite intretinerea la bloc, o ajuta fiul ei, cand fiul ei, pesemne s-o fi suparat pe mama lui, cert ca o vreme, dna Balas, mi-a spus atunci mama, avea restante, intarzieri in plata intretinerii.
Mi s-a parut dureros, nedrept lucru.
Pana la urma, fiul dnei Balas Ciocarlan s-a reintors la mama lui pentru a o sustine material.
Dna aceasta, Balas Ciocarlan m-a socat si suparat si indurerat, m-a suparat foarte rau prin comportamentul sau agresiv la adresa mea in ultimii, multi ani.
Insa nu doresc sa fie stramtorata cu banii, a muncit si pensia i se cuvine, si nu se cuvine ca omul a munceasca si sa nu aiba cum sa-si achite intretinerea la bloc.
E drept ca dna Balas m-a suparat deosebit de rau si consider ca mi-a facut rau, si asa este, insa nu mi se pare corect lucru sa nu aiba o pensie din care sa isi achite costurile vietii.
Ceea ce ma socheaza in continuare : din ce in ce mai multi oameni si cetateni raman pe drumuri.
IN ziarul Libertatea, recent cazul unui tanar, foarte tanar, din Bacau, care ar dormi acum in fata Primariei, nu toata lumea isi poate cumpara o casa ( garsoniera/ apartament ), mai ales ca era tanar, in fine, ca o paranteza care insa nu e acum si aici relevant, tanarul spune ca ar fi fiul nelegitim al unui domn din Romania, pe numele au Copos.
Lucru care pe mine nu ma intereseaza, mai ales nu ma mira, si culmea ca si seamana in fotografia din ziar cu acel domn despre care spune ca i-ar fi tata biologic.
Insa pe drumuri nu trebuie sa doarma, chiar daca tatal sau prezumat il recunoaste sau nu, aparent nu vrea sa auda de el.
Acest tanar a fost ospatar in Brasov, s-a imbolnavit si pensionat de boala, sau handicap.
Din acel moment nu a mai avut bani pentru chirie, avea o pensie de 440 lei noi pe luna, si s-a intors in Bacau, oras natal, dar nici aici nu avea casa, adapost.
Revenind la Drept :
Am inceput sa fotografiez Dreptul Civil al profesorului Corneliu Turianu.
Si in paralel, am fotografiat, in continuare cursul de Drept Roman din 1995, dupa care a invatat in anul I 1996-1997, la Drept la Universitatea Bucuresti, fratele meu care intrase la admitere la facultate, la Stat cum se spune, din prima incercare.
De la primele sale file, este evident ca Prof. Turianu a inteles, dar a si vrut sa explice studentilor sai Dreptul Civil.
Sunt destui oameni care invata pentru ei, dar nu prea vor sa explice clar si elevilor sau studentilor, da, unii au acest talent, nu vor sa iti explice chiar totul.
Pastreaza pentru ei, in ideea sa nu li se faca concurenta.
Dar nu e vorba numai de concurenta, iti trebuie multe calitati, si alte calitati pentru a reusi intr-o profesiei, unele sigur depind de tine, sunt ale tale, le ai sau nu le ai, alte cerinte nu depind insa de tine.
Opinia mea si propunerea mea ar fi ca toti oamenii care invata sa primeasca o diploma de studii valabila si recunoscuta, indiferent de varsta lor, cata vreme isi promoveaza toate examenele.
Pentru ca din facultate se vede daca poti, sau nu poti termina facultatea.
Dar ceea ce nu inteleg eu este de ce avem un Stat cinic si crud si criminal care isi vrea oamenii si cetatenii pe drumuri.
Multi vor muti in scurt timp, pe strazi, si nici pe strada nu poti dormi oriunde, nu esti lasat, sunt multe pericole, conditiile atmosferice, meteorologice, lipsa de hrana, medicatie, etc. etc. etc.
In plus efectul - dezastru asupra psihicului uman, asupra moralului.
Daca oamenii de Stat vor o populatie pe drumuri in strazi, daca vor sa ii favorizeze, iata favorizarea infractorului, pe hotii de case, cred ca exista adevarate increngaturi, sa nu zic grupuri organizate, cred ca exista hoti de case, oameni care vaneaza casele, casa altuia.
Dupa cum se vaneaza si identitatile.
Care sunt deosebit de importante.
Ne trebuie poate, cred, Arhive mai bune, eu spun "cred" deoarece nu cunosc calitatea actualelor Arhive ale Statului, dar Arhive serioase, cuprinzatoare, in care totul sa fie inregistrat si nimic pierdut, cu privire la actele de stare civila si identitate ale persoanelor fizice, oamenilor si cetatenilor si apatrizilor.
Pentru ca altfel, hotii iau amploare, capata ascendent si cu tristete am constatat cum in ultimii multi, eu as zice destui, multi ani, au fost lasati sa se ridice si sa capete importanta acesti hoti si infractori, ma gandesc si cred ca asa a fost politica in acest sens.
Ca sa iti doresti sa devii infractor - e un lucru de neinteles pentru mine !
Inca un aspect ar fi acesta :
Din lacomie, dorinta de a avea, multi batrani ajung la Azil sau spitalul de nebuni chiar, internati de copiii lor.
Cred ca unii se satura de cat au trait parintii lor sau bunicii lor si se intreaba daca nu mai moare odata, sa ia ei in proprietate sau posesie casa, apartamentul ,garsoniera, sau tot ce lasa in urma sa un om care a muncit o viata.
Ceea ce este strigator la Cer !
Cu e-mail-ul urmator am pregatit si voi trimite Drept Roman, continuare, si Drept Civil, acum l-am inceput acest curs....
da si sa nu uit ca profesorul Turianu a fost judecator, a fost si presedintele Tribunalului Muncipiului Bucuresti o perioada.
Este un profesor, cadru didactic si magistrat-judecator cu experienta.
Mai stiu ce inseamna sa fii student si sa vina sesiunea de examene si tu sa cauti carti, materie pentru examen.
ce inseamna sa nu ai, si nu poti avea, bani pentru toate cartile ce iti sunt necesare.
Nu in ultimul rand eu pledez pentru demnitatea umana, demnitatea omului si pentru afirmarea ei si punerea ei in valoare.
Cat priveste atitudinea slugarnica, ea nu aduce binele in viata omului.
Nu castigi nimic umilindu-l pe semenul tau - dimpotriva, e tare rusinos si criminal lucru sa faci asa ! - si nici daca te ploconesti vreunui .... nenorocit, handicapat.
Acestia sunt adevaratii handicapati, si aici da, este o conotatie neplacuta, defavorabila, pentru ca nu au caracter si daca nu au caracter cam inseamna ca nu au creierul sanatos, sau mintea intreaga, adevaratii handicapati care ii pun pe semenii sai in situatii rele, urate, penibile, umilitoare, care ii prigonesc, care ii hartuiesc, care ii discrimineaza, niste infractori ce mai !
Dar infractorii au niste tare, adica niste deficiente la nivel de creier.
Ei nu simt mila, nu cunosc milostivirea, nu cunosc empatia si nici altruismul, nici compasiunea.
Ei lovesc si omul tot sperã la ei si la ajutorul lor ! Care insa nu vine niciodata, ca nu are de unde.
Cu mailul imediat urmator sa incep sa atasez cele promise :
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu