Bonjour/ Buna Ziua/ tuturor, à tous ! 11 nov 2016
Intrucat am avut atata timp probleme cu e-mailul, grija mea in ultima vreme a fost sa inchid mailul, sa nu il las deschis.
Totusi acum 1 minut cand am deschis mailul pe yahoo france, am intrat pe pagina mea fara probleme, caci era gata deschisa !!!!!!!!!!!
Nu a mai fost nevoie sa introduc adresa mail + parola !!!
Sper ca nu voi incepe din nou sa am probleme cu mailul.
Ma intreb cine imi verifica mailul cand de fapt, daca se uita pe blogul meu, majoritatea mailurilor erau publicate pe blog !
In perioada din urma cand am intalnit asa probleme grave pe ambele mele adrese de email, si pe gmail adica, am incetat sa mai arat ca am colegi, prieteni si ca le scriu.
Dar, mailurile mele nu au un caracter secret, chiar daca de multe ori pot avea un caracter pur personal.
Mai sunt mailurile in care arat vreun articol din presa, Actualitate, sau unul despre credinta.
Eu cred ca si spionajul s-a nascut dintr-o minte nesanatoasa.
Pentru ca astazi, de bine de rau, traim in epoca transparentei.
Si gasim pe FB, pe bloguri, pe alte retele, chiar viata oamenilor destul de in detaliu, unii isi arata fotografii de zi cu zi, unde merg, ce fac, cum traiesc, ce mananca, cum dorm, etc.
Deci ca sa deschizi o adresa de email care nu iti apartine, si sa citesti in ascuns mailuri care apar publicate pe unul / doua bloguri PUBLICE, ma refer la blogurile mele, trebuie ca ai o problema cu capul.
Cu creierul.
Astazi avem un soare puternic, frumos, frunzele continua sa cada si dezvaluie privirii blocurile, cladirile din jurul blocului nostru, vederea este deja mai intinsa, "bate" pana mai departe.
Usor, usor, au inceput printre crengile copacilor din curtea blocului lui Armand ( B 35 ) sa se vada blocurile numite M, sunt vreo 3 M-uri paralelele langa Biserica Nasterea Maicii Domnului, si in M-ul din mijloc, care era M 8 sau M 9 ? au locuit multi ani la rand sotii Maria si Silviu Craciunas cu care am fost plecati in Algeria, Constantine.
Pana sa se mute in Floreasca si de acolo in orasul Sibiu, dar au ramas si in cartierul Floreasca, normal.
Adica firesc dupa ce ai stat la Bucuresti atatia ani si ai aici un apartament.
Cand eram in scoala generala, dupa intoarcerea din septembrie 1976 din Constantine, de la etajul 9 din blocul M unde locuiau sotii Craciunas, se zarea perfect in balconul nostru !!!!!!!
Pe atunci, blocul B 35 nu exista deloc !!!
Dupa ridicarea blocului B 35, se vedea in continuare, caci nu erau copaci, nu stiu cand au fost plantati, dar oricum le-a luat ani de zile sa creasca.
Iata azi au crescut copacii de pe terenul aferent blocului B 35, curtea / ograda lui B 35, si au crescut mandri, inalti, frumosi, bogati in frunzis, incat acopera cu totul vederea dintre blocurile M si blocul "Marioarei" cum il numea mama, si blocul nostru R 4.
Blocurile M trebuie ca sunt pe strada sau aleea Pascani, sa ma uit inca o data pe harta strazilor.
O strada / alee numita Pascani este aceea care se desprinde din strada Targu-Neamt, dar nu aceea este adresa blocurilor M, ci o alta strada/ alee numita tot Pascani, mai departe de Targu-Neamt, un pic.
Interesant ca cele doua - strada, respectiv aleea - Pascani la un moment dat cred ca se intersecteaza.
In anii '70, '80, nici Biserica noastra nu exista deloc !
Deci, cat timp au locuit aici sotii Craciunas nu am avut biserica langa bloc, langa casa.
Pe atunci mergeam numai la botez, si anume la Biserica Elefterie, de la Eroii Sanitari, din zona Operei Romane, nu departe de Splaiul Independentei.
Unde fac statie troleibuzele 90, 91 care vin din Drumul Taberei, daca cobori in statia de la Eroii Sanitari de RATB 90, 91, traversezi o strada mica si deja esti fata in fata cu Biserica Elefterie.
Sunt vile acolo, mai vechi, frumoase, exact in statia de RATB.
Dupa zile cu ploaie vine si cate o zi cu soare stralucitor, pana acum asa a fost toamna aceasta.
Trebuie sa reincep sa fotografiez manualele de DREPT incepute, Dreptul Civil, Roman, incepusem niste carti / manuale / cursuri de Drept.
Stiti, e interesant mi-am spus.....
Cand pe gmail. com am fost blocata in 14/ 15 octombrie 2016, pe blogul meu ajunsesem cu publicarea cursului de Drept Civil al profesorului Corneliu Turianu, la lectia despre PRESCRIPTIE.
Cu PRESCRIPTIA se termina prima parte a Introducerii in Drept Civil, si urmeaza in acelasi curs partea a doua intitulata PERSOANE.
Interesant este faptul urmator :
In facultate in anul intai am fost la cursurile profesorului, dar apoi am avut dureri de inima si la PRESCRIPTIE am lipsit !!!
Exact la ultimul curs, la cel despre PRESCRIPTIE.
Partea a doua, PERSOANE, a fost predata incepand cu semestrul 2, anul intai, si profesorul Turianu deja nu mai era profesor in facultate.
In locul lui ne-a venit profesor dl Adrian Pricopi, care o vreme a fost si decanul facultatii noastre de Drept.
Profesorul Pricopi ne-a explicat ca au fost probleme de varsta cu Turianu care ar fi avut 70 de ani - eram in anul 2005-2006 universitar ! - si facultatea a considerat ca nu mai poate ramane profesor.
Acum o zi, doua, in presa a scris ca prof. Turianu era nascut in 20 august 1940 !!!!!!!!!!!!
Lectia despre PRESCRIPTIE a fost ultima pe care ne-a predat-o profesorul Turianu.
In acelasi timp cu PRESCRIPTIA S-A incheiat semestrul Intai, din anul intai universitar 2005-2006.
Venea vacanta de Craciun si dupa vacanta de Craciun la putin timp urma sa intram in sesiune.
Oricum, cu exceptia oamenilor rai, care fac rau ca asa vor ei sau sunt ai dracului, sunt niste Neica Nimeni prost educati si ajunsi in viata unde nu meritau sa ajunga.... - cu aceste exceptii triste si tragice pentru oamenii care nu sunt ca ei, - mi se pare penibil sa fie omul limitat sa lucreze, sa predea, sa aiba o activitate, pe considerentul varstei !!!!
Sunt destui oameni inca in putere si in deplinatatea facultatilor mintale care pot lucra si dupa 70 de ani.
E deprimant, daca luam un om care moare la 80-90 de ani, pai el deja de pe la 65 de ani, daca e barbat sta acasa si nu face nimic, intre 65 - 85/90 de ani zau ca te tampesti sa stai asa ca prostul.
Daca esti, conditia e sa fii inca sanatos totusi, chiar daca nu integral sanatos.
Pentru ca o data cu varsta vin si ceeea ce numim infirmitati date de boli cronice, de reumatisme, de alte boli, insa pe unele le duci pe picioare.
Si daca stai acasa si plimbi catelul intre 65 - 85 de ani... Doamne, pai cati ani !!!!
Eu cred sincer acest lucru.
Il credeam si inainte sa am, pe neasteptate pentru mine, necazurile mele de sanatate si in familie.
Inca din 1993 cand am devenit o grefiera am fost placut impresionata de avocatii care erau varstnici si care alergau la propriu pe culoarele largi si lungi ale Palatului de Justitie.
Pe atunci in anii '90 le placea pentru ca Romania devenise "libera" si puteau lucra si avocati care fusesera impiedicati in regimul de dinainte de 1989, mai exact unii au facut inchisoare politica cand s-a instaurat regimul comunist la putere.
deci au lucrat dar mai putini ani.
Tot dupa 1989, au inceput procesele de REVENDICARE si oamenii erau voiosi, pentru avocati a fost intr-adevar prilejul cel mai bun de a avea multa clientela si multe procese.
Multi avocati in varsta erau cu adevarat voiosi ca lucreaza si chiar nu isi vedeau capul de cat de multe procese aveau.
Si lucrau multi pana la capatul vietii lor, pana la 80, 90 de ani.
Eu cred ca trebuie sa FIE loc pentru toata lumea, pentru a lucra, pentru a avea o activitate.
Societatea nu ofera decat un cadru RIGID si elimina cred jumatate din populatie ( nu includ aici copiii ) care poate sa lucreze, dintre acestia unii si vor sa lucreze.
Avocatii cred ca si azi vor.
Mai ales ca o munca intelectuala e placuta, ofera satisfactii, si cu timpul ajungi sa te obisnuiesti cu stilul de viata dus ani la rand.
De exemplu in MEDICINA PENTRU FAMILIE, desi e o carte mai veche, insa o carte buna, desi societatea e dinamica si s-a mai schimbat azi stilul de viata, sunt lucruri bune scrise in cartea aceasta.
Printre altele despre CEI VARSTNICI, mi se pare ca un om e considerat batran, dupa varsta de 65 de ani !
Cred ca 65 de ani e pragul.
Pana la 65 de ani nu esti apreciat in categoria varstnicilor.
Dar azi durata de viata a mai crescut, mai ales daca nu - mai - ducem o viata stresanta si in care semenii nostri chiar in functie, inteleg ca a fi in campul muncii, intr-o functie publica, in institutii de Stat in sens larg, inseamna a face rau celor din jur, a-i stresa, ameninta si tine in tensiune pe ceilalalti oameni si chiar pe colegii de munca.
Durata de viata, in mod logic creste, pentru ca totusi astazi tehnologia mai ajuta si ea, avem mijloace de comunicare email, telefoane mobile, retele de socializare, si de multe ori asta poate usura viata.
In Medicina pentru Familie se explica cum OMUL CAND IESE LA PENSIE deprima, a iesi la pensie este o criza fireasca in viata oricarui om, care simte ca nu mai are ce face, e considerat batran si ce face, asteapta sa moara ?
Unii mor repede, altii astepta inca 10, 15, 20 de ani si mai mult chiar.
Sa stai asa zi de zi 20 de ani sa astepti moartea, sa stai ca prostul sa nu faci nimic ?!
In orice caz pensionarea e o criza psihologica in viata oricarui om care se pensioneaza de batranete.
M-am uitat ieri pe internet pe preturile combustibilului in Bosnia Hertegovina, am gasit pretul benzinei, in fine nu am gasit chiar pretul pacurei, nu stiu daca pacura si motorina e chiar acelasi lucru, am gasit pretul la motorina.
In Rusia e pretul cel mai scazut per litru de benzina/ motorina, apoi urmeaza Moldova, Estonia ( sau daca nu ea o tara Baltica ), si mai e o tara (?)
Acestea au preturile cele mai scazute, urmate de Bosnia Hertegovina, care are deja un pret ridicat, si dupa aceea toate tarile din Europa au preturi ridicate/ foarte ridicate per litru de benzina, respectiv de motorina.
Viata e scumpa si in Bosnia- Hertegovina, un bilet autobuz costa mai mult decat 1 km de mers cu Taxiul !!!!!!!!!!!
Bosnia-Hertegovina : 0,95 euro = 1 litru de benzina.
Exista variatii cand avem pretul per litrul de benzina :
0,84 euro/l < 0,95 euro/l < 1,02 euro/l
De ce m-am interesat ?
Pentru ca in urma cu vreun an, si ieri seara l-am reascultat, am vazut un video de 6 minute in care Soeur Emmanuel care sta in Medjugorje, care este din cate inteleg in Bosnia Hertegovina, ne povestea miracolul infaptuit de Sfantul Iosif.
Intr-un an se scumpise cu 65 % fata de anul anterior pretul combustibilului.
Si trebuiau sa incalzeasca casa in care locuiau mai multe Surori ( calugarite ) ale Beatitudinii ( comunitatea/congregatia Beatitudinilor ) din Medjugorje.
Aveau nevoie de combustibil pentru 3- 4 luni de iarna rece, cum e acolo, si pentru cele trei, patru luni de anotimp rece le erau necesari 2 mii [ 2.000 ] de litri de combustibil.
Surorile nu aveau destui bani, dar cumparasera totusi 500 de litri, adica 1/4 din necesar.
Si atunci ele s-au rugat Sfantului Iosif si i-au scris punctual, dandu-i si 2 solutii, cum sa le ajute sfantul pe ele sa treaca iarna :
Si i-au scris asa Sfantului Iosif : solutia nr.1 : Sfinte Iosife fie scazi pretul combustibilului, solutia nr.2, fie inmultesti, sporesti, multiplici cei 500 de litri de combustibil pe care noi ii avem deja.
Si s-au rugat, normal, s-au rugat, i-au si scris Sfantului.
Trebuie sa ai in casa - orice crestin - un mic Altar, adica Biblia, o icoana, in cazul acesta icoana Sf. Iosif, Crucifixul cu Isus Rastignit pe el, si tot acolo poti aseza obiecte precum rozariul, cred eu, adaug eu.
Bun.
Si ele i-au scris pe hartie sfantului Iosif, au varat hartia sub Crucifix sau icoana sau Biblie, toate cele de mai sus fiind la un loc, intr-un coltisor, micul altar adica.
Au lasat hartia acolo cu rugaciunea si au inceput si au facut o Novena la Sfantul Iosif.
Desigur ele tin si posturile, miercuri si vineri numai paine si apa.
Tin mereu posturile saptamanii.
Soeur Emmanuel a plecat 15 zile / saptamani intr-o calatorie, ea calatoreste des in China, Malaezia.
La revenirea ei acasa, unde statea cu celelalte calugarite le-a intrebat ce s-a intamplat ?
Si a aflat ca nu duceau lipsa de combustibil deloc, sfantul le ascultase rugaciunea.
In iarna aceea pe masura ce consumau 500 de litri, gaseau in cuva, sau "cisterna", in recipientul in care il tineau, inca, gaseau continuu 500 de litri.
IN iarna aceea s-au incalzit din plin, spre deosebire de ierni in care dadeau caldura mai incet, sau o mai intrerupeau peste zi, din economie, sa nu ramana fara pacura.
Dar sf Iosif le-a incalzit la maxim, au stat in caldura din plin toata iarna.
Si stiti >?
La finalul iernii le-au mai ramas inca 500 de litri pentru iarna viitoare !
Desigur, am mai citit miracole din acestea in care sfintii, Cerul a ajutat concret cu bani, calugarite aflate in lipsa mare, urgenta, sau oameni foarte credinciosi.
Sigur ca nu stii, imi spun eu, cand te ajuta, cand nu, fiecare are o viata, un destin si poate si niste incercari prin care trebuie sa treaca.
Sau primesti un ajutor, si material, banesc, dar nu stii cum, prin cine, prin ce mijloace, sau prin ce imprejurari, sau ce cale ti se deschide.
Insa ma gandeam la calicii si nemernicii care chiar smulg si "mulg" cat pot bugetul Romaniei si bugetele altor State, cu nerusinare.
Din pricina carora oamenii traiesc la limita saraciei si multi au ajuns in strada.
E o situatie mondiala, oamenii au tot ajuns in strada in ultimii ani, in progresie matematica.
Ma gandesc la oamenii inconstienti, care nu au simtul rusinii, pentru ca nu le functioneaza creierul si care - desi au ajuns la salarii mari, foarte mari - totusi nu se dau in laturi si astepta ceva pe langa salariile lor mari.
Sau care nu discuta "decat pe bani".
Sau genul care spune : " mie ce imi iese la afacerea asta ?"
Insa, cand am auzit ca lui Sr Emmanuel ii trebuiau 2 mii de litri de pacura !
Pai daca 1 litru motorina = 0,95 euro astazi !!!!
Putin vocabular :
Franceza- Romana :
fioul = fuel = fuel-oil , se scrie mai ales fioul si inseamna combustibil ( din petrol ).
fioul domestique = mazout = pe romaneste : mazut, pacura ;
gasoil = gazole = acest combustibil ar fi motorina, dupa dictionarele noastre.
In dictionarul explicativ al limbii franceze toate sunt combustibil lichid, iar mazutul este combustibil domestic, pentru gospodarie, incalzit.
Mai avem "gazoline" = gazolina.
Mai apar niste deosebiri de traducere dar nu le mai scriu, am deschis un dictionar francez/roman si unul mic, roman/francez.
In schimb in dictionarul Francez/Roman, cel bun, nu apar cuvintele :
fioul,
gasoil,
olivia
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu