Bonjour à tous! Buna ziua tuturor! 14 nov/ noi 2018
Am surpriza neplacuta, de a incerca sa ma conectez pe e-mailul meu de pe yahoo.france ( oliviamarcov@yahoo.fr ), cu browserul meu de fiecare zi, google Chrome, si nu pot !
Mi s-a mai intamplat asa o data, si nu stiu de ce.
La incercarea de a intra in contul meu de e-mail, nu ma pot inregistra cu parola, intrucat imi apare un mesaj ajutomat " Connexion réseau expirée. Veuillez réessayer ", adica " Conexiune retea expirata. Reincercati ( va rugam)."
Dar, degeaba reincerci, ca tot nu merge si te intrebi pana cand sa reincerci ?
Nu merge nici butonul de " Aide" = Help, si nici link-ul albastru spre " Problèmes à vous connecter", cam asa scrie, adica daca aveti probleme la conectare sa dati click pe linkul acesta, sa primiti ajutor.
Nimic.
Nu merg aceste 2 linkuri sau butoane, pe pagina pe care iti inregistrezi adresa de email, sperand ca treci la etapa urmatoare unde introduci parola.
Ieri seara am vizionat o parte dintr-un film, il voi termina azi de vizionat, un film francez din lumea Baroului, a proceselor si instantelor de judecata.
In fapt, este povestea unui tanar preot, chemat sa stea langa un notar care s-a imbolnavit grav, destul de brusc, si care acum cauta mangaiere, sprijin moral, si consiliere duhovniceasca pe langa acest preot.
Boala schimba adesea perspectiva omului asupra vietii sale de pana atunci, si daca e si grava si nu mai vezi ca te-ai putea vindeca, atunci te gandesti sa te pregatesti de trecerea in lumea de Dincolo ; unii, inca mai procedeaza asa.
Imi place personalitatea - nu spun ca eu as urma-o numaidecat, eu sunt alta fire ( fiecare cu firea si talentul sau, calitatile sale ) - avocatului din film.
Un avocat acum cu multi ani de experienta, ale carui pledoarii sunt intotdeauna si utile, si frumoase si chiar stralucite.
Este genul de om si de om-avocat - cum am spus, nu spun ca eu l-as urma, mai trebuie sa si poti urma un om / adica sa il poti " imita ", ceea ce e lucru mai greu caci fiecare are al sau temperament, fire si experienta.
Dar imi place genul acesta de avocat si de om - francez - care simte viata, o cunoaste, in mare parte si pentru ca a experimentat-o el insusi ( invatam din greselile noastre ), dar si pentru ca de-a lungul unei cariere de avocat a putut analiza, sesiza natura umana in profunzimea ei si defectele, viciile, " logica " omului nu ii mai sunt straine....
Genul de om care intelege ca viata e viata, ca " asa e omul " cu defecte, cu viciii si intelege si omul care, la polul opus este mai credincios, mai bun, sau chiar credincios de-a dreptul, dezinteresat, mai idealist....
Cel care nu se mira - la noi am vazut in Justitie, atata mirare, desi imi dau seama, ca multa mirare era fatarnica, prefacuta, si totusi, unii oameni nu erau nmai ipocriti, ci chiar se mirau....
Viata e viata, cand intalnesti, direct sau la altul, la altii o problema de ce sa te miri ? Omul are ambitii, are slabiciuni, are defecte, multi au vicii....
Omul e pragmatic prea adesea, e hulpav...
Cu acest gen de persoane ai cele mai mari sanse sa te intalnesti IN LUMEA TRIBUNALELOR, CA AVOCAT, JUDECATOR, pentru ca cel mai adesea acestia ajung in fata instantelor cu procese fel de fel.
Acesta este tabloul si un avocat il si picteaza in lungii sai ani de avocatura, dar si face parte din el in acelasi timp.
Avocatul, cel care vine in contact direct cu partea, cu justitiabilul, care aude, uneori mai repede, alteori mai greu din gura partii adevarate povesti de viata, uneori de necrezut poate... avocatul care ajunge sa cunoasca fibra umana inclinata spre pacat, care simte deja interesul ( nelegitim adesea, caci acesta te aduce in instanta ) la oameni care nu se gandesc prea mult inainte de a actiona, crezand in mod inconstient ca nu vor fi prinsi, sau neprevazand desi puteau si trebuiau sa prevada....
Aici e vorba de un caz penal.
Avocatul nostru are si el defectele lui, ca om si om-avocat, asta nu inseamna insa ca trebuie sa intelegeti ca e implicat in afacerea pe care o are de dezlegat ; nicidecum.
Dar el insusi e un personaj interesant si harsait in duelul judiciar, dar cat de rodat sau harsait.... !
Un om vigilent, cu atentia continuu treaza, dar plin de viata, dur poate, in aparenta, dar sub duritatea afisata ii ghicesti totusi tineretea idealista, caci si el a fost cand era tanar, idealist...
Dar ce este cu pricina ?
Vedeti, se intampla o crima, notarul este gasit mort in apa raului de catre preotul care sedea zilnic in casa lui, la cererea notarului.
Notarul are o sotie tanara, isi dorisera copii insa nu putusera avea, ceea ce i-ar fi distantat cu vremea, el notarul s-ar fi afundat in munca lui, iar ea nu mai era sensibila, cand se intampla ca el sa fie langa ea, la atentia lui de sot.
Notarul avea insa si reputatia de barbat foarte gelos.
In mod miraculos, rezultatul analizelor medicale, arata ca notarul s-a vindecat sau ca nu este, sau ca nu mai este, bolnav.
Despre boala lui nu se spune prea mult.
Intelegem numai ca ar fi fost grav bonav, intr-atat incat isi simtea sfarsitul.
De aceea a apelat la preot care i-a devenit tovaras, la cererea mereu insistenta chiar a notarului.
Vedeti, cand - in viata ( si nu neaparat intr-o cauza penala care ajunge in fata judecatorului ) -cineva iti spune, sau ii spune cuiva ceva - ceva ca in contextul in care este spus, pare neobisnuit, atunci trebuie, chiar TREBUIE sa te astepti ca ceva e nelalocul sau, ca ceva nu e in regula, ca povestea sau ce spune persoana nu se leaga, ca e un fir care nu se desfasoara firesc.
Si vom vedea, vei vedea - o spun cu titlu impersonal - pe masura ce timpul trece si povestea inainteaza, - vei vedea ca ai fost mintit ! Sau ca persoana mintea. Si daca nu mintea, sa zicem, cu totul, insa nici nu a fost de buna-credinta de la inceput.
Asa s-a intamplat in povestea staretei Hildegarde von Bingen.
Era stareta si calugarita, o tanara vine insotita de mama ei, spre a se calugari la manastirea respectiva, dar, UIMITOR LUCRU, NEOBISNUIT LUCRU, tanara din capul locului, de cum deschide gura spune ca vrea sa se calugareasca PENTRU CA O IUBESTE SI ADMIRA PE STARETA, MAI TARZIU, ODATA CALUGARITA, EA II REPETA STARETEI CA NU POATE TRAI FARA EA, CA VREA SA TRAIASCA VESNIC LANGA EA, CA NU POATE TRAI FARA EA.
Lucru neobisnuit !
Orice om care vizeaza calugaria, va spune IL IUBESC PE DUMNEZEU SI VREAU SA MA RETRAG DIN LUME, SI SA MA CALUGARESC.
De ce renunti tu la viata in lume si vrei sa te inchizi intre zidurile unei manastiri, DACA NU PENTRU DUMNEZEU ??
Mai tarziu s-a vazut ca tanara fusese ambitioasa, si de acord cu planurile mamei sale de a o face stareta in alta manastire , prin intermediul fratelui ei devenit episcop. IN acest caz, e drept, tanara nu s-a cunoscut foarte bine si daca a mintit-o pe stareta, poate nu de la inceput, insa a tradat-o pe parcurs, motivand ca stareta era egoista si nu raspundea cu aceeasi iubire la iubirea ei ( stareta insa nu ii promisese iubire, nu ii raspunsese cum vroia tanara, la iubirea ei de tanara, si nu avea cum caci stareta venise pentru iubirea pentru Dumnezeu in manastire la varsta de 8 ani, stareta insa o iubea, se atasase de ea, caci fata ii oferea iubirea ei, si nu putea ramane rece la asta, insa nu vedea viata in manastire cu ochii tinerei calugarite, si o iubea ca o mama si ca o crestina ce era ).
Sunt puncte de pornire in viata si intr-o relatie - cu totul opuse.
Tanara insa nu si-a dat seama ca nu poti sa te joci cu iubirea, nu s-a cunoscut indeajuns pe sine si totusi, pana la urma si-a dat seama ca ii lipsea ocrotirea, atentia, grija si protectia si iubirea AFECTUOASA DE MAMA a staretei pe care o tradase in mod lamentabil.
Revenind la filmul frantuzesc LA LOI DE SIMON, sau Legea lui Simon....
Cand notarul e descoperit mort in apa raului de pe proprietatea sa, de preot, preotul este retinut, inchis de Politie.
Incepe procesul in fata Curtii de Asize, la Cour d'Assises, curtea penala cu jurati a Frantei, care este si instanta de fond, si instanta de apel. IN penal.
Am sa trec peste alte explicatii, ca sa vedeti filmul, dar, cand in fata Curtii a fost audiata sotia notarului, sotia lui cea tanara, pe masura ce vorbea ea in fata judecatorilor si a procuroarei, MI S-A PARUT NEOBISNUIT LUCRU CA SOTIA, VADUVA ACUM, VORBEA CU DORINTA DE A EXPLICA PE LARG, DE A DEZVOLTA, DESPRE IUBIREA EI PENTRU TANARUL PREOT CU PRIVIRE LA CARE EA AVEA PLANURI CHIAR DE CASATORIE, SI PE CARE IL CONSIDERA OM DREPT, OM CU CARACTER BUN, CURAT, INCAPABIL DE A FI UCIGASUL SOTULUI EI.
In clipa cand ea era audiata, filmul nu ne oferise elemente prea multe de apreciere a intrigii povestii , nu aveam prea multe indicii de a aprecia, cam ce se petrecuse, cam cine ar fi, ar putea fi vinovatul, vinovata...
Va dau link-ul spre film LA LOI DE SIMON, pentru ca nu scriu bine pe pagina asta de email, pe care am reusit sa o deschid cu Mozilla Firefox.
Va trimit in Extras, cateva pagini din ANTOLOGIE DE TEXTE LITERARE, despre Scoala de altadata, si apoi Scoala de la Sfantul Sava....
Trebuie sa ma pot conecta cu Chrome, ca in fiecare zi pe email, sa pot scrie normal...
aici mai sus e filmul;
olivia
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu