Bonjour à tous! Buna ziua tuturor! Mosii de toamna ; 4/11/2018
UN mini-video despre MOSII DE TOAMNA, sau Pomenirea adormitilor, sarbatoriti la Catedrala Patriarhala din Bucuresti, la Patriarhie...
Parintele explicã ( 1 minut si aproape jumatate ) de ce ne rugam, personal si de ce ne rugam la Bisericapentru sufletele celor raposati sau adormiti.
Ne mai explica si cate sarbatori sau cati Mosi exista : Mosii de iarna, Mosii de vara si Mosii de toamna,
Mosii de iarna inainte de Duminica infricosatoarei Judecati sau a lasatului de sec [ cand incepe postul Craciunului ], Mosii de vara, inaintea Rusaliilor, adica in acea sambata dinaintea Pogorarii Duhului Sfant si Mosii de toamna, in prima sambata din noiembrie.
Toti Mosii se sarbatoresc SAMBATA.
Mai precizeaza Parintele ca, prin rugaciunea Bisericii pentru sufletele celor adormiti, se imbunatateste starea acestora, plecati in stare de nepregatire....
Vedeti si [...].
E foarte important sa mori spovedit si impartasit, e cu adevarat foarte important, dar in majoritatea cazurilor, cel putin pana azi, nu s-a intamplat.
Poate relativ recent, de cand avem Biserici de cartier in care la Liturghie duminica, si la Sf Maslu vinerea - vin oamenii care sunt deja la pensie, mai devreme de pensia de batranete nu ii prinzi la Biserica decat daca sunt pensionati de boala, au ajutor de handicap.
Ceilalti, aflati in campul muncii nu dau pe la Biserica, mult prea adesea, nici duminica.
Marile sarbatori, anume Pastele si Craciunul fac exceptie : atunci te poti astepta sa vina si tinerii la Biserica si adultii in campul muncii.
Deci de cand avem Bisericile de cartier, si e tare bine asa, sa ai bisericuta ta langa tine, e nemaipomenit, este probabil ca sunt si batrani care cheama preotul si se spovedesc si impartasesc inainte sa moara.
Dar iata, noi avem Biserica din 1996, deci cati oameni si cate generatii au murit nespovedite ?
La Biserica mai vin, din randul populatiei active, mamele, tinere, da, dar pentru ca au copii nou-nascuti sau foarte mici si e aproape cert ca sunt in concediul de crestere a copilului pana la 2 ani, sau cat mai e azi.
Duminica mai vin, e drept, si parinti cu copii la Impartasit.
Miercurea la slujba de seara, a Paraclisului Maicii Domnului- programul de la Biserica noastra si care, sper ca nu s-a schimbat - gasesti 5, 6 sau mai putine batrane, stranse acolo una intr-alta aproape cand se sfinteste apa si cand parintele vin cu Busuiocul udat in apa sfintita, in aghiazma mica sa te stropeasca....
La Maslu se mai insufleteste adunarea, dar e alcatuita din oameni iesiti - DEMULT - la pensie.
Batrane foarte vioaie in miscari, alerte, de zici ca joaca rugby la gramada, fuga sub sutana si patrafir mai precis, sa iti puna Sf. Evanghelie pe cap, pentru ca, vorba pr. Constantin Tincu intr-o vinere " Hai ca aici toata lumea [ de aici ] e bolnava, toti au nevoie de sanatate !"
Sigur ca la varsta lor au toti cate ceva, imposibil sa scapi sanatos tun la varsta pe care o au ei... sau ele, dar ce alerte sunt aceste femei !!!!
Ca unii nici cu medicamente nu pot alerga si se misca asa rapid si sprinten !
Vineri seara era Acatistul Bunei Vestiri, dar intr-un timp mi se pare ca au facut si Vecernie + Acatist....
Oricum se citea in vara 2017 Acatistul Bunei Vestiri, seara.
Era frumos.
Demult, candva, catolicii [ ai nostri din Romania poate ca si azi ] chemau acasa preotul cand cineva era pe moarte, i se dadea si sfantul maslu ca " extrema onctiune " sau ungere, care se administra in trecut la catolici numai o data, pe patul de moarte.
Dar, din spovedania si impartasania pe patul de moarte, a spus si Pr. Emilian Tincu, la Predica, s-au vazut minuni mari si bolnavii s-au inzdravenit, bolnavi de moarte dupa spovedanie si dupa ce au primit Sfanta Impartasanie au revenit la viata si n-au mai murit !!!
Puterea spovedaniei si a Impartasaniei este imensa, spune Pr. Emilian Tincu.
Da, dar mai trebuie si omul sa vrea.
De pilda, el spunea asta in vara 2017, dar nu as fi reusit sa-l conving pe tata atunci sa se spovedeasca acasa si impartaseasca...
In stare de nepregatire....
Imi amintesc ca si [...].
Bine, si ma gandeam ca, pe patul de moarte, zau ca omul nu isi mai aminteste toate pacatele....
In filmul despre viata sf. Padre Pio, Padre l-a spovedit pe tatal sau aflat pe patul de moarte, tatal tacea, nu spunea nimic si Padre atunci i-a spus : " Uite, eu o sa-ti spun ce pacate ai facut, pe rand, unul cate unul, si tu dai din cap daca le-ai facut sau nu, daca iti pare rau si ceri sa fii iertat ", si a inceput Padre sa ii spuna, si tatal lui - ce inseamna sa ai un fiu, un copil ajuns mare calugar cu mari puteri duhovnicesti, cum s-o fi simtit tatal ? Fiul, adica Padre stia toate pacatele tatalui sau, si stia si ca mi se pare, din cate am inteles eu din filmul in spaniola, ca pacatuise impotriva sotiei sale, mama lui Padre ! MI-am spus : " E o chestie, iti dai seama sa fii parinte, si inca pe vremea cand oamenii din decenta nu discutau cu copiii niciodata nimic, din cele ale parintilor, sa iti spuna copilul in fata ca ai inselat-o pe mama lui ! "
Padre stia, stiuse si tacuse.
Sa va dau link-ul, 1 minut si cateva secunde despre Mosii de toamna :
|
olivia
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu