Drept comunitar. Izvoare.
Principiile generale ale dreptului
Recurgerea la principiile generale ale dreptului ca izvoare juridice se impune in mod deosebit datorita caracterului de noutate a dreptului comunitar, care se afla inca in etapa consolidarii sale, spre deosebire de ordinea interna a fiecarui Stat care cunoaste o lunga perioada in care ea s-a sedimentat.
S-ar putea distinge trei categorii de principii :
- principii juridice obligatorii care sunt o mostenire juridica ce este comuna Vestului Europei, ca o forma a dreptului natural ; ele sunt mai greu de definit, dar daca sunt incorporate in reglementarile comunitare, caracterul lor obligatoriu este de netagaduit.
- reguli de reglementare comune legislatiei Statelor membre, cu sau fara elemente de echitate si impartialitate ; ele isi au originea in apropierea sistemelor lor juridice, produsa de-a lungul anilor, si in nivelul lor de dezvoltare economica, sociala si culturala sensibil egal – o astfel de situatie este, in fapt, o conditie a dobandirii calitatii de membru al Uniunii europene ;
- reguli generale inerente ordinii juridice comunitare, care sunt promovate independent de ordinea juridica nationala : ele sunt o creatie a institutiilor comunitare – inclusiv a Curtii de Justitie – ca urmare a interpretarilor si motivarilor legale, care sunt repetabile, pot lua conturul unor principii generale.
In aprecierea importantei si eficientei acestor principii, trebuie observat ca prima categorie de principii este prioritara, daca tratatele comunitare nu cuprind prevederi exprese in sensul dorit. Oricum, un asemenea principiu se regaseste in reguli de reglementare comune, distinctia fata de acestea nu mai poate fi deosebit de clara.
Aplicarea principiilor se poate face prin referire expresa in tratatele comunitare.
Astfel, in ce priveste raspunderea contractuala a institutiilor si angajatilor Comunitatii in executarea obligatiilor, conform articolului 288 alineatul 2 CE ( Comunitatea europeana si Tratatul constitutiv ), Comunitatea va compensa orice dauna cauzata in acest mod, potrivit principiilor generale comune legislatiilor Statelor membre, care includ atat principile juridice oligatorii, cat si regulile de reglementare comune legislatiilor.
Relativ la alegerile pentru Parlamentul european, articolul 190 CE prevede ca acesta urmeaza sa elaboreze o propunere pentru alegeri prin vot universal direct, potrivit cu o procedura uniforma in toate Statele membre, sau conform unor principii comune tuturor Statelor membre.
Tot astfel, atunci cand se stabileste competenta Curtii de Justitie prin articolul 173 [ 230 ] alineatul 2 CE, se face referire la actiuni introduse pe temeiul incalcarii unei reguli de drept privitoare la aplicarea Tratatului, notiunea de “ reguli de drept “ putand sa includa si principiile generale ale dreptului, asa cum au fost formulate mai sus.
S-a subliniat ca, intrucat Tratatul nu cuprinde nici o regula in mod expres si specific care sa carmuiasca consecintele incalcarii dreptului comunitar de catre Statele membre, incumba Curtii, in realizarea sarcinii ce ii este atribuita prin articolul 164 [ 220 alin.2 ] CE, de a asigura ca, in interpretarea si aplicarea Tratatului, legea este respectata, de a decide asupra unei astfel de probleme potrivit metodelor de interpretare general acceptate, in special prin referire la principiile fundamentale ale sistemului juridic comunitar si, daca este necesar, la principiile general comune sistemelor juridice ale Statelor membre.
Daca in tratatele comunitare nu se face referire expresa la principii de drept obligatorii, ele se vor putea aplica fara retinere, atunci cand nu sunt in contradictie cu vreo prevedere a Tratatelor.
Daca exista insa, divergente, vor fi aplicate prevederile ( dispozitiile ) cuprinse in Tratate.
Atunci cand nici o prevedere contrara nu este cuprinsa in Tratate, evident, se vor aplica principiile generale ca parte a ordinii juridice comunitare.
Astfel vor fi inlaturate lacunele din dreptul comunitar.
Aceeasi eficienta o vor avea si referirile din Tratate, privind aplicarea regulilor comune sau regulilor de drept.
Principiile general obligatorii trebuie sa fie general acceptate in ordinea juridica nationala a Statelor membre, in scopul de a constitui principii generale de drept comunitar.
Nu este necesar insa, ca ele sa fie expres enuntate, ci numai sa fie acceptate chiar in diverse forme, precum in cazul incorporarii in legea fundamentala nationala, in legi ordinare, in practica jurisdictionala, etc.
Desigur, un principiu care este propriu unui sistem national de drept, si deci nu are extensiunea necesara, astfel incat sa se regaseasca sub o forma sau alta, in sistemele din alte State membre, nu va putea fi invocat n fata Curtii de Justitie, ca fiind un principiu de drept comunitar.
Daca un principiu de drept obligatoriu trebuie sa indeplineasca o conditie de generalitate, prin raportare la Statele membre, o regula de reglementare comuna nu trebuie ca in mod necesar, sa priveasca toate Statele, fiind suficient ca ea sa fie intalnita doar in cateva dintre ele, unde exista un interes deosebit in rezolvarea unor situatii bine definite.
Per a contrario, daca solutiile oferite spre exemplu, de doua sisteme sunt vadit diferite, fara vreo posibilitate de apropiere, nu mai intra in discutie o reglementare comuna.
Principiile generale de drept pot fi invocate atunci cand organele comunitare de jurisdictie vor face un control de legalitate a actelor emise de institutiile comunitare.
In cazurile de competenta instantelor comunitare s-a facut referire la o serie de astfel de principii.
- Protectia drepturilor fundamentale ale omului ;
- Principiul respectarii dreptului la aparare ;
- Principiul autoritatii de lucru judecat ;
- Principiul certitudinii juridice sau securitatii juridice ;
- Principiul egalitatii ;
- Principiul proportionalitatii ;
- Principiul loialitatii sau solidaritatii ( Statelor membre ).
( Drept comunitar, curs universitar, Octavian Manolache, ed.a 3-a revazuta, Ed.All Beck, Bucuresti, 2001 )
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu