Principiile dreptului comunitar
Principiul respectarii dreptului la aparare
Un alt principiu care trebuie sa fie observat in procesul aplicarii dreptului comunitar este principiul dreptului la aparare sub multiplele sale aspecte.
I. Astfel, sub aspectul dreptului de a fi audiat, trebuie subliniat ca respectarea principiului se impune, atat ( 1 ) in privinta audierii in procedurile in care pot fi impuse sanctiuni, chiar in procedurile administrative, cat si ( 2 ) in problema audierii martorilor asupra unor probleme determinate, cand aceasta a fost ceruta.
In prima situatie, masura impusa cu ignorarea principiului, poate fi anulata sau atenuata, precum in cauzele privind personalul Comunitatii si concurenta ( art.85-86 [ 81-82 ] CE ) ( CE Comunitatea Europeana si Tratatul constitutiv ), in acest din urma caz, observarea principiului cerand ca intreprinderilor in cauza sa li se permita posibilitatea de a-si face cunoscute punctele lor de vedere asupra adevarului si relevantei faptelor si imprejurarilor invocate, si asupra documentelor folosite de Comisie in sprijinul afirmatiei ei, ca exista o incalcare a legii.
In a doua situatie, nu trebuie refuzata cererea de audiere a martorilor care au fost solicitati, sau sa fie impiedicata asistarea la audierea lor.
II. S-a mai decis in sensul ca trebuie sa fie anulata, pentru incalcarea principiului audi alteram partem, o decizie a Comisiei bazata pe rezultatul unei anchete rezumate intr-un raport al unei vizite de inspectie prin care se refuza definitiv punerea in sarcina FEOGA ( Fondul european de orientare si garantie agricola ), a unor cheltuieli facute de un Stat membru, cand raportul in cauza a ajuns la autoritatile Statului membru respectiv – care nu a a avut cunostinta de raport inainte de a fi distribuit – numai dupa ce decizia contestata a fost adoptata, astfel incat Statul membru nu a avut posibilitatea de a discuta rezultatul investigarii inainte de decizia finala.
III. In conexiune cu dreptul de a fi audiat, se afla si dreptul de a obtine informatii, de exemplu despre documente care determina Comisia sa hotarasca asupra faptului daca un acord a incalcat art.85 [ 81 ], cu respectarea confidentialitatii in cazul secretului profesional, fata de tertii interesati.
IV. Sub un alt aspect, dreptul la aparare trebuie sa fie asigurat si in privinta dreptului de asistenta din partea autoritatilor nationale, si a dreptului de asistenta si reprezentare legala in legatura cu care exista privilegiul profesional legal.
Acest privilegiu se intemeiaza pe eliminarea riscului ca scrisorile care emana de la persoanele care au nevoie de sprijin juridic de la un jurist, sa nu fie urmarite si folosite impotriva lor, cat timp se afla in mainile acestuia, iar daca se afla si in mainile acelor persoane, numai daca sunt indeplinite conditiile in sensul ca privilegiul nu se extinde dincolo de corespondenta privind dreptul de aparare al clientului, si ca el sa se limiteze la corespondenta cu juristi independenti.
Nu mai putin, principiul dreptului la aparare trebuie sa calauzeasca procedura in fata organelor comunitare de Justitie.
Respectarea dreptului de a fi audiat este, in toate procedurile initiate contra unei persoane, susceptibile de a duce la o masura ce afecteaza aceasta persoana, un principiu fundamental de drept comunitar, care trebuie sa fie garantat, chiar in absenta oricaror reguli carmuind procedurile in cauza – C. ( Cauza ) 135 / 92, Fiskano AB c. ( contra ) Comisiei, hot. din 29 ian. 1994, in ECR ( Reports of cases before the Court of Justice ( and before the Court of First Instance – din 1990 ), 1994-6, 2885-2911.
Garantarea drepturilor, de catre ordinea juridica comunitara, in procedurile administrative, include, in special, obligatia institutiei competente, de a examina cu grija si impartial, toate aspectele relevante ale cazului individual, si dreptul persoanei in cauza de a face cunoscute punctele sale de vedere, si de a obtine o decizie corespunzator motivata – atunci cand institutiile comunitare au o larga putere de apreciere – CPI ( Curtea de prima instanta ) – C.167 / 94, Detlef Nölle c. Consiliului si Comisiei, hot. din 18 sept. 1995, consid. 62 – 63, in ECR, 1995 / 9 – 10 ( II ), 2592, 2615.
Principiul impune ca persoana in cauza sa aiba si posibilitatea de a evalua cazul sau, pe baza documentelor luate in considerare de catre Comisie, sau, atunci cand aceasta este acuzata de a fi comis serioase incalcari ale obligatiilor ei, sa poata avea acces la toate documentele oficiale neconfidentiale privind decizia in cauza – CPI – C. 42 / 96, Eyckeler and Malt AG c. Comisiei, hot. din 19 februarie 1998, consid. 76, 78-81, in ECR, 1998, 1/2 ( II ), 424-425.
Asupra acestui principiu, in materie de concurenta si concentrari, a se vedea mai detaliat in O.Manolache, op.cit., p. 38-29, 45, 53, 268 si C. 61/95, Grecia c.Comisiei, hot. din 29 ianuarie 1998, consid. 36-40, in ECR, 1998, 1 [ I ], 254-250.
C. 85/ 76, Hoffmann- La Roche and Co. AG c. Comisiei, hot. din 13 febr. 1979, consid. 9- 11, in ECR, 1979, 461, C. 322 / 81, NV Nederlandsche Banden – Industrie Michelin c. Comisiei, hot. din 9 noiem. 1983, consid. 17 – 21, ECR, 1983, 3500 – 3501.
( Drept comunitar - curs universitar, O. Manolache, ed. a 3-a revazuta, Ed.All Beck, Bucuresti, 2001 )
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu