Bonjour à tous! Buna ziua ! L'Enfance du Pr.Arsenie Boca : livre/Copilaria Pr. Arsenie Boca
"Copilaria Parintelui Arsenie Boca - Documentar - , de Iovu MIHUT, Editura Icona, 2012.
"L'Enfance du Père Arsenie Boca - Documentaire" ( livre ) , par Iovu MIHUT, Editions ICONA, 2012 ( Roumanie ).
Incep si va trimit ( toata ) aceasta carte, pe care ieri noapte am gasit-o intre cartile fratelui meu, cautandu-mi Codul Fiscal, sperand ca poate l-a luat el si l-a citit/ rasfoit si l-o fi lasat pe scaunele de langa recamierul lui, unde are lucruri de-ale sale....
Este o carte deosebita, eu chiar ma intrebam unde se poate citi mai mult si anume despre Copilaria, Viata Pr. Arsenie Boca de cand s-a nascut, despre parintii lui, despre ( eventual ) bunicii lui, intreaga familie, despre viata in acei ani, satul in care s-a nascut...
Si iata, am gasit cartea !!!
Este "plina" de documente ( pesemne in xerox / in fotocopie ), fise de cadastru, extrase sau registre de stare civila sau botez, - nu m-am uitat pe toate, am citit insa cam toata cartea, ( textul ), mai ales ca ieri noapte eram complet intoarsa pe dos dupa discutia cu mama, care nu suporta, dar nu suporta sa discuti cu ea, se supara si ( ieri nu s-a intamplat, dar cat pe ce ) te ameninta ca te interneaza la nebuni...
( ieri noapte, mama mi-a spus, lasandu-ma perplexa, caci ea niciodata nu vorbea asa, deci nu stiu cand a invatat ea astfel de cuvinte : "Tie ti s-a pus pata in noaptea asta ?"
Mama o fi ea certareata, dar are expresiile ei si le avea in tinerete, specifice pesemne vremurilor in care a crescut, a fost tanara, - cu vremea expresiile acestea au disparut....
Si ea, oricum ar fi fost de artagoasa, insa nu spunea asa ceva : " ti s-a pus pata ? "
Sunt perplexa.
Sa nu mai intarzii asupra noptii trecute, ma intorc la cartea Copilaria Pr. Arsenie Boca, deschizand cartea, in mod sigur va capteaza atentia si sa face curiosi !!!!!
Dar, ca sa vedeti....
Eu - nu stiu cum, m-am intrebam cum, de unde ? - am fost mereu convinsa ca Parintele Arsenie Boca a avut o sora.
Nu stiam mai nimic despre el.
Dar mama si Silviu, la un moment dat s-au dus la Prislop, in Pelerinaj, si de fapt pelerinajul includea Sambata de Sus, Sinaia, ( inca ceva cred ), Prislop, si inapoi la Bucuresti.
Am fost sigura ca mama si Silviu au fost de 2 ori, si i-am spus mamei zilele trecute, dar ea mi-a precizat : "Eu am fost o singura data. Silviu a fost de doua ori.".
( Stiam ca mama si Silviu erau nedespartiti in plecarile lor in pelerinaje...sau in alta parte ).
Din pelerinajul ei, mama imi adusese, mi-a adus, am acasa, o icoana de la Sambata de Sus, si o stiti, am scanat-o mai demult si v-am si trimis-o, o gasesc superb pictata, un triptic, din lemn, cu 2 "usite", in centrul icoanei Maica cu Pruncul si in stanga si in dreapta, Sf. Arhangheli.
De asemenea, mama mi-a adus si o cruce umpluta cu mir, are culoarea verde, si este pe un fir din plastic, teoretic pentru a o pune la gat, insa eu o tin intotdeauna in biblioteca, pe un raft mai jos, la nivelul patului meu, in spate fiind icoane ( iconite ), Braul Maicii Domnului, si Maica Domnului in icoana de la Letca Noua ( in Giurgiu ), si langa "Albinuta" galben si negru, o jucarie cadou primita de la Ady ( fiica colegei mele Laura Agurida ) pe cand in anii facultatii mergeam la Mc Donald's impreuna, la un menu complet pentru copii se "dadea" gratuit o jucarie, intr-o zi a fost Albinuta Galben-Negru.
Eu i-am multumit Adrianei si am pastrat Albinuta, care e foarte reusita !
Deci acolo unde pastrez Crucea ( verde ) umpluta cu mir sfant si iconitele mentionate si Albinuta.... mama imi spusese ca aceasta cruce, de pus la gat, este de la ... exact nu mai stiu cum a spus, pe scurt ar fi " de la Pr. Arsenie Boca, de la ... ? ( de la mormant ? de la Prislop ? ) si ieri, alaltaieri am intrebat-o pe mama, daca isi aminteste crucea ? si de unde exact, mi-a adus-o ?
Si mi-a spus ca nu isi mai aminteste.
"Tii minte, uite, mama, crucea asta verde cu mir, mi-ai adus-o tu din pelerinaj, dar mai stii exact de unde ? "
Mama mi-a spus ca nu mai stie.
Cand mi-a oferit-o mi-a spus si ca daca o porti iti merge bine, sau poti avea copii !
Cred ca pe atunci, pe undeva, inca mai speram la o minune, sa am si eu un copil.
Si asa fiind, am pastrat Crucea langa patul meu si iconitele Maicii Domnului.
Si deci :
Am fost mereu convinsa ca Pr. Arsenie Boca avea o sora.
Mama cumparase cateva carti, nu stiu cand, insa ea le-a cumparat, au aparut in casa.
Ale Pr. Arsenie ( opera lui ) Boca.
Si cred ca, fie cu ocazia aceasta e prin carte ? prin vreo carte, fie m-am uitat pe internet si eu sa citesc despre Pr. Arsenie putin, cert e ca am gasit cunoscuta fotografie de familie, cum eram eu sigura, Pr. Arsenie in picioare, in spatele scaunului in care sade "tatal", alaturi, mama pe un scaun si langa "mama", o tanara fata, "fiica".
Si imi ziceam : Uite familia Parintelui, mama, tata, sora si el insusi.
Insa, peste niste ani, pomenind in casa despre fotografia asta, de arhiva, si alb-negru, Silviu mi-a spus ca acolo Parintele este cu familia parintelui Staniloae !!!
Si nicidecum cu parintii sai.
Si - Silviu sau mama - mi-au spus ca Parintele nu a avut nicio sora !
Eu insa, oricat a fost, pe undeva, cum imi intrase in cap ca are o sora, pe undeva am si continuat sa cred ca, da, a avut o sora.
De unde credinta asta la mine, nu stiu, si asta mi se pare mie ciudat in cazul acesta.
PENTRU CA [ Pr. Arsenie Boca ] A AVUT O SORA.
Citesc in cartea lui Iovu Mihut din 2012, "Copilaria Pr. Arsenie Boca", ca parintele a avut o sora, cu 3 ani mai mica si a murit la 6 luni, aproape 7 luni de la nastere !
Parintele e nascut in 1910.
Pe de alta parte, m-am gandit eu, da, mai demult vazusem un documentar, sunt vreo 2 FILME documentare " principale", sau cum sa le numesc, care se gasesc pe youtube.
Sa fi auzit in vreunul, insa mai demult, ca Parintele a avut o sora ?
E posibil.
Dar am impresia ca nu vazusem documentare despre Pr. Arsenie Boca, cand mi-am format convingerea ca el a avut o sora.
Inca mai mult, eu "stiam" ca a avut o sora care a murit.
Si chiar, cand am vazut fotografia in care Parintele Arsenie e cu familia si cu parintele Staniloae, unde in poza deci sunt sotia si fiica parintelui Staniloae, m-am mirat, pentru ca fata din acea fotografie de arhiva pare mult mai mare...
Si eu, nu stiu cum, nici de unde ( poate totusi din documentar, din vreunul ), "stiam" ca avusese o sora mai mica ca el si care murise.
Cam asa ceva.
Dar sa vedeti, parerea mea este ca.... eu asa simt eu, asa gandesc eu :
Cred ca tatal lui, s-a razbunat pe el.
Stiti ca in Autobiografia lui, Pr. Arsenie nu uita - desi vorbeste prea putin despre sine - sa spuna ca o data tatal lui i-a dat o bataie zdravana si i-a spus sa nu isi mai piarda timpul.
Si el a tinut minte.
Parintii lui erau divortati si el in grija tatalui.
Tatal, cizmar.
Dar...
Pe cand tatal si mama lui erau casatoriti, tatal s-a mutat pe dealul Bujoara, un deal izolat ( superb de altfel ) in Tara Motilor.
Mama Pr. Arsenie, se numea Crestina [ Popa ].
Si sotul ei s-a mutat cu ea, - cam fiecare avea o situatie buna din mediul din care provenea ! - insa i s-a parut grea agricultura pe deal, desi in fapt, el a fost silvicultor, si paznicul padurilor din zona Bujoarei.
Cred, parerea, deductia mea, atunci s-a imbolnavit de tuberculoza.
Caci la un moment dat a fost bolnav si a murit de boala la 45 de ani.
Tatal Pr. Arsenie, la el ma refer.
Pe deal se cultiva cu greu graul, erau zone abrupte si plugul nu sedea drept acolo, era cu adevarat grea munca de agricultor.
Insa, tatal Pr. Arsenie a fost silvicultor.
Si, spune in cartea "Copilaria...", Crestina ( sotia lui ) si mama ei ( bunica materna a Pr. Arsenie ) il certau sau il "bateau la cap" pe Iosif ( sotul Crestinei Popa, Iosif Boca, tatal parintelui Arsenie ) ca nu ii place agricultura !!!!!!
Pana cand, .... s-au despartit sotii in fapt.
Actiunea de divort a introdus-o insa Crestina Boca, ( Crestina Popa, pe numele ei de domnisoara ), deci mama parintelui Arsenie.
Iosif Boca s-a dus sa locuiasca cu - pesemne cu sora lui, in carte e numita mai ales "matusa Boca Ana" [ matusa parintelui Arsenie ] - cu sora lui Boca Ana.
AICI INSA...
L-a luat si pe Zian-Valean Boca, fiul sau, viitorul parinte Arsenie.
Si la masa, de regula, in camera, manca familia, cu exceptia micului Zian Valean ( Pr. Arsenie ) tinut la bucatarie cu un ucenic al sotului matusii Boca Ana.
Trebuie sa citim textul, dar aflam si din paginile cu scheme sau fise, de pilda Arborele genealogic...
Aici sunt mentionati vreo 4 copii ai matusii Boca Ana cu sotul ei, desi din carte, asa, la prima vedere, e vorba numai de 2 copii.
Boca Ana maritata cu Vasile Crucin, au avut un fiu, pe numele sau tot Vasile ( juniorul ) Crucin si o fiica OLIVIA CRUCIN.
Au mai avut insa si o fiica Aurelia si inca un fiu cred.
Iosif Boca, tatal Parintelui, cred eu, s-a razbunat pe fiul sau, intrucat sotia lui Crestina cu mama ei, care era soacra lui Iosif, il certau ca nu ii place agricultura !!!
Si vedeti, ca eu, uneori simt unele lucruri, fara neaparat sa cunosc o poveste....
Pentru ca mie nu mi-a placut si m-a mirat, citind in Autobiografia Parintelui, cum l-a batut tatal sau, cizmarul, rau de tot, cand era inca mic, copil.
Si m-am mirat si nu mi-a placut, si mi-am spus ca era om rau.
Si acum cred la fel.
Si uite, ca aflu ieri noapte, ca tatal acasa la sora lui, isi tinea fiul pe micul Zian in bucatarie, si el manca in sufragerie cu sora lui, sotia surorii lui, si altii cati or fi fost din familie/.
Daca or fi fost.
Pentru ca....
Intr-o zi....
Acasa, la parintii sai, vine in vizita - deci de acum era adult si nu locuia cu parintii - Vasile ( junior ) Crucin.....
In fapt era cu 9 ani mai mare ca Zian Valean Boca ( Pr Arsenie ) si era varul primar al Pr. Arsenie.
Era invatator.
El a vazut ca Zian mananca in bucatarie si restul familiei sta la masa impreuna, in camera de zi.
Si manca cu un ucenic al lui Vasile ( senior ) Crucin, sotul matusii Boca Ana.
In carte i se spune "matusa Boca Ana".
Si atunci, Vasile junior Crucin, l-a luat la el in familie, acasa la el si nevasta lui pe varul sau mai micut, pe Zian Valean Boca.
Pentru ca nu i-a placut cum il trata familia tatalui lui Zian, si tatal sau Iosif Boca, si deci si Vasile Crucin - tatal lui Vasile Crucin-fiul.
Bunica paterna a Pr. Arsenie se numea TEODORA Boca.
Ea si Iosif Boca fiul ei, au murit in acelasi an, mama si fiu in acelasi an !!
Interesant este si ca : Iosif Boca, tatal lui Zian-Valean Boca - a fost greco-catolic !
Si mama era numita pe atunci si era de religie : greco-rasariteana !
Mai departe in carte, se spune ca asta insemna ca era ortodoxa, adica greco-ortodoxa.
Insa, ca o paranteza, a mea, pe internet gasisem ca exista o Biserica greco-ortodoxa, dar nu apartine de nicio Biserica ortodoxa, deci e un fel de confesiune/ cult aparte, diferit de Biserica ortodoxa !!!!
Insa, in carte spune ca asa erau numiti atunci, in vremurile acelor ani ortodocsii, adica erau numiti greco-rasariteni.
Zian Valean a fost botezat ortodox !
S-a nascut in lipsa tatalui, plecat la data nasterii fiului sau in SUA, mama lui Zian, pesemne singura si insarcinata s-a intors acasa la parintii ei, si aici a nascut.
Pe dealul Bujoara....
L-au botezat ortodox.
Autorul cartii e sigur ca ar fi devenit greco-catolic daca Iosif Boca nu era in SUA plecat la data botezului, si asta i-a marcat viata lui Zian, anume ca a fost ortodox !!!!!
Nu am mai fi avut un mare Parinte Arsenie Boca, daca il botezau greco-catolic ca pe tatal lui Iosif.
Dar.... sa cititi si despre viata satului Vata de Sus, si despre minunata statiune termala care vindeca mii de oameni, VATA DE JOS, [ Vatza se citeste ] .
Si acum sa citez din carte una, doua fraze, despre CALITATEA OAMENILOR, ce spune autorul cartii :
Pagina 100 :
"Copilaria Parintelui Arsenie Boca" ( carte ) de Iovu Mihut :
Citandu-l pe prof.univ. Sabin Ionel: "...Am trait probabil cea mai profunda si masiva ruptura intre doua generatii succesive ale paturii taranesti".
Si, in continuare in cartea "Copilaria..." :
"Imi aduc aminte de felul cum erau privegheati mortii in urma cu 40 - 50 de ani, CAND in timpul priveghiului totul se rezuma la jocuri si glume de prost gust, de-a dreptul primitive, de oameni fara educatie, incat parca erau salbatici, si afirm cu convingere ca descrierea profesorului este o realitate incontestabila."
olivia
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu