2.
Bonsoir à tous! ( 2 ) Buna seara ! Droit de la famille: LA FAMILLE, Evolution [ Extraits du cours de Droit de la famille ]
Droit de la Famille/ Dreptul Familiei ( cours universitaire ), Professeur ( Profesor ) Adrian PRICOPI, Ed.Lumina Lex, Bucarest( Bucuresti ), 2004 ( Université de Spiru Haret de Bucarest ) :
Le Prof. Adrian Pricopi a été notre professeur et il nous a enseigné plusieurs disciplines de Droit. / Profesorul Adrian Pricopi a fost profesorul nostru si ne-a predat mai multe discipline de Drept.
Mais cette-ci ( le droit de la famille ) fut la première. / Dar aceasta a fost prima.
L'Evolution/ Evolutia,
l'Historique/ Istoricul,
L'Ancien Droit roumain / Vechiul Drept romanesc - de / du :
( 1 ) la famille ( familia ) ;
( 2 ) le mariage ( casatoria ) ;
( 3 ) la parenté ( rudenia ) ;
( 4 ) la filiation ( filiatia ) ;
( 5 ) l'adoption ( adoptia ) ;
( 6 ) la situation juridique de l'enfant. L'Enfant dans l'ancien Droit roumain ( situatia juridica a copilului. Copilul in vechiul Drept romanesc ;
( 7 ) la protection des mineurs ( protectia minorilor ) ;
Deci din cursul de Dreptul Familiei al celui care ne-a fost profesor de dreptul familiei ( si nu numai de dr. familiei ) in anii de facultatii, - dl. Adrian PRICOPI - am extras inceputul, aproape al fiecarui Capitol ( acolo unde e cazul si unde este/sunt ) [ introducerea/ consideratiile generale ] , - care infatiseaza notiuni de evolutia familiei, evolutia institutiilor juridice ale Dreptului familiei, aici se includtraditii din lumea intreaga, ale popoarelor celor mai diverse, cat si Vechiul Drept Romanesc.
Cand spunem institutie juridica, in Dreptul familiei, spunem de exemplu : casatoria ; adoptia ; ... ( le vedeti mai sus, enumerate ).
La sfarsitul paginilor pe care le-am extras, si care reprezinta primele pagini, sau inceputul unui Capitol, veti gasi Cuprinsul sau Tabla de Materii, si acolo am subliniat cu un marker de culoare portocalie, orange, ce anume am extras din acest curs, si ce anume va trimit sau v-am trimis ( daca va functiona RDS -ul internet, precum si acest Yahoo.france, care intampina mereu probleme tehnice si imi comunica aparitia unei " Erreur 14 " ).
( 2 )
Acest manual de Dreptul Familiei, al prof. A.Pricopi, nu a fost primul meu/ nostru manual, ci unul cu coperti albastre si mult mai subtire si mic ca format.
Acela era bun, insa foarte condensat.
Examenul meu de Dreptul Familiei - disciplina de anul intai, daca nu ma insel - eu l-am lasat la urma, am vrut sa il dau ( in sesiune de restante ) si atunci mi-a decedat un unchi, Valer(iu) Markov* [*fratele lui Serghei Markov din Moscova ] , din Chisinau, a sosit vestea prin Valentina Vatava de la Chisinau cu o seara inainte de examenul meu programat ( si platit, ca restanta ) pentru a doua zi.
Iarasi l-am amanat.
Si dupa aceea l-am lasat la urma de tot, nu m-am mai gandit la el si l-am sustinut abia in anul IV, ultimul an de facultate, la Drept, in semestrul 2, deci cand se apropia sfarsitul anului, si mai devreme decat in ceilalti ani de facultate, deoarece era chiar ultimul an si trebuia sa ne incheiem situatia scolara si sa depunem dosarul cu acte de inscriere la licenta.
Si sa vedeti, intre timp, din anul I, cand eram eu in 2005-2006, acum ne aflam in anul IV in 2008-2009, mai precis in luna Mai, a anului 2009, si SE SCHIMBASE DREPTUL FAMILIEI.
Grila cu intrebari era lunga si eu o aveam, dar cand am vazut ca s-a schimbat grila de intrebari pe care o avusesera la examen colegii mei de an, in anul I, sau inca, o perioada si dupa aceea - nu mai stiam ce sa fac, am lasat examenul pentru ultima clipa.
Si am lansat un S.O.S. si cineva, o colega, au fost vreo 2 colege care mi-au sarit prompt in ajutor, am intrat si pe Forumul USH, cel cu grile si cursuri si partial si cu unele manuale de Drept si am rugat sa ma ajute cu grila, se modificase Dr. Familiei.
Aveam 2 cursuri ale profesorului A. Pricopi, cel cu coperti albastre dupa care am invatat la curs, cand ne preda el, in anul I 2005 - 2006 ( care e subliniat cuvant cu cuvant ), si mai tarziu, prin 2007am gasit in oras, la alta librarie, nu la libratia USH, a noastra, acest curs cu coperti de culoare VERDE INCHIS ( in fotografii se vede aproape negru, dar nu e negru ), de la Lumina Lex !
Am invatat si dupa el.
Dar examenul ca atare, l-am lasat.
Si la dolce vita a anilor facultatii a continuat si s-a scurs " linistit" ( in mare, linistit ), pana ce am ajuns in primavara 2009 si cu putin timp inainte de terminarea anului IV.
Una sau 2 colege - la apelul meu SOS pe Forumul USH, mi-a trimis cred, - da, dar mi-au trimis, va spun sincer foarte, foarte precis nu mai stiu cum a fost exact ( poate am in Arhiva de emailuri, emailul ), dar una sau 2 colege m-au ajutat cu examenele mele restante, au fost doua :
Teoria Generala a Dreptului sau Introducere in Drept si Dreptul Familiei.
In fiecare an aproape m-am dus la cursurile de TGD, cu exceptia anului III, iar in anul IV m-am dus pana la un moment dat, dupa decesul din noiembrie 2008, al unchiului meu, nu m-am mai dus.
Doua colege mi-au raspuns la SOS, pe Forum si nu mai stiu, daca atunci le-am cunoscut pe amandoua, si in acest chip, deci prin emailuri de pe Forumul USH al universitatii noastre.
Numele colegelor : Antonela Alexandrescu ( era in an cu noi, la Drept, insa nu la ZI, ci la FR ( frecventa redusa ), si Lenuta Rodna Pop ( dintr-un sat de munte, nu stiu care ).
Antonela Alexandrescu, de atunci am ramas cu ea in relatie, tot pe email, ca nu ne-am vazut nici pana azi la fata, si suntem si pe Facebook prietene, Antonela acum este avocata, de mai multi ani, a devenit avocata.
Lenuta Rodna Pop, cu ea am discutat putin pe email, parca si mai tarziu ( nu in anul IV ), dar putin, mi-a spus ca pregatea examenul de Contabil autorizat ( la CECCAR, sau nu stiu unde, sau cum se numea institutia car o autoriza ), si era la ea, in satul sau comuna de munte unde locuia, i-am spus ca ma voi ruga pentru ea, si m-am rugat Sfantului Anton de Padova, am si notat-o, sa ramana scris pe pagina cartii de rugaciune " Sf Anton sa ne ajute !" si a ramas acolo si Sf. Anton o va ajuta, sunt sigura, nu o va uita nicio clipa in viata ei.
Daca nu primeam asa un ajutor, prompt, va spun ca nu exista institutie de Stat, de invatamant sau de guvernamant, care sa fie atat de prompta cum au fost Antonela si Lenuta-Rodna, cand mi-au raspuns si trimis grilele de examen, actualizate, cu raspunsurile corecte !! Am avut timp numai sa le invat si atat, ca grila la Dreptul Familiei era lunga, lunga... si se schimbase Dreptul in sine ( legislatia !!!! ) si nu aveam in cateva ore, cum sa rezolva grila de examen !
Si m-am prezentat la examene.
Oricum ele doua au fost pe Forum USH : Anto ( Antonela Alexandrescu ) si Lenuta Rodna Pop.
Lenuta Rodna nu mai stiu ce face, s-a retras, Antonela e avocata si prezenta ( pe FB si pe email ).
Dar, cu toate acestea....
Desi la TGD nu mai stiam ce grila e valabila, noua, eu imi rezolvasem acasa grila profesorului Costica Voicu, o aveam, o pastrasem, am rezolvat-o, in fiecare an mi-am cumparat manualul de TGD ( numit acum Introducere in Drept ), pentru ca profesorul il actualiza si tiparea altul, in fiecare an, ultimul este in copie xerox, si am facut rost de el de la o colega Flavia, cand eram eu in anul IV, si ea in anul I.
Flavia, o alta colega buna ( complet necunoscuta ), mi-a dat cursul ei cumparat din librarie si mi l-a lasat cateva zile bune, sa il xeroxez, fotocopiez, eu l-am fotocopiat si m-am dus apoi sa i-l dau inapoi si i l-am restituit.
Dar increderea ei, nu a ezitat sa mi-l lase, mi-a placut si pentru ca nu e lucru foarte des intalnit, m-a si emotionat, mi-a placut mult de ea.
Nu am revazut-o niciodata.
Da, si nu v-am spus tot.
Dupa ce am rezolvat grila de TDG acasa, e corect, cu manualul in fata, i-am trimis-o in Academia de Politie, pe email, profesorului Costica Voicu, ca sa ii arat ca eu chiar mi-am rezolvat grila, pentru ca aveam restanta, deci inainte sa merg la examenul restant.
In fine, cum necum, ( adica in Academia de Politie erau reticenti cu emailurile, erau fitosi, capriciosi de nu se poate ! si odata sau de 2 ori mi-a scris ofiterul de la comunicatii, de garda, de paza, dar i-am spus ca eu nu ma cert cu el, si ca eu ii scriu profesorului " meu", "al nostru", de la USD drept, dl Costica Voicu, deci eu nu ii scriam lui, ofiterului de garda... )
Deci, de aceea spun "cum necum" am luat nota 10 curata, 10 curat la TGD.
Cand spun restanta, examen restant :
Din pricina sanatatii mele si, sa fiu iar sincera, pentru ca vroiam note mari, eu nu m-am prezentat ( mai ales in anul I !!! oho !! cand mi-am dat seama, peste ani, ce mult am riscat ! atunci nu paream sa realizez, avea asa o incredere in mine, nesfarsita ) la unele examenele, deci am absentat de la examen, si dupa aceea am dat examenele acelea in sesiune de restante.
In cazul meu, restanta asta a insemnat.
olivia
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu