Bonjour à tous! Buna ziua tuturor! 4 aprilie/avril 2018 Casa Memoriala Cezar Petrescu
*Acest email il copiez intr-un fisier word si il atasez, ca sa nu cumva in email sa il primiti mesaj trunchiat, adica sa nu puteti sa-l cititi pe tot !!!
Mama mea s-a spovedit si impartasit chiar azi, nu stiam unde intarzie de la piata, a sosit dupa 13h30 acasa !
Dupa care, la o intrebare banala a mea mi-a trantit un " sa te ia naiba !", abia intrata pe usa....
" Ca m-am impartasit azi ! "
Ieri noapte, pentru ca ne culcam tarziu, iar tata mai ales el nu poate sa adoarma pana pe la 2h00 noaptea si nu prea doarme ( dar dimineata, " rupe " perna !!! ) am reusit sa stau putin de vorba cu tata, mai greu pentru ca desi vorbeam tare, am impresia ca nici nu ma prea aude, si imi si spune, culmea, ca vorbesc tare !, am impresia insa ca nu prea e nici atent si nici nu distinge ce spun....
Mai demult va scriam, cand scriam despre familia lui tata, despre surorile mamei lui, bunicii mele.
Inca si mai demult, in casa, de la mama stiam ca tanti Stefi cum i se spunea, tinea mult, il iubea mult pe tata.... ca fusese matusa lui tata....
IN ultimii ani, la un moment dat, intelesesem nu mai stiu bine daca de la mama sau tata, ca tanti Stefy a fost una din surorile bunicii mele Feodosia Sestocenco devenit prin casatorie si schimbarea si a prenumelui in acte, Teodora Marcov.
Ei bine nu era cum v-am scris, si eu insami ma miram ca nu stiusem ca tanti Stefy a fost sora bunicii Teodora !
Nu a fost.
M-a lamurit tata ieri noapte : tanti Stefy a fost sora mamei mamei tatalui meu Nicolae Marcov, adica sora bunicii materne a tatalui meu Nicolae Marcov.
Tata, la intrebarea mea cum o chema, pe numele ei de familie ( desi tanti Stefy am inteles iarasi, in trecut, ca a avut in timp mai multi soti ... ) - mi-a raspuns tata : " Rimski, eu o stiu de Rimski !"
Ceea ce inseamna ca Rimski e posibil ca a fost numele de domnisoara al lui tanti Stefy, deci ca bunica materna a tatalui meu Marcov Nicolae se numea si ea tot Rimski, din moment ce sora ei Stefania se numea Rimski, si ma refer la numele lor de familie de domnisoara.
Eu : " Ce pacat, uite cum se pierd multe [ informatii ] si nu stim nimic despre familie, familii care se rup !", tata : " Cine nu stie ?!", intreaba el mirat, adica el stie, vezi bine...
Da, dar eu nu prea stiu, nu ii prea cunosc pe ascendentii mei !
Ce am mai aflat sau reactualizat, la intrebarile mele pe care noaptea trecuta pana pe la 1h00 si ceva a.m. i le-am pus lui tata :
Tatal bunicii mele paterne, Sestocenco pe numele lui a fost " ceva " [ asistent/ infirmier ] " a lucrat in spital ", iar sotia lui, mama bunicii mele paterne a murit la 40 de ani, asa fiind bunica mea si-a ingrijit sora, pe Maricica ( care va deveni peste ani mama Mioarei Precup brezaie din Brasov ).
Si eu : " Si nu o ingrijea si pe Lena ?"
Tata : " Ce ? "
Eu : " Pe Lena. Nu avea grija si de ea ?"
Tata : " Lena era mai ... ( aici a spus un cuvant, nu il mai retin, dar cam asa : ) zburdalnica !"
Intreb despre parintii bunicului meu Alexei Marcov, desigur, aflu - era de asteptat - ca mama bunicului meu patern a fost o femeie casnica ( ca si mama bunicii mele paterne Teodora marcov ), dar tatal bunicului Alexei Marcov a fost POSTAS !!!!
Insa, erau vremuri grele, spune tata la remarca mea : " Dar ce repede si ce mai mureau oamenii pe-atunci !"
Pentru ca Sestocenco, tatal Feodosiei / Teodorei Marcov se pare ca nici el nu a trait prea mult, la fel sotia lui decedata la 40 de ani, si nici tatal bunicului Alexei Marcov nu a trait prea mult, ' avea 5 copii " dupa cum spunea tata ieri noapte....
Eu : " Si care erau ? "
Tata a sarit, l-a omis pe fratele bunicului Alexei Marcov, tatal lui Serghei din Moscova, si a spus insa ca mai era un al 5-lea frate care ar fi murit cam sau destul de tanar.
Alexei Marcov a avut deci 4 frati si cu el erau 5 copii la parintii lor, fratii erau : 1. tatal lui Serghei care peste ani avea sa plece la Moscova unde a ramas ; 2.+ 3. surorile gemene Zina + Jenia Marcov, si inca unul, al 4-lea : fratele care a murit tanar sau cam prea repede.
Pentru ca nu cunosc varsta la care a murit.
In Chisinau unde au locuit la inceput dupa ce s-au casatorit, bunicii mei Alexei si Teodora Marcov locuiau intr-o casuta, pe o straduta care s-a demolat ! si straduta cu casute conducea sau se termina la o apa, un rau !
Nu stiu ce rau o fi trecand prin Chisinau, tata mi-a recomandat sa ma uit pe harta.
Bunicul Alexei si dupa cum erau vremurile, a inceput sa lucreze de la 10 ani, ca ucenic.
Sa reamintesc ca multi ani a fost zetar, culegator de litere din plumb, apoi a devenit sau ocupatia lui si-a schimbat numele sau a devenit ( promovat ) tipograf !
A 3-a sotie a bunicului meu Alexei Marcov, asta in Romania, caci de multi ani bunicul locuia in Bucuresti si parasise Chisinaul care fusese inclus in URSS...
Va spusesem ca se numea Clara.
Ei bine se numea in realitate CLAVA !
Cred ca, in anii in care eu eram eleva de generala, mama ii spunea Clara, pentru ca totusi macar odata am auzit ca o chema Clara.
Clava aceasta era basarabeanca, insa avea o sora in Bucurestii Noi, unde a si ramas Clava, mostenind ( sau " a luat casa... " ) casa surorii ei de aici.
Din Bucurestii Noi.
Clava avea nevoie de buletin de Bucuresti, tata nu stie ( asa zice ) de unde a intalnit-o Alexei pe Clava, dar ea s-a casatorit cu bunicul pentru buletin de Bucuresti, bunicul s-a casatorit cu ea pentru ca nu vroia sa fie singur ( era vaduv dupa Anisoara Ionescu a 2-a lui sotie, cu care s-a insurat la Bucuresti si a trait multi ani, dupa moartea bunicii mele Teodora Marcov ).
Clava si-a atins scopul, " l-a pacalit " pe bunicul Alexei, povesteste tata, si si-a facut buletin de Bucuresti, insa bunicul a locuit tot singur, fara Clava !
"Si unde ? - intreb eu, "unde a locuit el dupa moartea Anisoarei ? "
Tata imi spune ca Alexei a ramas in casa din str. Ritoride, in care locuise cu Anisoara sotia lui, dupa moartea ei, insa Anisoara avea mai multi frati care vroiau in graba sa vanda casa dupa ce le murise sora.
Nu stiu cum s-au inteles, ma gandesc, privind expresia fetei tatalui meu, dintr-o data foarte hotarata, incapatanata, ca si tata o fi avut un rol !
Alexei si Anisoara nu au avut copii, Anisoara fusese maritata dar nu avusese copii inainte de Alexei.
Deci copii nu existau.
Din partea Anisoarei.
Ma gandesc si ca, probabil Anisoara la randul ei, o fi mostenit casa din strada Ritoride de la primul ei sot, pentru ca, din moment ce ea avea frati si surori ( poate nu chiar multi, dar cativa tot avea ), e putin probabil ca acestia i-ar fi lasat ei - si de unde, daca nu de la parintii lor - casa toata din strada Ritoride pentru a trai cu sotul ei primul.
Deci poate ca Anisoara a mostenit casa de la primul ei sot.
Aici e ceva ce eu nu am inteles bine :
Imi amintesc ca tata cand s-a dezbatut succesiunea dupa decujus +Anisoara Marcov ( Ionescu ), a spus acasa, la noi in casa, ii explica mamei ca el renunta la partea lui de mostenire.
Insa Nicolae Marcov era fiul lui Alexei Marcov, sotul supravietuitor al +Anisoarei ( Ionescu ) Marcov.
Daca asa au stat lucrurile....
Nu stiu, ma gandesc ca totusi cumva, poate ca tata l-a ajutat pe Alexei sa ramana in casa Anisoarei dupa decesul acesteia, in ciuda faptului ca fratii Anisoarei doreau sa vanda casa " ei se cam grabeau sa vanda ...", zicea tata azi noapte....
Iar Alexei a mai trait cativa ani dupa sotia lui +Anisoara.
Pana prin sau pana in 1982.
Mioara din Brasov in decembrie 2002 imi amintesc ca spunea, si cred ca numai de la ea si pentru prima oara am auzit ca Teodora Marcov mai avusese o sora, care insa ramasese in fostul URSS, dupa ce Basarabia a fost luata de .... URSS.
Deci cu ocazia celui de-al 2-lea razboi mondial s-au trasat din nou granitele si acea sora a Feodosiei Sestocenco a ramas dincolo de granita.
Mioara mi-a spus despre ea, tata nu.
Si nici ieri noapte.
Il intreb : " Si nu mai aveau ele [ Teodora, Lena, Maricica ] o alta sora care a ramas in URSS?"
Tata : " Nu... nu stiu.... nu mai stiu...."
Cand era copil si dupa venirea la Bucuresti din Chisinau, tata a locuit intr-o casa pe strada Biserica Alexe ( in sectorul 4 ), cu parintii si sora Ada, casa s-a demolat zice tata, totusi " sus pe deal " unde locuia si locuieste si azi in casa parintilor sai, - era Ionica Pasat, pe care tata l-a cunoscut din clasa I sau a II-a, si apoi au fost colegi pana la absolvirea liceului Gheorghe Sincai din Bucuresti.
Ionica Pasat locuia tot pe strada Biserica Alexe, insa se vede ca acele stradute si case au ramas in picioare, nedemolate !
Prin 2003, 2004 am fost in vizita la Ionica si Rodica Pasat, sotia acestuia, acasa, in str. Biserica Alexe, de buna seama, deoarece tata explica ieri noapte ca Ionica a ramas pana azi in casa in care a copilarit ( si unde s-a si nascut probabil ), casa parintilor lui.
Peste cativa ani Rodica a murit.
A ramas Ionica care a fost bijutier, mostenind daca putem spune asa, metaforic, si ocupatia tatalui sau care a fost mare bijutier, chiar giuvaergiu.
Care avusese pravalie, magazin, atelier... mai demult imi spusese tata si unde, poate pe Lipscani ?
Insa ieri noapte mi-a raspuns in alt fel, nu a mai localizat -de cate ori iti spune despre acelasi subiect, tata reformuleaza sau omite lucruri spuse candva, la o data din trecut, sau poate 9 speranta mea ! ) adauga unele informatii noi ...
Ieri imi spunea : " Pai nu mai avea nimeni atelier/ pravalie, se nationalizase TOTUL !"
Intr-adevar, nu mai aveau, dar eu am priceput ca unele Pravalii cum li se zicea, au supravietuit in anii comunismului, decat ca fostii lor patroni, nu mai puteau fi si nu erau patronii pravaliilor lor.
Cel putin asa cred ca a fost, timp de cativa ani dupa 1945.
Dar iata, nici perioada comunismului in concret, cum se traia, nu o cunoastem !
Tot tata m-a lamurit ca in vizita noastra de prin 2003 la Ionica Pasat acasa, noi am intrat pe intrarea casei din spate, casa avand 2 intrari, iar cea dinspre strada ( din fata ) e intrarea partii de casa a fratelui lui Ionica Pasat care locuieste si el in aceeasi casa.
Eu remarcasem ca mica, foarte mica e casa lui Pasat !
Micuta, micuta, foarte cocheta, insa intr-adevar deosebit de mica !
Ionica are un fiu si Stefan era nepotul lui, micul Stefan si tata l-a tinut minte, care era in vizita la bunicul Ionica, in ziua cand i-am facut noi vizita, tata si cu mine.
Fiul lui Ionica insa nu locuieste cu tatal sau, ar fi si cam greu.
Intrai intr-un vestibul foarte mic si din el intr-o sufragerie foarte, foarte, foarte micuta, imi pare rau ca nu prea am deprinderea masuratorilor, pentru ca as fi putut aproxima cati metri....
Din sufragerie, abia te strecurai in ea, insa cocheta ! - urca o scara la etaj, acolo era un coridor destul de lung si ingust insa, si ( eu nu am vizitat toata casa insa am urcat la baie ) de pe coridor in stanga si dreapta se faceau incaperi.
Una din incaperi era baia....dar cum? Sa vedeti cum !
Casa nu avea bucatarie ! Eu asa tin minte.
Si bucataria era in baie......
Curticica mica, mica pe langa casa.
Insa totul fermecator, ca o casuta pentru papusi !
Si straduta aceea, asa pasnica si desprinsa parca de tot Bucurestiul, desi stiai ca te afli in capitala, desprinsa de orice bloc, aglomeratie urbana, asa " paisible" cum spun francezii....
Tata, ieri noapte : aminteste cum am fost noi la Piatra cand eram eu mica !
Cu bunicul Paraschiv Mardale, bunicul matern si domnul Ghita prietenul de o viata al lui Paraschiv.
Il intreb pe tata care zicea " Fanel si Costel, ce mici erau !"
Eu : " Si unde am stat ( locuit ) noi in Piatra, tata ? "
Tata : " La Ioana, o cumnata.... "
"Eu imi amintesc de cumnata... o chema Ioana..." - zice tata.
Eu : "Bunicul Paraschiv avea o sora Ioana ".
Tata : " Nu. O cumnata ".
Apoi m-a lamurit ca Ioana era sotia lui Florea, iar langa casa lui Florea era casa lui Gheorghe.
Florea si Gheorghe erau 2 dintre fratii lui Paraschiv Mardale.
Nu inteleg cum era pe vremea aceea " menajul " familiei Ioana si Florea Mardale, insa tata ma lamureste ca aveau 2 case ( sau o casa probabil cu 2 corpuri de casa ), intr-una " pe partea cealalta, dar noi nu am fost [ acolo ] " locuia Florea, si in alta Ioana sotia lui Florea.
NOi am locuit la Ioana, in casa ei, a lor.
Iar la Piatra am fost cu trabantelul [ masina Trabant ] a dlui Ghita, zice tata " Cine avea un trabantel in acei ani [ era cineva ] ! Nu oricine putea avea un trabantel in anii aceia !!! "
Si asa fiind, totusi stiu atat de putin despre ascendentii mei !
Intrucat Paraschiv a avut mai multi frati, logic e, ar fi, ca in Piatra sa fie descedentii acestora si nepotii si poate si stranepotii lor acuma...
Ilie, Florea, Gheorghe, Niculae ( ? ), Paraschiv ( bunicul ), Tinca ( sora ), Ioana ( sora ), Floarea ( ?)
In total au fost 8 frati ( surori incluse ).
Acum cateva luni, anul trecut, la un moment dat v-am povestit asta intr-un email, mi-i enumerase mama intr-o zi pe fratii si surorile lui tataie, cum ii ziceam cand eram mica....
Si uite ca deja uit.
Ilie, Florea, Gheorghe, Paraschiv ( el a fost ultimul copil nascut ! ), Niculae ( parca ), si surorile Tinca, Ioana ( mama lui +Dumitru Andrei, avocatul ), si Floarea ( ?).
Pentru ca as vrea sa ii trec la Adormiti la Liturghie, mama precis nu ii trece pe toti, sau chiar deloc, cred ca il trece doar pe tatal ei pe bunicul Paraschiv.
Si cum au prins o epoca comunista de aur, nu are cine se ruga pentru ei, pentru ca nici azi oamenii nu prea sunt obisnuiti cu Liturghiile si Biserica !
Mama spune ca Tinca vine de la Ecaterina, si cred ca asa este.
Trebuie cautat pe internet la zile onomastice, la sfinti, la Sf. Ecaterina, unde scrie ca " tot azi se sarbatoresc si " Catinca, Caterina, Catela, .... "
Pe atunci se vede ca erau botezati copiii direct cu diminutive, Tinca de la Ecaterina.
Si acum sa va spun, sa trec la alt subiect :
M-am uitat pe Case Memoriale !
Am vizionat vreo 3 secvente video, una nu are sonor, decat muzica de fundal, frumoasa, insa cand vorbeste muzeograful nu auzi nimic, inregistrare a TV Bistrita, despre Casa lui Cezar Petrecut, vreo 23 de minute, am renuntat daca nu aud ce explica !
Insa, inainte si dupa am vizionat 2 filmulete pe aceeasi tema :
Primul a adus explicatii, desi rapid, iar al 2-lea ne ofera imagini, filmare in casa lui Cezar Petrescu, acest al doilea film vreau sa vi-l recomand, e scurt, insa ce casa frumoasa a avut Cezar Petrescu !!!!!!!!!!! Si in ce peisaj situata !
O casa superba, in care a trait in ultimii 24 de ani ai vietii sale scriitorul Cezar Petrescu.
Imi spun ca totusi a castigat bine, daca si-a cumparat casa - o sa vedeti si de la cine, si inca ce casa ! - la 45 de ani, dupa ce isi scrisese primele sale 20 de romane, dar lucra si la multe reviste !
Cezar Petrescu s-a nascut in 1892 si a murit la 9 martie 1961.
Din 1967, casa lui e Muzeu.
Cezar Petrescu a cumparat casa care fusese construita inca din 1918, de la familia de avocati Nobilescu, o familie din Bucuresti, in anul 1937.
Un loc important l-a ocupat mama in viata lui, in casa fiind prezenta mamei, a lui mamaie ( nu stiu daca era mama sau bunica, uneori mamei copiii i se adresau cu Mamaica cum rezulta din " In casa bunicilor " de Ionel Teodoreanu ), a sotiei.
In casa sunt 12.000 de volume, din care 3 sferturi carte frantuzeasca.
Ii placea foarte mult Mihai Sadoveanu lui Cezar Petrescu.
Casa e o colectie de : piese de mobilier ( mobilier ), scoarte, ceramica, obiecte, vase de sau idn ceramica, dar am vazut si o icoana veche pictata pe lemn, pe un perete, a Sfantului Nicolae !
E o casa si veche si actuala, intr-un fel.
In Romania la tara sunt sate in care mai sunt si azi piese de mobilier sau scoarte cum erau pe vremuri, inca oamenii mai traiesc azi asa in Romania ( si e bine ).
Pe birou am observat 2 sticle de cerneala goale, una albastra si una neagra, cum am avut si noi in anii de scoala generala in anii 70- inceputul anilor 80 !
Daca te gandesti ca Cezar Petrescu a murit in 1961 !
O casa cu adevarat eleganta, dar si confortabila, luxuoasa, comoda, cocheta, pretioasa, o casa cu multe mobile ( din primul documentar ma intrebam daca a mai supravietuit vreo mobila si cand colo e plin de mobile ! ), si cu cesti frumoase, cu partea superioara larg deschisa, ca o floare deschisa, inflorita, cesti din portelan fin....
Stiu pentru ca cesti destul de asemanatoare, si indraznesc sa spun dintr-un portalena mai fin si mai frumos cu mult, pictate, a avut si bunicul meu Paraschiv Mardale si a mostenit si mama ... din pacate mama nu le placea, respingea totul de la bunicul, desi a avut zestrea ei !
Si la zestre cam se da ? Tot ce ii trebuie femeii in viata de casatorita.
Pentru casa ei.
Dar si cestile albe ale lui Cezar Petrescu sunt foarte frumoase !
*Acest email il copiez intr-un fisier word si il atasez, ca sa nu cumva in email sa il primiti mesaj trunchiat, adica sa nu puteti sa-l cititi pe tot !!!
Si acum : Muzeul memorial Cezar Petrescu din Busteni Prahova, str. Tudor Vladimirescu 1 :
|
olivia
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu